Het gezondheidszorgbudget voor 2025 voorziet een besparing van 16 miljoen euro via een gerichter voorschrijfgedrag. Artsen moeten dit bedrag garanderen, op straffe van een verlaging van hun honoraria. De medicomut moet uiterlijk op 1 mei 2025 een operationeel voorstel indienen voor die budgetgarantie.
Voorschrijvers spelen een sleutelrol in het farmaceutisch beleid, zo staat er in de begroting die op 14 april werd goedgekeurd door de Algemene Raad van het Riziv. Artsen worden ondersteund met richtlijnen, indicatoren en persoonlijke feedback, maar krijgen daar nu een nieuwe verplichting bovenop: als de geplande besparingen voor 2025 niet worden gehaald, zullen hun honoraria worden aangesproken om het tekort aan te vullen.
De medicomut moet vóór 1 mei 2025 een werkbaar voorstel voor deze budgetgarantie indienen. Dit voorstel moet verduidelijken hoe de dekking van de 16 miljoen euro gerealiseerd zal worden, waarbij prioriteit wordt gegeven aan efficiëntiemaatregelen vóór er aan de honoraria geraakt wordt.
Het gaat hier niet om het bepalen van manieren om het geneesmiddelenverbruik terug te dringen – daar zijn andere maatregelen voor gepland – maar wel om te beschrijven hoe, als die efficiëntiemaatregelen niet voldoende opleveren, een verlaging van de honoraria het verschil kan compenseren. Eerdere ideeën die werden besproken zijn onder meer: indexaanpassingen schrappen, gerichte verlagingen, prestatielimieten, forfaitaire vergoedingen, enzovoort.
Het Riziv vraagt bovendien aan de medicomut om vóór 1 mei ook nieuwe voorschrijfmodaliteiten voor te stellen die moeten helpen om de beoogde 16 miljoen euro te halen. Onder de pistes om het voorschrijfgedrag beter te beheersen zijn:
- De opstart van behandelingen met kleine verpakkingen, met de mogelijkheid voor de apotheker om bij de eerste aflevering automatisch te vervangen;
- De invoering van quota voor het voorschrijven van biosimilars, opgesteld door de Taskforce Biosimilars tegen 30 juni 2025;
- Het aanscherpen van quota voor het voorschrijven van goedkopere geneesmiddelen, een taak voor de medicomut tegen 30 juni;
- Het uitwerken van richtlijnen en indicatoren, onder andere voor tweedelijns- en derdelijnsbehandelingen voor diabetes en familiaire hypercholesterolemie, in samenwerking met de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen (CTG);
- De lancering van minstens twee groepsherzieningen per jaar door de CTG.
De medicomut mag ook aanvullende maatregelen voorstellen om de doelstellingen te bereiken.
Deze aanpak doet denken aan het bonus-malussysteem dat in Duitsland werd getest, waarbij het voorschrijfgedrag van artsen werd getoetst aan gemiddelde kostendoelstellingen per dagelijkse dosis, op straffe van financiële sancties. Dat systeem werd bekritiseerd omdat het tot onderbehandeling zou kunnen leiden en werd daarom in sommige regio’s versoepeld of opgeschort.
Laatste reacties
Walter VAN ROMPAEY
29 april 2025JP Sansen
- Innovatieve geneesmiddelen zullen door hun hoge onderzoeks-en ontwikkelingskosten steeds maar duurder worden . Kijken we alleen maar naar de kosten van immunotherapie en straks naar medicatie tegen bv Alzheimer . Aangezien het hier ook niet langer zal gaan om enkele beperkte patiënten met een zogenaamde zeldzame ziekte doch wel om grote cohortes patiënten worden pijnlijke keuzes onvermijdelijk .
- De bakker vraagt toch ook niet naar uw inkomen om de prijs van zijn brood te bepalen .
- Gelooft u echt dat we met de prijs van de werkuren in dit land goedkoper af zullen zijn met magistrale bereidingen ?
Jp SANSEN
29 april 2025Juiste doelstellingen.
Twee grote dingen ontbreken:
- de prijs van het geneesmiddel lager zetten : afspraak met de farma-industrie, groothandel, apotheker.
- de hoogte van de terugbetaling moduleren naar inkomen van de patiënt; de techniek daarvoor kan men gemakkelijk uitwerken.
Niettemin, wat kost er meer: het medicament zelf of de verpakking (met bijsluiter)?
Meer magistrale bereidingen, waar het kan. https://domusmedica.be/sites/default/files/mfkbrochure.pdf
Guy VEREECKEN
28 april 2025Mijn ouders werden ooit ziek op het eiland Malta, in de jaren 1990. De apotheker leverde hun toen in een plastic zakje de nodige hoeveelheid antibiotica af met de vermelding , gedrukt op een etiket bevestigd op dit etui, hoeveel per dag in te nemen. Ook stond houdbaarheidsdatum erop vermeld. Zouden onze apothekers hiermee kunnen leven?
Uitbreiding naar alle farmaca? De wereld stond hier op zijn kop....apothekers ziedend....veel minder inkomen...maar enorm potentieel aan besparingen.
Simone DE SMET
28 april 2025Ik kan alleen maar achter maatregelen staan om het geneesmiddelen verbruik te verminderen.
Maar kleine verpakkingen???
Simone De Smet,
gepensioneerd huisarts 40 jaar solopraktijk, in de tijd dat er geen wachtlijsten bestonden, omdat wij alle patiënten zo snel mogelijk " bedienden"
Eddy HUYSMAN
28 april 2025Ik deel 100% de mening van Ann Diericx. Mijns inziens zijn die overschotten al meer dan hetgeen de Overheid tekort geeft. EN, correcte houdbaarheidsdata weergeven
Ann DIERICX
28 april 2025Hoeveel niet gebruikte medicijnen heeft elke huishouden wel niet in zijn apotheek kast staan . Dit gaat over duizenden euro’s aan medicijnen die nooit zullen gebruikt worden . Wat als de medicijnen per stuk zouden verkocht worden . Zou de farmaceutische industrie hiermee akkoord gaan ?
Johan Van Lerbeirghe
28 april 2025Goed . Mogelijk ook Inclusief voorschrijfgedrag werkverlet.