Nulde, eerste en rode lijnen: waarom en hoe organiseren we de zorg? - 14 november 2022 (Antwerpen)

Nulde, eerste en rode lijnen: waarom en hoe organiseren we de zorg? - 14 november 2022 (Antwerpen)

Waar? Universiteit Antwerpen, Stadscampus, lokaal S.R.002

Wanneer? 14.11.2022

Lezing door Josefien Van Olmen

Maandag 14 november 2022 - 19.30 uur

Tijdens de covid-pandemie zagen we wat er gebeurd als de capaciteit van het gezondheidszorg systeem overvraagt wordt. Gezondheidzorg werd niet alleen iets belangrijk voor zieke mensen, maar voor iedereen. We kregen een crash cursus: van virologen over de aanvalsstrategieën van het virus, van epidemiologen over de tactiek van de tegenaanval, van intensive-carespecialisten over de ultieme verdedigingslinie in het ziekenhuis.

Voor die ultieme verdedigingslinie in het ziekenhuis ligt de eerstelijn. Wat en wie is dat nu precies, hoe hebben we het georganiseerd? In deze lezing gaan we in op gezondheidzorgsystemen, met de nadruk op de eerstelijn in een systeem. De volgende vragen zijn leidend voor onze discussie:

  • Hoe worden gezondheidzorgsystemen gevormd?
  • Wat zijn verschillen tussen systemen?
  • Welk onderzoek gebeurd er op dit terrein?
  • Welke kant gaan we op in België?

Josefien Van Olmen

Josefien Van Olmen is tenure track professor aan de Universiteit Antwerpen met als aandachtsgebied Kwaliteit van Geintegreerde Zorg.

Haar onderzoeksexpertise past binnen gezondheidszorgsystemen en organisatie van zorg. 

Hierbinnen werkt ze vooral op 3 thema's:
1) methodes voor de analyse van gezondheidszorgsystemen; 2) organisatie van zorg en ondersteuning van mensen met chronische aandoecingen; en 3) digitale ondersteuning en extramurale steun.