Het gebrek aan middelen en representatieve nomenclatuur in de spreekkamer van de ambulante psychiater weergalmt oorverdovend in de recente invaliditeitsstatistieken van het RIZIV en Europese indicatoren, maar is ook uitermate voelbaar in de overvolle spoeddiensten en psychiatrische ziekenhuizen. Als we de ambulante psychiatrie structureel blijven onderfinancieren, komen zowel de patiënt als de overheid er als gedupeerden uit.
De voorbije jaren is het voor velen in de medische wereld pijnlijk duidelijk geworden: de autonomie van artsen staat onder druk. Niet door een directe aanval, maar door een sluipend proces van technocratische inperking, ideologische nivellering en bestuurlijke greep op onze praktijk. Als arts en als mens kan ik niet zwijgen.
“Als er iemand mijn bloed kan doen koken, is het ‘onze’ minister Vandenbroucke,” zegt huisarts Sarah Jacobs in een reactie op het paasakkoord dat financiële sancties voorziet voor artsen die te veel ziekteattesten voorschrijven.
In een gezondheidszorgsysteem onder financiële druk is efficiëntie essentieel. Toch blijft één grote uitgavenpost opmerkelijk onaangeroerd: de mutualiteiten. Jaarlijks ontvangen zij miljarden euro’s aan publieke middelen. Maar besteden we dit geld vandaag nog optimaal?
Het recente opiniestuk in De Morgen van vier professoren huisartsgeneeskunde pleit voor een snelle en brede overstap naar een forfaitair betalingssysteem, als reactie op de vermeende “perverse effecten” van prestatiegerichte verloning. Hoewel hun zorgen legitiem lijken, is een stelselmatig pleidooi tégen prestatieverloning kortzichtig en potentieel schadelijk voor de kwaliteit, efficiëntie en toegankelijkheid van onze gezondheidszorg. Hieronder wordt geargumenteerd waarom prestatiegerichte verloning, mits goed georganiseerd, superieur is aan een forfaitair systeem.
Op www.gezondbelgië plaatste het Riziv cijfers over diverse disciplines waaronder ook de anesthesie. Het gaat zogezegd om het gemiddeld terugbetaalde bedrag per FTE, conventionerings- en accrediteringspercentages, dichtheid, toegankelijkheid en dies meer. De Belgische Beroepsvereniging van artsen-specialisten in anesthesie en reanimatie (BSAR-APSAR) nam met stijgende verbazing kennis van die cijfers.
In hun nieuwe pas verschenen boek ‘Zo gaat het beter - 100 wegwijzers naar een gezonder leven’ leveren arts en hoogleraar Filip De Keyser en wetenschapper/gezondheidsjournalist Heidi Van de Keere een nieuw gezondheidsboek af waarin zelfzorg en zelfmanagement sleutelwoorden zijn. Hoezo?
In een open brief aan de regering De Wever, getekend door voorzitter Frieda Matthys, stipt de Staten-Generaal Geestelijke Gezondheidszorg (SGGG) naast enkele sterke punten als een van de belangrijkste knelpunten het budget aan.
Nu het griepseizoen naar een climax klimt, wordt de toestand in de spoedafdelingen zo goed als onhoudbaar, meent dr. Ann-Catherine Soenen. Ze schetst hoe het systeem steeds meer uit de hand loopt en reikt enkele oplossingen aan.
Dr. Marc Jamoulle is een van de huisartsen die zich zorgen maakt over Long Covid en hij publiceert er veel over. Deze aandoening is een ramp voor de betrokken patiënten. Maar zou het ook een ramp kunnen zijn voor de budgetten van het Riziv, dat arbeidsongeschiktheidsuitkeringen uitbetaalt? Hij deelt zijn gedachten over dit onderwerp.
Dr. Jimmy Navet, huisarts op het platteland, deelt zijn ervaring met de New Deal, een model dat volgens hem zijn praktijk heeft getransformeerd. Geconfronteerd met een onhoudbare werkdruk besloot hij de sprong te wagen.
Dr. Luc Herry, huisarts en vicevoorzitter van Bvas, volgt aandachtig de budgettaire gevolgen van de nieuwe maatregelen die de overheid overweegt, zowel voor de staat en de ziekenfondsen als voor de artsen en het grote publiek. Hier geeft hij ons enkele gedachten over hoe een systeem van uitsluitend forfaitaire prijzen in de geneeskunde eruit zou zien.
Het zou inderdaad interessant zijn om de indexatie van de werkingskosten van onze talrijke (!) mutualiteiten eens te bekijken .
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
Ja, want in de sprookjeswereld van de CM bestaat geen inflatie. Die 1€ stamt nog uit de tijd dat je met 1€ een brood kon kopen of een koffie ergens.
Waarom probeert minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke alles te doen om de zorgverstrekkers tegen elkaar op te zetten? Dr A. Van Staey.
Artsen buitenspel? Vandenbroucke herlanceert het offensief rond eerstelijnsbevoegdheden
Deze reactie wijst erop dat Prof.Hoebeke (dekaan !) wijst erop dat hij de problematiek niet kent noch beheerst. Jammer toch...
Specialisten opleiden voor werk of ziekenhuissystemen?
Medi-Sfeer Nr. 778
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
Artsen buitenspel? Vandenbroucke herlanceert het offensief rond eerstelijnsbevoegdheden
Specialisten opleiden voor werk of ziekenhuissystemen?