Thuismonitoring is de toekomst, dat staat als een paal boven water. Toch schuilen er nog flink wat juridische addertjes onder het gras. Uitleg van Prof. Evelien Delbeke (UAntwerpen, AHLEC).
De financiële impact van cyberaanvallen op Belgische ziekenhuizen is moeilijk te berekenen. Dat zei minister Frank Vandenbroucke in de Kamer. Hij vermeldde wel enkele ziekenhuizen die een gedocumenteerde kostenraming maakten. De factuur kan oplopen van 300.000 euro tot 5 miljoen euro.
Een onderzoek dat gepubliceerd werd in Nature benadrukt het transformatieve potentieel van artificiële intelligentie (AI) om ontdekkingen in onderzoek naar infectieziekten te versnellen en beter te reageren op epidemieën.
“SynDigitalPro”, een grensoverschrijdend project gefinancierd door het Interreg-programma Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen, werd donderdag aan de pers voorgesteld in de HEPH (middelbare school van de provincie Henegouwen) Condorcet in Doornik. Het project onderzoekt de impact van digitalisering in de gezondheidszorg, de verwachte vooruitgang en de opkomst van toekomstige beroepen of taken die verband houden met technologische ontwikkelingen.
Op 17 februari hebben patiënten, verschillende psychologenverenigingen en de Ligue des Droits Humains (LDH) beroep aangetekend bij de Raad van State tegen het beheer door de overheid van het delen van gedigitaliseerde gezondheidsgegevens, kondigde de Ligue Bruxelloise pour la Santé Mentale (LBSM) aan. De klagers beweren dat het medisch beroepsgeheim en het recht op vrije en geïnformeerde toestemming zijn geschonden.
Een nieuw project van onder meer KU Leuven, genaamd D-Stress, gaat de komende twee jaar onderzoeken hoe AI-technologie kan worden ingezet om burn-out en depressie te helpen voorkomen. Dat heeft het onderzoeksconsortium woensdag bekendgemaakt. Een digitale gesprekspartner moet professionele hulpverleners bijstaan in de begeleiding van patiënten.
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke heeft dinsdag zijn beleidsnota voorgesteld aan de Kamer. In punt 11 wordt een hoofdstuk gewijd aan 'Digitalisering en beheer van gezondheidsgegevens'. Voor de minister “moeten burgers hun gezondheidsgegevens kunnen ‘doneren’ aan de wetenschap in overeenstemming met de GDPR, de EHDS-richtlijn en de Data Governance Act, net zoals het geval is voor orgaandonatie.”
De Europa Ziekenhuizen zijn het eerste ziekenhuis in Franstalig België dat telemonitoring aanbiedt voor patiënten die een hechting van de schouderrotator cuff hebben ondergaan. Deze innovatieve zorg is onderdeel van de oproep voor innovatieprojecten gefinancierd door de FOD Volksgezondheid, en wordt mogelijk gemaakt door de applicatie MoveUP. Dit meldt de ziekenhuisorganisatie in een communiqué dat woensdag werd gepubliceerd.
Telecomaanbieder Orange wil de komende jaren verder inzetten op 5G-verbindingen om chirurgische operaties met een robot vanop afstand te kunnen laten verlopen. Het heeft, samen met onder meer de Kortrijkse beeldspecialist Barco, een geslaagd proefproject opgezet, dat vandaag/maandag is voorgesteld in Leuven.
Een nieuwe door artificiële intelligentie gedreven test moet het in de toekomst mogelijk maken om sneller een urineweginfectie vast te stellen en zo antibioticagebruik te beperken. Het gaat om MicrobeSpotter, een ontwikkeling van een consortium van de KU Leuven, VIB, imec en hardware-ontwikkelaar Comate. De provincie Vlaams-Brabant investeert 150.000 euro om de technologie verder te ontwikkelen.
Trustworthy and Responsible AI Network, of kortweg TRAIN, is een Europees consortium van vooraanstaande experten inzake artificiële intelligentie op het gebied van gezondheid. Hun doel? Ethische praktijken uitwerken rond het gebruik van AI op gezondheidsvlak. Een aanpak die sterk verschilt van die van reuzen als Amerika of China...
Het UZ Brussel heeft de Stimulus@home-applicatie gelanceerd voor patiënten met long-covid en chronische pijnklachten. Met de applicatie krijgen de patiënten de mogelijkheid om via verschillende modules te werken aan het herstel.
Het zou inderdaad interessant zijn om de indexatie van de werkingskosten van onze talrijke (!) mutualiteiten eens te bekijken .
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
Ja, want in de sprookjeswereld van de CM bestaat geen inflatie. Die 1€ stamt nog uit de tijd dat je met 1€ een brood kon kopen of een koffie ergens.
Waarom probeert minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke alles te doen om de zorgverstrekkers tegen elkaar op te zetten? Dr A. Van Staey.
Artsen buitenspel? Vandenbroucke herlanceert het offensief rond eerstelijnsbevoegdheden
Deze reactie wijst erop dat Prof.Hoebeke (dekaan !) wijst erop dat hij de problematiek niet kent noch beheerst. Jammer toch...
Specialisten opleiden voor werk of ziekenhuissystemen?
Medi-Sfeer Nr. 778
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
Artsen buitenspel? Vandenbroucke herlanceert het offensief rond eerstelijnsbevoegdheden
Specialisten opleiden voor werk of ziekenhuissystemen?