De kwaliteitswet die vandaag in het Staatsblad verscheen, is zeer verregaand en een van de paradepaardjes van minister De Block. Een en ander moet nu nog wel concreet worden toegepast, maar het raamwerk ligt er. Een overzicht.
De kwaliteitswet mag dan al gestemd zijn in de Kamer, hij is nog steeds niet van kracht, liet Jo De Cock weten op het gynaecologencongres van afgelopen zaterdag. Een zeer gevarieerd congres overigens met een mooie opkomst en boeiende toelichtingen, aldus Tom Bovyn (foto).
De Kliniek voor Urologie, de grootste urologenassociatie van het land, wordt erkend als Center of Excellence. Tien jaar geleden werden er in ons land zo’n 120 erectieprotheses geplaatst. Vandaag zijn er dat al ruim 250 per jaar. Zowat de helft daarvan wordt uitgevoerd door prof. dr. van Renterghem.
Opnieuw lichtten het KCE samen met Sciensano, het Riziv en de FOD Volksgezondheid de performantie door van onze gezondheidszorg (vierde editie). Waar staat het licht op groen, waar op rood?
Dat nu plots toch rizivnummers onvoorwaardelijk beschikbaar worden voor de Franstalige geneeskundestudenten in 2019 en 2020, schiet bij het Vlaams Geneeskundig StudentenOverleg (VGSO) en de Vlaamse vereniging van arts-specialisten (Vaso) in het verkeerde keelgat. Komt er geen redelijke uitleg, dan eisen ze dat het Vlaams parlement een belangenconflict inroept
‘Portfolio’. Een concept waarmee u vertrouwd zult raken. Volgens de onlangs aangenomen kwaliteitswet gaat het om een verplicht hulpmiddel dat over twee jaar door de zorgprofessional zal worden gebruikt om te bewijzen dat hij over de nodige opleiding en ervaring beschikt. Enkele verduidelijkingen van het kabinet De Block
Zowel Maggie De Block als het Oogartsensyndicaat schermen met de kwaliteit van de oogzorg. De eerste om de nieuwe opleiding orthoptie/optometrie in te voeren, het syndicaat om die opleiding tegen te houden.
Patiënten willen vooral dat alle specialisten van hun situatie op de hoogte zijn als ze in het ziekenhuis belanden, blijkt uit een enquête bij 3.127 Vlaamse patiënten. Maar daarnaast zetten ze vooraan dat alle hulpverleners die hen begeleiden bij hun ziekte, elkaar constant op de hoogte houden. De resultaten van deze grootscheepse prioriteitenenquête worden opgenomen in een groenboek voor de volgende legislatuur.
Imec lanceert een nieuwe radarchip die uiterst geschikt is om de aanwezigheid en positie van personen te detecteren in gebouwen. Uiterst interessant is dat voor ziekenhuizen en hulpdiensten spoed.
Patiënten op Intensieve zorg van het UZ Gent en het Militair Hospitaal in Neder-over-Heembeek krijgen sinds kort bezoek van professionele muzikanten. Die brengen via het project MusIC op maat van de patiënt livemuziek aan bed. Ze verlichten hiermee hun fysieke en emotionele ongemakken.
Medi-Sfeer Nr 646
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...