De International Diabetes Federation (IDF) is een overkoepelende organisatie van 230 nationale diabetesverenigingen uit 170 landen en regio’s. Ze organiseert elk jaar een internationaal congres waar alle culturen en behandelingen samenkomen. Het hoofdthema dit jaar was de preventie van complicaties. Een overzicht van enkele, soms weinig onderzochte, aspecten door dr. Dominique-Jean Bouilliez.
De XXXVe editie van de Belgian Week of Gastroenterology werd gehouden op 8-10 maart 2023 in het Hilton Antwerpen.
Dit jaar vond het jaarlijkse congres van de European Society of Cardiology (ESC) in Londen plaats. Zo’n 32.000 gezondheidswerkers uit 171 landen kwamen ernaartoe om informatie uit te wisselen over de laatste ontwikkelingen op het vlak van de behandeling van hart- en vaatziekten.
Het United European Gastroenterology Scientific Committee bestaat uit zes tot tien deskundigen. Uit meer dan 2.500 abstracts (waarvan 248 late-breaker) selecteerde die jury vijf studies die tijdens de openingsceremonie werden voorgesteld.
Het heeft tot de jaren 2000 geduurd voordat TNF-remmers toegevoegd werden aan het therapeutisch arsenaal voor inflammatoire darmziekten (IBD’s), met enig succes. Hoewel sindsdien tal van andere biologische behandelingen met een groeiend potentieel beschikbaar geworden zijn, gebeurt het nog steeds dat de behandeling faalt. Dat zou vermeden kunnen worden met een betere kennis van de pathofysiologie van die aandoeningen en hun mogelijke doelwitten.
Het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society (ERS) vond dit jaar plaats in Wenen en trok zowat 20.000 belangstellenden, die in levenden lijve of virtueel deelnamen. Met het thema van dit jaar (‘Humans and machines: getting the balance right’) lag de focus op de snelle ontwikkeling van artificiële intelligentie in de pneumologie en de respiratoire wetenschappen.
Met zijn honderden presentaties is het jaarlijkse congres van de EADV (European Academy of Dermatology and Venereology) een prima gelegenheid om dingen te ontdekken, bij te leren en uw horizon te verruimen. Skin presenteert hier een selectie uit de jongste editie, die eind september in Amsterdam werd gehouden.
Van de 250 late-breaking abstracts die het wetenschappelijke comité van United European Gastroenterology had ontvangen, werden er 15 geselecteerd voor de plenaire sessie.
Zowat 12.300 deelnemers uit meer dan 130 landen hebben in Madrid het 60e jaarlijkse congres van de European Association for the Study of Diabetes (EASD) bijgewoond. Er werden heel wat resultaten van innoverend onderzoek gepresenteerd, waaruit blijkt dat er belangrijke vooruitgang geboekt wordt op het vlak van diabetes, en we de behandeling van diabetespatiënten in de toekomst hopelijk kunnen verbeteren. We geven u hier een bloemlezing.
Er is tijd voor reflectie in een colloquium met verschillende actoren van het terrein. Nadien volgt een feestelijke receptie.
We laten ons inspireren door het model van Positieve Gezondheid en van de Blue Zones. We zoeken naar een antwoord op de vraag:”Wat maakt ons écht gezond én gelukkig?”. We hebben hierbij ook aandacht voor de existentiële dimensie.
13.00 - 17.00 uur
Gebruik van zorgdata tijdens COVID-19: a perfect match?
(Zorgbehoevende) babyboomers willen niet langer in mastodont-voorzieningen gaan wonen. Zij willen kunnen kiezen tussen een diversiteit van in hun vertrouwde wijk geïntegreerde woonvormen. Tijdens dit symposium zullen ouderen, experten, onderzoekers zorgarchitectuur, koepels ouderenzorg, lokale besturen en de Vlaamse overheid duiken in de huidige zorgconcepten, waarbij zij best practices en uitdagingen in de ouderenzorg onder de loep nemen.
11de Ethiek-symposium van de Commissie voor ethiek: vorming & intervisie
2022 is het Europese jaar van de Jeugd. Een goede gelegenheid om te bekijken hoe jongeren met hun gezondheid omgaan, en of ze over de nodige vaardigheden beschikken om in het zorglandschap de juiste informatie en – indien nodig – hulp te vinden.
2022? Dat betekent 20 jaar wet patiëntenrechten. Het Vlaams Patiëntenplatform viert dat met een heus feestsymposium. Tijdens het symposium stellen we jullie onze patiëntenbevraging en evaluatie van de wet patiëntenrechten voor en gaan we in gesprek met patiënten, beleidsmakers, onderzoekers, zorg- en hulpverleners…
3-daagse mindfullnessverdiepingstraining voor (coaches van) artsen met Erik van den Brink en dr. Tine van Haegenborgh, georganiseerd door Doctors4Doctors
4 grote aandoeningen – hart & vaatziekten, kanker, diabetes, en longlijden - zorgen voor 90% van de overlijdens, 85% van jaren in minder goede gezondheid en 24 miljard aan gezondheidsuitgaven. Preventie kan een sterke impact hebben op het voorkomen en verloop van deze aandoeningen.
50 jaar na hun oprichting, bekijkt het CIB de toekomst van de gezondheidszorg.
5e Brugs Multidisciplinair Symposium Residentiële Ouderzorg Locatie: Auditorium AZ St-Jan Brugge, Ruddershove 10, 8000 Brugge Datum: zaterdag 26 april ‘14, van 8u30 tot 12u30
AHLEC organiseert een studievoormiddag over multiculturalisme in de gezondheidszorg. Tijdens het seminarie gaan verschillende experten in op de medische, ethische en juridische uitdagingen van de multiculturele context op de gezondheidszorg in België.
AI and Healthcare: Regulatory Landscape and Emerging Trends The integration of Artificial Intelligence (AI) into healthcare is transforming the industry, offering new opportunities for innovation in diagnostics, treatment, and patient care. However, this rapid advancement comes with regulatory challenges through which Cresco will guide you.
Aan de KU Leuven onderzoeken we het effect van pensioen op dagelijkse beweging en slaap. We zoeken hiervoor mensen die momenteel nog aan het werk zijn (ook niet-artsen) en met pensioen gaan in 2022.
Accreditering werd aangevraagd.
Agoria, in collaboration with lifetech.brussels, is organising a HealthTech Summit & HL7 Belgium meet-up on Tuesday November 23 in Bluepoint Brussels.
Agressie ondervinden, slachtoffer of getuige zijn van een medisch incident en zoveel andere oorzaken leiden tot trauma’s op de schouders van het merendeel van de artsen. Professor aan de Ugent en klinisch psychologe/psychotherapeute Sarah Bal en emeritus professor aan de VUB en psychiater Annik Lampo, beide gespecialiseerd in traumaverwerking, geven hun visie en tips hoe trauma’s best kunnen verwerkt worden.
Al is er meer perspectief door de opstart van de covid-vaccinatie, dit brengt ook specifieke uitdagingen en onzekerheden met zich mee. Hoe graag we het ook willen, als artsen hebben we momenteel ook niet alle wijsheid in pacht om aan alle vragen van onze patiënten een antwoord te bieden. Voor ons volgend webinar wilden we dan ook heel graag een expert ter zake uitnodigen. We zijn bijzonder trots om als volgende spreker prof. dr. Pierre Van Damme te kunnen aankondigen.
Al sinds de eerste besmettingen van het nieuwe coronavirus in België werden vastgesteld, rijzen er verschillende gezondheidsrechtelijke vragen. Om al deze vragen te kunnen beantwoorden moeten gezondheidsjuristen het gezondheidsrecht op zijn limieten te testen en soms flexibele, pragmatische oplossingen zoeken.
Alle eerstelijnszones in Vlaanderen zakken op 19 maart af naar de Elisabethzaal in Antwerpen.
Alle vragen waarmee startende artsen het VAS confronteerden, worden op deze webinars gebundeld en deskundig toegelicht. Samen met zijn partners biedt het VAS deze gratis webinars aan aan alle laatstejaars haio's en aso's en artsen die op het punt staan om hun carrière als erkend arts te starten.
Alles wat u moet weten als startende arts over erkenning, accreditering, sociale zekerheid, het RIZIV sociaal statuut, associatie, BVBA, beroepsaansprakelijkheid, informatica, en nog veel meer.
Alles wat u moet weten als startende huisarts over sociale zekerheid, het RIZIV sociaal statuut, associatie, BVBA, financiële ondersteuning, attesten en nog veel meer...
Als artsen, coaches en duurzame ondernemers, elkaar vinden.
Als beginnend arts heb je ongetwijfeld heel wat vragen. Op woensdagavond 21 juni helpt het Vlaams Artsensyndicaat jou alvast op weg met de Startersdag in Antwerpen. De aanwezige experten maken jou op een handige manier wegwijs in je rechten en plichten, de juridische en boekhoudkundige organisatie van je praktijk en geven je een duidelijke inkijk in je sociaal statuut.
Als zorgverlener in Brussel ben je steeds in de weer voor je patiënten. Je ondersteunt hen en hebt soms het gevoel dat je Superman of Wonder Woman moet zijn om alles zo goed mogelijk te kunnen doen.
Artificial Intelligence for Health: Between Dream and Reality
Artificiële Intelligentie (AI) is alomtegenwoordig in de media en valt niet meer weg te denken uit onze samenleving. In de zorgsector vragen artsen en andere zorgverleners zich af hoe hun rol er zal uitzien met de komst van deze technologie.
Artsensyndicaat ASGB in samenwerking met sociaal verzekeringsfonds ACERTA en LAUWERS fiscale advocaten.
BWGA Jaarlijkse meeting
Beoefen 3 filosofische vaardigheden die je meer energie, meer controle en meer voldoening geven.
Bij de organisatie van de 14de editie van de jaarlijkse studiedag van OPZ Geel werd gekozen voor het thema ‘wonen’
Binnenkort krijgt het VASO-platform voor sportmedisch onderzoek een stevige update. De verbeterde versie draait al in een proefsetting en wordt in april algemeen uitgerold. Sport- en huisartsen die al over de VASO-software beschikken, kunnen na een workshop van één avond met de nieuwe versie aan de slag.
Born To Bike is een sportmedisch congres over “all things cycling” voor sport-, huis- en andere artsen, kinesitherapeuten en andere sportmedische professionals met belangstelling en een hart voor de fiets. De wetenschappelijke nadruk ligt op fietsfysiologie en -biomechanica en wielerblessurepreventie.
Bruggen bouwen - Topics rond dementie Wanneer? dinsdag 4 november 2014 Waar? AZ Maria Middelares, Zaal Mezenkroon (ingang B, 4e verdieping) Deelname is gratis. Inschrijven is noodzakelijk via de dienst communicatie voor 28 oktober: tel. 09 260 60 28 of communicatie@azmmsj.be. Vrij voor iedereen. Voor meer info: Marc Vankerkhoven, zorgmanager, tel. 09 260 35 16 of marc.vankerkhoven@azmmsj.be
Brussel Cares, het jaarlijkse netwerkevenement van Huis voor Gezondheid, vindt op 7 februari plaats.
Cebam (Belgisch Centrum voor Evidence-Based Medicine) is al 20 jaar een gids voor meer EBP in ons land. Dat willen we vieren. In de voormiddag bieden we workshops aan over onze werkmethoden en veldwerk. Na de middag is er een academische zitting waarin we een overzicht geven van 20 jaar Cebam en internationale sprekers verwelkomen. Minister Frank Vandenbroucke sluit de academische zitting af.
Colloquium verstandelijke beperking en psychiatrie mede naar aanleiding van het gelijknamige boek van Dr. Linda Baudewijns.
Congres BVP-ABP : Biomechanische en instrumentele aanpak van de nagel.
Congres van de BVZD
Covid-19 heeft getoond dat gezondheid boven alles primeert. En dat maakt de rol van hulpverleners niet alleen zeer waardevol, maar brengt ook een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Ieder van ons werd geconfronteerd met zijn limieten en kwetsbaarheden in onze rollen als arts, als burger, als ouder, als partner,…. Veel respect voor wat jullie iedere dag verwezenlijken!
Covid-19 sloeg keihard toe bij iedereen, maar in het bijzonder bij onze jongeren. Wat zijn de gevolgen van de pandemie voor hun mentaal welzijn en veerkracht? Hoe kunnen overheden, zorgverleners, leerkrachten en jongerenorganisaties de impact van de psychologische problemen tijdig beperken, hulp op maat aanbieden en de gevreesde stigmatisering aanpakken?
David Walsh komt naar Vlaanderen!
De 3-daagse compassietraining met Erik Van den Brink en Elisabeth Moreau is een evergreen in ons aanbod.. maar voor een goede reden!
De 77e editie van de Geneeskundige Dagen van Antwerpen is gericht op samenwerking tussen alle betrokken zorgverstrekkers: huisartsen, specialisten en paramedici.
De Btw en fiscaliteit ten aanzien van diverse samenwerkingen en het nieuwe ontwerp over de vrijstellingen medische prestaties
De DGEC van het RIZIV stelde eind vorig jaar vast dat de nomenclatuurcodes voor dringende raadplegingen en huisbezoeken soms onterecht worden aangerekend. Vaak was de huisarts zich hiervan niet bewust. Maar wat zijn dan de spelregels?
De Geneeskundige Dagen van Antwerpen is een congres dat jaarlijks wordt georganiseerd sinds 1946.
De MWAB organiseert in november het avondsymposium 'Burn-out: gendergerelateerd?'.
De Taalunie en Zorgnet-Icuro hechten veel belang aan begrijpelijke taal in de zorgsector. In 2021 schreef de Taalunie een rapport over de inzet van materialen voor begrijpelijke medische communicatie. Flankerend reikten ze toen een ZorgVoorZorg-prijs uit waarmee een beloftevol initiatief voor begrijpelijke medische communicatie werd ondersteund.
De Tafels Schryvers zijn onmisbaar voor wie zich bezig houdt met begroting van lichamelijke schade. De tafels worden dan ook voortdurend geactualiseerd. Om de continuïteit van de Tafels Schryvers in de toekomst te garanderen wordt een samenwerking met ALLIC aangegaan, de Leerstoel voor Aansprakelijkheids- en Verzekeringsrecht van de UAntwerpen.
De Universiteit Antwerpen, faculteit rechten zal in het academiejaar 2017-2018 starten met een postacademische opleiding ‘Juridische Vorming Nationaal Register voor Gerechtsdeskundigen en Vertalers--Tolken’.
De Vesaliuskoepel vzw, koepel van Vlaams Brabantse en Brusselse Huisartsenkringen, en MCH organiseren een symposium over de realiteit en perceptie in de samenwerking tussen huisartsen, juristen en politiediensten. Hoe en waar optimaal samenwerken?
De covid-19-pandemie heeft de organisatie van de huisartsenpraktijk én van de eerste lijn grondig door elkaar geschud. Hoe verloopt nu de zorg voor chronische patiënten? Welke voordelen bieden videoconsultaties? En hoe kunt u ervoor zorgen dat uw praktijkvoering op een systematische manier veilig blijft verlopen? Tijdens dit webinar worden de basisprincipes van veilige zorg in de eerste lijn toegelicht en worden praktische adviezen en tools vanuit Domus Medica aangereikt.
De dienst Anesthesiologie van het UMC Sint-Pieter heeft het genoegen u op een wetenschappelijke avond, gevolgd door een walking dinner, uit te nodigen in het raam van de officiële opening van zijn gloednieuwe Pijncentrum op campus César De Paepe.
De digitale masterclass ‘Praktijkmanagement voor zorgverstrekkers’ komt er weer aan! Na het grote succes van deze opleiding in de afgelopen zes jaar vindt deze unieke opleiding op maat van zelfstandige zorgverstrekkers opnieuw digitaal plaats. De deelnemers van 2020 én van 2021 gaven deze online masterclass een gemiddelde score van telkens meer dan 90%!
De directive en de dienst Anatomopathologie van RZ Heilig Hart Tienen nodigen u vriendelijk uit op het symposium ‘De patholoog: het belangrijke werk achter de schermen’.
De exponentiële toename van gedigitaliseerde medische gegevens (Big Data) en de innoverende technieken uit de datawetenschappen (machine learning en longitudinale data analyse) bieden een enorm potentieel op het vlak van preventie, diagnose en therapie in de gezondheidszorg.
De geneeskundige kring DODOENS nodigt uit.
De geneeskundige kring Dodoens organiseert in samenwerking met het UZ Leuven, de faculteit geneeskunde KULeuven, de huisartsenkring Dijle en Nete, de huisartsenkringen Khobra en Hubob, Imeldaziekenhuis, St Maartenziekenhuis en Alfagen een sars-CoV2 webinar op zaterdag 3 oktober om 9.00 uur.
De heer Frank Vandenbroucke, vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, en de heer Pedro Facon, adjunct-administrateur-generaal bij het RIZIV, gaan in op enkele vragen van artsen aangaande het toekomstig mentaal welzijn in de geneeskunde.
De huidige gezondheidscrisis roept veel vragen over vaccinatie op. Als huisarts of apotheker krijgt u vaak terechte vragen van patiënten en wilt u goede en objectieve antwoorden kunnen geven.
De huisarts is de persoon bij uitstek die de psychische en medische toestand van de patiënt op lange termijn opvolgt. Uit onderzoek is gebleken dat meer dan 50% van de suïcidale personen contact had met de huisarts in de 2 maanden vooraf de suïcide of suïcidepoging.
De huisartsenpraktijken staan voor grote uitdagingen: een tekort aan huisartsen, een vergrijzende bevolking met grotere zorgvraag, weinig ondersteuning in de praktijk en een dreigend onevenwicht tussen werk en vrije tijd voor huisartsen. Hoe kunnen we zorgen voor betere werkomstandigheden. met de blijvende garantie op kwalitatieve en toegankelijke zorg voor patiënten?
De kennis van de menselijke genetica ontwikkelt zich razendsnel en stelt ons ook voor nieuwe vragen en dilemma’s.
De kernvraag van dit symposium betreft de aard en de grootte van de bijdrage van deze kennis aan het begrijpen van de normale cognitieve, affectieve en conatieve functies en hun stoornissen.
De nadruk ligt op de praktische aanpak van diabetes.
De nationale raad van de Orde der artsen heeft het genoegen u uit te nodigen op een studienamiddag over de Gecommentarieerde Code van medische deontologie.
De negatieve gevolgen van hormoonverstorende chemische stoffen op de gezondheid staan niet langer ter discussie. Dit onlineseminarie vat samen welke acties ondernomen worden op internationaal en Europees niveau om de blootstelling aan deze chemische stoffen te verminderen. Als gezondheidsverzekeraars en zorgverstrekkers zijn ziekenfondsen vastbesloten op te treden tegen hormoonverstoorders die schadelijk zijn voor de gezondheid. Het seminarie zal een aantal best practices uit de sector onder de aandacht brengen.
De online conferentie wordt georganiseerd in drie momenten en onderverdeeld in diverse topics – van doelgerichte zorg, interdisciplinaire samenwerking, chronische zorg en zorgorganisatie tot implementatiestrategieën.
De pijnpunten in de organisatie en financiering van welzijn en zorg: we kennen ze al een hele tijd. De coronacrisis legde ze nu ook bloot voor het brede publiek. Op het congres van Voka Health Community, op 29 oktober, gaan we dieper in op de thema’s die nu hoogdringender zijn dan ooit.
De seminariereeks vindt plaats op 8 dinsdagavonden tussen 26 april 2022 en 28 juni 2022.
De spreker van dienst is Mr. Christophe Lemmens van Dewallens & Partners.
De sprekers, experten uit de wetenschappelijke wereld waaronder de academieleden Pierre Van Damme, Geert Molenberghs, Philippe Beutels en Geert Verbeke zullen een korte bijdrage verzorgen waarna er tijd overblijft voor het beantwoorden van vragen.
De studiedag start om 9 uur en loopt tot 17 uur.
De toekomst van zorg: chatbots, WhatsApp en AI - een revolutie in de zorgsector.
De training Positieve Gezondheid in de huisartspraktijk heeft als doel dat u groeit in een mindset waarbij de ander regie kan nemen over diens gezondheid en welzijn.
De tweejaarlijkse European Population Conference 2018 wordt van 6 tot 9 juni op de Vrije Universiteit Brussel gehouden.
De uitdaging van de digitalisering
De volgende editie van het Symposium Medische Wereld zal op 11 mei doorgaan.
De webinar vindt plaats van 20 tot 22 uur.
De werkgroep ICT4care brengt met dit colloquium op één locatie een breed aanbod van ICT oplossingen voor de gezondheidszorg samen.
Deelname is GRATIS. Onthaal van 18u tot 18u25.
Deelnameprijs: 30 euro (studenten en vrijwilligers LEIFpunten gratis).
Denkt u eraan om uw praktijk af te bouwen of stop te zetten? Of gaat u binnenkort met pensioen? Als zelfstandig arts is het cruciaal om de stopzetting van uw praktijk goed voor te bereiden. Er zijn immers tal van zaken die vooraf moeten worden geregeld.
Denkt u eraan u te laten ondersteunen door een administratief bediende of verpleegkundige? Of maakt u reeds gebruik van deze praktijkondersteuning, maar zit u nog met tal van vragen? Stip dan donderdagavond 28 maart 2024 aan in uw agenda.
Derde Vlaams Interuniversitair Congres over Aansprakelijkheids- en Verzekeringsrecht.
Deze driedaagse intensive biedt een rijk palet aan thema's en oefeningen uit wetenschappelijk gefundeerde trainingsprogramma's in mindfulness, compassie en mindful communiceren. Het aanbod is speciaal toegespitst op de medische praktijk, transdiagnostisch toepasbaar op onszelf en onze patiënten.
Deze opleiding richt zich tot een brede groep van psychiaters, psychotherapeuten, psychologen en hulpverleners.
Deze update is de eerste uit de nieuwe reeks ‘Huisarts Up2Date 2020’, het zal handelen over een aantal vaak voorkomende ‘mannenproblemen’.
Deze vorming biedt een antwoord op de vraag hoe organiseer ik mijn praktijk wat betreft personeelsbeheer: hoe plaats ik een vacature, hoe verloopt een selectiegesprek.
Deze workshop zal doorgaan op 21 juni in het Conferentiecentrum Bluepoint Brussels.
De apotheose volgt in Flanders Expo te Gent op 26-27-28 april 2022 met het zorgfestival Inspire HEALTH&CARE, 3 dagen overgoten met mogelijkheden om elkaar te ontmoeten, niet te missen sprekers, workshops e.a. sessies.
Dit jaar bestaat vzw Pinocchio 20 jaar! Het 20-jarig jubileum wordt gevierd op vrijdag 22 september 2017 in het Militair Ziekenhuis Koningin Astrid.
Dit jaar luidt de titel van het wetenschappelijke symposium van het Vlaams Artsenverbond vzw 'Gezondheidszorg voor de Vlamingen met bijzondere aandacht voor Brussel en de Vlaamse rand'.
Dit webinar start om 19.45 uur met een presentatie van de Diabetesliga. Zij leggen uit welke ondersteuning ze kunnen bieden voor patiënten met diabetes en hoe huisartsen daar gebruik van kunnen maken.
Doctors4Doctors organiseert opnieuw een midweek voor 10 jonge artsen die tegen hun grens aanlopen en twijfelen of zij wel de arts kunnen zijn die ze willen zijn. Hiermee geven wij de kans om tot rust te komen en te reflecteren over hun professioneel leven en zelfzorg.
Doctors4Doctors gaf in het voorjaar van ’22 een webinar ivm “Verbindende communicatie”. Deze werd erg goed onthaald . Tevens was er een grote vraag naar vorming i.v.m. dit thema. Verbindende communicatie is immers een kerneigenschap die onmisbaar is bij zowel professioneel als persoonlijk functioneren.
Dokter Herwig Van Dijck, senior consultant aan het UZA, verdiepte zich als co-auteur van ‘Succesvol arts zijn’ mee in het tijdsbeheer van artsen. Professor dokter Lien Dossche, is naast Kindernefroloog in het UZ Gent en mama van drie, ook lesgever time management voor arts-specialisten in opleiding aan Ugent. Zij is van mening dat ‘je aan de overvloed aan taken weinig kan veranderen, maar wél aan de manier waarop je ermee omgaat’. Samen gaan ze hierover in dialoog en laten u huiswaarts keren met praktische tips voor een beter time management.
Domus Medica organiseert op 13 november een informatieavond voor starters.
Door hun opleiding en competenties spelen de pediaters een essentiële rol bij de ontwikkeling van kinderen, hun verzorging en ziektepreventie. Nochtans blijft het een ondergewaardeerd beroep...
Dr. Hans Rode geeft ons tijdens dit webinar een inkijk in zijn recente boek 'het is maar werk'. In dit boek laat hij de geheime route zien waarmee je als arts kunt slalommen tussen de piketpaaltjes in je medische carrière. En zelfs off piste kunt gaan, zonder in een lawine terecht te komen.
Duik met ons mee in het traject van de integratie van online en blended tools binnen het aanbod van de Centra Geestelijke Gezondheidszorg (CGG). Experts kaderen vanuit wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast zullen de lessons learned binnen dit traject in de CGG inspiratie bieden voor andere GGZ-sectoren.
Durft u een domme vraag stellen, een fout toegeven of een wild nieuw idee aanbrengen in uw team? Daarvoor is veiligheid in uw team nodig… Dit aspect van de gezondheidszorg ligt professor Kris Vanhaecht van de KULeuven nauw aan het hart. Psychiater dokter Bart Van Daele, manager en bestuurder van ziekenhuizen, bekijkt deze psychologische veiligheid vanuit de praktijk. Samen geven ze u visies en tips om mee aan de slag te gaan.
Each presentation will be followed by a Q&A session. There will be no simultaneous translation. RIZIV-INAMI accreditation in ethics and health economics has been requested.
Een (huis)arts is een sleutelfiguur bij de opvolging van patiënten, zowel binnen de thuiszorg als de residentiële ouderenzorg. Daarom organiseren de Vlaamse en federale overheid op woensdag 21/06/2023 van 12u30-14u30 een webinar over BelRAI.
Een bijeenkomst voor allen die zorgen voor kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking
Een gesprek met professor Dirk De Wachter, Willeke Dijkhoffz – Algemeen directeur GZA Ziekenhuizen en de Koen Lowet, psycholoog en gedelegeerd bestuurdeer van de Vlaamse Vereniging voor Klinisch Psychologen. Gemodereerd door professor Kris Vanhaecht.
Een intervisiegroep is een kleine reflectiegroep van 4 artsen en een ervaren begeleider. Waar ademruimte, niet oordelen en steun de basis zijn.
Een patiënt eist een ziektebriefje van de huisarts. Een patiënt dreigt met zelfdoding als hij zijn zin niet krijgt. Een patiënt wil onmiddellijk een consult bij ‘zijn’ dokter. Een patiënt haalt alle trucs uit de kast om een voorschrift te krijgen voor haar verslavende medicatie. Dit soort patiëntencontacten vreten energie, ze schoppen je agenda in de war en ze laten je achter met een vervelend gevoel. Hoe het anders en beter kan, leer je tijdens deze webinar.
Een unieke gelegenheid om kennis te maken met mindfulness- en compassietraining, is onze webinar Mindfulness- & Compassietraining door Erik Van den Brink. Steeds meer wetenschappelijke studies tonen het effect hiervan aan bij het verlichten en voorkomen van depressie, angst en klachten van stress.
Een update over sarcopenie: nieuwe concepten en richtlijnen.
Eenzaamheid is als thema urgenter dan ooit. Door de coronacrisis is eenzaamheid onder bepaalde doelgroepen toegenomen. Er zijn ook inspirerende initiatieven opgekomen om naar elkaar om te zien. Ook laat de coronacrisis zien wat echt van belang is in het leven: betekenisvol contact met anderen.
Eenzaamheid is iets anders dan alleen zijn. Het heeft betrekking op het ervaren van een zinvol bestaan, je thuis voelen in je omgeving. Wanneer eenzaamheid lang aanhoudt, kan het leiden tot gezondheidsrisico’s, minder betrokkenheid in de samenleving én het tekortschieten van een gevoel van geluk en welzijn.
Enkele keren per jaar organiseert in4care een beeldbel-speeddating sessie, die het mogelijk maakt aan de leden om met elkaar van gedachten te wisselen, te leren van elkaar, of aan elkaar geïntroduceerd te worden. Het brengt start-ups in contact met bedrijven of zorginstellingen. Het introduceert actoren uit zorg en welzijn aan een resem van potentiële innovatieve oplossingen.
Er zal gesproken worden door een arbeidsarts, een adviserend geneesheer, een pijnspecialist en een specialist van de VDAB. Op deze live update gaan we in op de taken en verantwoordelijkheden van deze verschillende partijen bij langdurige arbeidsongeschiktheid.
Euthanasie voor personen met dementie roept veel vragen en emoties op, en dat is ook logisch bij zo'n delicaat thema. Tijdens deze studiedag verkennen we met veel zorg de praktijk en het denken over de voorafgaande wilsverklaring voor euthanasie bij mensen met gevorderde dementie.
Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Palliatieve Zorg Vlaanderen slaan de handen in elkaar om op dinsdag 7 maart 2023 actuele inzichten over palliatieve zorg en dementie te verschaffen.
Eén dag, ruim 70 sessies, meer dan 90 exposanten, 800 huisartsen en andere professionelen uit de eerstelijnsgezondheidszorg: dat is de Domus Medica Huisartsenconferentie en vakbeurs.
Fibromyalgie in de eerste en tweede lijn. Wat werkt voor wie?
From September 24-26, 2021, the Department of Cardiovascular Diseases of the University of Leuven and the pro@heart consortium in collaboration with the Medical Committee of Belgian Cycling organizes an international symposium with the overarching theme: “Protecting the athlete by improving our understanding of athlete’s physiology”.
Fundraising om het onderzoek naar een HIV genezing te steunen.
Geconfronteerd met de explosie van chronische ziekten worden levensstijl oplossingen zoals gezond eten, lichamelijke activiteit, stressmanagement en een goede nachtrust van cruciaal belang. Voor de eerste keer in België zal in Brussel, in het Engels, een Europese medische conferentie gewijd aan leefstijlgeneeskunde worden gehouden. Dit unieke evenement zal een groot aantal professionele workshops aanbieden gericht op leefstijlinterventies en welzijn.
Gedurende deze twee dagen zal patiëntenparticipatie een rode draad doorheen de topics vormen en zullen interactieve methodieken ingezet worden om alle deelnemers onder te dompelen in de innovaties, good practices, nieuwe inzichten en immersieve tools die de kwaliteit en de sterkte van de eerste lijn ten goede komen.
Gedurende deze uiteenzetting zal worden ingegaan op de onderliggende factoren van suïcidaal gedrag alsook op de mogelijkheden voor preventie en interventie.
Gender perception of Pathology
Generische geneesmiddelen zorgen voor besparingen voor de patiënt en de ziekteverzekering. Zonder die besparingen zou het volledige geneesmiddelenbudget van het RIZIV voor dit jaar al op 17 september opgebruikt zijn. Daarom organiseert Medaxes op 17 september 2020 de allereerste Generic Medicines Day, waarin de toegevoegde waarde van generische geneesmiddelen centraal staat.
Genetica in de dagelijkse praktijk: nieuwe inzichten
Geniet t.e.m. 6 september van een vroegboekkorting! U betaalt slechts 140€ i.p.v. 160€. Voor HAIO's en ASO's hebben we een -permanente- speciale prijs van 80€. Wij hopen u van harte te mogen verwelkomen op donderdag 16 november in het auditorium van de KBC Boerentoren in Antwerpen.
Georganiseerd door de Geneeskundige Kring Aalst.
Georganiseerd door de nationale raad van de Orde der artsen.
Gepresenteerd door meneer Christian Morel.
Gevoelens in de laatste levensfase.
Gezien de aanbevelingen en de beslissingen van de overheid wordt het “Grote EUTHANASIE debat” verplaatst van 21 maart naar 6 juni, maar op een andere locatie: Elewijt center, Tervuursesteenweg, 564 - 1982 Elewijt. De inschrijvingen blijven behouden. Nieuwe inschrijvingen zijn nog steeds mogelijk.
Geïntegreerd model voor de aanpak van niet-planbare zorg Waar? Provinciehuis Vlaams-Brabant, LeuvenWanneer? zaterdag 26 maart 2016Meer info
Geïntegreerde zorg: to .be or not to .be?
Graag nodigen we u uit op onze Webinar: Update VASO 2.0 op woensdag 24 februari om 20u30.
Graag verwelkomen we u dinsdag 25 oktober 2022 op het hybride zorgsymposium 'Samen in Actie'.
Graag verwelkomen we u vrijdag 29 november op ons verjaardagsfeest, dat zal plaatsvinden op de plek waar de nieuwste ziekenhuisvleugel van het UZA komt.
Healthy and happy aging is about creating an environment and opportunities that enable people to do what they value in life. Anyone can experience healthy aging. Not facing any diseases or disabilities is not a prerequisite for healthy aging, since many elderly have one or more health problems which can be properly controlled. In that way it will have little impact on their well-being.
Hebt u initiatieven gerealiseerd die betrekking hebben op het beheer van medische hulpmiddelen in het ziekenhuis, dan nodigen wij u graag uit om een mondelinge presentatie te verzorgen en /of een poster voor te stellen. Het delen van praktijkervaringen is een elementaire doelstelling voor onze studiedag.
Het Belgisch Hypertensie Comité organiseert een symposium op 26 januari 2019.
Het Belgisch Raadgevend Comité voor Bio-ethiek organiseert op donderdag 20 april 2023 zijn XIIIe (13e) tweejaarlijkse conferentie met als thema “Ethisch overleg in de zorg: van theorie naar praktijk”.
Het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties (CEV) nodigt u uit op haar 23e Valentijn Vaccinatiesymposium, rond het thema "Wat als". We proberen antwoord te geven op allerhande 'Wat als?'-vragen over verschillende thema's zoals polio-eradicatie, de bijwerkingen van een vaccin, het RSV-preventiebeleid bij zuigelingen, hoe kinderen spelenderwijs meer leren over infectieziekten en vaccinaties.
Het ITG heet u van harte welkom bij de nieuwe reisgeneeskunde-bijscholing voor huisartsen. De cursus wordt opgebouwd rond zeer praktische lessen aan de hand van casuïstiek, waarbij steeds een risicoanalyse voor verschillende types van reizigers opgesteld wordt.
Het ITG heet u van harte welkom bij de vernieuwde editie van de avondsessie-reeks rond de soa-situatie in België op basis van de laatste nieuwe inzichten. Deze cursus wordt specifiek ingericht voor (huis)artsen en specialisten.
Het ITG lanceert een nieuwe editie van de reisgeneeskunde-bijscholing voor huisartsen. De eerste sessie gaat door op 13 oktober 2022 van 19-21 uur. Schrijf u ten laatste in op 2 oktober 2022.
Het ITG lanceert een nieuwe editie van de reisgeneeskunde-bijscholing voor huisartsen.
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen biedt een gratis online vorming preventieve reisgeneeskunde aan. In slechts 30 minuten leren deelnemers welke aspecten besproken moeten worden tijdens een reisconsultatie. Huisartsen ontvangen na deelname 0,5 accreditatiepunten algemene geneeskunde.
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde organiseert dit jaar een professionaliseringscursus HIV in 8 avonden.
Het METAMEDICA-platform van de Universiteit Gent richt zich op interdisciplinair academisch onderzoek en geïntegreerd onderwijs in gezondheidsrecht, privacyrecht en medische ethiek ter ondersteuning van patiënten, clinici, beleidsmakers, juristen, ethici en andere stakeholders die geconfronteerd worden met medische innovaties en rolveranderingen in de gezondheidszorg.
Het OPZ Geel wijdt de 18de editie van de jaarlijkse studiedag aan de verhouding tussen de psychische en de somatische dimensie in de zorg. Of, anders gezegd, aan de wisselwerking tussen beide zijden van ‘psychosomatisch’. Nog treffender uitgedrukt, aan de interactie tussen lichaam en geest.
Het Oncologisch Centrum Aalst (OCA) organiseert op 21 september 2019 een symposium met als titel "Oncologie, geïntegreerde aanpak". Zowel sprekers van het ASZ als het OLV Ziekenhuis geven hierbij een stand van zaken van de recentste evoluties in de oncologie.
Het Sint-Dimpna Ziekenhuis Geel organiseert in samenwerking met ING Belgium het symposium voor artsen en beleidsmakers Ziekenhuisnetwerken.
Het UZ Gent nodigt u van harte uit op een webinar over ernstige covid-infecties bij kinderen en vaccinatie van jonge kinderen.
Het Vlaams Artsensyndicaat heeft veel vragen ontvangen over de toepassing van de 9 transparantiecodes in de praktijk. Daarom werd besloten dit webinar te organiseren. Na één dag stonden er al meer dan 100 inschrijvingen op de teller, wat de grote behoefte aan informatie onderstreept.
Het Vlaams Artsensyndicaat, afdeling Oost- en West-Vlaanderen organiseert een online seminar series bestaande uit 4 modules met als spreker Mst. S. Callens – Advocatenkantoor Callens.
Het WIV-ISP heeft het genoegen u uit te nodigen op de 28ste editie van het Seminarie ‘Diagnose en surveillance van infectieuze aandoeningen’. Adres: Cultureel en Congres Centrum van Sint-Pieters Woluwe, Charles Thielemanslaan 93, 1150 Brussel. Datum en tijdstip: 22 november 2012, van 8u tot 16.15u
Het WIV-ISP heeft het grote genoegen om u uit te nodigen op het 29e Seminarie over de diagnose en surveillance van infectieuze aandoeningen. Wanneer? 21 november 2013, van 08u00 tot 16u15 Waar? W:Halll - Cultureel Centrum Sint-Pieters-Woluwe, Charles Thielemanslaan 93, 1150 Brussel
Het diabetessymposium bestaat sinds 1997. Het heeft van bij het begin ingespeeld op de daadwerkelijke noden van verpleegkundigen in het werkveld, alsook de allernieuwste tendensen en ontwikkelingen binnen diabeteszorg. Vanuit de Werkgroep Diabetesverpleegkundigen NVKVV wordt jaarlijks het programma samengesteld, met vertegenwoordigers uit de thuiszorg, algemene- en universitaire ziekenhuizen
Het doel van de webinar ‘Vroegtijdige zorgplanning – over het hoe en waarom’ is om huisartsen, verpleegkundigen, CRA’s en andere hulpverleners informatie en handvaten te geven voor het uitvoeren van een tijdig en kwalitatief VZP-proces.
Het evenement vindt plaats op zaterdag 20 maart 2021 van 9.30 – 12.15 uur.
Het is met groot genoegen dat we jullie uitnodigen om deel te nemen aan het langverwachte lentesymposium van Domus Medica! Dit jaar belooft het symposium een bron van inspiratie en betrokkenheid te zijn voor huisartsen in Vlaanderen en Brussel.
Het medicijnentekort speelt al jaren in Vlaanderen of Nederland, maar in 2022 werden alle records gebroken. Steeds meer mensen krijgen ermee te maken. Hoe komt dit en wat is ertegen te doen? Daarover gaat de discussie tijdens deze aflevering van Atelier Actua.
Het postgraduaat wordt tweejaarlijks ingericht. Start van de opleiding is steeds in de even academiejaren. De eerstvolgende lichting start in het academiejaar 2022-2023.
Het programma omvat actuele thema’s en blikt vooruit naar de Europese Vaccinatieweek. Daarnaast organiseren we vraag- en antwoordsessies zodat het publiek mee het programma stuurt en specifieke oplossingen krijgt op vaak zeer praktische vragen of situaties i.v.m. recent geïntroduceerde of lang gebruikte vaccins, hun indicatie en toedieningsschema, Vaccinnet, en beleidsonderwerpen. Hiervoor wordt telkens met een panel van vaccin-experten uit de verschillende Vlaamse universiteiten samengewerkt.
Het programma omvat actuele thema’s en blikt vooruit naar de Europese Vaccinatieweek. Daarnaast organiseren we vraag- en antwoordsessies zodat het publiek mee het programma stuurt en specifieke oplossingen krijgt op vaak zeer praktische vragen of situaties/
Het symposium Longkankerscreening vindt plaats op vrijdag 7 oktober 2022 in Congres- en Erfgoedcentrum Lamot, Mechelen, België. Deze prachtige stad bezit een mooi historisch centrum, met diverse bezienswaardigheden waaronder veel UNESCO Werelderfgoed locaties.
Het symposium vindt plaats op zaterdag 14 december.
Het symposium vindt plaats op zaterdag 16 oktober in Brussel.
Het symposium vindt plaats op zaterdag 11 januari 2025 om 9.00 uur.
Het symposium vindt plaats van 18:45 tot 21:00 uur.
Het symposium vindt plaats van 9 tot 13 uur.
Het webinar start om 19.45 uur.
Het webinar vindt plaats van 9 tot 13 uur.
Het werk en de cursussen van de Zwitserse professor Béatrice Schaad gaan onder andere over conflicten en het verzamelen van ervaringen van patiënten en professionals wanneer relaties ingewikkeld worden of zorg tot ontevredenheid leidt. In 2012 opende ze een bemiddelingsruimte waar patiënten en zorgverleners conflicten of moeilijkheden die ze ervaren kunnen melden. Ze worden ontvangen door specialisten op het gebied van conflictmanagement.
Het Centrum voor Huisartsgeneeskunde en de Vakgroep Verpleegkunde en Vroedkunde van de Universiteit Antwerpen nodigen u van harte uit op zaterdag 23 oktober 2021 van 9 uur tot 13.15 uur voor het colloquium “De nieuwe eerstelijnspraktijk”.
Het congres presenteert de nieuwste wetenschappelijke en praktijkgerichte inzichten over NAH.
Hey symposium vindt plaats van 9 tot 13 uur.
Hoe de arts worden/blijven die ik wil zijn?
Hoe haal je het in je hoofd? Samen op kop in de geestelijke gezondheidszorg.
Hoe houdt de palliatieve zorgsector zich staande op het ritme van verandering?
Hoe kan innovatie de zorg menselijker maken?
Hoe kunnen we voldoen aan de groeiende complexiteit van zorg met beperkte middelen en minder personeel? Hoe zorgen we voor een toekomst waarin we langer gezond blijven? Een toekomst waarin werken in welzijn en zorg werkbaar is? Een toekomst met sterke digitale competenties die innovatie faciliteren?
Hoe lang duurt een jaar? Dit paarlemoeren IWC-jaar duurt in elk geval langer dan aanvankelijk gedacht. Maar ons dertigjarig bestaan willen we absoluut nog vieren.
Hoe langer een werknemer door gezondheidsproblemen afwezig blijft, hoe moeilijker het wordt om opnieuw aan de slag te gaan. Toch willen de meeste werknemers graag terugkeren naar hun werk. Hoe kun je als behandelen arts hierin een rol spelen en je patiënt effectief ondersteunen, zodat hij of zij slaagt in het terug-naar-werk-traject?
Hoe moet het preventiebeleid evolueren om een gezonde levensstijl te ondersteunen?
Hoe schrijf je een verslag voor het RIZIV bij een MFO? Hoe zorg je dat je administratief in orde bent? Wat is jouw rol als moderator tijdens het MFO? Hoe haal je het meeste uit de thema’s?
Hoe zien de gezondheidsberoepen eruit in 2040? Hoe moet de zorg georganiseerd worden?
How sports data and health tech will lead to better insights in general healthcare.
Huisartsen aan het woord, met ondermeer: lezingen door experts en getuigenissen door huisartsen, gevolgd door een debat.
Ieder jaar rond Valentijn organiseert het CEV een vaccinatiesymposium. De volgende editie 'Vaccinaties vandaag en morgen' zal plaatsvinden op vrijdag 9 februari 2018 in de Universiteit Antwerpen, op Campus Drie Eiken (Aula Fernand Nedee).
Iedere praktijkmedewerker in een huisartsenpraktijk heeft het ongetwijfeld mee gemaakt: moeilijke situaties aan het onthaal of in de wachtruimte die moeten ontzenuwd worden. Tijdens deze opleiding geven we u tips mee over basishoudingen om hier mee om te kunnen gaan. Ook een aantal preventieve maatregelen kunnen zinvol zijn en worden u aangereikt.
If I had words. Non-verbale expressie in klinische psychotherapie.
In 1895 verschenen de Studies over Hysterie. Eén van de er beschreven patiënten hielp Freud de vrije associatie te ontdekken. De psychoanalyse was geboren. 125 jaar later vertelt Mark Kinet haar verhaal. Het bevat klassiek heel wat weerbarstige componenten die daarom mogelijks alleen voor volwassenen zijn bestemd.
In België hebben meer dan 13.000 patiënten een terminale nierziekte die niet verenigbaar is met een leven zonder niervervangende therapie! Waar? St-Elisabeth – Ukkel / St-Michiel – Etterbeek Wanneer? donderdag 13 maart 2014
In de zorg is de kwaliteit van de interpersoonlijke relatie tussen patiënt en zorgverlener essentieel. Wat zijn de kenmerken van een kwalitatieve relatie? 10 sprekers geven hun visie in een korte en kernachtige presentatie.
In de zorg voor patiënten met kanker is het niet altijd eenvoudig om te weten hoe je best omgaat met patiënten die slecht nieuws kregen, hoe je reageert op vragen van de familie, hoe je rekening houdt met de wensen van je patiënt en hoe je tegelijkertijd aandacht hebt voor wat dit allemaal met jou doet.
In deze opleiding worden reanimatie- en defibrillatietechnieken bij baby en kinderen én het correct en adequaat reageren op reacties na vaccinatie, opgefrist. Deze opleiding is enkel toegankelijk voor artsen en verpleegkundigen en wordt georganiseerd in samenwerking met Kind & Gezin.
In deze webinar gaat psycholoog Annita Rogier in op gevolgen van langdurige overbelasting en stress en geeft ze direct toepasbare en haalbare tips om de mentale vitaliteit te versterken. Ook onder extra belastende omstandigheden zoals tijdens de Coronacrisis.
In deze webinar maak je kennis met de Verbinddoos en hoor je hoe je dit instrument kan inzetten om met een patiënt over (einde-)levensvragen in gesprek te gaan. Enkele praktijkvoorbeelden komen aan bod, bijvoorbeeld over werken met de Verbinddoos in de ouderenzorg.
In dit webinar op dinsdag 24 januari 2023 om 17.00 uur krijg je informatie over de Health Innovation School Belgium en kun je vragen stellen.
In een snel veranderende wereld moet het vrije beroep zijn statuut behouden. Daarom nodigen we u uit op De Dag van het Vrije Beroep om concreet in te zoomen op de meerwaarde van dit statuut. We vragen vier actieve zelfstandige vrije beroepers uit verschillende sectoren om te getuigen en uit te leggen waarom ze zelfstandige zijn en dat ook absoluut willen blijven: wat levert dit statuut op aan de maatschappij, de economie en hunzelf?
In een tijd als deze, getekend door de Covid 19-pandemie, hebben we meer dan ooit methoden nodig die ons helpen om te gaan met stress. Wanneer we mindfulness beoefenen leren we om bewust aanwezig te zijn bij het leven zoals het zich van moment tot moment aan ons voordoet.
In het kader van een verhoogd veiligheidsprofiel in wielerwedstrijden zoekt Belgian Cycling artsen die zich willen opgeven om als “wedstrijdarts” te fungeren.
In kader van de corona-epidemie annuleren wij de avondzitting van de cyclus biomedische ethiek – UZ Brussel op 01-04-2020.
In these times of ever-faster innovation, the impact on us as human beings and on the future of work is often overwhelming. In this often provocative keynote, Katja Schipperheijn looks at the future that already seems to have caught up with us.
In tijden waarin steeds meer mensen steeds meer sporten, een uiterst relevante vraag. We overlopen zowel de positieve als negatieve effecten van sporten op lichaam en geest. Hiervoor nodigen we opnieuw gerenommeerde sprekers uit het hele Vlaamse land uit. De insteek blijft zoals altijd up-to-date evidence based medicine gebracht door mensen uit het werkveld.
In4care, Health&Care en Probis Group organiseren in 2020 een ONLINE EDITIE van INSPIRE HEALTH & CARE, op 2-3-4 december.
Infoavond over orgaandonatie Doelgroep: voor iedereen Datum: donderdag 9 oktober Locatie: campus Maria Middelares, zaal Mezenkroon, ingang B, 4e verdieping
Infoavond van het VAS, Afd. Oost- en West-Vlaanderen dd. 03.12.2024 via zoom om 19u30.
Infosessie over de gevolgen van het verbod op supplementen vanaf 1 januari 2025 voor tewerkstelling en deconventie.
Infovoormiddag voor zorgverleners. Een initiatief van de federale overheid.
Inschrijven is verplicht en kan tot 15 mei 2024.
Inspire HEALTH&CARE is hét ontmoetingsplatform voor medewerkers uit de zorg- & welzijnssector. Op het event staan inspireren en geïnspireerd worden, ontmoeten, netwerken én beleving centraal. De focus ligt op het samen realiseren van de toekomst van zorg en welzijn.
Inspire health&care, dat is twee dagen boordevol inspiratie. We hebben niet enkel een uitgebreid contentprogramma met tal van boeiende sprekers, ook meer dan 90 exposanten staan klaar om jou te inspireren! Mis dit niet en bemachtig nu je gratis ticket!
Interacties, automedicatie, therapietrouw… Het zijn slechts enkele facetten gerelateerd aan polymedicatie. Op deze avond zal aan de hand van praktische voorbeelden de balans worden opgemaakt van enkele good practices in de samenwerking tussen huisarts en apotheker.
Intersentia organiseert deze studiedag in samenwerking met LegalNews.be.
Is dit nu goede zorg? Hoe kan ik op een verantwoorde manier kansen geven aan kwetsbare zorgvragers? Hoe verhouden veiligheid, levenskwaliteit en autonomie zich in onze zorg? Het zijn vragen waar we allemaal mee geconfronteerd worden. In dit colloquium gaan we dieper in op de ethische en filosofische aspecten van deze vragen onder begeleiding van prof. Yvonne Denier.
It is a great honor and pleasure to meet you in Brussels, and to welcome young and experienced researchers. The meeting is being held exactly 40 years after the previous ETA meeting in Brussels, which certainly adds an extra significance to this event.
It is obvious that the health landscape in Belgium is about to be transformed by impending government-driven regulation with potentially significant impact on orthopaedic surgical and trauma care.
It is our greatest pleasure to invite you to join us in our 13th conference to discuss the latest research and findings on hydration science. We believe that YOU, researchers, scientists, experts are key to making a change. That is why our conference is a 100% online and free for curious minds anywhere across the globe.
It is our pleasure to announce that our next meeting which will be held on January 7th 2023 at Ghent University Hospital. Besides the members of our network, as we are discussing Patient Pathways we would like to open the meeting to invite any interested Health Care Professional (ex. General Practioners, Specialists, Physical Therapist, etc) who are interested in atending this important meeting from all over Belgium.
It's up to all of us to stop the spread of the coronavirus. Together with our partners, we take our responsibility. Following the measures taken by the authorities, we decided that this January 27-29, CPDP2021 will go fully online.
J.B. Lemaire, Cumming School of Medicine, University of Calgary, Canada
Jaarlijks organiseert VGSO een bijzonder interfacultair congres waarop elke student geneeskunde wordt uitgenodigd. We zijn ontzettend verheugd dat ons congres dit jaar zal doorgaan in Antwerpen.
Jaarlijks stijgt het aantal patiënten met de diagnose hoofd-halskanker. Hoofd- en halskanker is goed voor ongeveer vier procent van alle kankers in België. Daarom wensen we dan ook in te zetten op een vroege detectie van deze tumoren en nodigen we graag huisartsen uit de brede regio, zowel als collega’s van diverse disciplines, uit op een avondsymposium over hoofd-halstumoren.
Jaarlijks worden 25.000 Belgen getroffen door een beroerte. 15% van hen laat daarbij het leven. Bij vele anderen is de aangerichte schade onherstelbaar. Dit hoeft niet zo te zijn. Want bij snel en adequaat handelen, stijgen de kansen op overleven en herstel aanzienlijk. Daarom organiseren het ZOL en het Jessa ziekenhuis op zaterdag 12 oktober in C-Mine in Genk samen het symposium ‘Acute beroerte – Hoe herkennen en (be)handelen’.
Je bent uitgenodigd op een INTERVISIEWEEKEND MET MINDFULNESS- EN COMPASSIETRAINING op 19-21 NOVEMBER 2020. In deze intervisiegroep vertrekken we vanuit een thema dat via mindfulness en compassie-oefeningen verder verkend wordt. Nadien wisselen we uit. We hebben een mooie, rustige, coronaproof locatie gevonden, waar je helemaal tot rust kan komen en waar je zelfzorg en zorg voor elkaar kan cultiveren.
Je hoeft je niet langer per discipline in te schrijven. Er zijn nu parallelle sessies, volledig multidisciplinair, die roteren zodat je zo weinig mogelijk hoeft te missen.
Je ontwikkelt inzicht, kennis en vaardigheden om op een persoonlijke manier anderen te gidsen doorheen de groeipijn van burn-out via een proces van innerlijke en maatschappelijke transitie.
Jong Domus organiseert een interactieve themadag over seksuele gezondheid in de breedste zin van het woord.
Jong Domus presenteert met trots: de 'Dag van de Jonge Huisarts' met als centraal thema - de huisarts 2030. Laat je inspireren door verschillende workshops, neem een kijkje op onze jobbeurs (wat is er allemaal mogelijk als huisarts) en laat je meeslepen door een interessant debat.
Jong Domus presenteert met trots: de ‘Dag van de Jonge Huisarts’ met als centraal thema - de huisarts 2030. Laat je inspireren door verschillende workshops, neem een kijkje op onze jobbeurs (wat is er allemaal mogelijk als huisarts) en laat je meeslepen door een interessant debat. Babbel bij met je collega’s tijdens een hapje, drankje en een streepje muziek.
Kan de krachtgerichte herstelvisie in het parcours van ernstig psychisch lijden krijtlijnen uitzetten voor een enigszins zinvol, levenswaardig bestaan? In de hoop ook dat de ondraaglijkheid van de pijn niet in een euthanasieverzoek hoeft uit te monden?
Kansen grijpen en bedreigingen beheersen.
Katheter tot robot: minimaal invasief aan zet
Kinderen Van Ouders met Psychiatrische problemen: veerkrachtondersteuning in de eerste lijn’ met als spreker Mevr. Katleen Hoing, psychologe en beleidsmedewerker KOPP bij Familieplatform.
Klimaat- en milieuveranderingen brengen extra gezondheidsrisico’s met zich mee, niet alleen voor onze individuele gezondheid maar voor die van de gehele bevolking. Er zijn effecten op het gebied van infectieziekten, hittegolven, wateroverlast, longproblemen door fijnstof en onze gezonde leefomgeving.
Kliniek Sint-Jan en haar specialisten in cardiologie en cardiochirurgie hebben het plezier om u uit te nodigen op hun symposium van donderdag 30 november. Een accreditatie werd aangevraagd voor dit evenement dat ‘s avonds zal plaatsvinden op de site Kruidtuin van de kliniek.
Kliniek Sint-Jan en haar specialisten in urologie, oncologie, oncologie-hematologie, cardiologie, geriatrie, radiotherapie en nucleaire geneeskunde hebben het plezier u uit te nodigen op hun symposium op zaterdag 25 november dat zich toespitst op prostaatkanker. Een accreditatie werd aangevraagd voor dit evenement dat in de voormiddag zal plaatsvinden op de site Kruidtuin van de kliniek.
Kom op 19, 20 en 21 maart naar het inspire health&care event in de Flanders Expo Gent. Drie dagen in het teken van connecteren, inspireren en geïnspireerd worden. Dit event brengt actoren van alle niveaus in de gezondheidszorg samen. We willen jouw stem horen. We willen luisteren naar elkaar. Samen grijpen we opportuniteiten en bouwen we aan de toekomst van onze zorg. Jij komt toch ook?
Kom op donderdag 3 oktober naar Cegeka Arena in Genk voor de Happy Aging Day, dit jaar gewijd aan positief ouder worden. Samen met jullie, de zorgverleners, bedrijven, beleidsmedewerkers, onze Happy Aging-experten,... willen we elkaar inspireren, meer inzichten geven, kennis en ervaringen delen rond stralend en gezond ouder te worden in de thuisomgeving.
Kom op dinsdag 22 oktober naar de VAS-startersdag in Blue Point Antwerpen en stap goed voorbereid in je huisartsenavontuur. Doorheen de avond nemen diverse experts het woord om jou te adviseren bij de opstart van je praktijk.
Laatstejaars aso's en haio's en pas erkende artsen kunnen zich reeds inschrijven voor de digitale VAS-StartersWebinar van 17 februari 2025. Een must voor startende artsen!
MWAB would like to invite you for the 20th symposium in the context of the International Day For the Elimination of Violence against women (UN).
Mark Kinet borduurt in zijn webinar borduurt verder op wat hij eerder uiteenzette in drie boeken: Freud en co in de psychiatrie, Een psychotherapeutische praktijk in 7 premissen en 77 portretten en het recente Beter en wijzer door psychotherapie.
Mede namens het bestuur van het Forum Geestelijke Gezondheid, nodigen we u van harte uit om deel te nemen aan het twaalfde Vlaams Geestelijke Gezondheidscongres op 10 en 11 september 2024 in Antwerpen.
Medische en paramedische zorgprofessionals komen in contact met kindermishandeling. Wat betekent dit en wat kunnen we leren van de betrokkenen zelf?
Meer dan ooit gebruikt u dagelijks het Brussels Gezondheidsnetwerk om de medische gegevens van uw patiënten te raadplegen en te publiceren. Wij zetten ons in om u daarbij te helpen.
Mensen met een zeldzame aandoening leggen nog te vaak een lange en frustrerende weg af naar een juiste diagnose. Gemiddeld duurt die zoektocht 5 tot 7 jaar en raadplegen ze 3 tot 5 artsen. Dat kan beter want hoe sneller een zeldzame ziekte ontdekt wordt, hoe vroeger de behandeling kan starten en hoe beter de kansen. Daarom zullen we tijdens deze online bijscholing u enkele handvaten toereiken waarmee u deze ziekten beter kan opsporen en patiënten gerichter kan doorverwijzen.
Met 3 zorgvuldig geselecteerde voordrachten willen wij de huisarts een praktijkgerichte update geven over enkele nieuwe, maar ook enkele reeds langer ingeburgerde laboratoriumtesten. Locatie: Brouwerij Liefmans, Aalststraat 200, 9700 Oudenaarde Datum: Zondag 27 April Aanvang: 17u30 Accreditatie is aangevraagd. Inschrijven verplicht vooraf op www.labomaenhout.be of patrickmaenhout@telenet.be.
Met Positieve Gezondheid brengt u het werkplezier weer terug in de praktijk. Het werkelijke contact van mens tot mens geeft het gevoel weer betekenisvol bezig te zijn. In deze module doet u als zorgprofessional ervaring op in het werken met het concept Positieve Gezondheid. U ontwikkelt uw eigen stijl om Positieve Gezondheid een plek te geven in uw dagelijkse praktijk.
Met deze studievoormiddag - die omwille van de huidige coronasituatie online zal plaatsvinden - wil de Hoge Gezondheidsraad zich mee engageren voor het creëren van een broodnodige multisectoriële dynamiek die kan leiden tot de ontwikkeling van nieuwe, veerkrachtige en maatschappelijk gedragen duurzame en gezonde concepten rond voedselproductie en voedselconsumptie.
Met dit symposium - de dag voor World Hearing Day op 3 maart - hopen het UZA en Universiteit Antwerpen de awareness over CI te vergroten.
Met ‘dilemma’s en grijze zones in de zorg’ raken we een thema dat zorgverleners van verschillende disciplines aangaat. Wie namelijk goede zorg wil bieden, wordt er als vanzelf mee geconfronteerd.
Minisymposium n.a.v. het verschijnen van het boek 'De Wetstrijd' van Ivo Uyttendaele.
Na het succes van de voorgaande edities, kondigen we met plezier het zesde symposium “Medische Wereld 2018” aan.
Naar aanleiding van de Week van de Ouderen organiseert het Vlaams Ondersteuningscentrum Ouderenmis(be)handeling een webinarreeks over …. ouderenmis(be)handeling.
Natuurlijk wil iedereen zo lang mogelijk leven in goede gezondheid. Maar om dit doel te bereiken, moet de gezondheidszorg heel wat uitdagingen trotseren: obesitas aanpakken, de bevolking meer doen bewegen, actiever preventief onderzoek voeren naar bepaalde ziekten…
New data will be presented by Dr. Rivron: Creation of a day 5 embryo
New technologies and digital opportunities in healthcare are emerging at the speed of light, but it is still difficult to implement these advancements. How are we reconciling the potential of AI with the ethical concerns it poses? How does the need for an agile mindset fit with current e-health offerings and organisational structures, especially in extreme circumstances like a pandemic? How come the call for data ecosystems faces barriers before being actionable?
NieuwjaarsEvent met aansluitend Nieuwjaarsdrink en Nerwerkmoment.
Noodplanning 3.0
Om de principes van levensstijl als medicijn te integreren in de behandeling van patiënten en de mogelijkheden ervan breder uit te dragen, wordt op zaterdag 16 november in de VUB (Aula Q, Etterbeek) het tweede congres “Levensstijl als Medicijn” georganiseerd.
On 18 March, the Federation of European Academies of Medicine (FEAM), with support of the Portuguese Academy of Medicine, will organise a digital conference focused on the future of the medical profession, from the training of young professionals to the challenges on the integration of academic medicine in medical practice.
On 26 and 27 October 2023, the European Healthcare Fraud and Corruption Network (EHFCN), supported by the Belgian National Institute for Health and Disability Insurance (NIHDI), organizes an international conference in Brussels: 2 days of a fully packed program!
Onder deze titel organiseert de International Conference Agency for Psychology (ICAP) een inspirerende, unieke conferentie - Spring Conference 2020 - op zaterdag 20 juni 2020 in Brussel, België.
Ongeveer één op zes vrouwen wordt tijdens of na haar zwangerschap geconfronteerd met psychische problemen.
Online programma
Ons congres brengt alle betrokkenen samen en geeft een overzicht van de laatste trends en doorbraken in kankeronderzoek en -behandeling. De sprekers laten het vakjargon achterwege en leggen alles begrijpelijk uit.
Ons zorgsysteem menswaardig, duurzaam en toegankelijk houden? Dan moet het kwalitatiever, veiliger en efficiënter worden. Nu veranderen en verbeteren is dus de boodschap, om zo welzijn en zorg van de toekomst vorm te geven. Daarvoor hebben we durvers, dromers en doeners nodig. Hoort u daar ook bij?
Ontdek ons mooie programma en noteer alvast 1 en 2 maart in je agenda!
Ontdek praktische tips om te leren omgaan met piekergedachten. Een gesprek met professor Filip Raes, relatie- en gezinstherapeute Hadi Waelkens en psycholoog Erik Franck. Gemodereerd door professor Kris Vanhaecht.
Ontvangst vanaf 8u30.
Op 15 september 2018 zal de eerste conferentie van Belgium Surfing Doctors plaatsvinden.
Op 18 februari 2020 organiseert VITO de allereerste Clean Vision Summit. Op deze conferentie kunnen bedrijven gratis kennismaken met 20 duurzame innovaties die door het Vlaams onderzoekscentrum VITO werden ontwikkeld en ondersteund.
Op 20 en 21 september vindt het elfde Vlaams Geestelijke Gezondheidscongres plaats in Antwerpen, met als thema “Wat werkt en voor wie?”
Op 20 november viert beMedTech zijn 65ste verjaardag met het symposium "Zuurstof voor de zorg" in the EGG in Brussel.
Op 21 oktober bundelen de alumni verenigingen Alfagen, FarmaLeuven en Alumni Ziekenhuis- en Verplegingswetenschap van de KU Leuven hun krachten voor een gezamelijke studiedag rond gezondheidseconomie. Centrale staat de vraag of er grenzen zijn aan de bereidheid tot betalen voor gezondheid.
Op 23 april 2021 organiseert Medaxes de eerste Biosimilar Medicines Day, waarin actoren uit de gezondheidszorg hun visie geven op de toegevoegde waarde van biosimilar-geneesmiddelen. Vanuit hun respectieve invalshoeken gaan ze in op de uitdagingen en opportuniteiten.
Op 23 juni organiseert In4care het Summer Event met als thema (de toekomst van de) Geestelijke Gezondheid.
Op 23 november 2019 organiseert de Universiteit Gent een studiedag over de wet van 22 april 2019 inzake de kwaliteitsvolle praktijkvoering in de gezondheidszorg, of nog “de Kwaliteitswet”.
Op 26 en 27 april openen we de deuren in de Nekkerhal in Mechelen voor inspire health&care. Het belooft een inspirerende tweedaagse te worden met interessante contentsessies en 6 keynote sprekers. Dit event voor de zorgsector wil je niet missen!
Op 28 januari vindt het nieuwjaarsevent van In4care plaats.
Op 28 mei 2022 bestond de Belgische Euthanasiewet 20 jaar. Die twintigste verjaardag wil AHLEC uiteraard niet ongevierd laten. Om die reden organiseert AHLEC op 14 oktober 2022 een studienamiddag over de Euthanasiewet waarin verschillende prangende vraagstukken onder de loep worden genomen.
Op 3 december is het zover, dan lanceren we de visie Huisarts 2030! Met deze visie willen we als huisartsensector goed voorbereid zijn op de toekomst.
Op 4, 5 & 6 oktober 2018 opent dentex, het event voor de dentale sector, voor de 21ste keer haar deuren. Met meer dan 150 standhouders die er hun innovaties, laatste nieuwe technieken en producten tonen, is dentex uniek in België.
Op 8 december vindt de kringvergadering van Domus Medica in Antwerpen plaats. Verschillende lezingen en workshops zullen die dag georganiseerd worden.
Op 9 oktober 2021 organiseert Domus Medica voor de 3de keer de Huisartsenconferentie en Vakbeurs in Antwerp Expo. We behouden in grote mate hetzelfde concept en steken nog een tandje bij door dit evenement samen te voegen met de ICT-dag. Het belooft een uitgebreide vakbeurs te worden met een gevarieerd programma vol boeiende topics in het vertrouwde kader van Antwerp Expo.
Op de ICT-dag kunt u kennismaken met (voor u) nieuwe aspecten van informatisering en communicatie in de huisartsenpraktijk, of kunt u zich verdiepen in en informatie uitwisselen over de tools die u al gebruikt.
Op dinsdag 14 mei organiseert In4care de 6de editie van de In4care Pilots Table.
Op dinsdag 14 november 2023 organiseert het Zeepreventorium in De Haan haar jaarlijks symposium. Uitgangspunten zijn holistische zorg en een herstelgerichte werking voor onze kinderen en jongeren met chronische lichamelijke klachten: obesitas, diabetes, mucoviscidose, chronische vermoeidheid en pijn, congenitale aandoeningen, e.a.
Op dinsdag 18 juni 2019 van 8.30 tot 13.00 is er een symposium over de verhoogde tegemoetkoming. Dit is de gelegenheid om u enkele interessante recente studies voor te stellen.
Op dinsdag 19 februari 2019 organiseert AHLEC een studieavond met als thema 'De zorgverlener als ondernemer'.
Op dinsdag 2 april 2019 organiseert AHLEC in samenwerking met Famcare een studieavond over de zorgvolmacht.
Op dinsdag 20 november e.k., van 13u30 tot 16u30, gaat in Vormingscentrum Guislain te Gent een studiedag door over het raakvlak tussen epilepsie en depressie.
Op dinsdag 6 maart 2018 organiseert de FOD Volksgezondheid voor de elfde keer het symposium Kwaliteit en Patiëntveiligheid met als titel: “Mijn zorg = onze zorg!”.
Op donderdag 1 februari 2018 (start om 18u - einde rond 22u - walking dinner voorzien) organiseert het ASGB een zeer interessant symposium ‘Info voor de startende arts’, voor zowel huisartsen als specialisten.
Op donderdag 14 maart zal de Staten-Generaal van de Geestelijke Gezondheidszorg plaatsvinden.
Op donderdag 27 september 2018 vindt het eerste congres Spoedeisende Geneeskunde in het CC De Werf in Aalst plaats.
Op donderdag 5 december 2019 zal OPZ Geel een studiedag organiseren, dit jaar met als thema "Zorg voor gezondheid". De studiedag vindt plaats in Cultuurcentrum De Werft.
Op donderdagavond 22 en vrijdag 23 november 2018 vindt de 35e editie plaats van het Medisch Informatica Congres MIC2018 in het Elzenveld Antwerpen.
Op vrijdag 11 oktober 2019 organiseert de Commissie voor ethiek: vorming & intervisie van Zorgnet-Icuro haar 12de symposium ‘Zorg met hoofd, handen en hart’.
Op vrijdag 20 oktober 2017 organiseert de Werkgroep ‘Ethiek in de kliniek’ (WEK) van Zorgnet-Icuro zijn 10e symposium met als thema ‘Small is beautiful… in tijden van: globalisering / netwerking / fuseren…’
Op vrijdag 4 oktober is er een symposium over de balans tussen prestatie en gezondheid in duursporten. Hoewel duursporten algemeen geassocieerd worden met gezondheidsvoordelen, houdt het verleggen van grenzen tijdens trainingen en wedstrijden ook risico’s in voor de fysieke en mentale gezondheid van atleten. Topics zoals trainingsbelasting, herstel, voeding, materiaal en ethiek worden behandeld door tal van sprekers met trainings- en medische expertise.
Op vrijdag 6 oktober 2023 bundelen de diensten Spoedgevallen en Intensieve Zorgen van beide Aalsterse ziekenhuizen, A.S.Z. en OLV, hun krachten voor een Congres Kritieke Diensten in het CC De Werf in Aalst. Na een eerste succesvolle editie komt het Congres Kritieke Diensten in 2023 terug met een tweede editie!
Op woensdag 28 september om 14u organiseert Voka HC haar jaarlijks congres "Meer waarde - Integraal en preventief samenwerken" bij Eventlocatie Den Berg te Londerzeel.
Op woensdag 4 mei 2022 organiseren de medische disciplines van Az Damiaan een gratis medisch webinar voor artsen.
Op woensdag 29 januari 2025 luiden we tijdens het In4care New Years Event #NYE25 het nieuwe jaar in met krachtige keynotes, boeiende gesprekken en inspirerende pitches, terwijl we samen reflecteren over een gezonde samenleving en toekomstbestendig gezondheidssysteem.
Op zaterdag 18 mei 2019 organiseert AHLEC een studievoormiddag over artificiële intelligentie in de gezondheidszorg.
Op zaterdag 19 oktober heten we jullie van harte welkom op ons jaarlijkse VGSO Congres. Dit jaar zal het congres doorgaan op Campus Drie Eiken van Universiteit Antwerpen. Het centrale thema is ditmaal "preventieve geneeskunde".
Op zaterdag 27 februari (9-13 uur) organiseert AZ Maria Middelares het virtueel symposium 'Netwerk van cardiale zorg' met live cases. Doelgroep: cardiologen, cardiochirurgen, verwijzers, huisartsen.
Op zaterdagvoormiddag 13 oktober 2018 organiseert AHLEC een studievoormiddag over de nieuwe Code van medische deontologie.
Op zaterdagvoormiddag 23 juni 2018 organiseert AHLEC een studievoormiddag over wetenschappelijk onderzoek.
Opgelet: gaat enkel live door.
Opleiding door iDeeLAB
Op dinsdag 26 februari 2018 organiseert het ASGB het symposium 'info voor de startende arts’.
Op donderdag 12 juni 2025 vindt het Vlaams Congres Palliatieve Zorg plaats in het Concertgebouw Brugge. Dit jaar staan we stil bij "Houvast... en over loslaten".
Op donderdag 8 maart 2018 (start 20u - einde 23u) organiseert het ASGB een symposium voor de huisartsen "huisarts en wachtdienst".
Op woensdag 26 juni organiseren In4care de 2de editie van het In4care Summer Event.
Organised by Telenet Fidea Lions and Jessa Radiology-Cardiology Hasselt in support of medical team of Telenet Fidea Lions - U23
Our annual congress "Belgian Pneumology Day 2020" will take place virtually on Friday 11th December 2020.
Piekeren is een belangrijke risicofactor voor een hele reeks van psychische klachten, en in het bijzonder voor emotionele problemen als depressie en angst. Piekeren is hardnekkig. Het komt automatisch op, je krijgt het maar moeilijk stopgezet...
Presentatie van het rapport van de kwalitatieve analyse van het burgerforum ‘Mijn DNA, een zaak van iedereen?’ en presentatie van de resultaten van het breed maatschappelijk debat op dnadebat.be
Professionele hulpverleners in de ouderenzorg worden zeer vaak geconfronteerd met verdriet bij ouderen en dit in uiteenlopende vormen en gradaties. Tijdens dit congres willen we deze verschillende manifestaties van verdriet nader belichten en het belang van een deskundige diagnostiek benadrukken.
Programma Academiejaar 2017-2018
Programma Academiejaar 2018-2019: 3 oktober 2018 - 3 april 2019
Programma – Algemeen deel: de overgang van sui generis- naar zelfstandigenstatuut: waaraan kunt u zich verwachten en vanaf wanneer kan een vennootschap interessant zijn? (Michel Wijns, jurist ASGB)...
Recente wetenschappelijk en digitale ontwikkelingen leiden tot rolveranderingen in de gezondheidszorg, de proliferatie van gezondheidsgerelateerde data en nieuwe modellen om die data te verwerken en beschermen. Met het oog op deze belangrijke evoluties werd aan de Universiteit Gent recent het METAMEDICA-platform opgericht.
Register before the 12th December.
Risicotaxatie is het inschatten van het risico dat een patiënt in de toekomst (opnieuw) gewelddadig gedrag gaat vertonen van bepaalde aard en omvang. Deze benadering heeft internationaal, maar ook nationaal, de laatste jaren aan betekenis gewonnen.
Risicovechtsportplatform Vlaanderen vzw geeft op het jaarlijks Limburgs Sportcongres een workshop over de rol van de arts binnen risicovechtsporten. Alle artsen met interesse in risicovechtsporten die iets willen bijleren over het opvolgen van sporters voor, tijdens en na een risicovechtsportwedstrijd zijn welkom.
SKA is trots om ons cardiaal sportcongres aan te kondigen :' Het hart in de sport' op vrijdagnamiddag 9 juni in Laakdal.
SPX wants to offer training sessions on approaches and tools that have proven their added value for the implementation of patient experience projects, within health and medico-social institutions.
Schrijf je hier in voor de Conferentie Voor De Eerste Lijn in The Egg in Brussel.
Screening naar baarmoederhalskanker is de laatste jaren sterk geëvolueerd. Zo werd er ook, naast de klassieke vroegopsporing via cytologie, steeds meer aandacht gegeven aan screening op basis van detectie van het oorzakelijk virus HPV. Deze nieuwe inzichten hebben ook een impact op het werkveld.
Screenings en informatie over gezonde leefgewoonten voor het hart en de botten voor de inwoners van Brussel.
Shared decision making, kiezen in dialoog: een aanpak waarbij de clinicus en de patiënt de beste wetenschappelijke kennis delen in een besluitvormingsproces waarbij de patiënt aangemoedigd wordt om verschillende opties te overwegen, zijn voorkeuren te bepalen en samen met de clinicus een eindkeuze te maken.
Start om 18.30 uur.
Start om 9 uur.
Start uw dag boordevol inspiratie, praktische inzichten en een heerlijk ontbijt! Tijdens deze studiedag voor ondernemende huisartsen krijgt u concrete informatie en tools om uw praktijk verder uit te bouwen. We zoomen in op onderwerpen zoals personeelsmanagement, contracten, praktijkverbouwingen, GDPR, computerbeveiliging en financieel advies gedurende verschillende workshops. Tussendoor geniet u van een heerlijk ontbijtbuffet.
Studiedag Dijle en Netevallei
Symposium evaluatie mobile health projecten FibriCheck en moveUP
Symposium on Phoniatrics
Symposium over communicatie omtrent voeding en gezondheid georganiseerd door de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België.
Ter gelegenheid van deze jaarlijkse bijeenkomst zullen we de plaats van algemene zorgverleners in de organisatie van de zorg aan de orde stellen.
The Belgian life sciences community will be attending the 15th edition of flanders.bio’s annual knowledge for growth business conference.
The Medaxes Day will kick off our next journey. Our keynote speakers at the event, Dr. Sarah Garner (WHO) and Mr. Yannis Natsis (ESIP) will guide us with their insights and a debate with the Minister of Social Affairs and Public Health, Mr. Frank Vandenbroucke, will allow to challenge all views.
The NHS Practitioner Health Programme in association with Healthcare Conferences UK are pleased to announce the International Practitioner Health Summit 2022, which will focus on Hope and Healing beyond Covid-19.
The Vlerick Healthcare Conference has become the annual reference in the field taking into account a total healthcare ecosystem perspective.
The audio-phonatory loop (from perception to emission in reciprocity)
The central theme of this year’s Vlerick Healthcare Conference is differentiation.
The faculty will discuss sports injuries in knee, shoulder and ankle. They will provide a unique multidisciplinar insight into diagnostics, (non-) surgical treatment and rehabilitation.
The first AI4Health Chair will take place on Thursday, January 20 at 5 pm. We welcome Prof. Edouard Louis, Dean at ULiège School of Medicine, and Prof. Julien Guiot, Head of Clinic, Pulmonology at CHU de Liège who will present us the importance of medical AI at ULiège School of Medicine and a concrete project at CHU de Liège in the COVID-19 context.
The theme of the conference is “Practising Person Centred Care”. We will elaborate on this theme in cohesive sets of plenary presentations, round table sessions and workshops, covering aspects of patient care, research, and education.
This conference will therefore offer a unique programme of distinguished keynote speakers, workshops and oral and poster presentations on broad scientific issues covering the conference theme: “Quality of healthcare. Can the law help to guarantee safe and reliable care for the patient?”
This one-day meeting promotes the highest quality of care for patients with acute coronary and acute cardiovascular diseases.
Thuishospitalisatie en transmurale zorg; het zijn twee begrippen die zowel de eerstelijnszorg als de ziekenhuizen in België bezig houden. Een boeiend thema om op 18 januari 2024 alle partijen samen te brengen voor een congres.
Tijdens de 3e editie van What Matters to You kunt u de infosessie 'Beter praten met de dokter' bijwonen of in gesprek gaan met een patiëntenvereniging. Op verschillende verpleegafdelingen zijn er ook infostands van patiëntenverenigingen.
Tijdens de 8ste editie van het symposium Medische Wereld zullen er overdag parallelle sessies doorgaan zodat U als deelnemer een grote keuze zal hebben in diverse thema’s. Op het onderstaande tijdschema kan U het programma in detail terugvinden.
Tijdens de 8ste editie van het symposium Medische Wereld zullen er overdag parallelle sessies doorgaan zodat u als deelnemer een grote keuze zal hebben in diverse thema’s.
Tijdens de 9e editie van het symposium Medische Wereld zullen er overdag parallelle sessies doorgaan zodat U als deelnemer een grote keuze zal hebben in diverse thema’s. Op het onderstaande tijdschema kan U het programma in detail terugvinden.
Tijdens deze interactieve middag bieden we tools en tips ter ondersteuning van het veranderproces naar een meer geïntegreerde zorg voor personen met chronische ziekten. Hier gaat u samen met andere huisartsen en praktijkverpleegkundigen uit de regio mee aan de slag.
Tijdens deze kennisdeeldag willen we ons focussen op hoe natuur kan ingezet worden in de dagelijkse praktijk van (huis)artsen, psychologen en andere zorgprofessionals om veel voorkomende psychische problemen te voorkomen en/of behandelen. Het programma wordt een mengeling van kennisoverdracht, praktijkvoorbeelden en kennisuitwisseling.
Tijdens deze studienamiddag brengt AHLEC verschillende thema's samen die kaderen binnen schaarste in de gezondheidszorg. Experten komen spreken over het niet beschikbaar zijn van geneesmiddelen, allocatie van organen, of triagebeslissingen op intensieve zorgen.
Tijdens deze studienamiddag worden - naar analogie van smart cities - enkele aspecten van ‘smart health institutions’ (de gezondheidsinstellingen van de toekomst) belicht.
Tijdens deze vierdaagse opleiding verbreden professionele zorgverleners hun kennis en vaardigheden rond valpreventie bij ouderen. Het multidisciplinaire, praktijkgerichte en interactieve karakter van de opleiding draagt bij tot een goede implementatie in de eigen praktijkwerking.
Tijdens deze webinar geeft prof. dr. Christophe Lemmens een praktijkgerichte analyse van de diverse nieuwe plichten voor de gezondheidszorgbeoefenaar, opgelegd door de ingrijpende nieuwe wetgeving.
Tijdens deze webinar willen we u laten kennismaken met het concept professionele identiteit en zo een aantal dimensies van arts zijn en arts worden samen verkennen.
Tijdens deze webinar wordt aandacht besteed aan de aansprakelijkheid van de gezondheidsbeoefenaar en de zorginstelling waar hij/zij werkzaam is, waarbij uiteraard ook de uitdagingen van Corona-crisis aan bod komen.
Tijdens dit jaarlijks congres komen meer dan 250 verantwoordelijken uit de zorg- en welzijnssector samen om te leren, geïnspireerd te worden en te genieten van de keynotes en good vibes!
Tijdens dit webinar licht Onafhankelijk Leven vzw als erkende bijstandsorganisatie enkele basisprincipes en begrippen toe waar iedereen die is betrokken in het PVF-verhaal mee te maken krijgt.
Tijdens het In4care Nieuwjaarsevent op woensdag 25 januari staan we stil bij het gezondheidssysteem van de toekomst. Het berust op een aantal pijlers waarvan we er drie graag aan bod laten komen.
Tijdens het webinar “Vallen: beter voorkomen dan genezen” op dinsdag 25 april bekijken we enerzijds hoe innovatie en technologie het welzijn van ouderen kan verbeteren, hen een grotere onafhankelijkheid kan bieden en de levenskwaliteit kan verhogen. Anderzijds tonen we vanuit zorg en industrie hoe zij hier naar kijken en vandaag al op inzetten a.d.h.v. enkele best practices.
Tijdens hun behandeling doet tot 80% van onze patiënten met kanker een beroep op een of andere vorm van niet-klassieke geneeskunde: homeopathie, acupunctuur, fytotherapie, relaxatie, voedingssupplementen... Sommige van deze benaderingen verlichten bijwerkingen, of helpen omgaan met de stress die de ziekte met zich mee brengt. Maar andere kunnen interfereren met de klassieke behandelingen, of patiënten zelfs ontmoedigen om de beproefde wegen te blijven volgen. Daarom zou het zorgteam, ongeacht de situatie, altijd op de hoogte moeten zijn van elke techniek of behandeling waar de patiënt gebruik van maakt. De Kankerfoon van Stichting tegen Kanker krijgt regelmatig vragen van patiënten over niet-klassieke behandelingen. Heel wat patiënten aarzelen om dit aan hun zorgteam te melden. En die situatie is verre van ideaal. Samen kunnen we daar verandering in brengen! Plaats: Stichting tegen Kanker, Leuvensesteenweg 479, 1030 Brussel Datum: zaterdag 19 oktober 2013, van 8u30 tot 14u Inschrijvingen enkel online via www.kanker.be/symposium, vóór 10 oktober 2013. Een accreditering ethiek werd opgevraagd. De uiteenzettingen gebeuren in het Engels. Aan het eind van de voormiddag is er een walking dinner voorzien.
Tijdstip: 8.30 – 14.30 uur Adres: AZ Sint-Jan Brugge – Oostende AV, Ruddershove 10, 8000 Brugge Deelname is gratis, inschrijving vereist vóór 31 oktober 2012 via neonataalsecretariaat@azsintjan.be of 050 45 27 72.
Time = Money. Hoeveel geld is uw tijd waard, collega? Waarde vs. Waarden.
Toelichting rond de huidige innovaties binnen de Eerstelijnszorg (vanuit het perspectief van de overheid én de praktijk) en rond de meerwaarde van de zorgraden binnen de Eerstelijnszones.
Tot op vandaag worden aandoeningen bij vrouwen vaker te laat, niet of fout gediagnosticeerd en behandeld. Daarom organiseren Solidaris en Rebelle het symposium ‘Naar een gendersensitieve gezondheidszorg’.
Travel medicine experts will gather together on 21 April 2022 at the Institute of Tropical Medicine (ITM) in Antwerp for the 14th National Seminar on Travel Medicine. The programme will include news and highlights about the re-emergence of infectious diseases, malaria and arbovirosis.
U kunt zich inschrijven t.e.m. 28 februari 2023.
U zult op één avond tijd genoeg informatie vergaren om patiënten na obesitaschirurgie beter op te volgen!
Update pneumologie
Updated Belgium Menopause Society Consensus on use of Menopause Hormone Therapy.
VLESP (Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie)
Vaccinatie, evident?
Valkuilen en handvaten voor goede inclusieve zorg
Van 19 tot en met 21 mei 2022 maakt Flanders Expo in Gent opnieuw plaats voor de nu al 17de editie van REVA, dé informatiebeurs voor mensen met een beperking en ouderen. Het lijkt alsof het aanbod hulpmiddelen, aanpassingen en diensten voor mensen met een beperking nog nooit zo groot was als nu.
Van 9 tot 13 uur.
Van lichaamslast naar levenslust, hoe vinden we onze weg?
Vanaf 2025 staan er ingrijpende fiscale wijzigingen op stapel, zowel op federaal als Vlaams niveau. Wat betekenen deze veranderingen voor uw praktijk en privévermogen? En hoe kunt u zich het beste voorbereiden?
Vanuit de campagne ‘Summer of Sumehr’ ontwikkelden Domus Medica en Huisartsenvereniging Gent – in samenwerking met de belangrijkste EMD-leveranciers – een webinar om huisartsen en praktijkverpleegkundigen te stimuleren voor het maken van meer en betere Sumehrs, en hierbij te ondersteunen.
Velen onder ons herinneren zich nog het Sint-Rafaëlziekenhuis. We zijn op zoek gegaan naar verhalen uit die periode. De huidige diensthoofden vertellen ons nadien over de toekomst van hun specialiteit.
Verandering in de zorg begint niet met een idee, het begint met een revolutie. De pioniers van de zorg komen samen van 14 t.e.m. 16 mei op ICT&health World Conference in Maastricht om deze revolutie daadwerkelijk vorm te geven. Zien we elkaar op hét internationale congres in Maastricht rond de toekomst van de gezondheidszorg?
Verbindende Communicatie is een manier van communiceren ontwikkeld door Dr. Marshall B. Rosenberg en heeft als doel om mensen bewust te maken van hun manier van communiceren en de effecten hiervan op onze medemens. Het is een manier van denken, praten en handelen die bijdraagt aan standvastige, duurzame relaties en aan doeltreffende samenwerkingen.
Verso – HRwijs, Zorgnet-Icuro en Howest nodigen u uit voor de inspiratiedag ‘Van morele stress naar morele veerkracht’, op vrijdag 6 september in het Provinciehuis te Leuven.
Vijf maandagavonden 17, 24 en 31 maart, 7 en 14 april, van 18u00 tot 20u00.
Volgens studies zou een kwart van alle COVID-19-patiënten myocardletsels vertonen. Intensief sporten is dan een no go. Doordat veel patiënten aspecifieke klachten hebben, wordt myocarditis echter vaak over het hoofd gezien. Het Forum Sportcardiologie komt nu met een flowchart die artsen helpt om sporters na een positieve COVID-19-test zo te begeleiden dat een eventuele myocarditis beter aan het licht wordt gebracht en het risico op (exacerbatie van onder meer) ritmestoornissen en hartfalen wordt beperkt.
Voor alle artsen met interesse in risicovechtsporten
Voor de ultieme verdedigingslinie in het ziekenhuis ligt de eerstelijn. Wat en wie is dat nu precies, hoe hebben we het georganiseerd? In deze lezing gaan we in op gezondheidzorgsystemen, met de nadruk op de eerstelijn in een systeem.
Voor de vijfde maal op rij slaan de opleidingen bachelor in de logopedie van de Arteveldehogeschool, de Hogeschool Gent en de diensten logopedie en NKO van het AZ Jan Palfijn Gent en het AZ Maria Middelares de handen in elkaar voor de organisatie van de “Gentse Dag van de Stem”.
Voor deze studiedag werd een selectie gemaakt van 2 actuele topics, die praktijkgericht zullen geanalyseerd worden. Er wordt vooreerst in de voormiddagsessie aandacht besteed aan de positie van de gezondheidsbeoefenaar. In de namiddag wordt het item ziekenhuisnetwerken praktijkgericht besproken.
Voor onze intervisiegroep zijn we nog op zoek naar geïnteresseerde huisartsen. Het doel van de bijeenkomsten is dat huisartsen aan de hand van concrete casuïstiek op methodisch verantwoorde wijze reflecteren over hun ervaringen en mogelijke knelpunten in de arts-patiëntrelatie. De bijeenkomsten gaan door elke derde woensdag van de maand van september tot en met juni.
Voor technologie die zorgt voor patiënten en ten dienste staat van burgers en samenleving.
Voor zijn tweejaarlijkse symposium pakt de huisartsenkring van de Noordrand van Brussel (HARNO) deze keer uit met het klein bekken.
Waar we jullie samen brachten op netwerkavonden en studiedagen, kiezen we dit jaar voor een andere formule: een reeks boeiende webinars door sprekers die hun steentje bijdroegen in deze covid-pandemie. Zij willen graag hun kennis en ervaring vanuit hun eigen invalshoek delen en een antwoord bieden aan jullie vragen. Zo zijn we ervan overtuigd dat jullie uit ieder webinar iets kunnen opsteken, om als arts (mentaal) gezond te blijven en om in de dagelijkse praktijk mee aan de slag te gaan.
Waar? ZNA Middelheim, Lindendreef 1, 2020 AntwerpenWanneer? donderdag 29 september 2016 van 19.00u - 22.00uMeer info
War in Europe, rising energy costs, climate change, upcoming viruses,... one crisis has not yet ended and another one already seems to surge. In the last years, we have been facing a situation of poly-crises. How can the population at an individual and collective level cope with this new context, knowing that each crisis has an impact on mental health and that the burden is likely to become stronger with each accumulation?
Wat heb ik de laatste jaren gemist...?
Wat heb ik de laatste jaren gemist? Het symposium vindt plaats van 9:00 to 13:00 uur.
We geven u graag een overzicht van alle nieuwe regelgeving in een notendop: fiscale wijzigingen, de nieuwe aansprakelijkheidsregels, het verbod op ereloonsupplementen, pseudocodes en meer.
We hebben de grote eer en het genoegen u uit te nodigen op het jubileumsymposium ter ere van Dr. Marc Moens, ere-voorzitter van BVAS.
We hopen dat het met iedereen goed gaat en dat iedereen zijn draai heeft kunnen vinden ondanks de moeilijke situatie die we momenteel doormaken. Bij de Onafhankelijke Ziekenfondsen heeft deze turbulente periode ons niet tegengehouden om vooruit te denken. We vinden dat het verband tussen milieu en gezondheid een prioriteit moet zijn voor onze samenleving. Alleen zo kunnen we voorkomen dat we in de nabije toekomst ziektes moeten behandelen die we zelf veroorzaakt hebben.
We kijken samen uit naar een nieuw IWC-congres: 'Huisarts, kom uit je kot!'
We praten er misschien niet graag over, maar sterven is een essentieel onderdeel van het leven. Een vol leven kan niet zonder eindpunt. Aan onze zilvergrijze kust een onvermijdelijk thema, dat we dus graag uit de weg gaan.
We selecteerden 4 gerenommeerde sprekers die elk een inspirerend verhaal brengen over klantgerichtheid, duurzaamheid en innovatie.
We staan weer paraat met onze tweejaarlijkse Nederlandstalige editie. De congrestitel luidt 'Hot topics in de sportgeneeskunde'. We mogen de wereldvermaarde Carles Pedret ontvangen en nog veel meer interessante sprekers. De insteek blijft zoals altijd up-to-date evidence based medicine gebracht door mensen uit het werkveld.
We vatten weer een jaar samen van worstelen met de pandemie van het coronavirus - en niet alleen wat betreft het aantal besmettingen, vaccinaties of terugkerende beperkingen. We richten ons op welke veranderingen het coronavirus heeft veroorzaakt in de gezondheidszorg, welke fouten het heeft blootgelegd en welke kansen het heeft gecreëerd.
We verwelkomen enkele grote namen waaronder professor dr. Marc Noppen, dr Ri De Ridder, dr Sébastien Vermeulen en Nicolas Bouckaert die hun analyse en visie zullen toelichten. Prof. dr. Dirk Avonts zal als moderator het debat in goede banen leiden.
We voorzien een aantrekkelijk programma met kwaliteitsvolle sprekers omtrent dit zeer actuele thema binnen de zorgsector.
We zien u graag op vrijdag 10 en zaterdag 11 februari 2023 in het Kursaal van Oostende voor het jaarlijkse event voor de zorgverleners in de geriatrie en gerontologie.
We zoomen in op de resultaten van de vaccinatiegraadstudie 2020-2021.
Welke invloed hebben de smartphone en sociale media op onze jongeren? De Onafhankelijke Ziekenfondsen laten u graag kennismaken met de meest recente cijfers, inzichten en trends over de digitale leefwereld van jongeren.
Wetenschappelijk Symposium van het VLAAMS ARTSENVERBOND
Wetenschappelijk Symposium van het VLAAMS ARTSENVERBOND vzw op zaterdag 14 oktober 2023 om 8u30.
Wifi, microgolven, gsm, medische beeldvorming... Veel van die technologische vooruitgang vinden we vandaag onmisbaar. Toch roept onze tijdelijke of permanente onderdompeling in straling veel vragen op. Bij heel wat mensen sluimert ongerustheid. Stellen we ons niet te gemakkelijk bloot aan schadelijke straling? Spelen we met krachten die we niet helemaal begrijpen? Stichting tegen Kanker nodigt u uit voor een infovoormiddag rond straling en kanker, waarop feiten, vermoedens en fabels op een rijtje worden gezet. Datum: zaterdag 12 oktober 2013 Uur: van 9u tot 12u30 Plaats: ICC GENT - Van Rysselberghedreef 2, bus 1 - Citadelpark - 9000 Gent
Wil je de vinger aan de innovatie-pols houden? Dan is het Inspire Healthcare Event zeker iets voor jou!
Wil je mee nadenken over creatieve applicaties en innovatieve diensten op maat van de patiënt? Doe dan mee aan de beHealth Hackathon! Zowel zorgverleners, patiënten, softwareontwikkelaars en –ontwerpers als commerciële en industriële ontwerpers zijn welkom op dit unieke driedaagse evenement.
Wil jij mee nadenken over hoe een ziekenhuis zich beter kan organiseren om tegemoet te komen aan de noden en behoeften van ouderen? Dan is deze eerste rondetafelconferentie de gelegenheid om jouw ervaring en/of deskundigheid te delen met professionals uit 50 Vlaamse ziekenhuizen en ouderen.
Wilt u helpen de zorg toegankelijk, betaalbaar en kwalitatief hoogstaand te houden? Zet in op preventie!
With the generous support of ECP and Think Pink
YOGURT in NUTRITION Initiative for a balanced diet
You are a pharma, biotech, CRO, medtech, eHealth or an academic center and you are collecting sensitive data? Join us for an interactive conference with the objective to understand how and why the GDPR affects the Clinical Research Industry. This event aims to exchange views and share experience about Data Protection issues in a sector collecting sensitive data.
Zaterdag 16 juni 2018 krijgt u een stand van zaken over de recente hervormingen (GDPR, laagvariabele zorg, ziekenhuisnetwerken en eerstelijnszones). En bespreken we de impact hiervan op de toekomst van uw praktijk.
Ziekenhuizen en andere zorgverstrekkers beheren grote hoeveelheden gegevens van hun patiënten. Die gegevens bevatten potentieel een schat aan informatie. Maar mogen die gegevens zomaar gebruikt worden voor (secundair) onderzoek? Wat zijn daarvoor de juridische en ethische randvoorwaarden? Bestaan er goede voorbeelden in het buitenland? En wat vinden al de betrokken stakeholders hiervan?
Zorg, economie en samenleving zijn in crisis. ‘Antwoorden’ in de vorm van beleid en regelgeving worden vaak aangevoeld als symptoombestrijding die de onderliggende moeilijkheden niet lijken aan te pakken. We voelen ons hierdoor vaak overgeleverd aan systemen die als niet ziend, niet horend en niet begrijpend ervaren worden.
Zorgnet-Icuro organiseert op 29 april 2019 het symposium “Minder versnippering, meer zorg".
Zorgondersteuning vzw wil de Vlaamse zorgaanbieders versterken door een overkoepelend platform te bieden, ter verbetering van de zorgondersteunende processen. De vereniging wil op diverse bijeenkomsten de deelnemers voorzien van essentiële, praktijkgerichte informatie en op die manier inspirerend werken voor alle spelers binnen de Vlaamse zorgsector.
beMedTech, the Belgian federation of the medical technology industry, organized a survey on sharp object injuries among more than 950 nurses and lab technicians. During this webinar, we will share the results of this survey. We will also present the actual state of play in Europe regarding the implementation of the sharp injuries directive and look at best practices from neighbouring countries on how to approach this issue.
n deze cursus worden huisartsen vertrouwd gemaakt met PrEP.
“(Top)sport is gezond! Of niet?” zal op 16 maart 2019 doorgaan.
Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van VUB-professor Kiavash Movahedi van het Brussels Center for Immunology heeft een mogelijke doorbraak geforceerd in de strijd tegen hersenziekten. De studie, gepubliceerd in het vakblad Immunity, wijst op de mogelijkheid om defecte microglia - de imuuncellen van de hersenen - effectief te vervangen, wat een potentiële doorbraak is voor de behandeling van ziekten zoals Alzheimer of Parkinso
Op 1 mei viert Callewaert samen met zijn kameraden de verwezenlijkingen van de socialistische beweging, met als grootste voorbeeld de sociale zekerheid. Hij beklemtoont dat die niet vanzelfsprekend is en dagelijks verdedigd moet worden. Tegelijk bekritiseert hij het voorstel van de artsenvakbonden om het remgeld te verhogen, "waarbij patiënten de rekening gepresenteerd krijgen voor overschrijdingen die zij niet veroorzaken."
De provinciale raad Orde West-Vlaanderen pakt naar traditie weer uit met een mooi programma bij de achtste editie van de bekende 'Capita Selecta'. Dit keer op 10 mei in het Jan Ypermanziekenhuis Ieper. Alles start om 9u. De schoolattesten, het patiëntendossier, het nieuwe CRA-besluit, de nieuwe wet beschermende observatiemaatregelen ten aanzien van personen met een psychiatrische aandoening en het regeerakkoord passeren de revue.
Thuismonitoring is de toekomst, dat staat als een paal boven water. Toch schuilen er nog flink wat juridische addertjes onder het gras. Uitleg van Prof. Evelien Delbeke (UAntwerpen, AHLEC).
Vorsers van het Garvan Institute of Medical Research (Sydney) hebben recentelijk in Cell een studie gepubliceerd die leert dat een herinneringsinjectie een betere immunologische respons opwekt als ze in dezelfde arm wordt gegeven als de eerste injectie.
Thuisverpleegkundigen zullen niet langer een voorschrift nodig hebben voor veel verstrekkingen bij patiënten. Dat deelt minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) mee. De minister wil zo de administratieve rompslomp verder afbouwen.
Het gebrek aan middelen en representatieve nomenclatuur in de spreekkamer van de ambulante psychiater weergalmt oorverdovend in de recente invaliditeitsstatistieken van het RIZIV en Europese indicatoren, maar is ook uitermate voelbaar in de overvolle spoeddiensten en psychiatrische ziekenhuizen. Als we de ambulante psychiatrie structureel blijven onderfinancieren, komen zowel de patiënt als de overheid er als gedupeerden uit.
Sinds de expertise voor complexe pancreasaandoeningen en slokdarmchirurgie samengebracht werden in gespecialiseerde referentiecentra, is de mortaliteit na negentig dagen verlaagd. Dat blijkt uit cijfers van het Riziv.
De laatste tien jaar is het duidelijk geworden dat afwijkingen van de circadiaanse ritmes en een ontregeling van de slaap-waakcyclus belangrijke risicofactoren zijn voor de ziekte van Alzheimer en dat vanaf de preklinische stadia. Een versnippering en instabiliteit van dat ritme correleerden met slechtere cognitieve prestaties en klinische progressie van de ziekte van Alzheimer bij oudere volwassenen die bij inclusie in de studie niet dement waren.
CM Gezondheidsfonds is extreem bezorgd over het voorstel van de artsenvakbonden Bvas en Kartel om het remgeld voor de huisarts te indexeren. "Dit is nefast voor chronisch zieken en lage inkomens: willen we écht dat zij wegblijven van de huisarts omdat ze het geld niet kunnen missen?", reageert voorzitter Luc Van Gorp.
In de Kamer was Robin Tonniau (PvdA) afgelopen donderdag niet mals in zijn kritiek over het overheidsbeleid voor langdurig zieke werknemers en de aanpak van de minister van Volksgezondheid. De forse aanval lokte een felle reactie uit van Frank Vandenbroucke waarbij hij zijn woede amper kon verbergen.
De inflatie in ons land is in april gedaald tot 2,55 procent, zo maakte Statbel bekend. Het gaat om het laagste inflatieniveau sinds januari vorig jaar. In maart bedroeg de inflatie -die de evolutie van de prijzen van consumptiegoederen op jaarbasis weergeeft- nog 2,91 procent. In januari van dit jaar zelfs meer dan 4 procent.
Kinderen met een verstandelijke beperking en autismespectrumstoornis hebben baat bij multidisciplinaire logopedie, maar de deelstaten moeten het grote tekort aan ambulante multidisciplinaire centra en logopedie in scholen aanpakken. Dat stelt het Kenniscentrum voor Gezondheidszorg (KCE). In afwachting kan terugbetaling van monodisciplinaire logopedie tijdelijk worden verlengd.
Concrete besparingsvoorstellen om het budget voor de gezondheidszorg in 2025 en 2026 in evenwicht te houden. Dat vroeg minister Frank Vandenbroucke aan de artsen. BVAS en Kartel (ASGB-GBO-MoDeS) legden daarop een concreet en door de basis breed gedragen voorstel op tafel: indexeer het remgeld voor consultaties bij de huisarts, wat al in tijden niet meer gebeurd is. Het Nieuwsblad meldt een afwijzende reactie van de minister.
Waarom klopt je hart sneller van stress? Is olijfolie écht beter dan boter? En moet je per se 10.000 stappen per dag zetten om gezond te zijn? Antwoorden op deze (en vele andere) vragen vind je vanaf sinds kort in Hartstikke Goed!, de nieuwe podcast van de Belgische Cardiologische Liga.
De aanpak van de opvangcrisis is een "schandvlek voor België". Dat zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen, naar aanleiding van het nieuwste jaarverslag van de mensenrechtenorganisatie. Ook de omstandigheden in de gevangenissen en de wetgeving rond abortus moeten aangepakt worden, zegt de ngo.
Huisarts Vera Dewals pleit in de lezersrubriek van De Standaard voor een flexibeler arbeidssysteem voor langdurig zieken. De Belgische regering wil het aantal langdurig zieke werknemers verlagen door controles na acht weken ziekte en ontslagmogelijkheden na zes maanden, maar Dewals beklemtoont dat veel zieken graag willen werken als de omstandigheden het toelaten. De huidige drempels maken werkhervatting moeilijk, waardoor sommigen definitief als werkonbekwaam worden gezien.
Het Vlaams Artsenverbond (VAV) nodigt u, familieleden en kennissen uit op een culturele uitstap naar het Museum aan de Stroom te Antwerpen. Het VAV heeft een gids voorzien om 15 uur voor 20 personen. Bijeenkomst om 14.45 uur aan de ingang.
Het Vlaams Geneeskundig Studentenoverleg (VGSO) reageert op de subquota 2028. VGSO dringt aan op transparantie en een verdere professionalisering van de Vlaamse Planningscommissie. VGSO vraagt onder meer duiding omtrent de concrete verdeling per subdiscipline van heelkunde en interne geneeskunde, de verhouding van het aantal plaatsen per Vlaamse universiteit, en waarop de berekening hiervan gebaseerd is.
De federale minister van Volksgezondheid vroeg op een vergadering met de beroepsverenigingen van artsen concrete besparingsvoorstellen om het budget voor de gezondheidszorg in 2025 en 2026 in evenwicht te houden. BVAS en Kartel (ASGB-GBO-MoDeS) leggen nu een concreet en door de basis breed gedragen voorstel op tafel dat een structurele en recurrente besparing van minstens 114 miljoen moet opleveren.
De onderzoekers van het Centrum Huisartsgeneeskunde van de Universiteit Antwerpen uiten stevige kritiek op het nieuwe actieplan van de federale regering rond langdurige arbeidsongeschiktheid. Volgens hen richt de regering haar pijlen op de verkeerde doelwitten: patiënten en artsen, in plaats van de diepere structurele oorzaken aan te pakken.
Vele arts-specialisten in Vlaanderen kampen na een lange studie van dertien jaar of meer met werkloosheid. Een taboe dat we al eerder aankaartten. Naar aanleiding van een uitzending in Terzake vorige week en recente cijfers van TestAankoop reageerden de Vlaamse Vereniging voor Arts Specialisten in Opleiding (Vaso) en de decaan geneeskunde van de UGent hierop sterk uiteenlopend.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een nieuwe richtlijn voor gezondheidswerkers gepubliceerd om genitale verminking bij meisjes en vrouwen expliciet te verbieden. De organisatie meldt een zorgwekkende stijging in het aantal gezondheidswerkers dat de procedure uitvoert.
Het gezondheidszorgbudget voor 2025 voorziet een besparing van 16 miljoen euro via een gerichter voorschrijfgedrag. Artsen moeten dit bedrag garanderen, op straffe van een verlaging van hun honoraria. De medicomut moet uiterlijk op 1 mei 2025 een operationeel voorstel indienen voor die budgetgarantie.
In zijn nieuwe Engelstalige boek Epic pleit prof. dr. Koen Kas voor een radicale herziening van hoe we gezondheid zien. Gezondheid moet niet langer enkel de afwezigheid van ziekte zijn, maar een bron van energie, creativiteit en betekenis. In een tijd waarin technologie en wetenschap ongekende mogelijkheden bieden, wil Kas gezondheid herdefiniëren als een holistisch concept waarin mensen niet alleen overleven, maar echt bloeien.
In de strijd tegen de oprukkende mazelenepidemie moeten vaccinatiegegevens op postcodeniveau ontsloten worden met steden en gemeenten. Dat vraagt Vlaams Parlementslid Freya Perdaens (N-VA) aan Vlaams minister Caroline Gennez (Vooruit).
Het langdurig absenteïsme in België heeft vorig jaar opnieuw een recordniveau bereikt. Dat zegt hr-dienstverlener Securex op basis van gegevens van bijna 23.000 werkgevers.
Opsporing, voorschrijven, vaccinatie, autonome zorgverlening: minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke zet stevig in op een snelle en verregaande hervorming van de taakverdeling tussen zorgberoepen. De bedoeling is om meer medische handelingen te delegeren aan apothekers, kinesitherapeuten en verpleegkundigen. Een voorbereidende nota die Medi-Sfeer kon inkijken, geeft aan hoe ver de ambities reiken.
De website huisartszoeker.be wil, zonder in te boeten aan kwaliteit, de druk op huisartsen voor een deel wegnemen. Daarnaast moet de tool mensen snel in contact brengen met een arts. De stad Antwerpen, Vlaanderen en het federale niveau investeren samen meer dan 1,5 miljoen euro in het project.
Op 9 april hebben wetenschappers van het Rega Instituut in Leuven de hoogste concentratie aan mazelenvirus ooit in het rioolwater teruggevonden. Dat meldt lab manager Elke Wollants vrijdag op X.
Gezondheidsinstituut Sciensano heeft vrijdag 'De Grote Voedselkaart'-app gelanceerd. De opzet van de applicatie is een burgeronderzoek om het aanbod en de prijs van gezonde voeding in Vlaanderen en Brussel in kaart te brengen.
Na jaren van groei is het aantal mannen die zich lieten steriliseren vorig jaar licht gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Riziv.
De werking van het ZAS Elisabeth zal in de tweede helft van 2027 verhuizen. Dat meldt koepelorganisatie Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) vrijdag. Andere campussen in de stad zullen het zorgaanbod overnemen. Medewerkers van de campus kunnen binnen ZAS aan de slag blijven.
Het vaccinatiebereik van Kind en Gezin bij kinderen in het eerste levensjaar is stabiel hoog en stijgt nog voor het tweede levensjaar wat betreft alle aanbevolen dosissen. De jaarcijfers liggen zoals steeds het hoogst voor het verplichte poliovaccin, en het laagst voor het rotavirusvaccin, dat niet gratis is.
Voor een afspraak bij een medisch specialist bedraagt de gemiddelde wachttijd 81 dagen, ongeacht het specialisme. Dat blijkt uit een enquête van Testaankoop die donderdag werd bekendgemaakt.
De ziekenhuizen Vesalius (Tongeren-Borgloon en Bilzen) en het Jessa Ziekenhuis (Hasselt) verstevigen hun samenwerking en vormen voortaan samen een groep. De officiële ondertekening van het akkoord over de verdere integratie werd donderdag in Hasselt bezegeld. Dankzij deze groepering kunnen Jessa en az Vesalius voortaan gezamenlijk diensten, afdelingen of zorgprogramma's beheren, terwijl elk ziekenhuis zijn eigen erkenningsnummer behoudt.
Bij de behandeling van paroxismale atriumfibrillatie door isolatie van de longaders veroorzaakt ablatie door gepulseerde velden (PFA) weinig bijwerkingen buiten het myocard en is die theoretisch preciezer dan ablatie met een cryoballon. Er was echter nog geen studie uitgevoerd die die twee technieken met elkaar heeft vergeleken via continue monitoring van het hartritme.
In klinische studies is aangetoond dat een vetarme voeding op basis van planten kan doen vermageren. Een ander punt betreft het effect van ultrabewerkte voedingsmiddelen op het lichaamsgewicht. Er is maar één gerandomiseerde, rigoureus gecontroleerde klinische studie gepubliceerd over de effecten van ultrabewerkte voedingsmiddelen op het lichaamsgewicht, maar het eten van dergelijke voedingsmiddelen in het kader van een omnivore voeding blijkt bij te dragen tot een gewichtstoename (1).
Op 28 april begint in Frankrijk een staking van de wachtdiensten. Het gaat om een actie van onbeperkte duur uit protest tegen een wetsvoorstel dat voor Franse artsen de vrijheid om zich te vestigen aan banden legt. Het Franse parlement heeft het wetsvoorstel aangenomen, tegen de zin van de regering die vreest voor massale deconventies en een vlucht uit het beroep.
Ahmadreza Djalali, de Iraans-Zweedse spoedarts en VUB-gastprofessor, zegt in een recente geluidsopname dat de al negen jaar die hij doorbrengt in gevangenschap hem op een "breekpunt" hebben gebracht. Djalali's echtgenote Vida Mehrannia liet de boodschap donderdag afspelen in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken.
Met zijn kliklijn voor artsen die te kwistig omspringen met ziektebriefjes heeft Frank Vandenbroucke het grondig verkorven. Onder huisartsen circuleren tal van ideeën om hem lik op stuk te geven. Veruit het origineelste voorstel: een meldpunt dat huisartsen zelf oprichten om werkgevers aan te geven die een toxisch werkklimaat creëren.
Het Heilig Hart Ziekenhuis in Leuven heeft recent 'octopuskamers' geopend, waar een ouder bij zijn of haar pasgeboren kindje kan overnachten. Dat heeft het ziekenhuis donderdag bekendgemaakt. De naam 'octopuskamers' verwijst naar het octopusfiguurtje Gus, dat de mascotte is van de ouder-kinddiensten van het Heilig Hart.
Wie het Belgisch gezondheidsbeleid van nabij volgt, kan zich niet van de indruk ontdoen dat er een kenterpunt bereikt is in hoe artsen tegen de overheid aankijken. Sinds Frank Vandenbroucke opnieuw is aangetreden als minister van Volksgezondheid gaan we van het ene conflict naar het andere. Ergens onderweg is het bij de brede basis van artsen beginnen dagen dat Vandenbroucke hen ostentatief wantrouwt en zelfs geen poging meer doet om dat te verbergen.
Het Belgische syndicaat van oogartsen SOOS trok deze week aan de alarmbel nadat het Riziv had geadviseerd om de terugbetaling van intravitreale injecties te beperken tot ziekenhuizen. Maar in de Kamer meldde minister Vandenbroucke dat hij het advies naast zich neerlegt. Ooginjecties blijven mogelijk in extramurale praktijken.
Volgens vicepremier Frank Vandenbroucke (Vooruit) kan er geen sprake van zijn dat loontrekkenden in de private sector, de zorg incluis, vertraging zouden zien in de indexering van hun loon. "Dat is niet alleen absoluut niet de bedoeling, het zou ook totaal onaanvaardbaar zijn", benadrukte minister Vandenbroucke donderdag in De Ochtend op Radio 1.
De lokale apothekersverenigingen van Limburg, Mechelen en Vlaams-Brabant hebben zich verenigd in een nieuwe beroepsvereniging, die de naam Apotheia draagt. Apotheia is de grootste lokale apothekersvereniging van het land, met meer dan 1.200 aangesloten leden. Dat meldt Apotheia in een persbericht.
In Europese wijnen zijn hoge concentraties trifluorazijnzuur (TFA), een soort PFAS, aangetroffen. Vlaamse wijnen bevatten bovendien de op een na hoogste hoeveelheid. Dat blijkt woensdag uit een rapport van onder meer Bond Beter Leefmilieu (BBL) en Pesticide Action Network (PAN).
Tien gezondheidsorganisaties roepen beleidsmakers op om bijkomende maatregelen te nemen om de toegang tot e-sigaretten voor jongeren te sluiten. Dat doen ze woensdag naar aanleiding van een reportage van 'Pano' over vapes.
Met haar paasakkoord raakt de federale regering aan het indexeringsmechanisme in de zorg- en welzijnssector. Daardoor zal het zorgpersoneel in de ziekenhuizen, de ouderenzorg en de kinderopvang straks twee maanden langer moeten wachten op de indexatie van hun lonen. Voor het personeel in de gehandicaptenzorg en de centra voor geestelijke gezondheidszorg gaat het om één maand vertraging. Dat schrijft De Standaard donderdag.
Het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds (VNZ) heeft woensdag in een persbericht zijn bezorgdheid geuit over de verdeling van de sociale zekerheid tussen Vlaanderen en Wallonië. De organisatie keek daarbij naar verschillen in uitgaven- en inkomsten, het aantal verhoogde tegemoetkomingen, de arbeidsongeschiktheid en de bijdragen aan de sociale zekerheid.
Zorgverleners van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt hebben woensdag tijdens een werkbezoek van federaal minister voor Gelijke Kansen Rob Beenders (Vooruit) gepleit voor beleidsmaatregelen die mensen met gehoorproblemen tegemoetkomen. Zo vroegen enkele werknemers met gehoorproblemen in een nota, die aan de minister werd overhandigd, om onder meer een nationale Gehoorlijn op te richten en een toegankelijkheidscoördinator aan te stellen voor mensen met een gehoorprobleem.
Het aantal moeders dat sterft in België tijdens de zwangerschap of na de bevalling zit in stijgende lijn. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het federaal statistiekbureau Statbel.
Mensenrechtenorganisatie Amnesty International organiseert donderdag 24 april een actie voor de Iraanse Ambassade, waar ze zal pleiten voor de onmiddellijke vrijlating van dr. Ahmadreza Djalali. De spoedarts en VUB-gastprofessor zit sinds 25 april 2016, precies negen jaar geleden, vast in een gevangenis in Iran. Zijn echtgenote Vida Mehrannia en Amnesty International willen de terdoodveroordeling opnieuw onder de aandacht brengen met een nieuwe campagne.
AZ Sint-Blasius in Dendermonde start met een primeur in de Belgische gezondheidszorg: het ziekenhuis laat zwangere vrouwen toe om een cardiotocografie (CTG) bij zichzelf uit te voeren in hun eigen woning. Dat meldt het ziekenhuis woensdag in een persbericht. Het initiatief moet de prenatale opvolging verbeteren en past binnen de bredere visie van het ziekenhuis op digitale en patiëntgerichte zorg.
In het nieuwe boek 'De stem van de patiënt' stelt auteur Stefan Gijssels de inefficiënte communicatie tussen artsen en patiënten aan de kaak. Vanuit zijn eigen ervaringen als patiëntenvertegenwoordiger, werk in de farmaceutische sector en als overlever van darmkanker schrijft hij hoe patiënten vaak weinig eigen inbreng hebben en geen vragen durven stellen.
In Gent start kort na 18u een grootschalige noodplanoefening aan AZ Sint-Lucas. Politie Gent, de brandweer, Rode Kruis en medische diensten simuleren een gijzeling: een gewapend persoon dringt het ziekenhuis binnen en bedreigt personeel en patiënten.
Het Imeldaziekenhuis in Bonheiden is het eerste diabetescentrum in Vlaanderen en België dat van start gaat met een circulair recyclageproject voor glucosesensoren, applicators en readers. Het initiatief, dat deel uitmaakt van het programma ‘Ons restafval heeft overgewicht’ van Vlaanderen Circulair, wil zowel ecologische als sociale meerwaarde creëren.
Biologen van het Centrum voor Milieukunde van UHasselt hebben een schoonheidswedstrijd voor parasieten gestart. Het brede publiek kan via een online-enquête tien geselecteerde parasietsoorten beoordelen op verschillende eigenschappen, van mooi of lelijk tot onschuldig of angstaanjagend.
Iets meer dan 4 procent van de Belgische bevolking boven de 15 jaar zegt aan long covid te lijden. Dat meldt gezondheidsinstituut Sciensano op basis van de resultaten van de gezondheidsenquête 2023-2024.
Een team van onderzoekers van de UCLouvain, het universitair ziekenhuis van Barcelona en de Universiteit van Santiago de Compostella hebben aangetoond dat de hersenen snel kunnen communiceren met de darmbacteriën. Dat kondigt het team van wetenschappers dinsdag aan.
De nieuwe Commissie Gezondheidszorgdoelstellingen van het Riziv vindt het statuut van verhoogde tegemoetkoming te beperkt en pleit voor een nieuw statuut van ‘beschermde patiënt’, met uitbreiding naar de chronisch zieken. Een rekensom leert dat dan niet 2,290 miljoen maar 3,420 miljoen Belgen – bijna de helft meer – de voordelen van het statuut zouden genieten.
Professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent) is al geruime tijd voorstander van een hervorming van de arbeidsmarkt. Maar de kliklijn die minister Vandenbroucke opricht voor huisartsen die te veel ziektebriefjes schrijven, kan niet op zijn goedkeuring rekenen. Het is vooral een symboolmaatregel, denkt hij.
Paus Franciscus is maandagochtend om 7.35 uur overleden. Dat meldt het Vaticaan maandag. De Argentijn, geboren als Jorge Mario Bergoglio, stond sinds 2013 aan het hoofd van de katholieke kerk.
De maandag overleden Argentijn Jorge Mario Bergoglio werd in maart 2013 de allereerste paus uit Zuid-Amerika. Hij werd 88 jaar. Bergoglio, die als eerste voor de pausennaam Franciscus koos, was ook de eerste jezuïet die paus werd, de eerste paus uit het zuidelijk halfrond en de eerste niet-Europese paus in bijna 1.300 jaar.
De voorbije jaren is het voor velen in de medische wereld pijnlijk duidelijk geworden: de autonomie van artsen staat onder druk. Niet door een directe aanval, maar door een sluipend proces van technocratische inperking, ideologische nivellering en bestuurlijke greep op onze praktijk. Als arts en als mens kan ik niet zwijgen.
Een internationale groep onderzoekers onder de leiding van professor Isabelle Mahé (Université Paris Cité) heeft de waarde van een langdurige orale antistollingstherapie in een lagere dosering bij de preventie van recidief van trombo-embolie onderzocht bij patiënten met een actieve kanker en een veneuze trombose. Is zo’n behandeling effectief en verlaagt ze het bloedingsrisico?
Biologische geneesmiddelen kunnen bij een aantal patiënten met een ernstig astma een remissie bewerkstelligen. We weten echter niet of het ziektetraject vóór het starten van een biologische geneesmiddel invloed heeft op de evolutie van het astma. Vaak wordt aangenomen dat astma altijd evolueert naar een ernstig astma. Volgens verschillende studies blijkt die evolutie echter erg wisselend te zijn. Een beter inzicht in de uitlokkende factoren en het traject van een ernstig astma is dan ook essentieel met het oog op het uitdokteren van strategieën om evolutie naar een zogenoemd “te laat” astma (met blijvende longletsels) te voorkomen (1).
De consumptie van suikerhoudende dranken correleert met een hoger risico op type 2-diabetes, maar of dat ook geldt voor dranken met zoetstoffen, is niet bekend. We weten voorts dat lichaamsbeweging belangrijk is bij de preventie en de behandeling van diabetes, maar niet of veel lichaamsbeweging de (reële of mogelijke) nefaste effecten van consumptie van suikerhoudende dranken of dranken met zoetstof tegengaat. Tegen die achtergrond heeft een Amerikaanse studie de correlaties tussen die factoren en het risico op type 2-diabetes onderzocht bij vrouwen en mannen die hebben deelgenomen aan drie grote prospectieve cohortonderzoeken.
Patiënten in atriumfibrillatie die een hersenbloeding overleven, lopen een bijzonder hoog risico op ischemisch CVA en andere cardiovasculaire accidenten. Het was nog niet bekend of direct werkende orale anticoagulantia (DOAC’s) doeltreffend zijn bij de preventie van een ischemisch CVA bij die patiënten. Die werden immers uit de klinische studies geweerd. Daarom is de PRESTIGE-AF-studie op touw gezet, een open fase 3-studie uitgevoerd in 75 ziekenhuizen in zes Europese landen.
De ontwikkeling van het metabool syndroom is direct afhankelijk van bepaalde parameters voor de levenskwaliteit, met name de kwaliteit van de voedingsgewoonten. Een studie bij Afro-Amerikaanse vrouwen van middelbare leeftijd tot ouder (45-65 jaar).
Op het moment van schrijven is het moeilijk te zeggen wanneer de oorlog in Oekraïne zal eindigen. Zelfs al zou het morgen zijn, dan nog zal het aantal directe slachtoffers indrukwekkend zijn, met waarschijnlijk meer dan een miljoen doden of gewonden, zowel burgers als soldaten.
Bijna één op de drie ziekenhuizen in België publiceert geen enkele prijslijst voor hospitalisaties. Dat blijkt uit een onderzoek van de socialistische mutualiteit Solidaris. Onder de ziekenhuizen die wel transparantie beloven, rekent 28% volgens Solidaris onterecht bepaalde kosten aan bij patiënten. Die praktijken zijn voor het kabinet van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) onaanvaardbaar en "onderstrepen de nood aan een structurele hervorming van het ziekenhuislandschap".
Een op de drie Belgische ziekenhuizen publiceert geen prijslijst voor materiaalkosten bij een opname. Bij de ziekenhuizen die dat wel doen, rekent 28 procent alsnog onterechte kosten aan. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van ziekenfonds Solidaris, die vrijdag door de mutualiteit werd aangekondigd. Solidaris sluit juridische stappen niet uit.
Meer dan een op vijf mensen in Europa lijdt aan chronische pijn. Dit heeft niet alleen enorme invloed op gezondheidsbudgetten, maar chronische pijn treft ook deze patiënten in alle facetten van hun mens-zijn. Chronische pijn wordt bovendien nog vaak verkeerd begrepen, wat in schril contrast staat met de grote vooruitgang die wetenschappelijk onderzoek naar deze problematiek geboekt heeft. Met de nieuwe erkenning van chronische pijn als aparte diagnose door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komt ook een herwaardering voor patiënten die jarenlang de symptomen en beperkingen dagelijks ervaren.
Migraine is een veel voorkomende neurovasculaire aandoening met een significante impact op het dagelijkse functioneren van veel patiënten. De therapeutische strategieën hebben de bedoeling om de aandoening te controleren en bestaan uit acute en preventieve behandelingen. In dit artikel worden de nieuwste behandelingen besproken en worden tevens de laatste internationale aanbevelingen omtrent het gebruik van preventieve middelen besproken. Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op de recentste evidence-based literatuur omtrent migraine en op recent gepubliceerde nationale en internationale richtlijnen.
Met een gemiddelde prevalentie van 18% vormt lagerugpijn één van de meest frequente oorzaken van langdurige arbeidsongeschiktheid. Als een patiënt zich presenteert met lagerugpijn dienen we steeds bedacht te zijn voor alarmsymptomen (de ‘rode vlaggen’) (4). Echter, de meeste gevallen van lagerugpijn zijn aspecifiek en het is vaak een zelflimiterende aandoening. Behandelingsrichtlijnen raden ook af om routinematig beeldvorming aan te vragen en raden een niet-farmacologische behandeling aan als eerste keus.
Urinaire incontinentie is een vaak ondergerapporteerd probleem met significante impact op de levenskwaliteit. Prevalentiecijfers bij epidemiologisch onderzoek lopen fors uiteen en variëren van 5% tot 70%. Uit cijfers van Belgisch onderzoek wordt een gemiddelde prevalentie beschreven van 4,6% bij volwassen vrouwen. Deze cijfers variëren van minder dan 1% onder de leeftijd van 25 jaar tot 21% bij vrouwen van 75 jaar en ouder. Slechts 30-50% van de vrouwen bereikt een arts met haar incontinentieproblematiek, waarbij het merendeel van deze hulpvragen bij de huisarts terechtkomt.
Een op de vijf patiënten in Vlaanderen krijgt onvoldoende informatie om weloverwogen keuzes te maken over hun zorg. Dat blijkt uit een bevraging van het Vlaams Patiëntenplatform bij 407 patiënten. Het gaat soms over ingrijpende ingrepen die grote gevolgen kunnen hebben, zo blijkt uit een getuigenis van een patiënte met endometriose.
Chronische pijn, waaraan ongeveer 30% van de wereldbevolking lijdt, is een groot probleem voor de volksgezondheid. Veel patiënten reageren niet op conventionele behandelingen en de opioïdencrisis moedigt ons aan om niet-farmacologische alternatieven te onderzoeken.
Een specifiek probioticum, Bifidobacterium longum 35624, is getest bij kinderen en jongeren die lijden aan het prikkelbaredarmsyndroom (IBS). Dat probioticum was al het onderwerp van gepubliceerd onderzoek naar IBS. De conclusies laten goede resultaten bij volwassenen zien. Er is een nieuwe open-labelstudie* uitgevoerd met 1 arm bij kinderen en adolescenten in Chili, waar dit syndroom vrij veel voorkomt, net als in Latijns-Amerika in het algemeen.
De maatregelen rond arbeidsongeschiktheid in het recente paasakkoord van de regering-De Wever getuigen van wantrouwen tegenover huisartsen. In plaats van te dreigen met sancties hebben huisartsen ondersteuning nodig. Dat stelt het Algemeen Syndicaat van Geneeskundigen van België (ASGB) donderdag in een mededeling.
“Als er iemand mijn bloed kan doen koken, is het ‘onze’ minister Vandenbroucke,” zegt huisarts Sarah Jacobs in een reactie op het paasakkoord dat financiële sancties voorziet voor artsen die te veel ziekteattesten voorschrijven.
Lagere-urinewegklachten (Lower Urinary Tract Symptoms, LUTS) komen vaak voor bij oudere patiënten. Deze klachten omvatten symptomen tijdens de dag, zoals verhoogde plasfrequentie, aandrang en urineverlies, en symptomen tijdens de nacht, zoals nycturie. LUTS beïnvloeden niet alleen de levenskwaliteit, maar kunnen ook het risico verhogen op valincidenten, slapeloosheid en ziekenhuisopnames (1). Het is belangrijk te noteren dat LUTS, ongeacht de oorzaak, behandeld kunnen worden en niet beschouwd moeten worden als een normaal onderdeel van het verouderingsproces.
Steeds meer jonge meisjes zoeken hulp voor mentale problemen, in vijf jaar tijd steeg het aantal met ruim een kwart. Bij jongens valt een daling op, terwijl wel dubbel zoveel mannen als vrouwen zelfmoord plegen. Zo schrijft Het Belang van Limburg donderdag, op basis van cijfers die Vlaams parlementslid Sofie Mertens (CD&V) opvroeg bij Vlaams minister van Welzijn Caroline Gennez (Vooruit).
De Trump-administratie is van plan om 40 miljard dollar te bezuinigen binnen het ministerie van Volksgezondheid. Zo bericht de krant The Washington Post woensdag op basis van een interne begrotingsnota.
De Antwerpse afdeling van de ngo Dokters van de Wereld trekt aan de alarmbel over de daklozenopvang in de stad. Nu de winteropvang zoals elk jaar is gestopt, volstaat de opvangcapaciteit niet voor alle kwetsbare daklozen, klinkt het, en velen komen nu bij de medische hulporganisatie aankloppen.
Het artsensyndicaat BVAS heeft woensdag gereageerd op het ‘Terug-naar-werk-plan’ van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. De organisatie onderschrijft de doelstelling om langdurig zieken sneller opnieuw richting werk te begeleiden, maar kant zich tegen het idee om artsen te sanctioneren.
Ondanks de toename van het gebruik van moderne anticonceptie (mCPR) blijven sociaaleconomische ongelijkheden in moderne gezinsplanning (mDFPS) bestaan. De Bill & Melinda Gates Foundation zette een groep wetenschappers aan het werk om de vooruitgang te meten bij het verminderen van sociaaleconomische ongelijkheden in de toepassing van moderne anticonceptie.
Voeding, het tempo van biologische veroudering en het risico op dementie: wat zijn de aanbevelingen? Een studie gebaseerd op gegevens van het Offspring 1971-cohort.
Van de ruim 2 miljoen coronavaccins die de Vlaamse overheid heeft besteld voor de herfstvaccinatiecampagne zijn er nog geen 1,2 miljoen vaccinaties geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-parlementslid Freija Van den Driessche heeft opgevraagd. Zij vreest dat de overheid, net als vorig jaar, met een grote overschot aan vaccins blijft zitten.
Een Berlijnse arts heeft vermoedelijk minstens vijftien mensen gedood. De Duitse openbare aanklager heeft woensdag extra aanklachten tegen hem aangekondigd. Intussen onderzoeken de autoriteiten nog 75 andere mogelijke zaken.
Eén op de tien gezinnen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft te kampen met energiearmoede en leeft noodgedwongen in een onvoldoende verwarmde woning of moet de betaling van zijn energiefacturen uitstellen. Onder de armste gezinnen bevindt één op de drie zich in energiearmoede. Dat blijkt uit een studie over energiearmoede van het Observatorium voor Gezondheid en Welzijn, de studiedienst van Vivalis.
De Europese Commissie heeft het licht op groen gezet voor de eerste behandeling van de ziekte van Alzheimer in de Europese Unie. De behandeling vertraagt de vooruitgang van de ziekte, in plaats van enkel de symptomen aan te pakken.
De financiële impact van cyberaanvallen op Belgische ziekenhuizen is moeilijk te berekenen. Dat zei minister Frank Vandenbroucke in de Kamer. Hij vermeldde wel enkele ziekenhuizen die een gedocumenteerde kostenraming maakten. De factuur kan oplopen van 300.000 euro tot 5 miljoen euro.
Chronische pijn, gedefinieerd als pijn in één of meerdere anatomische regio’s die langer dan drie maanden aanhoudt (1), is een toenemend probleem onder kinderen en adolescenten. Wereldwijd heeft meer dan 20% van deze leeftijdsgroep last van chronische pijn, waarvan meer dan 5% ernstige vormen ervaart. Huisartsen spelen een cruciale rol bij de herkenning, behandeling en preventie van chronische pijn bij kinderen. Een recente delphi-studie biedt nieuwe inzichten in de biopsychosociale factoren die hieraan bijdragen.
Chronische kniepijn wordt gedefinieerd als persisterende of terugkerende kniepijn die langer dan drie maanden duurt. De meest voorkomende oorzaak is degeneratieve osteoartritis (OA). Daarnaast zijn reumatoïde artritis, kristal- en spondylartritis, trauma of persisterende postchirurgische pijn andere oorzaken van chronische kniepijn. De globale prevalentie van knie-OA is 16% bij personen vanaf 15 jaar en 22,9% bij personen vanaf 40 jaar en dit neemt enkel maar toe.
Het Antigifcentrum werd vorig jaar 2.711 keer gecontacteerd door mensen die een schadelijk product in de ogen hadden gekregen. In 941 gevallen ging het om kinderen. Snel ingrijpen is cruciaal en daarom lanceert het Antigifcentrum dinsdag een sensibiliseringscampagne. De gouden regel is om het oog onmiddellijk te spoelen met lauw, stromend water en dat minstens tien minuten lang.
De Economische Inspectie van de FOD Economie en de Speciale Onderzoekseenheid van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) hebben bij een gezamenlijke actie fraude met geneesmiddelen aan het licht gebracht. Dat meldt de FOD Economie dinsdag in een persbericht.
De Commissie Gezondheidszorgdoelstellingen van het Riziv heeft vandaag haar advies overgemaakt aan de Algemene Raad. De commissie formuleerde acht prioritaire gezondheidszorgdoelstellingen (GZD’s) die als fundament moeten dienen voor de begroting van de ziekteverzekering onder de nieuwe federale regering.
Denemarken ligt op koers om baarmoederhalskanker in 2040 volledig uit te roeien. Volgens de Deense Kankerliga komt dat door het succes van het HPV-vaccin en regelmatige screening bij vrouwen.
Een Belgische interuniversitaire studie, onlangs gepubliceerd in BMC Primary Care, werpt licht op de verwachtingen van huisartsen over interprofessionele samenwerking. Het toont een voorkeur voor kleine, goed gecoördineerde teams, maar wijst ook op een aantal spanningsvelden, tegen de achtergrond van de hervorming van de eerstelijnszorg.
Zondag (vandaag) start de wereldtentoonstelling in Osaka, Japan. Deze editie op het Belgisch paviljoen geen bier en frieten, wel vaccins. Ons land pakt uit met medische innovatie. Woensdag wordt het paviljoen feestelijk geopend met DJ Buscemi en een toespraak door Belgisch toparts en voormalig nummer twee van de VN, Peter Piot.
De maatregelen met betrekking tot artsen die de federale regering wil doorvoeren om langdurig zieken te activeren, zijn volgens de Vlaamse huisartsenvereniging Domus Medica "niet de juiste methode om de doelstelling te bereiken". Dat zegt interim-voorzitter Maaike Van Overloop zaterdag. "Er wordt beter teruggegrepen naar arbeidsgeneeskundige diensten."
In haar beleid om langdurig zieken weer aan het werk te krijgen, neemt de federale regering artsen in het vizier. Zij mogen patiënten tijdens het eerste jaar van arbeidsongeschiktheid ziektebriefjes voor maximaal drie maanden voorschrijven en bij afwijkend voorschrijfgedrag riskeren ze boetes. Die maatregelen keurde de regering goed op voorstel van minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit).
Na meer dan drie jaar onderhandelen hebben de lidstaten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zaterdag een "principeakkoord" bereikt over een tekst die de wereld beter moet beschermen tegen toekomstige pandemieën.
De rol van de apotheker is volop aan het verschuiven van medicatieverstrekker naar zorgverlener met een bredere preventieve taak. Een nota over de versterking van de preventieve rol van de apotheker die Medi-Sfeer kon inkijken, stuit op weerstand bij Bvas. “Het enige dat men niet wil overnemen van de huisarts zijn onze administratieve taken,” klinkt het schamper.
De federale regering heeft haar paasakkoord beet. De ploeg van eerste minister Bart De Wever kon vrijdag even voor middernacht het groeipad voor Defensie, de extra investeringen in Justitie en de herziening van de werkloosheidsuitkeringen voorstellen. "Er zitten hervormingen in die toch wel historisch kunnen worden genoemd", zei de premier na afloop van het overleg. Om het aantal langdurig zieken terug te dringen, wil de regering voortaan nauwer toezien op artsen die opvallend veel ziekteverlof voorschrijven.
Dakloosheid en slechte huisvesting gaan vaak hand in hand met druggebruik en (geestelijke) gezondheidsproblemen. Daarom moeten de synergie worden versterkt tussen de actoren actief in huisvesting en in geestelijke gezondheid. De Koning Boudewijnstichting en het Fonds Dr. Daniël De Coninck kennen 2,1 miljoen euro toe aan 28 projecten van eerstelijnsorganisaties die de begeleiding van kwetsbare mensen helpen verbeteren, woningverlies voorkomen en alternatieve oplossingen voor woningnood bieden.
Professor Sebastiaan De Schepper heeft een Odysseusbeurs (FWO) van bijna 1 miljoen euro gekregen voor zijn onderzoek naar Parkinson. De beurs moet toelaten om de komende vijf jaar te onderzoeken of aangetaste immuuncellen in de darmen een voorbode zijn voor de ziekte. Dat meldt de UAntwerpen vrijdag - op Wereldparkinsondag.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft opgeroepen om meer te doen tegen uitbraken van mazelen in 58 landen. Het gaat onder meer om de Verenigde Staten, waar dit jaar al twee kinderen zijn overleden aan de erg besmettelijke ziekte. De organisatie herinnert eraan dat het vaccin veilig en efficiënt werkt.
Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid heeft een studie gelanceerd met het doel de oorzaken voor de zogenaamde "autisme-epidemie" in de Verenigde Staten te achterhalen. Dat heeft minister en uitgesproken vaccinscepticus Robert F. Kennedy donderdag bekendgemaakt. In een ministervergadering met president Donald Trump beloofde de afvallige Kennedy-telg tegen september met resultaten te komen.
Fedris, het federaal agentschap voor beroepsrisico's, roept donderdag het ziekenhuispersoneel op om na te gaan of ze voldoende gevaccineerd zijn tegen de mazelen. Dat doet het agentschap na het nieuws dat de mazelen opnieuw in opmars zijn in de Antwerpse ziekenhuizen.
Dat is de conclusie van een Californisch onderzoek, dat zo enigszins ingaat tegen de heersende opvatting. De onderzoekers stellen dat vapen mensen mogelijk aanzet om weer te beginnen met roken...
Een onderzoek dat gepubliceerd werd in Nature benadrukt het transformatieve potentieel van artificiële intelligentie (AI) om ontdekkingen in onderzoek naar infectieziekten te versnellen en beter te reageren op epidemieën.
Tot die conclusie kwamen verschillende wetenschappers in Lancet Public Health. De schuldige is volgens hen ons leef- en voedingspatroon, maar ook de coronapandemie zou een rol spelen.
"Wij hervormen de sociale zekerheid om die te behouden en te beschermen, niet voor de bewapening. Dat is de uitdaging van deze regering." Daarmee reageerde minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in de Kamer op uitspraken van minister van Defensie Theo Francken (N-VA).
Erectiestoornissen (ES) treffen naar schatting 50 miljoen mannen in Europa. Hoewel sommige gevallen te wijten zijn aan behandelingen voor prostaatkanker, worden veel andere veroorzaakt door chronische medische aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en veroudering.
Er is weer onrust ontstaan over kankerscreening in Brussel: na de screening op borstkanker is nu ook de screening op colorectale kanker ernstig in gevaar. Dit zegt BruPrev, de vzw die instaat voor de screeningprogramma's in de hoofdstad, in een bericht dat woensdag op LinkedIn werd gepubliceerd door dr. Frédéric Buxant, voorzitter van de vereniging. Het gaat om de afwezigheid van een Brusselse regering en de drastische verlaging van de subsidie die gepland staat voor 2025.
De FOD Financiën en de FOD Economie lanceren een sensibiliseringscampagne. Vanaf 1 januari 2026 moeten alle Belgische bedrijven hun transacties tussen ondernemingen (B2B) elektronisch factureren. Concreet gaat het om bijna 1,2 miljoen btw-plichtige bedrijven, waarvan er vandaag al zo’n 250.000 geregistreerd zijn op Peppol. Dat is het beveiligde netwerk waarlangs de overdracht van facturen zal verlopen. Veel bedrijven moeten de stap dus nog zetten. Vandaar de sensibiliseringscampagne.
CM-voorzitter Luc Van Gorp is van oordeel dat tandartsen en artsen die patiënten met verhoogde tegemoetkoming weigeren te behandelen zich schuldig maken aan discriminatie. Hij wil klacht neerleggen bij Unia. Dr. Tom Bovyn, voorzitter van de Federatie Vrije Beroepen, kaatst de bal terug.
Artsen moeten een deel van hun inkomen laten vallen als ze patiënten met recht op verhoogde tegemoetkoming behandelen. Maar bij de ziekenfondsen betalen diezelfde patiënten wel de volle pot aan lidgeld. “Die hypocrisie mag wel eens stoppen,” vindt dr. Tom Bovyn, gynaecoloog in Gent en voorzitter van de Federatie Vrije Beroepen (FVB).
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) introduceerde in 2019 richtlijnen voor het 24-uursgedrag van kinderen van 0 tot 5 jaar, met een focus op fysieke activiteit, sedentair gedrag en slaap. Deze richtlijnen zijn bedoeld om een gezonde ontwikkeling te bevorderen, maar de naleving ervan is wereldwijd zorgwekkend laag, ook in Europa en Vlaanderen.
Prostaatkanker is de frequentste kanker bij mannen in het Westen en is nog altijd een belangrijke doodsoorzaak. Daarom herinneren we aan het belang van het diagnosticeren van prostaatkanker. In dit artikel beschrijven we het belang van, de discussiepunten en de indicaties voor screening, de diagnostische technieken en genetische risicofactoren voor prostaatkanker.
Een experiment in Duitsland met het basisinkomen heeft voor de onderzoekers grotendeels positieve conclusies opgeleverd. Zo is er sprake van een betere levenskwaliteit en heeft men meer geld, zonder minder te werken. De organisatie Mein Grundeinkommen lichtte woensdag de conclusies toe van het experiment, dat onder begeleiding stond van economen. Ook de gevolgen op gezondheidsvlak kwamen ter sprake.
Bijna driekwart van de tieners in Australië heeft last van klinisch significante symptomen van depressie of angst, waarbij de meerderheid lijdt aan chronische aandoeningen.
Dit jaar kregen al meer kinderen met mazelen dan in heel 2024. De voorbije weken stelde Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) mazelen vast bij elf kinderen. Twee kinderen daarvan werden opgenomen op de afdeling Intensieve Zorg. Mazelen zijn aan een opmars bezig: de voorbije drie maanden lag het aantal kinderen met mazelen bij ZAS al hoger dan in heel 2024.
De helft van de klachten aan de Vlaamse Woonzorglijn gaat over de kwaliteit van de zorg in residentiële ouderenzorgvoorzieningen. Daarbij gaan de klachten voornamelijk over medicatie en dagelijkse lichaamsverzorging. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Woonzorglijn, het contactpunt van de Vlaamse overheid over de ouderenzorgvoorzieningen.
Het aantal vacatures voor verpleegkundigen was nooit hoger. Dat blijkt uit aantallen die Vlaams Parlementslid Katrien Schryvers (CD&V) opvroeg. Dagelijks komen er 27 vacatures bij. Schryvers pleit voor "een bazooka aan maatregelen".
In 2023 zijn 5,6 miljoen ziekenhuisverblijven geregistreerd. Daarbij werden de hoogste aantallen genoteerd in het Vlaams Gewest. Dat meldt de FOD Volksgezondheid. In het Vlaams Gewest waren er in 2023 grofweg 3,5 miljoen ziekenhuisbezoeken, tegenover 1,7 miljoen in het Waals Gewest en ongeveer 425.000 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
De aanslepende problemen met de regeringsformatie in het Brussels Hoofdstedelijk gewest blijven niet zonder gevolgen voor de volksgezondheid. Bij gebrek aan een regering is in 2025 nog geen enkele Brusselse vrouw uitgenodigd voor een screeningsmammografie. Radiologe Julie Soens klaagt de situatie aan.
Daags voor Amerikaans president Donald Trump aankondigde dat hij ook heffingen wil opleggen voor de invoer van farmaceutische producten, hadden CEO's uit de Europese farmasector bij de Europese Commissie al gewaarschuwd voor een "exodus naar de Verenigde Staten".
Het totale aantal abortussen is in België de laatste twee jaar opnieuw toegenomen. Dat blijkt uit de laatste cijfers van de Nationale Evaluatiecommissie Zwangerschapsafbreking (NEZ). In vergelijking met de jaren voor de coronapandemie blijven de cijfers wel stabiel. De Commissie vraagt ook een verlenging van de abortustermijn.
Eind oktober 2024 vond de Cybathlon plaats, een internationale competitie waarin personen met een beperking uitdagende taken uitvoeren met de hulp van assistieve technologie. Een team van de Vrije Universiteit Brussel ging er de strijd aan met onderzoeksteams en bedrijven van over de hele wereld met een zelf ontwikkelde beenprothese, de X-leg.
Donald Trump wil ook heffingen opleggen voor de invoer van farmaceutische producten in de Verenigde Staten. Dat heeft hij gezegd tijdens een diner van een Republikeins politiek comité.
De temperatuur, de tijd en de datum: die informatie zie je vaak op de groen verlichte kruisen die aan apotheken hangen. Maar binnenkort komt daar iets nieuws bij. Bij twintig apotheken in Vlaanderen zal je voortaan ook de actuele bloedvoorraad kunnen aflezen. Tegen het einde van het jaar zouden meer dan honderd apothekerskruisen die info tonen. Het is een initiatief van Rode Kruis-Vlaanderen, dat zo de bloedvoorraad zichtbaarder wil maken en het bewustzijn rond bloeddonatie wil vergroten.
Onlangs diende Irina De Knop (Open VLD) in de Kamer een resolutievoorstel in om de behandeling van longkanker te verbeteren in ons land. Ze somt de sterktes en zwaktes op van ons beleid om vervolgens verbeteringsvoorstellen te formuleren en aanbevelingen te richten tot de federale regering. Ruim 9.000 Belgen krijgen jaarlijks de diagnose van deze zeer dodelijke aandoening.
Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het Universitair Ziekenhuis Brussel (UZ Brussel) hebben een digitale applicatie ontwikkeld die moet helpen bij de snelle en efficiënte screening van cognitieve en motorische problemen bij patiënten met multiple sclerose (MS). Dat melden de universiteit en het universitaire ziekenhuis.
Het donorcentrum van Rode Kruis-Vlaanderen in Mechelen bestaat tien jaar. In die tijd werden al meer dan 130.000 donaties geregistreerd, waarvan een groot aantal plasmadonaties. Het centrum speelt daarmee een belangrijke rol in het verzekeren van de bloed- en plasmavoorraad in Vlaanderen.
De Amerikaanse socialemediagigant Meta gaat de betere bescherming voor tieners uitrollen naar Facebook en Messenger. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt.
De Stichting tegen Kanker heeft haar actie 'Buddy Deal' voor de vierde keer gelanceerd. Met die rookstopcampagne wil de stichting rokers uitdagen om in de maand mei te stoppen met roken, met de steun van een 'Buddy'.
Op woensdagavond 23 april organiseert het AZ Herentals een symposium met een intrigerend thema: "Zorginfarct". Drie ervaren sprekers benaderen het onderwerp vanuit hun eigen invalshoek en expertise.
Verzekeraar AXA publiceert de 5e editie van zijn rapport over mentaal welzijn. Het bevestigt over het algemeen de trends van voorgaande jaren: jongeren haken af, Belgen zijn beter geïnformeerd, en werkgevers hebben een rol te spelen.
Project U, het omvangrijke nieuwbouw- en renovatieproject voor de campus van het UZ Gent, bereikt deze maand enkele belangrijke opleveringen. Het nieuwe gebouw Nobel I werd in gebruik genomen en huisvest ondertussen vijf diensten. De nieuwe parkeertoren voor personeel opende gisteren en haalt een groot deel van het personeelsverkeer naar de rand van de campus.
Op 7 april verscheen in Het Staatsblad het Koninklijk Besluit (KB) van 27 maart 2025 over het gebruik van zorg op afstand binnen de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen. Het legt de juridische basis en praktische richtlijnen vast voor het verlenen van geneeskundige zorg op afstand via informatie- en communicatietechnologie.
Cardiotoxiciteit bij de behandeling van kanker is meestal toe te schrijven aan antracyclines, maar ook cyclofosfamide in hoge dosering, trastuzumab en tyrosinekinaseremmers kunnen een disfunctie van het hart veroorzaken. Die CTRCD (cancer therapy related cardiac dysfunction) is toe te schrijven aan hypertrofie van de myocardcellen, herstructurering van de extracellulaire matrix, een verminderde contractiekracht van het myocard en sterke ontstekingsverschijnselen. Cardioprotectie is dan ook een essentiële doelstelling bij de behandeling van kankerpatiënten.
(Nagenoeg) algemeen wordt aangenomen dat plantaardige vetten en oliën, merendeels onverzadigde vetten, te verkiezen zijn boven vetten van dierlijke oorsprong. De studies tot nog toe hebben echter soms tegenstrijdige cijfers opgeleverd wat de sterfte betreft. Een lang prospectief populatieonderzoek uitgevoerd in de Verenigde Staten bevestigt de heilzame effecten van plantaardige vetten.
Leversteatose die ontstaat in de context van obesitas, type 2-diabetes en andere cardiometabole risicofactoren noemen we, sinds een recente revisie van de nomenclatuur, Metabolic Dysfunction Associated Steatotic Liver Disease (MASLD). Voorheen spraken we van Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD), maar deze term had zijn beperkingen, vooral bij patiënten die enerzijds wat alcohol drinken en anderzijds ook metabole risicofactoren hadden, waardoor de gecombineerde oorzaak van de steatose niet correct benoemd kon worden.
Het is een doordeweekse ochtend in de praktijk. Een vrouw van 52 zit tegenover me. Ze schuift ongemakkelijk op haar stoel en kijkt me aarzelend aan. “Dokter, ik moet zo vaak plassen. En ’s nachts… ik word er drie, vier, soms vijf keer wakker van. Ik ben doodop.” Haar stem breekt even. “Ik weet niet wat er eerst was: de slaapproblemen of het plassen. Maar het voelt alsof mijn hele leven errond draait.”
In 2024 werkte de Nederlandse huisarts gemiddeld 48u/week, vier uur meer dan in eerdere onderzoeken uit 2013 en 2018. Dat blijkt uit een grootschalig tijdsbestedingsonderzoek van het Nederlandse Nivel. Deze extra werkuren vloeien vooral naar administratie, nascholing en praktijkvoering. Daarnaast is het verschil in werkuren tussen mannelijke en vrouwelijke huisartsen in 2024 weer geslonken. Wat groeiende administratie betreft ligt de parallel met België voor de hand.
Een hoogbejaarde vrouw komt in een hotel ten val en loopt daarbij een bloedende hoofdwonde op. In een nabijgelegen artsenpraktijk (700m verder) wordt ze niet geholpen, luidt de klacht bij de provinciale raad Orde West-Vlaanderen. Vervolgens belt het hotel een taxi om de patiënte naar een andere praktijk te brengen. Daar blijkt dat ze acht hechtingen nodig heeft.
CM kreeg naar eigen zeggen al 45 klachten over patiënten met een verhoogde tegemoetkoming (VT) die niet meer welkom zijn bij hun (tand)arts of tandarts. “Deze klachten zijn nog maar het topje van de ijsberg”, heet het. Daarom kondigt CM-voorzitter Luc Van Gorp een jacht aan op deze (tand)artsen. Ook in de Kamer gingen zowel kamerlid Jan Bertels als minister Vandenbroucke (beiden van Vooruit) fel tekeer tegen deze ‘tenenkrommende’ praktijken.
Het aantal oproepen naar Tabakstop, de hulplijn voor wie wil stoppen met roken, is in 2024 opnieuw gedaald. Vorig jaar belden 8.921 mensen naar de hulplijn, in 2023 10.448. Dat blijkt uit het jaarverslag.
Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns (CD&V) heeft de omgevingsvergunning voor een nieuwe ziekenhuiscampus van Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart Tienen goedgekeurd. Als alles volgens plan verloopt, kan de bouw van de nieuwe campus half juni starten.
De ziekte van Parkinson is aan een zorgwekkende opmars bezig, ook in België. Dat meldt de Belgische vzw Stop Parkinson ter gelegenheid van Wereld Parkinson Dag op vrijdag 11 april. Vandaag leven naar schatting zo'n 50.000 mensen in ons land met de ziekte, maar dat aantal dreigt tegen 2040 te verdubbelen tot 100.000.
Helpen ketonen het hart te herstellen na intensief sporten? En welke invloed speelt erfelijkheid bij hartproblemen? Twee interessante studies aan de UHasselt spitten dat uit, meldt het wetenschappelijk infoblad van het Jessa ziekenhuis. U kunt aan de ketonenstudie deelnemen.
Basiel Weyers (28) is laatstejaars arts-specialist in opleiding in de gynaecologie-verloskunde aan de UGent. Hij schreef een brief samen met 35 specialisten in opleiding en jonge gynaecologen. De lijst van de 35 ondertekenaars vindt u onderaan.
Tijdens de communicatie tussen medische teams kan de woordkeuze om patiënten te beschrijven de zorgverlening beïnvloeden. Het gebruik van bevooroordeelde of negatieve taal vermindert het inlevingsvermogen van artsen en de nauwkeurigheid bij het onthouden van essentiële medische details.
Mediport Medical Center Cadix ging in 2023 open in Antwerpen, recht tegenover het ZNA Cadix-ziekenhuis. Dat gebeurde niet zonder enige controverse. Aanvankelijk bestond nogal wat verwarring met ZNA Cadix, dat daartegen in verzet ging. Ook financieel lijken er nog wat losse eindjes te bestaan, al blijven de oprichters ambitieus. De Tijd van afgelopen weekend maakte een balans op na anderhalf jaar werking. Houdt het concept stand?
Elke twee minuten sterft wereldwijd een vrouw door complicaties tijdens de zwangerschap of bij de bevalling. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In 2023 ging het over ongeveer 260.000 vrouwen wereldwijd. Er is dringend actie nodig om dit cijfer terug te dringen, zegt de gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (VN).
Enkele weken geleden luidden de gynaecologen nog de alarmbel bij De Specialist over gevaarlijk fake gezondheidsnieuws op sociale media, vooral dan TikTok. Vandaag waarschuwen ook huisartsen daarvoor naar aanleiding van een bevraging van VRTNWS bij 126 huisartsen. Domus Medica roept op om actie te ondernemen tegen fout gezondheidsadvies op sociale media. Gynaecologenvereniging VVOG kondigde aan dat ze zelf filmpjes met betrouwbare info zou verspreiden op sociale media.
In het zuiden van de Verenigde Staten is een tweede kind overleden aan mazelen, bij de epidemie van de erg besmettelijke ziekte. Dat meldt een ziekenhuis in Texas. Ook in ons land heerst bezorgdheid over de toename van mazelengevallen, wat al leidde tot parlementaire vragen.
Chronische ziekten komen steeds vaker voor en wegen door in de gezondheidsuitgaven. Dat blijkt uit onderzoek van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, die pleiten voor investeringen in preventie.
Op het congres ESC Acute CardioVascular Care dat in maart heeft plaatsgevonden in Firenze, heeft een groep onder leiding van professor Aneta Aleksova (Universiteit van Triëst) in samenwerking met dr. Andrea Perkan, een interventioneel cardioloog, een bijzonder interessante studie gepresenteerd over cardiopulmonale reanimatie bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis.
De CM heeft naar eigen zeggen al 45 klachten ontvangen over artsen en tandartsen die patiënten met recht op verhoogde tegemoetkoming weigeren te behandelen. Het ziekenfonds legt klacht neer bij de federale toezichtscommissie en overweegt ook Unia in te schakelen wegens discriminatie.
Hoe nuttig zijn pollenvoorspellingen voor uw patiënten? Gebruiken ze deze informatie om hun gedrag of medicatie aan te passen? En welke preventieve adviezen werken het best? Sciensano en het Departement Zorg nodigen u uit om deel te nemen aan een korte enquête over de rol van pollenvoorspellingen en preventie in de huisartsenpraktijk.
Het ziekenhuis az West in Veurne behoort tot de eerste in België die een geavanceerd videocapsule-endoscopiesysteem inzet voor het onderzoek van het maagdarmstelsel. Dat meldt het ziekenhuis vrijdag in een persbericht. De technologie combineert een inslikbare camerapil met artificiële intelligentie (AI) om sneller en nauwkeuriger darmziekten op te sporen.
Een meta-analyse van bestaande gegevens over de veiligheid en werkzaamheid van rodegistrijstextract (RGRE) bij hypercholesterolemie bij mensen.
Samen met hart- en vaatziekten en diabetes type 2 is niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) een verraderlijke ziekte. Ze ontwikkelt zich jarenlang zonder vervelende symptomen, maar tast uiteindelijk de goede werking van de lever en alvleesklier ernstig aan.
De revalidatieartsen van het UZ Gent willen dat het dragen van een fietshelm verplicht wordt in België. De artsen doen die oproep donderdag naar aanleiding van de dag van de fietshelm (9 april). Vlaams minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA) is geen voorstander van een verplichting en zet in op sensibilisering.
De vier professoren huisartsgeneeskunde zijn geschrokken van de vele artsen die zich geschoffeerd voelen door hun opiniestuk over de “perverse effecten van de prestatiegeneeskunde”. Ze willen het debat aangaan maar blijven wel bij hun standpunt dat de prestatiegeneeskunde nu eenmaal tot misstanden leidt.
Een klein miljoen Nederlanders heeft geen huisarts of is wanhopig op zoek naar een praktijk die nog plaats heeft. Met patiëntenstops in ongeveer 60% van de praktijken is het voor onze noorderburen geen sinecure om nog een huisarts te vinden.
Er steekt nog voor 15.297 kilometer asbesthoudende drinkwaterleidingen in de Vlaamse ondergrond, goed voor 146.252 ton asbestcement. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Andy Pieters (N-VA) heeft opgevraagd bij minister van Omgeving Jo Brouns (CD&V). Pieters dringt aan op meer metingen en een versnelling van de uitfasering.
De ziekenhuizen in het Brussels Hoofdstedelijke Gewest spelen een belangrijke economische én medische rol binnen en buiten het gewest. Daar wijst het Brusselse Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA) op in een rapport. Het gaat dan vooral om patiëntenzorg, economie en tewerkstelling.
Veertien organisaties uit diverse maatschappelijke sectoren kanten zich tegen de verdwijning van de verplichte papieren bijsluiter. Op Europees niveau wordt namelijk overwogen om die af te voeren. "Het is een essentieel instrument voor de volksgezondheid", zeggen de organisaties, die de regering, en in het bijzonder minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke, oproepen om zich krachtig te verzetten tegen de maatregel.
De Belgische farmasector is "enigszins opgelucht", maar blijft "oplettend en is toch ook bezorgd", zo reageert koepelorganisatie pharma.be op de heffingen die Amerikaans president Donald Trump woensdagavond heeft aangekondigd. Volgens de huidige informatie ontsnappen geneesmiddelen aan bijkomende heffingen. De VS zijn de grootste exportmarkt voor de secto
Een innovatief zorgtraject van een werkgroep met abdominaal chirurg André D’Hoore (UZ Leuven) mikt op een significante verkorting van de hospitalisatieduur colectomie. Doel is om voor electieve colectomie patiënten met weinig comorbiditeit te komen tot een ambulant verblijf. Dit traject omvat bovendien transmurale zorg zonder de verhoogde inzet van de thuisverpleging. Het moet opschaalbaar worden.
In de commissievergadering Sociale Zaken van de Kamer wou Frieda Gijbels (N-VA) van minister Vandenbroucke (Vooruit) weten wat ons land onderneemt tegen de toename van mazelengevallen in België, Europa, de Verenigde Staten, Canada en Marokko, vaak als gevolg van een lage vaccinatiegraad. Het Kamerlid uitte haar bezorgdheid over de situatie in België, waar in 2024 reeds 462 gevallen werden geregistreerd, mogelijk zelfs meer dan in de Verenigde Staten.
Vandaag vond op het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke het aangekondigde overleg plaats rond besparingsmaatregelen in het artsenbudget. De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten koos ervoor om de situatie niet te ondergaan, maar om zelf met een concreet en evenwichtig voorstel te komen dat toelaat om besparingen door te voeren zonder de kwaliteit van de eerstelijnszorg in het gedrang te brengen.
Het gloednieuwe Belgian Health Data Agency (BHDA) vergemakkelijkt de ontsluiting van FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) gezondheidsdata voor onderzoekers en andere gebruikers. Zorgwijzer ging in gesprek met Katleen Janssens dat het BHDA leidt. Alvast deze tip: pas nu al je datapraktijken aan, want de richtlijnen van de Europese Health Data Space (EHDS) komen eraan.
“SynDigitalPro”, een grensoverschrijdend project gefinancierd door het Interreg-programma Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen, werd donderdag aan de pers voorgesteld in de HEPH (middelbare school van de provincie Henegouwen) Condorcet in Doornik. Het project onderzoekt de impact van digitalisering in de gezondheidszorg, de verwachte vooruitgang en de opkomst van toekomstige beroepen of taken die verband houden met technologische ontwikkelingen.
Op 17 februari hebben patiënten, verschillende psychologenverenigingen en de Ligue des Droits Humains (LDH) beroep aangetekend bij de Raad van State tegen het beheer door de overheid van het delen van gedigitaliseerde gezondheidsgegevens, kondigde de Ligue Bruxelloise pour la Santé Mentale (LBSM) aan. De klagers beweren dat het medisch beroepsgeheim en het recht op vrije en geïnformeerde toestemming zijn geschonden.
Vorig academiejaar (2023-2024) hebben 1.528 mensen in Vlaanderen een bachelordiploma verpleegkunde behaald. Dat waren er 40% minder dan zes jaar eerder. Ook de driejarige graduaatsopleiding kent een neerwaartse spiraal. Dat schrijven Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen. Oppositiepartij Groen noemt de cijfers dramatisch voor de toekomst van de zorg in Vlaanderen en wil dat de regeringen in ons land werk maken van een volwaardig statuut voor verpleegkundigen in opleiding.
De openbare aanklagers van 23 Democratische staten hebben dinsdag een rechtszaak aangespannen tegen het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en bevoegd minister Robert F. Kennedy Jr. Dat melden Amerikaanse media. De aanklagers menen dat de plotse bezuiniging van 12 miljard dollar in de financiering van de gezondheidszorg onwettig en schadelijk is.
In een gezondheidszorgsysteem onder financiële druk is efficiëntie essentieel. Toch blijft één grote uitgavenpost opmerkelijk onaangeroerd: de mutualiteiten. Jaarlijks ontvangen zij miljarden euro’s aan publieke middelen. Maar besteden we dit geld vandaag nog optimaal?
"Het grove en onterend gedrag van die mensen is verwerpelijk." Zo reageert minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) op de verontrustende beelden van mensen die onterend behandeld zijn. Het onderzoek is intussen uitgebreid naar het ziekenhuis AZ Oudenaarde.
UZ Leuven heeft de student gynaecologie die dinsdag veroordeeld is voor verkrachting, op non-actief geplaatst. Dat meldde het ziekenhuis dinsdagavond.
In de werkgroep teleconsultaties legde het ASGB/Kartel gisteren een financieringsvoorstel op tafel met “een mix van forfaitair en prestatie”. Huisartsen zouden jaarlijks een forfaitaire vergoeding van 5 euro per GMD krijgen. Voor specialisten denkt het syndicaat aan een vergoeding van 8 euro per prestatie.
Het Belgisch Centrum voor Evidence-Based Medicine (CEBAM) vzw strijkt 300.000 euro subsidie op om evidence based gezondheidsvoorlichting te verstrekken in 2025.
Vanaf vandaag, 1 april 2025, worden patiëntenvertegenwoordigers betrokken bij de evaluatie van geneesmiddelen door de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen (CTG) van het Riziv. Deze stap versterkt de rol van patiëntervaringen in beslissingen over geneesmiddelenvergoeding, met als doel beter aan te sluiten bij de reële behoeften van patiënten.
In een jaar tijd hebben iets meer dan 120 mensen een voucher voor loopbaanbegeleiding aangevraagd van het Terug naar werk-fonds. Dat zei minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke vandaag. Vanaf vandaag wordt de doelgroep van dat fonds uitgebreid naar werknemers die langer dan een jaar arbeidsongeschikt zijn. De minister hoopt op termijn op meer dan 10.000 aanvragers.
Structureel testen op het rotavirus bij oudere mensen is nodig. Dat besluit professor Jelle Matthijnssens (KU Leuven), op basis van een grootschalige en langdurige studie naar de aanwezigheid van het virus in België.
Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) kondigt vandaag de invoering aan van een verplicht cyberrijbewijs voor alle burgers die toegang willen tot het internet. Deze maatregel maakt deel uit van de nieuwe cyberstrategie 2026-2030, dat tot doel heeft om van België één van de minst kwetsbare landen in Europa te maken.
AZ Zeno, AZ Oostende en AZ Maria Middelares lanceren met 9 woonzorgcentra Silver Connect: een geavanceerde AI-tool die de samenwerking tussen ziekenhuizen, woonzorgcentra en huisartsen optimaliseert en de zorg voor de bewoners efficiënter maakt. De AI-gestuurde vragenlijst helpt bij een snelle en nauwkeurige diagnosestelling.
De Brugse raadkamer heeft de aanhouding van Aloïs D. (90) met een maand verlengd. Dat bevestigt zijn advocate. De verdachte bracht eind februari drie medebewoners om het leven in een woonzorgcentrum in Dentergem.
In 2022 maakte 19,2% van de Belgen gebruik van de spoeddienst, een fikse stijging over de afgelopen tien jaar -met een tijdelijke daling tijdens de coronapandemie. Patiënten kunnen de spoeddienst zoals bekend bereiken via een 112-interventie (ziekenwagen- of MUG-vervoer), doorverwijzing door een arts of op eigen initiatief. Die laatsten, de 'zelfmelders' betalen meer remgeld om onnodig gebruik te ontmoedigen. Die groei is grotendeels toe te schrijven aan die zelfmelders.
In een sector in volle transitie slaan vijf Vlaamse apothekersgroepen de handen in elkaar om een antwoord te bieden op de veranderende rol van de apotheker in de eerstelijnszorg. Samen vertegenwoordigen ze 31 apotheken die zich voortaan profileren onder het nieuwe kwaliteitslabel Healis, dat staat voor een vernieuwende aanpak als “zorgapotheek”. Dat kondigen de initiatiefnemers dinsdag aan in een gezamenlijk communiqué.
De vroedvrouwen stappen opnieuw in een tarievenakkoord met het Riziv. Door een impasse was de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen (VBOV) daar eerder uitgestapt. Ondertussen is de conventiegraad wel gedaald naar 82 procent. De beroepsorganisatie spreekt maandag van een "aardverschuiving."
Leuvense wetenschappers hebben een belangrijke doorbraak gerealiseerd in het begrijpen van de ziektemechanismen achter frontotemporale dementie en ALS. De onderzoekers ontdekten een eiwit dat andere eiwitten kan aanzetten tot verkeerd vouwen en samenklonteren.
De vzw Stop Darmkanker heeft maandag de Grote Markt in Antwerpen gevuld met 248 lege witte stoelen. Dat is er een voor elk overlijden aan darmkanker in België per maand. De symbolische actie sluit de jaarlijkse campagnemaand rond de strijd tegen darmkanker af.
Een recente studie, gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients (oktober 2024), ging over de effecten van een matige consumptie van mager rood vlees op de darm- en cardiovasculaire gezondheid.
In 1912 introduceerde Casimir Funk het concept dat kleine hoeveelheden organische stoffen essentieel zijn voor de menselijke gezondheid (1). Deze ontdekking vormde de basis voor het huidige begrip micronutriënten, naast de macronutriënten. De eerste geïsoleerde en gesynthetiseerde vitamine was thiamine (vitamine B1) in 1936. Tekorten aan deze stoffen, bijvoorbeeld bij beriberi met aantasting van het cardiovasculaire en centrale zenuwstelsel, benadrukken het belang van een adequate micronutriëntenvoorziening.
Deze Amerikaanse studie werd opgezet in het kader van de strijd tegen hart- en vaatziekten. De prevalentie daarvan neemt immers voortdurend toe in westerse landen, in alle bevolkingsgroepen.
Volgens het Belgian Health Report over de cardiologie kreeg een voltijds actieve cardioloog in 2023 gemiddeld 574.833 euro aan door het Riziv terugbetaalde prestaties. Dat cijfer, dat in het jongste rapport in de reeks Belgian Health Professionals Reports staat, lokt felle reacties uit in de sector.
Op tien jaar tijd daalde het percentage cardiologen dat aan conventietarieven werkt met ruim 13%. Nederlandstalige cardiologen zijn beduidend minder geconventioneerd (51%) dan hun Franstalige collega’s (76%). De feminiseringsgolf is aan de cardiologie voorbij getrokken, en op middellange termijn dreigt een ernstig tekort aan artsen in deze discipline.
Na de opsporing in Brussel van een mazelenvirus dat verwant is aan de stam die momenteel in Marokko circuleert, roept Vivalis huisartsen, kinderartsen en spoeddiensten op tot verhoogde waakzaamheid en spoedige melding van elk verdacht geval.
Selenium en zink zijn twee voorbeelden van essentiële micronutriënten die onder andere noodzakelijk zijn voor een optimale werking van het immuunsysteem. Hoewel er weinig (voor zink) of geen (voor selenium) klinisch waarneembare tekorten zijn in West-Europa, is de selenium- en zinkstatus in een groot deel van de bevolking er te laag voor een optimale werking van het immuunsysteem en voor optimaal transport van selenium naar testes en hersenen, waar het tevens essentiële functies vervult.
Unia, in samenwerking met de Christelijke Mutualiteit, voert een diepgaand onderzoek uit naar de impact van racisme in de zorgsector in België. Volgens een recent verkennend onderzoek voelt bijna één op de tien zich gediscrimineerd door zorgverleners, wat gevolgen heeft voor hun toegang tot zorg en hun vertrouwen in het medische systeem.
Na de andere artsensyndicaten reageert nu ook Domus Medica op de rel over de vier huisartsenprofessoren en hun pleidooi voor een meer forfaitair gefinancierde huisartsengeneeskunde. Voorzitter Jeroen van den Brandt gooit olie op de golven.
Het recente opiniestuk in De Morgen van vier professoren huisartsgeneeskunde pleit voor een snelle en brede overstap naar een forfaitair betalingssysteem, als reactie op de vermeende “perverse effecten” van prestatiegerichte verloning. Hoewel hun zorgen legitiem lijken, is een stelselmatig pleidooi tégen prestatieverloning kortzichtig en potentieel schadelijk voor de kwaliteit, efficiëntie en toegankelijkheid van onze gezondheidszorg. Hieronder wordt geargumenteerd waarom prestatiegerichte verloning, mits goed georganiseerd, superieur is aan een forfaitair systeem.
Vrouwen ervaren de verplichte wachttijd bij een abortustraject als "overbodig, frustrerend en contraproductief". Dat concludeert doctoraatstudente Anna Wallays (UAntwerpen). De Belgische wetgeving schrijft een verplichte wachttijd van zes dagen voor tussen een eerste consultatie in een abortuscentrum en de ingreep zelf.
De rel over de vier professoren huisartsgeneeskunde die zich radicaal afzetten tegen de betaling per prestatie zinderde donderdag nog na in de Kamer. Minister Vandenbroucke reageerde perplex op het verwijt dat hij wil evolueren naar een staatsgeneeskunde.
n de ziekenhuizen en woonzorgcentra zijn er maandag, wanneer de vakbonden een algemene staking organiseren tegen de plannen van de federale regering, geen opvorderingen nodig. Dat zegt Lieve Dhaene van Zorgnet-Icuro, de koepel van onder meer de Vlaamse algemene ziekenhuizen en woonzorgcentra zonder winstoogmerk, vrijdag. Volgens de socialistische vakbond is er wel sprake van enkele opvorderingen in de gehandicaptenzorg en bij jongerenwelzijnsinstellingen.
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) pauzeert "uit voorzichtigheid" alle geplande activiteiten in Rwanda. Dat bevestigt de Antwerpse onderzoeksinstelling vrijdag.
Mdeon heeft maandag zijn jaarlijks activiteitenverslag over de visumprocedure gepubliceerd, zo meldt het deontologisch platform in een persbericht. In 2024 werden 4.889 visumaanvragen behandeld. Daarvan kreeg 78% een goedkeuring, een percentage dat oploopt tot 96% na herindiening van geweigerde dossiers.
De Dienst voor geneeskundige evaluatie en controle van het Riziv heeft, in samenwerking met het Nationaal Intermutualistisch College, onlangs een sensibiliseringsbrief gestuurd naar artsen om hen te waarschuwen voor het verontrustende misbruik van geneesmiddelen op basis van semaglutide, met name Ozempic® en Rybelsus®.
Het beroep van chirurg is het op één na aantrekkelijkste in België, net na dat van ingenieur. Dat blijkt uit een studie die vrijdag werd gepubliceerd door hr-dienstverlener Randstad. Ook andere medische beroepen genieten een sterk imago: artsen en dierenartsen staan respectievelijk op de derde en tiende plaats in de ranglijst.
Een langdurig zieke die twee keer niet opdaagt op een afspraak met de adviserende arts of het multidisciplinaire team dat een eerste inschatting moet maken van zijn potentieel om het werk (geleidelijk) te hervatten, verliest zijn uitkering. Wie opnieuw meewerkt, kan zijn uitkering wel terugkrijgen. Dat blijkt uit het voorontwerp van programmawet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) dat De Tijd kon inkijken. Het gaat over een eerste pakket maatregelen dat voorgelegd wordt aan het Riziv.
Gezonde darmen zijn essentieel voor onze algehele gezondheid, maar wat bepaalt nu écht de gezondheid van onze darmen? Steeds meer onderzoek onderstreept het belang van een divers en goed functionerend microbioom. Hoewel de wetenschap ons begrip van darmgezondheid en de rol van het microbioom steeds verder verdiept, staan we nog voor aanzienlijke uitdagingen.
Mensen die aan krachttraining doen en voldoende blijven bewegen, worden gezonder ouder. Dat blijkt uit een onderzoek van VUB-professor Rose Njemini, expert in biologische veroudering. Krachttraining en sport versterken de celweerbaarheid en de immuunfunctie.
De voeding van de moeder tijdens de zwangerschap is cruciaal voor de ontwikkeling van het kind in de baarmoeder. Wat is precies de situatie als het over de neurologische ontwikkeling en de ontwikkeling van de hersenen in het bijzonder gaat?
Vrouwen met een hormoongevoelige borstkanker zien hun genezingskans toenemen wanneer immuuntherapie wordt toegevoegd aan de chemotherapie. In België zouden daar 1.500 vrouwen baat bij kunnen hebben, meldt het Antwerpse Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) donderdag.
Het langdurig ziekteverzuim van meer dan een jaar bij Belgische medewerkers van 55 jaar en ouder bedraagt 10 procent. Dat is ruim dubbel zo hoog als het gemiddelde over alle leeftijden heen van 4 procent. De cijfers komen uit een nieuwe analyse van de loongegevens van meer dan 100.000 werknemers door hr-dienstverlener Attentia.
Een geneesmiddel dat al is toegelaten voor de behandeling van een zeldzame stofwisselingsziekte, maakt menselijk bloed giftig voor muggen die verantwoordelijk zijn voor malaria. Dat blijkt uit een internationale studie die woensdag is gepubliceerd in het vaktijdschrift Science Translational Medicine.
De werking van het Terug Naar Werk-fonds wordt uitgebreid. Vanaf 1 april kunnen werknemers en werkzoekenden die langer dan een jaar arbeidsongeschikt zijn, bij het fonds aankloppen voor financiële hulp bij bijvoorbeeld loopbaanbegeleiding en gepersonaliseerde coaching.
De Algemeen Syndicaat van Geneeskundigen van België (ASGB) verzet zich uitdrukkelijk tegen het idee om huisartsen verplicht onder een forfaitair betalingssysteem te brengen. Dat meldt de organisatie in een reactie op een opiniestuk van de professoren huisartsgeneeskunde van de vier Vlaamse universiteiten, gepubliceerd op maandag 25 maart in De Morgen.
Een nieuw project van onder meer KU Leuven, genaamd D-Stress, gaat de komende twee jaar onderzoeken hoe AI-technologie kan worden ingezet om burn-out en depressie te helpen voorkomen. Dat heeft het onderzoeksconsortium woensdag bekendgemaakt. Een digitale gesprekspartner moet professionele hulpverleners bijstaan in de begeleiding van patiënten.
CD&V wil dat studenten huisartsgeneeskunde via stages worden begeleid naar regio's met tekorten. Dat zei Brecht Warnez woensdag in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement. Minister van Onderwijs Zuhal Demir (N-VA) staat open voor de suggestie.
Nieuw onderzoek van de KU Leuven heeft voor een doorbraak gezorgd in de zoektocht naar medicijnen tegen coronavirussen. De onderzoekers identificeerden een molecule die, via een tot hiertoe onbekend mechanisme, de productie van nieuwe coronavirussen volledig kan remmen. De studie is woensdag gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift Nature.
Veel studies hebben een correlatie aangetoond tussen een plantaardige voeding en een vrij laag cardiovasculair risico. Bij een dergelijke voeding worden allerhande voedingsmiddelen gegeten waarvan de nutritieve kwaliteit nogal kan verschillen, waardoor ook de effecten op de gezondheid kunnen verschillen. Zo is in een studie vastgesteld dat een weinig gezonde plantaardige voeding (sterk bewerkte voedingsmiddelen met veel koolhydraten, suikers en verzadigde vetten) een negatieve invloed kan hebben op bepaalde factoren zoals de HDL-cholesterolconcentratie en de serumtriglyceriden.
Vanaf 1 april mogen in krantenwinkels geen tabaksproducten meer uitgestald, en in voedingswinkels groter dan 400 m² geen tabaksproducten verkocht worden. Het traditionele beeld van tabaks- en nicotineproducten achter de toonbank zal dus plaatsmaken voor gesloten kasten, lades of gordijnen. De maatregel, die onderdeel is van het federale antitabaksplan, moet roken ontmoedigen. De beroepsfederatie van krantenwinkels stelt zich vragen bij de ban op het uitstallen van tabaksproducten in hun winkels.
Sinds deze maand neemt Jessa deel aan het TOTeM-project (Transmurale Opvolging door TeleMonitoring), een innovatief zorgtraject dat ondersteund wordt door de FOD Volksgezondheid. Met dit project zet Jessa opnieuw een stap in de toekomst van de gezondheidszorg, waar technologie en geïntegreerde zorg hand in hand gaan om patiënten veilig en efficiënt te begeleiden na een operatie.
In Berlijn is afgelopen woensdag een 66-jarige vrouw bevallen van haar tiende kind. Alexandra Hildebrandt vertelde de Duitse krant Bild dat ze sinds haar 53e acht kinderen heeft gekregen, waaronder een tweeling.
In de helft van de scholen die een asbestattest lieten opmaken, is dringende asbestverwijdering noodzakelijk. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns (CD&V) op een parlementaire vraag.
Gepensioneerden die toch een aanvullende activiteit willen uitoefenen, zullen minder belasting betalen en worden onderworpen aan een eenvoudige forfaitaire belasting van 33%. Minister van Financiën Jan Jambon bevestigde de invoering van deze maatregel dinsdag in de Kamercommissie tijdens het debat over zijn beleidsnota.
De World Heart Federation (WHF) introduceert de World Adherence Day op 27 maart 2025. Dit wereldwijde initiatief heeft als doel het bewustzijn te vergroten over het cruciale belang van het naleven van voorgeschreven behandelingen. Dit initiatief kreeg ook steun van lokale wetenschappelijke verenigingen uit de Benelux zoals het Belgisch Hypertensie Comité, de Société Luxembourgeoise de Cardiologie en de Benelux Vereniging voor Flebologie.
De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) kant zich krachtig tegen wat ze omschrijft als een georkestreerde aanval op de prestatiegeneeskunde, naar aanleiding van een opiniestuk dat dinsdag verscheen in De Morge
Een opmerkelijk opiniestuk vandaag in De Morgen. Professoren huisartsgeneeskunde van de vier Vlaamse universiteiten rekenen af met de betaling per prestatie en pleiten voor een snelle verschuiving naar een meer forfaitair betalingssysteem.
In de Kamer voelde Vincent Van Quickenborne (Open VLD) minister Frank Vandenbroucke van Sociale Zaken, Volksgezondheid, Armoedebestrijding (Vooruit) aan de tand over de responsabilisering van de ziekenfondsen. Daarbij moeten we de responsabilisering door te werken op administratiekosten onderscheiden van responsabilisering door de re-integratie van arbeidsongeschikten, antwoordde de minister.
Tussen 2023 en 2024 bleef 40,8 procent van de werklozen in België werkloos, vond 31,3 procent een job en werd 28,0 procent niet-beroepsactief (niet beschikbaar voor werk en/of niet actief op zoek naar werk). Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau Statbel. Bij de mensen die in die periode aan het werk waren, veranderde 7,5 procent van werk, of zowat 350.000 werkenden.
Artsen Zonder Grenzen (AZG) stelt een vernieuwde piek in wreedheden vast in de provincie Ituri, in het oosten van de Democratische Republiek Congo. In een nieuw rapport 'Risking Their Lives to Survive' spreekt de ngo van patiënten met zware verwondingen en een belemmerde toegang tot de gezondheidszorg. Daarom roept AZG alle gewapende groepen op om de burgers en gezondheidsinstellingen te ontzien.
Na een intens pollenseizoen van de els en de hazelaar is nu ook het berkenpollenseizoen begonnen. Dat meldt AirAllergy, het nationaal aerobiologisch meetnet van Sciensano. Het gezondheidsinstituut wijst erop dat door de langere en intensere bloeiperiodes van hazelaar, els en berken - alle drie van dezelfde berkenfamilie - allergiepatiënten het steeds moeilijker krijgen om symptoomvrij te blijven.
De faculteit Revalidatiewetenschappen van de UHasselt heeft haar hoogtechnologische onderzoekslab MOVElab officieel voorgesteld. Het MOVElab, waarvan er maar negen in de wereld zijn, is uniek voor het Europese vasteland.
De Dendermondse strafrechtbank heeft een gynaecoloog van het OLV-ziekenhuis in Aalst en een arts die op het ogenblik van de feiten eerstejaars in opleiding was, veroordeeld wegens onopzettelijke slagen, nadat een baby bij de bevalling een plexusletsel opliep. Dat ontstaat als bij de bevalling te hard aan het hoofdje wordt getrokken, zodat zenuwen in de halsregio beschadigd raken.
De organisatie Stop Parkinson vraagt iedereen om een bijdrage te leveren voor baanbrekend onderzoek om de ziekte effectief een halt toe te roepen. Momenteel richten de meeste behandelingen zich op symptoombestrijding. De oproep komt er in aanloop naar Wereld Parkinson Dag, die plaatsvindt op vrijdag 11 april.
Er worden opnieuw hoge fijnstofconcentraties in de lucht gemeten. In Vlaanderen en in Brussel zijn de fijnstofconcentraties dinsdagmorgen tot boven de informatiedrempels gestegen, zo meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu ( Ircel). De Vlaamse milieumaatschappij (VMM) roept daarom op om geen hout te stoken als bijverwarming of voor de gezelligheid.
Patiënten kunnen voortaan via de overheidswebsite Mijngezondheid.be of de smartphoneapp Mijngeneesmiddelen alle geneesmiddelen raadplegen die ze de voorbije zes maanden bij de apotheker hebben afgehaald. Dat melden het Riziv en FarmaFlux, de organisatie voor gegevensbeheer van de apothekerssector. De bedoeling is om op die manier het correct gebruik van geneesmiddelen en de therapietrouw te bevorderen.
Het ASGB maakte nu ook deel twee van zijn enquête over teleconsultaties bekend. Hoe pak je excessen in het systeem aan? Welke controlemechanismen zijn mogelijk? Wat met de verplichte registratie van afspraken?
Op 21 maart 2025 gaf Brussels burgemeester opdracht aan de Brusselse politie om een kamp langs de Humanitaire Hub te ontruimen. Tussen de 15 à 20 mensen werden verdreven en zagen hun persoonlijke bezittingen vernietigd. In een context waarin de opvang volledig verzadigd is, veroordelen de leden van de Humanitaire Hub deze kortzichtige operatie.
Brussel krijgt eindelijk nauwkeurige kaart van huisartsenspreiding. Een nieuwe studie geeft artsen en overheden een actueel en gedetailleerd beeld van waar huisartsen in Brussel actief zijn – en vooral waar niet. Tot nu toe maakten onnauwkeurige berekeningen op basis van inwoners per arts een realistische inschatting onmogelijk. Medi-Sfeer kon de volledige studie inkijken en brengt in primeur de zones in kaart waar de druk het hoogst is.
De vorsers hebben een observatieonderzoek uitgevoerd om de longitudinale correlatie tussen het hemoglobinegehalte en de longfunctie te evalueren met gemengde lineaire regressie in een cohorte van Zuid-Koreaanse patiënten. Ze hebben de volgende longfunctieparameters gemeten: geforceerde vitale capaciteit (FVC), FEV1 en de FEV1-FVC-verhouding. Ook hebben ze de risicoverhouding van luchtwegobstructie volgens het hemoglobinegehalte berekend.
In 2021 heeft de FDA semaglutide, een langwerkende GLP-1-receptoragonist, goedgekeurd voor de behandeling van obesitas. Het aantal voorschriften voor semaglutide is toen de hoogte in geschoten. Gaandeweg is ook gerapporteerd dat het alcoholverbruik verminderde tijdens behandeling met semaglutide, vooral bij mensen die vrij veel dronken. In preklinische studies was al vastgesteld dat GLP-1-analogen het vrijwillige alcoholgebruik verminderen en de versterkende effecten van alcohol verminderen. Het zou dus kunnen dat semaglutide een klinisch potentieel heeft bij alcoholverslaving. Semaglutide is echter niet officieel goedgekeurd in die indicatie en daarom zijn klinische studies nodig. In de JAMA is onlangs een gerandomiseerde fase 2-studie gepubliceerd die de effecten heeft geëvalueerd van wekelijkse sc injectie van semaglutide bij ambulante alcoholverslaafde volwassenen die geen vragende partij waren voor behandeling van hun verslaving.
Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en de Universiteit Antwerpen (UAntwerpen) zijn een pilootproject gestart om longkanker vroegtijdig op te sporen bij risicogroepen. Het project, genaamd ZORALCS (Zuid-Oost Rand Antwerpen Lung Cancer Screening), richt zich op inwoners tussen 55 en 74 jaar uit zeven gemeenten in de Antwerpse regio die roken of gerookt hebben.
De stad Oudenaarde heeft een externe doorlichting van het woonzorgcentrum Meerspoort opgestart na onthullingen over grensoverschrijdend gedrag. Naar aanleiding van het inspectieverslag van het Departement Zorg werden volgens de stad dit weekend meteen acties ondernomen.
Uit cijfers van Statistiek Vlaanderen blijkt dat 1,8% van de Vlaamse bevolking van 16 jaar en ouder in 2024 noodzakelijke medische of tandheelkundige zorg moest uitstellen of afstellen vanwege financiële beperkingen. Dit komt neer op ongeveer 100.000 mensen.
In het rioolwater in Brussel is het mazelenvirus gevonden, blijkt uit onderzoek van de KU Leuven. Dat meldt Elke Wollants, labmanager bij het Rega Instituut van de KU Leuven, dat geleid wordt door viroloog Marc Van Ranst. Het gaat om het genotype B3 van het virus, een Marokkaanse variant.
De Britse regering wil tegen het einde van de legislatuur 10.000 ambtenarenbanen schrappen. Dat heeft minister van Financiën Rachel Reeves zondag gezegd. De minister "ziet liever mensen werken aan de frontlinie in onze scholen en ziekenhuizen, bij de politie, dan in administratieve functies."
Het CM Gezondheidsfonds wil in november een grote top over de toekomst van de gezondheidszorg organiseren en wil in de aanloop naar die zorgtop graag de bevolking betrekken. "De kernvraag? Meer mensen of meer geld gaan het zorginfarct niet voorkomen. Maar hoe gaan we dan wél voor iedereen blijven zorgen?", zegt voorzitter Luc Van Gorp.
De Brusselse zorginstellingen roepen politici op om hun verantwoordelijkheid te nemen en een regering te vormen. Negen maanden na de verkiezingen heeft Brussel immers nog steeds geen regering. Deze politieke stilstand is onaanvaardbaar voor de zorgsector, waarschuwt de algemeen directeur van de Brusselse instellingenkoepel Gibbis, Karel Van De Sompel.
Arizona staat nu echt wel voor controversiële en ingewikkelde veranderingen in het zorglandschap. Onze gezondheidszorg bereikt immers een kritiek punt, vindt ook Zorgnet-Icuro dat onlangs een hervormingsplan voorstelde. Dat houdt onder meer in dat een aantal ziekenhuizen en campussen ’s nachts niet meer open zijn. CEO Margot Cloet beklemtoont de sense of urgency, maar ook het belang van een zorgzame transitie om de zorgkwaliteit en -toegankelijkheid te waarborgen.
Prof. Dr. Lieven Annemans wenste te reageren op een van onze artikels die eind januari werd gepubliceerd, waarin zijn sabbatjaar werd vermeld dat hij wijdt aan onderzoek naar de impact van artificiële intelligentie op gezondheid en gezondheidszorg. Hij betwist met klem bepaalde passages over zijn betrokkenheid tijdens de coronaperiode, die hij als onjuist of oneerlijk beschouwt, en zet daar zijn eigen lezing van de feiten tegenover. Hieronder publiceren wij zijn volledige reactie. Het is aan de lezer om over zijn argumenten te oordelen.
Zowel Nederlandstalige (BHAK) als Franstalige (FAMGB) Brusselse huisartsen reageren positief op de nieuwe cartografie van het huisartsennetwerk in het Gewest. Toch waarschuwen ze: de analyse is waardevol, maar moet beleidsmaatregelen uitlokken om de reële belemmeringen voor jonge artsen om zich in Brussel te vestigen, eindelijk aan te pakken.
Twee onderzoekers van het Brussels Observatorium voor Gezondheid en Welzijn (Vivalis) hebben een uitgebreide studie afgerond over de toegankelijkheid van eerstelijnszorg in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het resultaat: een essentieel instrument voor een doordachte zorgplanning. Deze verfijnde analyse nam drie jaar in beslag en gaat veel verder dan het klassieke inwoner-per-artsmodel. Een gesprek met de onderzoekers.
De subquota voor specialisaties worden aangescherpt, waardoor er meer studenten naar de huisartsengeneeskunde zullen stromen. De maatregel moet het huisartsentekort terugdringen en gaat in bij de start van het academiejaar 2028-2029. Dat meldt Vlaams minister van Onderwijs Zuhal Demir zondag.
De Interministeriële Conferentie (IMC) Volksgezondheid heeft beslist om een groep onafhankelijke experts op te richten die een visie moet uitwerken voor de hervorming van het ziekenhuislandschap in België. Doel is om de kwaliteit van de zorg te garanderen en tegelijk de efficiëntie in het gebruik van menselijke en financiële middelen te verbeteren, zo meldt de IMC in een persbericht dat vrijdag werd verspreid. Onderaan het artikel vindt u de samenstelling van het expertenpanel.
Het ASGB bevroeg de eigen leden over twee knelpunten in het dossier van de telefonische consultaties: waar moet het budget vandaan komen en hoe kunnen we teleconsultaties handhaven? Opvallend resultaat: 60% vindt dat de patiënt een financiële bijdrage moet leveren. En waarom niet besparen op het Riziv of op het inkomen van de minister?
Wie zijn slaapmiddelengebruik wil afbouwen, kan daarvoor nu definitief bij zijn apotheker terecht. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) kondigt vrijdag aan dat het proefproject daarrond structureel verankerd wordt.
Bijna een kwart van de psychiatrische patiënten in Vlaanderen had in een periode van vier weken geen individueel gesprek met een psychiater. Dat blijkt uit een dossiercontrole van de Zorginspectie, gepubliceerd in het beleidsrapport 2023-2024 van de psychiatrische ziekenhuizen in Vlaanderen. De Zorginspectie vraagt de regels voor de minimale frequentie van individuele gesprekken met zorgverleners te concretiseren.
Ter gelegenheid van Wereldtuberculosedag (24 maart) roept Damiaanactie op om de internationale samenwerking in de strijd tegen tuberculose (tbc) dringend te verstevigen. "Besparen op middelen in de strijd tegen tuberculose gaat veel mensenlevens kosten", zegt directeur Pascale Barnich.
Bij gebrek aan “controleerbare en fraudebestendige voorstellen” van de artsensyndicaten besloot het Riziv de vergadering van de werkgroep teleconsultaties die voor gisteravond gepland stond, uit te stellen tot 31 maart. Ook de cijfers van het Intermutualistisch Agentschap (IMA) waren niet tijdig beschikbaar.
Opnieuw ontspon zich een debat over de dermatologische zorg, dit keer in de Commissie voor Gezondheid en Gelijke Kansen vorige week. Minister Vandenbroucke (Vooruit) werd daarover door Frieda Gijbels (N-VA), Katleen Bury (VB) en Natalie Eggermont (PVDA) aan de tand gevoeld. De klemtoon lag op wachtlijsten, supplementen en de mogelijke commercialisering van de sector.
De Vrije Universiteit Brussel (VUB) wil een toevluchtsoord bieden aan Amerikaanse onderzoekers die hun academisch werk in vrijheid willen voortzetten. De universiteit opent 12 prestigieuze postdoctorale posities voor internationale wetenschappers, met bijzondere aandacht voor Amerikaanse onderzoekers in maatschappelijk relevante domeinen. De beurzen maken deel uit van het Europese Marie Sklodowska-Curie (MSCA)-programma en zijn samen goed voor een budget van 2,5 miljoen euro.
Finland is opnieuw gekroond tot gelukkigste natie ter wereld, voor het achtste jaar op rij. België neemt de 14e plaats in, de hoogste score ooit, in de rangschikking van het World Happiness Report, een jaarlijkse studie gesponsord door de Verenigde Naties.
In het federaal parlement stelde Jeroen Bergers (N-VA) zijn allereerste vraag aan minister Bernard Quintin (Veiligheid en Binnenlandse Zaken), over het taaltoezicht in de Brusselse zorgsector. Weer eens een recent tragisch geval uit Roosdaal (Vlaamse rand) vormde de aanleiding.
Bvas neemt met enige verwondering kennis van het feit dat dr. Roel Van Giel, voormalig voorzitter van Domus Medica, deeltijds medewerker wordt op het kabinet van minister Vandenbroucke.
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke heeft dinsdag zijn beleidsnota voorgesteld aan de Kamer. In punt 11 wordt een hoofdstuk gewijd aan 'Digitalisering en beheer van gezondheidsgegevens'. Voor de minister “moeten burgers hun gezondheidsgegevens kunnen ‘doneren’ aan de wetenschap in overeenstemming met de GDPR, de EHDS-richtlijn en de Data Governance Act, net zoals het geval is voor orgaandonatie.”
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) kwam dinsdag in de Kamercommissie terug op de ziekenhuishervorming. Begin februari is veel inkt gevloeid toen de oppositie een deel van het plan van het Vlaams netwerk van zorginstellingen Zorgnet-Icuro aangreep om ziekenhuizen met minder dan 250 'acute' bedden 's nachts te sluiten. De minister wees de beschuldigingen snel van de hand en verzekerde dat dit geen regeringsproject was.
De Europa Ziekenhuizen zijn het eerste ziekenhuis in Franstalig België dat telemonitoring aanbiedt voor patiënten die een hechting van de schouderrotator cuff hebben ondergaan. Deze innovatieve zorg is onderdeel van de oproep voor innovatieprojecten gefinancierd door de FOD Volksgezondheid, en wordt mogelijk gemaakt door de applicatie MoveUP. Dit meldt de ziekenhuisorganisatie in een communiqué dat woensdag werd gepubliceerd.
De producent van vezelcementplaten Eternit heeft een conceptnota over een decretale vergoedingsplicht voor asbestproducenten afgedaan als "disproportioneel" en "mogelijk discriminerend". Dat het bedrijf een deel van de verantwoordelijkheid zelfs bij de eindgebruikers van asbesthoudende producten leek te leggen, stuitte op heel wat onbegrip bij de leden van de commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement en slachtofferorganisaties.
Het aantal patiënten die euthanasie ondergaan in België, blijft verder stijgen. In 2024 ging het om 3.991 gevallen, een toename met bijna 17 procent. Dat maakte de Federale Controle- en Evaluatiecommissie Euthanasie (FCEE) bekend.
De interesse naar de mogelijke rol van vitamine D neemt toe, vooral in de preventie van stofwisselingsziekten, naast de positieve invloed ervan op de botgezondheid. Het verband tussen onvoldoende vitamine D en een verhoogd risico op diabetes type 2 is aangetoond in verschillende observationele studies, die wijzen op een mogelijke interactie tussen deze vitamine en de regulatie van het koolhydraatmetabolisme. Het verband tussen oorzaak en gevolg blijft echter onzeker en de resultaten van klinische studies spreken elkaar nog altijd tegen.
Vitamine B12 en veroudering: zijn de huidige niveaus voldoende om de hersenen te beschermen? Een recente studie, gepubliceerd in de Annals of Neurology door een team van neurowetenschappers van de University of California-San Francisco (UCSF) zet vraagtekens bij de huidige drempelwaarden voor vitamine B12 die als voldoende worden beschouwd. In tegenstelling tot de huidige aanbevelingen suggereren deze onderzoekers dat 'normale' niveaus mogelijk niet genoeg zijn om cognitieve en neurologische achteruitgang bij ouderen te voorkomen. Die resultaten onderstrepen de noodzaak om de aanbevelingen te herzien en mogelijk bredere suppletie te overwegen om de gezondheid van de hersenen te optimaliseren naarmate we ouder worden.
De biologische klok en laat 's avonds nog eten bij adolescenten: een belangrijke invloed op hun gewicht. Een studie uitgevoerd door onderzoekers in chronobiologie en endocrinologie van het Brigham and Women's Hospital (BWH, Boston) benadrukt de cruciale invloed van het circadiane systeem op de eetgewoonten van adolescenten, vooral diegenen die lijden aan obesitas.
In het debat over de financiering van het asbestafbouwbeleid werpt de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) een algemene vergoedingsplicht voor producenten van gevaarlijke en giftige stoffen op. Dat blijkt uit de tussenkomst van de verantwoordelijke voor het asbestafbouwbeleid bij OVAM, Sven De Mulder, tijdens een hoorzitting in de commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement.
In november 2024 werd door ons de eerste Belgische cohortstudie over de epidemiologie van neuro-endocriene neoplasieën in de maag gepubliceerd in the Journal of Neuroendocrinology. Dit onderzoeksproject was een nationaal cohortonderzoek naar de epidemiologie van gastrische NEN over de periode 2010-2019, gebaseerd op een data-analyse van patiëntengegevens die verkregen werden via de Stichting Kankerregister.
Alcohol use disorder (AUD) is een wereldwijd gezondheidsprobleem met beperkte behandelingsmogelijkheden. De biochemische mechanismen die leiden tot deze aandoening zijn nog niet volledig opgehelderd. In dat opzicht vertegenwoordigt de studie van het metaboloom een veelbelovende benadering voor het ontdekken van nieuwe therapeutische doelen.
Levensstijlpatronen werden onderzocht en geëvalueerd om de invloed ervan op de gewichtsstatus van studenten in Roemenië vast te stellen.
Bedplassen, of enuresis, is onvrijwillig urineverlies tijdens de slaap bij kinderen zonder anatomische afwijkingen. Het komt veel voor, vooral bij kinderen tussen de vijf en tien jaar, en de meeste kinderen worden voor hun zesde jaar vanzelf droog. De oorzaken zijn complex en omvatten genetische factoren, een vertraagde rijping van het zenuwstelsel, te kleine blaascapaciteit en nachtelijke polyurie.
Niet minder dan 45% van de Belgen onderschat het gevaar van hart- en vaatziekten, blijkt uit een recente iVOX1 studie bij 1.000 Belgen, uitgevoerd in opdracht van Novartis (1). En dat ondanks het feit dat 80% van de sterfgevallen vermeden kan worden door actief de risicofactoren aan te pakken. Commentaar van enkele deskundigen.
In Nederland gaan levensgevaarlijke nagemaakte oxycodonpillen rond. In de pillen zit geen oxycodon, maar de potentieel dodelijke stof isotonitazepyne. Het Trimbos-instituut, dat onderzoek doet naar drugsgebruik, verstuurde een waarschuwing, een Red Alert. Dat doet het instituut niet vaak. Ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waarschuwt voor de pillen.
Slapeloosheid, angst: veel Belgen gebruiken daar benzodiazepines voor, ondanks informatiecampagnes die de mensen aanraden om naar andere oplossingen te zoeken. In 2022 heeft 20% van de Belgen benzodiazepines ingenomen, dus meer dan 2 miljoen mensen. Dat cijfer is weliswaar aan het dalen.
Bijna een op de twee tieners en volwassenen (48 procent) die deelnamen aan het grootschalig bloedonderzoek in de regio Zwijndrecht, vertoont volgens de Europese EFSA-richtwaarden te hoge PFAS-waarden. Dat maakte het Departement Zorg bekend. Er is wel een dalende trend in PFOS - een van de voornaamste types PFAS - sinds een kleinschaliger onderzoek in 2021. De PFOS-waarden zijn gemiddeld hoger bij deelnemers die dicht bij de fabriek van chemiebedrijf 3M wonen.
Dokter Roel van Giel, ex-voorzitter van Domus Medica en huisarts in Kalmthout, zal de komende legislatuur het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) deeltijds vervoegen. Dat maakte het kabinet zelf bekend.
Een kind opvoeden kost gemiddeld 264.000 euro. Dat becijferde verzekeraar AG op basis van cijfers van de Gezinsbond. Belangrijke nuance: AG hield in de cijfers geen rekening met het kindergeld. Dat geldt ook voor de fiscale effecten van kinderen krijgen. "De studie is meer uitgaven- dan inkomensgebaseerd", klinkt het bij AG.
Op 7 maart besliste de regering via een KB tot een wijziging in de regelgeving over het voorschrijven en afleveren van GLP-1-analogen voor de behandeling van type 2 diabetes. Die regelwijziging wordt vandaag officieel via Het Staatsblad.
Het Riziv signaleert dat er een nieuwe e-learning met adviezen voor een kwaliteitsvolle huisartsenpraktijk online is gekomen. Doelpubliek zijn huisartsen die een eigen praktijk willen opstarten en gevestigde praktijken die zich willen verbeteren in een complexer wordend landschap.
Twee mannen zijn in Duitsland veroordeeld tot gevangenisstraffen - zonder voorwaardelijke vrijlating - voor gewelddadige aanvallen op een arts op een spoeddienst in Berlijn. Het misdrijf, dat plaatsvond op oudejaarsavond 2024, veroorzaakte ophef in het hele land.
Hoewel mensen met long covid vaker werkloos lijken te zijn, blijkt uit de statistieken niet welke ervaringen ze hadden voordat ze minder gingen werken, stopten met werken of hun baan verloren.
Het Koninklijk Besluit van 20 februari 2025 voorziet een subsidie van 233.856 euro voor de vzw IDA ter ondersteuning van het pilootproject "tools alcohol" in zes algemene ziekenhuizen. Dit project wil de opsporing en behandeling van patiënten met problematisch alcoholgebruik te verbeteren. Gisteren, op 17 maart, werden de modaliteiten van de subsidies voor de zes betrokken ziekenhuizen gepubliceerd.
Vorig jaar heeft de hulplijn voor vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling 1712, 9.594 oproepen beantwoord. Dat is opnieuw het hoogste aantal oproepen sinds de oprichting, want het aantal blijft de afgelopen jaren stijgen. Dat blijkt uit de jaarcijfers van 2024.
Het Amerikaanse ministerie van Veteranenzaken (VA) zal medische behandelingen voor trans veteranen uitfaseren. Enkel de trans veteranen die al hormoontherapie kregen, kunnen er nog aanspraak op maken. Op een andere vorm van behandeling voor genderdysforie, het leed dat wordt veroorzaakt door een conflict tussen iemands genderidentiteit en het toegewezen geboortegeslacht, of op een genderbevestigende operatie kunnen trans veteranen niet meer rekenen. Ze hebben wel recht op reguliere gezondheidszorg.
De mutualiteiten CM Gezondheidsfonds, Solidaris en de Onafhankelijke Ziekenfondsen (Helan) ondervinden communicatieproblemen door een wijziging in het algoritme dat e-mails als spam beoordeelt. Dat laten de ziekenfondsen weten in een gezamenlijk persbericht.
Als huisartsen vinden dat hun patiënt binnen de drie weken gezien moet worden in een Gents ziekenhuis, kunnen ze ‘semi-dringend’ aanvinken op hun elektronische verwijsbrief. Tot nu toe was het niet mogelijk om de urgentie van een verwijzing expliciet aan te geven.
Telecomaanbieder Orange wil de komende jaren verder inzetten op 5G-verbindingen om chirurgische operaties met een robot vanop afstand te kunnen laten verlopen. Het heeft, samen met onder meer de Kortrijkse beeldspecialist Barco, een geslaagd proefproject opgezet, dat vandaag/maandag is voorgesteld in Leuven.
Het doel van deze studie was om de impact te beoordelen van supplementen met n-3-MOVZ (EPA en DHA) uit visolie als nutritionele behandeling op antropometrische, biochemische en ontstekingsparameters bij volwassenen met obesitas.
Er zijn opnieuw een verpleegkundige, een ambulancier en een stagiaire van het Jessa Ziekenhuis slachtoffer geworden van verbaal en fysiek geweld. De drie raakten lichtgewond nadat ze vorige week donderdag opgeroepen werden voor een bewusteloze persoon in een bus van De Lijn, meldt woordvoerster Lieve Ketelslegers.
Myopie is de snelst toenemende oogafwijking wereldwijd. Het is een refractieafwijking die ontstaat in de kinderjaren. Vooral hoge myopie vergroot het risico op onomkeerbare slechtziendheid en blindheid op volwassen leeftijd. Het ontstaan van myopie is complex. Er is een samenspel tussen genetische én omgevingsfactoren, namelijk verminderde blootstelling aan daglicht buiten en toegenomen activiteiten dichtbij op kinderleeftijd. Preventieve aanpak binnen myopiemanagement is het belangrijkste: laat kinderen voldoende buiten spelen en beperk smartphonegebruik.
Dit artikel bespreekt de nutritionele aspecten van kunstmelk voor kinderen in hun eerste levensjaar en biedt richtlijnen bij het kiezen van een standaardkunstmelk. Hoewel alle kunstmelk in Europa voldoet aan strikte wettelijke vereisten, zijn er toch aanzienlijke onderlinge verschillen in samenstelling. We bespreken de eiwitbronnen, de plaats van eiwithydrolysatie, de rol van lactose, evenals het belang van gezonde vetgehaltes en pre- en probiotische ingrediënten.
De Nivel Barometer Vertrouwen 2024 laat zien dat Nederlanders het meeste vertrouwen hebben in huisartsen ) en specialisten, allebei om en bij de 89%. Ook verpleegkundigen, ziekenhuizen en thuiszorg genieten relatief veel vertrouwen, terwijl zorgverzekeraars (28%) het laagst scoren. Andere recente cijfers van Nivel tonen aan dat het aantal huisartsen in Nederland groeit.
Afgelopen zaterdag vond een nieuwe editie van de West-Vlaamse jobbeurs voor zorgprofessionals plaats bij groothandel Deforce Medical in Ardooie. De beurs, georganiseerd door de West-Vlaamse huisartsenkringen, groeide uit tot een succes en bood een cruciale netwerkmogelijkheid voor huisartsen, praktijkondersteuners, verpleegkundigen en administratieve krachten.
Een wetsvoorstel medisch begeleide voortplanting (MBV) van Frieda Gijbels en partijgenoten Lotte Peeters en Kathleen Depoorter (N-VA), dat vorige week werd ingediend in de Kamer, wil de wet van 6 juli 2007 over MBV grondig wijzigen. Daarin speelt een op te richten Bewaar- en Beheersinstituut voor Donorgegevens (BBID) een sleutelrol.
In een recent advies bevestigde de nationale raad van de Orde opnieuw de ethische grenzen van artsenpublicaties zonder enig wetenschappelijk doel, gebaseerd op verhalen die hun patiënten meemaakten. Deze waarschuwing onderstreept de verplichtingen qua beroepsgeheim en waardigheid van de patiënt, naast de eenvoudige anonimisering van de beschreven gevallen.
Het event ‘Op Weg naar Zorg’ op 18 maart 2025 biedt leerlingen uit het 6e en 7e jaar, (zorg)leerkrachten en studieadviseurs een inspirerende kennismaking met de boeiende wereld van zorg.
Pedro Facon, adjunct-administrateur-generaal van het Riziv, bespreekt in De Tijd van afgelopen zaterdag de uitdagingen binnen de gezondheidszorg. Hij beklemtoont dat artsen grotendeels vrij zijn in hun voorschrijfgedrag en een grote verantwoordelijkheid dragen bij het gebruik van geneesmiddelen. Ook onder meer over langdurig zieken en de positie van ambtenaren in de context van de maatregelen van Musk ventileert hij zijn mening.
Sinds oktober vorig jaar, bij de invoering van de nieuwe Europese richtlijn voor Network en Information Security (NIS2), hebben 2.410 organisaties uit kritieke sectoren zoals energie, transport, gezondheidszorg, digitale infrastructuur, overheid zich geregistreerd bij het Centrum voor Cybersecurity België (CCB). In diezelfde periode steeg het aantal meldingen van cyberincidenten met 80 procent. Dat meldt het CCB.
De recentste editie van het weekblad De Zondag pakte uit met een interview van Volksgezondheidsminister Frank Vandenbroucke (Vooruit). We selecteren enkele opvallende uitspraken. Over geestelijke gezondheidszorg, Trump, de dreigende tarievenoorlog geneesmiddelen, huisartsen onder druk, de groeinorm en de nadelen van een onmiddellijk totaal rookverbod.
Uit een onderzoek van de Mayo Clinic blijkt dat mensen langer leven, maar niet noodzakelijk in betere gezondheid. De analyse, uitgevoerd in 183 landen die lid zijn van de WHO, onthulde een groeiende kloof tussen levensduur (life span) en gezondheid (health span).
De Nationale Raad van de Orde der Artsen analyseerde de rol van de controlearts, aangesteld door een verzekeringsonderneming. En dat in de context van de wet van 18 mei 2024 betreffende private opsporing. Deze wet verbiedt onderzoekers om gezondheidsgegevens te verzamelen of door te geven, behalve onder strikte voorwaarden indien een verzekeraar vermoedt dat een verzekerde zijn gezondheidstoestand verkeerd voorstelt.
Recent voerde het longtransplantatieteam met succes de 1.500ste longtransplantatie in UZ Leuven uit. Meer dan drie decennia aan onderzoek, expertise en een sterke interdisciplinaire aanpak werpt zijn vruchten af: het centrum behoort vandaag tot de Europese top. Het voert jaarlijks zo’n twee derde van alle Belgische longtransplantaties uit en behaalt uitstekende resultaten
In geen enkele sector blijven mensen langer aan het werk dan de zorg. Met 63 jaar en 7 maanden heeft de sector de hoogste gemiddelde pensioenleeftijd van het land, zo blijkt uit een analyse die hr-expert Acerta zondag heeft gepubliceerd naar aanleiding van de Dag van de Zorg.
Aan het centraal station in Brussel hebben zaterdagnamiddag zowat driehonderd mensen gemanifesteerd om het gebrek aan zorg voor patiënten met long covid aan te klagen. De verenigingen 'Not recovered Belgium' en 'Long Covid Belgium' vragen dat er meer onderzoek wordt uitgevoerd naar de aandoening. Ze willen ook dat verzorgers beter worden opgeleid om de ziekte te behandelen.
Kom op tegen Kanker roept ziekenhuizen en artsen op om transparanter te zijn over de kosten van borstreconstructies en vraagt een beperking van de ereloonsupplementen. Dat meldt de organisatie zaterdag in een persbericht. Via de Kankerlijn getuigden verschillende vrouwen dat ze geconfronteerd werden met onduidelijke kosten die opliepen tot enkele duizenden euro’s.
Naar de huisarts met niet-medische vragen? Twee huisartsenpraktijken in Limburg zijn gestart met het organiseren van zitdagen waar patiënten terechtkunnen voor gratis advies over administratieve of financiële problemen.
Wereldwijd groeit de aandacht voor het lot van vermiste kinderen, maar praktische obstakels staan een efficiënt opsporingsbeleid in de weg. Namens de European Paediatric Association lanceren tien Europese kinderartsen een oproep tot een beter beleid terzake.
De op mRNA gebaseerde coronavaccins die goedgekeurd zijn voor gebruik bij kinderen jonger dan 5 jaar kennen verschillende antigeendoses en toedieningsschema's, die wellicht van invloed zijn op de immunogeniciteit en effectiviteit van het vaccin.
Recente ontwikkelingen in de behandeling van kinderkanker hebben de overlevingskansen aanzienlijk verbeterd, waardoor meer dan 80% van de overlevenden de volwassenheid bereiken. Gonadotoxische kankerbehandelingen compromitteren echter de toekomstige vruchtbaarheid.
De diagnostische work-up van de cervicale screeningstest is vaak uitdagend door leeftijdgerelateerde retractie van de transformatiezone. Om het risico op een vals-negatieve conclusie te vermijden, kan een diagnostische baarmoederhalsexcisie worden uitgevoerd.
Screening voor baarmoederhalskanker gebeurt bij voorkeur door opsporing van het HPV-virus. De desbetreffende WHO-richtlijn is gebaseerd op trials die onder gecontroleerde omstandigheden werden uitgevoerd.
Sequencing van circulerend DNA in het plasma van zwangere vrouwen om te screenen op foetale aneuploïdie heeft de toepassing van amniocentese met 50 tot 70% teruggedrongen. De analyse van dit celvrij DNA (cfDNA) kan incidenteel maternale kanker detecteren.
Het waarschuwingsniveau voor luchtwegeninfecties is donderdag verlaagd van code oranje naar code geel. Dat laat de Risk Management Group (RMG), de taskforce van FOD Volksgezondheid weten.
Wil je weten waar er in je buurt klinische studies met geneesmiddelen worden uitgevoerd? Een interactieve kaart op de website van het ‘Clinical Trials Information System’ maakt zoeken heel gemakkelijk voor artsen en patiënten.
Een nieuwe door artificiële intelligentie gedreven test moet het in de toekomst mogelijk maken om sneller een urineweginfectie vast te stellen en zo antibioticagebruik te beperken. Het gaat om MicrobeSpotter, een ontwikkeling van een consortium van de KU Leuven, VIB, imec en hardware-ontwikkelaar Comate. De provincie Vlaams-Brabant investeert 150.000 euro om de technologie verder te ontwikkelen.
Sinds de federale overheid het inkomensonderzoek geautomatiseerd heeft in oktober 2024, kregen al ruim 18.000 leden van de Christelijke Mutualiteit (CM) het recht op een verhoogde tegemoetkoming automatisch toegekend. Dat meldt de CM vrijdag.
Rode Kruis-Vlaanderen startte tijdens de coronapandemie een onderzoek naar een neusspray die werkt tegen de verspreiding van virussen. Vijf jaar na de start van het onderzoek blijkt dat de spray heel effectief is bij proefdieren, waardoor naar de volgende fase - tests bij mensen en op meerdere virussen - kan worden gegaan.
Trustworthy and Responsible AI Network, of kortweg TRAIN, is een Europees consortium van vooraanstaande experten inzake artificiële intelligentie op het gebied van gezondheid. Hun doel? Ethische praktijken uitwerken rond het gebruik van AI op gezondheidsvlak. Een aanpak die sterk verschilt van die van reuzen als Amerika of China...
Misvattingen ontstaan soms zonder dat we het in de gaten hebben. Dat geldt bijvoorbeeld voor voedingsetiketten in restaurants.
Een oplossing voor de dreigende voedsel- en klimaatcrisis? Misschien kunnen algen ons helpen?
Nu Donald Trump zijn intrek neemt in het Witte Huis en Robert F. Kennedy Jr. werd benoemd tot minister van Volksgezondheid hebben de antivaxers alle reden tot juichen...
Het aantal geregistreerde mazelengevallen in de brede Europese regio stond het afgelopen jaar op het hoogste niveau sinds 1997. Dat melden de Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en Unicef donderdag in een persbericht.
De Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) hebben donderdagochtend de gloednieuwe Bio Incubator Brussels (BIB) voor geopend verklaard. Met de opening hoopt men de positie van Brussel als hub voor biotechnologie te versterken en te verankeren.
Sedert het begin van de jaren 90 werd in Vlaanderen met succes de preventiecampagne voor wiegendood opgestart en dit leidde tot een daling van de incidentie van wiegendood van 120 tot 15-20 gevallen per jaar. Sommige van deze maatregelen zijn evident en gaven weinig aanleiding tot discussie, zoals het vermijden van roken tijdens de zwangerschap en in de omgeving van de baby.
De Britse eerste minister Keir Starmer gaat de gezondheidsdienst NHS afschaffen in Engeland. Dat heeft hij donderdag bekendgemaakt. Starmer wil de "bureaucratie wegsnijden" en het beheer van de gezondheidszorg "onder democratische controle" plaatsen.
In de Genkse wijk Kolderbos is een proefproject opgestart waarbij patiënten van de plaatselijke huisartsenpraktijk wekelijks terechtkunnen met al hun vragen rond administratie, huisvesting en gezinsproblemen bij een medewerker van het Sociaal Huis Portavida. Het proefproject is een initiatief van de stad Genk, de eerstelijnszone Kemp en Duin en het netwerk Geïntegreerd Breed Onthaal (GBO).
Hoewel er over de effecten van een ontbijt op het metabolisme en de gewichtscontrole nog altijd discussie bestaat, lijkt de invloed op de cardiovasculaire gezondheid een stuk duidelijker.
In een Chinese gerandomiseerde en gecontroleerde monocentrische open studie met controlegroep wilden de onderzoekers de effecten beoordelen van plantaardige eiwitten in soja op het risico op sarcopenie en de progressie ervan. Deze studie ging over de spiergezondheid bij ouderen die langdurig verbleven in een zorginstelling.
Zaterdag is het precies een maand geleden dat het honorarium voor de teleconsultatie op nul werd gezet. We vroegen dr. Wim Schippers, voorzitter van de Wachtpost Regio Turnhout, hoe hij de impact van de maatregel inschat. “Voor het Riziv is dit zeker een verlieslatende ingreep. Op jaarbasis gaat het voor onze wachtpost om minstens 100.000 euro en wellicht veel meer.”
De voeding van de aanstaande moeder, en in het bijzonder de nutritionele kwaliteit ervan, kan een invloed hebben op de zwangerschapsduur, de ontwikkeling van de foetus, de gezondheid van de baby bij de geboorte en zelfs zijn toekomstige gezondheid.
Maniok of cassave is een interessant voedingsmiddel vanwege zijn verschillende voedingseigenschappen, maar niet alleen op de manier waarop het meestal wordt gegeten. In een Franse studie werden de eigenschappen van de verschillende delen van de plant 'manihot esculenta' onderzocht. De wortels en bladeren ervan worden gegeten, maar de nutritionele eigenschappen ervan worden weinig benut.
IJzersuppletie tijdens de zwangerschap heeft bewezen voordelen voor de gezondheid van de moeder, vooral bij het voorkomen van bloedarmoede en ijzertekort. Het effect op de gezondheid van het ongeboren kind blijft echter beperkt, zoals blijkt uit een Cochrane review.
Volgens Wim Schippers, voorzitter van de Wachtpost Regio Turnhout, werden de artsensyndicaten in een wurggreep gehouden: zelf besparen op de teleconsultatie of andere zorgverleners hun broodnodige index afnemen.
In Ardooie organiseren de huisartsen van Brugge en omgeving een jobbeurs om tegemoet te komen aan het huisartsentekort in de provincie.
Ons immuunsysteem beschermt ons tegen de elementen die het lichaam aanvallen (virussen, bacteriën enz.) als een soort fort. De darmen doen meer dan alleen voedsel verteren. Ze zijn ook het belangrijkste afweerorgaan van de mens en vervullen die functie dankzij een complex ecosysteem. Als een van componenten daarvan verzwakt is, is onze natuurlijke afweer minder efficiënt en dat zet dan de deur open voor ziektes.
Op dit moment nemen zes ministers deel aan de Interministeriële Conferentie voor Gezondheid. Die verenigt regelmatig de ministers die verantwoordelijk zijn voor gezondheid. Drie andere ministers zijn ook betrokken bij deze materie. De Specialist frist u op over de ministers die sinds de verkiezingen van 9 juni in de verschillende regeringen zijn aangetreden.
Is het complicatie- en sterftecijfer hoger voor patiënten die op vrijdag worden geopereerd dan voor patiënten die op maandag worden geopereerd als gevolg van het weekendeffect? Met andere woorden: speelt het weekend-effect? Blijkbaar wel volgens een Amerikaanse studie die zich baseert op een Canadese cohortanalyse.
De Universiteit Gent zoekt jongvolwassenen voor een onderzoek naar de invloed van vapen op smaak- en geurwaarneming. Professoren Joachim Schouteten en Marie Joossens leiden de studie en zoeken zestig vapers en zestig niet-vapers tussen 18 en 25 jaar. Deelnemers ontvangen een bioscoopcheque.
Een dertigtal huisartsen mocht op woensdag 5 maart aanschuiven voor een diner met koning Filip en koningin Mathilde. Ze spraken over het belang van de eerstelijnszorg en de uitdagingen van het huisartsenberoep.
Van 11 tot 15 maart 2024 is het Wereld Glaucoom Week. De dienst oftalmologie van het UMC Sint-Pieter organiseert op vrijdag 15 maart een gratis opsporingsdag op campus Hallepoort.
Het hof van beroep in Antwerpen heeft journalist Dirk Selis vrijgesproken voor het onrechtmatig verwerken van de persoons- en vaccinatiegegevens van oud-burgemeester Veerle Heeren (foto) van Sint-Truiden. In eerste aanleg werd hij daarvoor nog veroordeeld tot 2.000 euro boete met uitstel. Heeren en haar zoon waren destijds voorgekropen bij het krijgen van coronavaccins.
Meer dan de helft van de Belgen blijft aan het werk terwijl ze ziek zijn. Bij zelfstandigen werkt zelfs 7 op de 10 door bij ziekte. Dat blijkt uit de meest recente Financiële Gemoedsrustbarometer van NN. Uit onderzoek bleek al dat zelfstandigen die doorwerken bij een zorgnood, een verhoogd risico lopen op langdurige uitval. Preventie is cruciaal om langere uitval te vermijden.
Slechts vier op de tien omstanders grijpen in wanneer ze getuige zijn van een hartaanval. Dat blijkt uit cijfers van het Antwerpse Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS). "Meer kennis zou het aantal overlevenden doen stijgen", klinkt het.
"Naar aanleiding van de berichtgeving rond de vernietiging van het sitebesluit ontving ik deze week vanuit het topmanagement van 3M in de VS een uitgestoken hand om opnieuw rond de tafel te zitten." Dat zegt Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns (cd&v).
De Europese Commissie heeft een plan uit de doeken gedaan om de toegang tot kritieke geneesmiddelen in de EU aan te pakken. Ze wil onder meer een diversificatie van de toeleveringsketen en de farmaceutische productie binnen de EU een boost geven. "Een gebrek aan medicijnen en structurele afhankelijkheden in onze farmaceutische toeleveringsketen brengen de gezondheid van de Europeanen in gevaar", aldus Eurocommissaris voor Gezondheid Oliver Varhelyi.
Onze enquête over de teleconsultatie blijft nazinderen. De vraag waarom advocaten elk telefoontje mogen aanrekenen, maar artsen niet, zette veel lezers aan het denken over het spanningsveld tussen vrijheid en regulering in de geneeskunde. Is het vrije beroep van de arts nog echt vrij? Of wordt de huisarts stilaan een veredeld ambtenaar?
Een ziekenhuis waar patiënten echte gasten zijn, daar zijn ze in AZ Oudenaarde trots op! Op zondag 16 maart zet het ziekenhuis daarom de deuren open voor het grote publiek tijdens de Dag van de Zorg. Bezoekers krijgen een unieke blik achter de schermen en ontdekken hoe elke dag wordt gewerkt aan kwaliteitsvolle en warme zorg.
Na een eerste geslaagde editie in 2024 slaan het Heilig Hartziekenhuis in Mol en Radio Mol opnieuw de handen in elkaar voor de Dag van de Zorg. De regionale radiozender zendt op zondag 16 maart vier uur lang uit vanuit de lounge van het gebouw. Het ziekenhuis zet die namiddag haar deuren open voor de inwoners van Mol en omstreken, die de uitzending live kunnen bijwonen en genieten van randanimatie.
Twee leidinggevenden van ziekenhuis Joostens in Zoersel zijn vrijgesproken voor de onopzettelijke doding van een patiënt door een gebrek aan voorzichtigheid. De nabestaanden van een zeventiger met Alzheimer vonden dat de beklaagden in de fout waren gegaan door een dementerende man met een agressieprobleem bij hem op de kamer te leggen.
Kredietverzekeraar Allianz Trade en Inclusive Brains ontwikkelen samen een AI-systeem waarmee berichten kunnen worden verzonden zonder aanraking of spraak, met als doel mensen met een beperking meer autonomie te geven.
Op vrijdag 14 maart viert Bednet de tiende editie van de Bednet Pyjamadag. Met die actie roept de organisatie iedereen op om in pyjama of andere slaapkleding naar school of het werk te gaan uit solidariteit met zieke jongeren en kinderen. Met de jubileumeditie wil de organisatie het "wereldrecord" steun aan zieke leerlingen breken.
Het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv) beschouwt meer dan de helft van de ruim 500.000 langdurig zieken in ons land als permanent arbeidsongeschikt. Dat blijkt uit gegevens die De Tijd opvroeg. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) laat een deel van hen opnieuw controleren.
België moet investeren in Defensie, maar dat mag niet ten koste gaan van de middenklasse en de sociale zekerheid. Daar waarschuwt oppositiepartij PS maandag voor in een persbericht.
Het wordt steeds duidelijker dat de aantasting van het milieu een rol speelt in het optreden van specifieke ziekten. Op de aanstaande conferentie van de American Academy of Neurology zal een onderzoek, dat in aanloop naar de conferentie werd gepubliceerd, aan bod komen dat wijst op een verband tussen microplastics in de oceanen en het ontstaan van beperkingen bij mensen die dicht bij de kust wonen...
Om de kosten voor telegeneeskunde te drukken, worden telefonische consulten voortaan niet meer terugbetaald. Een Amerikaans onderzoek toont echter aan dat dit misschien niet zo’n goed idee is, zelfs niet vanuit budgettair oogpunt...
De gezondheid en het milieu beschermen heeft veel bijkomende voordelen. Vooral voeding speelt daarin een belangrijke rol, zo blijkt uit de recente analyse van Sciensano.
In een studie bij groepen vrouwen en mannen wilden onderzoekers de gunstige invloed van vitamines B9, B6 en B12 onderzoeken op het risico om de ziekte van Parkinson (ZP) te ontwikkelen. Twee eerdere longitudinale studies hadden echter geen duidelijke resultaten opgeleverd.
Ter gelegenheid van Wereldnierdag (13 maart) organiseert de Nederlandstalige Belgische Vereniging voor Nefrologie (NBVN) een gratis screening in bijna alle Vlaamse ziekenhuizen. "Hoe vroeger we problemen opsporen, hoe beter we nierfalen en ernstige complicaties kunnen voorkomen", zegt Elien Mahieu van de NBVN.
Op www.gezondbelgië plaatste het Riziv cijfers over diverse disciplines waaronder ook de anesthesie. Het gaat zogezegd om het gemiddeld terugbetaalde bedrag per FTE, conventionerings- en accrediteringspercentages, dichtheid, toegankelijkheid en dies meer. De Belgische Beroepsvereniging van artsen-specialisten in anesthesie en reanimatie (BSAR-APSAR) nam met stijgende verbazing kennis van die cijfers.
In het rapport komen diverse aspecten aan bod vanuit een professioneel perspectief: toegankelijkheid, patiënteel, werklast, feitelijke subspecialiteiten, vervangingsratio's. Enkele opmerkelijke cijfers voor de anesthesisten die bij de anesthesisten overigens op onze vraag met stijgende verbazing bekeken werden.
300 buitenlandse artsen gingen op 8 en 9 maart in hongerstaking in Frankrijk. De protestbeweging komt op gang nu artsen van buiten de EU hun arbeidsomstandigheden aan de kaak stellen. Er werken momenteel 7.000 niet-EU artsen illegaal in Frankrijk.
Deze week nemen ongeveer 300 kleuters en leerlingen van het eerste leerjaar deel aan het Teddy Bear Hospital, een initiatief van BeMSA Gent, de vereniging van geneeskundestudenten aan de UGent. Tijdens hun bezoek brengen de kinderen hun 'zieke' knuffels mee naar Campus Sterre, waar studenten geneeskunde, tandheelkunde, handelswetenschappen en biomedische wetenschappen hen helpen bij de verzorging.
Schermen zijn alomaanwezig in het leven van kinderen, terwijl tal van studies hebben aangetoond dat overmatig of te vroeg gebruik van beeldschermen nefaste effecten heeft. Wat zijn de klinische tekenen van te veel schermtijd? Zijn er duidelijke wetenschappelijke richtlijnen over te veel schermtijd? Welke rol kan de huisarts spelen?
Er is verder onderzoek nodig naar de werkzaamheid van de screening op gevorderde leverfibrose of cirrose in die risicogroepen. Het is aangetoond dat stoppen met alcohol drinken de beste manier is om het risico op progressie van de ALD te vertragen, terwijl gewichtsverlies helpt bij MASLD. In dit overzichtsartikel geven we een overzicht van de literatuur op dit domein en bespreken we de belangrijkste studies waaruit deze interactie blijkt.
Vlaams minister voor de Vlaamse Rand Ben Weyts zet mee zijn schouders onder een nieuw meldpunt voor spoeddiensten en ziekenhuizen in Brussel die geen zorg in het Nederlands aanbieden. Dat meldde hij vrijdag. Het initiatief gaat uit van de Vlaamse Volksbeweging (VVB), het Vlaams Artsenverbond (VAV) en het Vlaams Komité voor Brussel (VKB). Dr. Kenneth Coenye zet zich daar grotendeels tegen af.
Begin deze maand, op 2 maart, overleed onverwacht prof. dr. Renaat Peleman (64), voormalig hoofdarts van het UZ Gent. De medische wereld verliest een bijzondere en warme collega, laten de universiteit en tal van instellingen waarin hij actief was, weten. De redactie betuigt haar medeleven aan familie, naasten en kennissen van prof. Peleman.
De coronapandemie heeft de ontwikkeling van andere vaccins aanzienlijk versneld en blijvende veranderingen teweeggebracht in de sector. Dat licht vaccinexpert Isabel Leroux-Roels (UGent) toe. Maar het uitvoeren van klinische studies is opnieuw moeilijker geworden, zegt ze.
De Belgische overheid heeft geen kant-en-klaar draaiboek voor de volgende pandemie, maar in de nasleep van de coronapandemie wel een reeks bouwstenen om zich beter voor te bereiden. Dat zegt infectiologe Erika Vlieghe. "We moeten pandemische paraatheid beschouwen zoals een EHBO-cursus of een brandoefening. We moeten structureel voorbereid zijn, zodat we reageren zonder paniek, maar ook zonder ontkenning.". Erika Vlieghe waarschuwt voor "een disaster waiting to happen" in de VS.
De voorbije weken waren vrijwilligers van Rode Kruis-Vlaanderen actief bij tientallen carnavalsfeesten in Vlaanderen. Ze verzorgden vooral huid- en snijwonden, breuken en mensen met alcoholintoxicaties. De carnavalsfeesten zijn voor de vrijwilligers een goede oefening om paraat te blijven voor grotere noodsituaties.
De vzw Stop Darmkanker en drogisterijketen Kruidvat lanceren een zelftest om darmkanker vroegtijdig op te sporen. Ter gelegenheid van de Internationale Darmkankermaand in maart, slaan Kruidvat en Stop Darmkanker vzw de handen in elkaar.
Bloedverlies en pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) zijn de belangrijkste doodsoorzaken van geboortegerelateerde sterfgevallen. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het gaat om het eerste wereldwijde onderzoek naar kraamsterfte sinds 2015.
De actie 'Lichtpuntjes tegen Kanker', van de VRT en Kom op tegen Kanker, bracht de voorbije weken in totaal 771.650 euro op. Tijdens het slotmoment, vrijdagavond in de Schorre in Boom, werden duizenden lampionnen aangestoken als teken van hoop, steun en troost.
Communicatiefouten, medicatiefouten of diagnosefouten, ze zijn onvermijdelijk in de urgentiegeneeskunde. Maar als zo’n fouten - of ‘patient safety incidents’ - zich voordoen op de spoeddienst van een ziekenhuis, wat is dan de emotionele impact op de artsen die erbij betrokken zijn?
Het Antigifcentrum kreeg in 2024 het op een na hoogste aantal oproepen in zijn geschiedenis. Enkel in het coronajaar waren er meer oproepen. Dat blijkt vrijdag uit de jaarcijfers van het centrum.
Bij een mazelenepidemie in het zuidwesten van de Verenigde Staten zijn twee doden gevallen en bijna 230 mensen besmet geraakt. Dat blijkt uit de recentste cijfers van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC, die vrijdag werden gepubliceerd.
Een nieuwe campagne van coöperatie Cera en het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen wil muziek dichter bij mensen met dementie brengen. Zangeres Luka Cruysberghs heeft voor de campagne, die de titel 'Onvergetelijk Voor Elkaar' kreeg, een lied geschreven. De campagne is vandaag/zaterdag gelanceerd, naar aanleiding van de start van de wereldwijde Brain Awareness Week.
Op 10 maart 2020 viel de eerste Belgische coronadode en kwam de Nationale Veiligheidsraad een eerste keer samen. Twee jaar lang was ons land daarna in de greep van het virus, met om de paar weken een Overlegcomité, een coronacommissariaat en -barometer, en een taskforce voor zowat elk aspect van de pandemie. Het coronavirus zit bij velen nog vers in het geheugen, maar toch: een beknopt overzicht.
Kinderen met klassieke congenitale adrenale hyperplasie (CAH) als gevolg van 21-hydroxylase-deficiëntie hebben behandeling met glucocorticoïden nodig, meestal in suprafysiologische doses, om cortisolinsufficiëntie aan te pakken en overtollige adrenale androgenen te verminderen.
Om de prestaties van gelijktijdige endometriale aspiratie en hysterosonografie voor het screenen op endometriumkanker of hyperplasie bij vrouwen van 50 jaar of ouder te beoordelen, voerde een internationale studiegroep met Belgische deelname een prospectieve studie uit in de echografische afdeling van een academisch medisch centrum.
De niveaus van high-sensitivity C-reactive protein (hsCRP), low-density-lipoprotein (LDL)-cholesterol en lipoproteïne(a) dragen bij aan de 5-jaars- en 10-jaarvoorspellingen van cardiovasculair risico.
De tremor bij parkinsonpatiënten en patiënten met een essentiële tremor reageert vaak niet op de medicatie. Dat heeft een zeer negatieve invloed op de levenskwaliteit van die patiënten.
In een studie bij muizen die in 2019 werd gepubliceerd in het tijdschrift Nature werd vastgesteld dat zout in de voeding via interleukine-17 fosforylering van het tau-eiwit bewerkstelligt gevolgd door een cognitieve disfunctie. Zout gaat de NO-synthese in het endotheel tegen.
Bij oudere mensen die minder goed zien, zullen de cognitieve functies over het algemeen gemakkelijker verslechteren. Dat zou ook zo kunnen zijn in geval van glaucoom, los van het gezichtsvermogen.
Het zou best kunnen dat we te vaak geneesmiddelen voorschrijven voor de behandeling van aandachtstekortstoornis met of zonder hyperactiviteit (ADHD). Daarnaast rijst er bezorgdheid over het risico op misbruik en bijwerkingen op lange termijn, vooral bij kinderen.
Aandachtstekortstoornis met of zonder hyperactiviteit (ADHD) wordt vaak behandeld met cognitieve en gedragstherapie. Dat is echter een complexe interventie met verschillende componenten, waaruit voor elke patiënt een selectie wordt gemaakt.
Vlaams minister voor de Vlaamse Rand Ben Weyts zet mee zijn schouders onder een nieuw meldpunt voor spoeddiensten en ziekenhuizen in Brussel die geen zorg in het Nederlands aanbieden. Dat meldt hij vrijdag in een persbericht. Het initiatief gaat uit van de Vlaamse Volksbeweging (VVB), het Vlaams Artsenverbond (VAV) en het Vlaams Komité voor Brussel (VKB).
De afgeschafte vergoeding voor telefonische raadplegingen of teleconsultaties blijft de Belgische artsen zorgen baren. Volgens een enquête van De Specialist en MediSfeer -met 2.141 reacties- meent een overweldigende meerderheid van de artsen dat deze maatregel niet aangepast is aan de praktische werkomstandigheden. Het staal respondenten is bijna perfect opgedeeld in specialisten (51%) en huisartsen (49%).
Wat is het verband tussen het risico op overlijden als gevolg van dementie en de regelmatige en langdurige consumptie van kwaliteitsvolle olijfolie?
Kan een goede voedingshygiëne het risico op reumatoïde artritis verlagen? Een Scandinavische cohortstudie gepubliceerd in het tijdschrift Rheumatology moest uitsluitsel geven.
Bvas verwelkomt de resultaten van de enquête teleconsultaties op initiatief van De Specialist en MediSfeer. "Ze leveren een scherp en niet mis te verstaan beeld op van de onvrede van de artsen over de onbegrijpelijke maatregel om teleconsultaties niet langer te vergoeden", luidt het. Het artsensyndicaat ziet er ook een bevestiging in van zijn standpunt en de resultaten komen als geroepen om te gebruiken aan de onderhandelingstafel.
Meer dan 90% van de artsen in onze enquête wil dat de teleconsultatie opnieuw terugbetaald wordt. “Een resultaat dat te verwachten was,” reageert dr. Michel Creemers, covoorzitter van het ASGB. “Maar we moeten op zoek naar een duurzaam model voor de toekomst, met een beter omlijnde definitie van wat een teleconsultatie is.”
De enquête bevestigt voor dr. Jeroen van den Brandt, voorzitter van Domus Medica, dat teleconsultaties “een vast en onmisbaar onderdeel zijn van de gereedschapskoffer van de moderne en laagdrempelige huisartsenpraktijk.”
“Heeft u opmerkingen of suggesties over de toekomst van de teleconsultatie?” Met die open vraag sloten we onze enquête af. De meer dan 600 reacties van Nederlandstalige artsen leggen een scherpe tweedeling bloot. Terwijl velen de telefonische consultatie willen behouden onder strikte voorwaarden, vinden anderen dat het heeft geleid tot misbruik en een verschraling van de huisartsenzorg.
In 2022 hebben naar schatting 209 miljoen mensen wereldwijd cannabis gebruikt, een stijging van 23% ten opzichte van het vorige decennium. Toenemende legalisering en wijdverbreide misinformatie over de gevaren van cannabisgebruik hebben bijgedragen aan de stijgende prevalentie van cannabisgebruikstoornis (CUD) onder adolescenten.
Op verschillende plaatsen in Duitsland leggen zorgverleners donderdag het werk neer. Met de stakingen willen de vakbonden druk zetten op de overheden bij het collectief loonoverleg.
Slechts een op de zes Brusselaars laten zich testen op darmkanker. Dat meldt het UZ Brussel, dat een sensibiliseringscampagne op poten heeft gezet. In Vlaanderen laat de helft van de mensen tussen 50 en 74 jaar zich tes
Enkele PVDA-kamerleden stellen een resolutie voor die aandringt op voldoende budgetten voor toegankelijke projecten mentaal welzijn van jongeren. De resolutie werd ingediend door dr. Natalie Eggermont en verwijst onder meer naar gelijkaardige pleidooien van Els van Doesburg (toenmalig schepen van Sociale Zaken Antwerpen, N-VA), een oproep van de Gentse gemeenteraad en een brief van het stadsbestuur van Antwerpen.
Het aantal gevallen van kinkhoest heeft in 2024 in Vlaanderen ongeziene hoogtes bereikt. Het Vlaams departement Zorg registreerde 2.785 gevallen. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van voorgaande jaren en het hoogste aantal ooit sinds de cijfers worden bijgehouden.
Newsweek en Statista hebben hun jaarlijkse ranglijst van de beste ziekenhuizen ter wereld voor 2025 bekendgemaakt. Deze lijst, samengesteld op basis van verschillende criteria, belicht de best presterende instellingen in 30 landen. In vergelijking met 2024 is een Belgisch universitair ziekenhuis verdwenen uit de wereldwijde Top 250. In totaal zijn 30 Belgische algemene ziekenhuizen opgenomen in de lijst van het Amerikaanse magazine. Ontdek de volledige ranglijst.
Op uitnodiging van het kabinet Vandenbroucke namen de artsensyndicaten gisteren (4 maart) aan een overleg met de minister. De minister lichtte het regeerakkoord toe en de prioriteiten inzake gezondheidszorg. Aan de hand van het regeerakkoord presenteerde de minister tien werven die hij in deze legislatuur wil aanpakken.
De Hoge Gezondheidsraad (HGR) vraagt de erkenning van de titels van alcoholoog en verslavingsdeskundige. Dat doet de raad in een vandaag gepubliceerd advies om de aanpak van verslavingszorg te verbeteren. Vooral in Vlaanderen knelt het schoentje.
Er zijn grote regionale verschillen in het aantal zorgtrajecten voor plegers van seksueel geweld. Dat blijkt uit gegevens van de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) die werden opgevraagd door Vlaams Parlementslid Freya Perdaens (N-VA) bij bevoegd minister Caroline Gennez (Vooruit).
Het UZ Brussel heeft de Stimulus@home-applicatie gelanceerd voor patiënten met long-covid en chronische pijnklachten. Met de applicatie krijgen de patiënten de mogelijkheid om via verschillende modules te werken aan het herstel.
Sepsis blijft een van de belangrijkste doodsoorzaken ter wereld, met een hoog sterftecijfer in ziekenhuizen. Vroegtijdige herkenning van sepsis is essentieel om ernstige complicaties te voorkomen, maar tot 40% van de gevallen wordt niet op tijd herkend op spoedeisende hulpafdelingen. Een opkomende technologie, de elektronische neus (eNose), zou de detectie kunnen verbeteren door het analyseren van de vluchtige organische stoffen (VOS) die aanwezig zijn in de uitgeademde lucht van patiënten.
Het onderzoekslaboratorium Meta (onder leiding van Zuckerberg) heeft onlangs in samenwerking met verschillende academische instellingen Brain2Qwerty onthuld, een systeem om hersensignalen te vertalen naar tekst zonder dat daar invasieve implantaten voor nodig zijn.
De federale regering en het Brussels Gewest trekken een aanzienlijk budget uit voor een project voor intensieve informatie-uitwisseling tussen de sociale en gezondheidsactoren in Brussel. Maar tegelijkertijd verlaagt het Gewest drastisch zijn financiële steun aan ABRUMET, dat als een van zijn belangrijkste missies deze informatie-uitwisseling moet bevorderen. De Brusselse huisartsen zeggen bij monde van hun voorzitter dat ze het niet begrijpen.
Een op de tien Belgen ervaart zelf dat ze minder goed horen. Van deze groep, besprak 75% dit met hun arts en draagt 41% een hoortoestel. Het Riziv moedigt eerstelijnszorgverleners en huisartsen aan gehoorverlies te herkennen bij hun patiënten, het te bespreken en door te verwijzen, zodat dit kan aangepakt worden.
"We mogen onze kop niet in het zand steken. Vanaf het volgende academiejaar zullen Belgische universiteiten geneeskundestudenten beter voorbereiden op de medische uitdagingen van oorlogssituaties." Dat meldt de Gentse decaan geneeskunde, Prof. Piet Hoebeke, in 'De Ochtend' op radio 1. Het initiatief komt er op vraag van Defensie en Volksgezondheid en wordt ondersteund door de Vlaamse geneeskundefaculteiten.
Een gepensioneerde Franse gynaecoloog moet voor de rechtbank van Val-d'Oise verschijnen omdat hij beschuldigd wordt van het verkrachten en aanranden van meer dan honderd patiënten. Dat heeft het Franse persagentschap AFP gemeld.
In de Oost-Vlaamse gemeente Sint-Gillis-Waas zijn twee katten besmet geraakt met het vogelgriepvirus. Dat melden Sciensano, het FAVV en de FOD Volksgezondheid. Het is de eerste keer in België dat het virus wordt vastgesteld bij katten.
Amper de helft van de Belgische vrouwen heeft momenteel het gevoel eerlijk verloond te worden, tegenover 63 procent van de mannen. Dat blijkt uit een onderzoek van sociaal secretariaat Partena Professional.
In Vlaanderen is om 9 uur de informatiedrempel van voor fijnstof overschreden. Voor PM2,5, fijnstofdeeltjes kleiner dan 2,5 µm, bedroeg het glijdend 24-uursgemiddelde 40 µg/m³, voor PM10 was dat 55 µg/m³. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel). In het Brussels en Waals gewest zijn de drempels (nog) niet overschreden.
Op ruim tien jaar tijd kwamen 50.000 Brusselaars langs tijdens een van de rondes van de Medibus van Dokters van de Wereld. Meerdere keren per week zoekt die bus de kwetsbaarste inwoners van de hoofdstad op, om hen materiële, sociale en medische hulp te verlenen. De vrijwillige paramedische teams hielden ook 6.000 consultaties met Brusselaars in armoede, dak- en thuislozen, druggebruikers, (clandestiene) sekswerkers of mensen zonder papieren.
De systematische foltering, langdurige detentie zonder naasten op de hoogte te brengen, gedwongen verdwijning en andere onmenselijke behandelingen van Oekraïense krijgs- en burgergevangenen komen neer op oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Dat meldt Amnesty International in een nieuw rapport.
De Belgische Vereniging voor de Studie van Obesitas (BASO) lanceert op Wereldobesitasdag (vandaag 4 maart) een campagne om de chronische ziekte onder de aandacht te brengen. De organisatie zal ook een gesprek aanvragen met de bevoegde ministers Gennez, Vandenbroucke en Coppieters.
Ter gelegenheid van de internationale 'HPV Awareness Day' vandaag op 4 maart pleit de Stichting tegen Kanker voor het belang van vaccinatie en screening tegen het humaan papillomavirus (HPV).
Uit een onderzoek bij tweelingen, gepubliceerd in Nature Communications, blijkt dat een eenvoudig vezelsupplement de hersenfunctie in slechts twaalf weken zou verbeteren bij volwassen van 60 jaar en ouder.
In een aangepaste vorm is het mediterrane dieet (MD) een buffer in zowel de secundaire als primaire preventie tegen hart- en vaatziekten (HVZ). Bovendien is het ook effectief op lange termijn.
Ziekteverwekkers en parasieten reageren op onverwachte manieren op milieuveranderingen, waardoor pandemieën ontstaan en soorten uitsterven.
Het is soms moeilijk voor patiënten om toegang te krijgen tot hun medische resultaten, en nog moeilijker om te begrijpen wat ze betekenen ...
Bij inflammatoire darmziekte (IBD) leidt een verminderde integriteit van het slijmvlies tot een ontregelde immuunreactie, resulterend in chronische ontsteking en weefselschade van het maag-darmkanaal.
Een gematigde consumptie van alcohol - in het bijzonder van wijn - wordt gezien als een van de factoren die bijdragen tot het beschermende effect van het mediterrane dieet op het hart- en vaatstelsel. Toch is er nog onzekerheid over de mogelijke voordelen: epidemiologische studies gaan over het algemeen uit van wat individuen zelf verklaren over hun wijnconsumptie, wat een vertekend beeld kan geven van de hoeveelheden. De kwaliteit van de studies zou dus kunnen verbeteren als er een objectieve biologische biomarker zou zijn.
Om het huisartsentekort in Antwerpen op te vangen en de druk op zowel huisartsenpraktijken als spoeddiensten te verlichten, wordt binnenkort Stroom vzw gelanceerd. Dit initiatief, een samenwerking tussen de Antwerpse huisartsenkringen, de eerstelijnszones, de stad, de Vlaamse overheid, de Universiteit Antwerpen en het Riziv, voorziet in een centraal meldpunt voor patiënten zonder vaste huisarts.
Ziekenhuispersoneel en spoedartsen zijn van plan om donderdag te staken in Duitsland, net als andere spelers in de publieke sector tot nu toe hebben gedaan. De vakbonden eisen loonsverhoging.
De apotheekgroep Multipharma heeft de overname van de 88 apotheken die deel uitmaakten van de Christelijke Mutualiteit (CM), afgerond. Binnen maximaal zes maanden verdwijnt het uithangbord 'Goed' van hun gevels.
Medicamenteuze abortus met de combinatie van mifepriston en misoprostol is een zeer werkzame en veilige methode voor zwangerschapsonderbreking in het 1e trimester. Bij de medicamenteuze methode heeft de patiënte meer controle over de aanpak, de behandeling en de evaluatie van het resultaat dan bij een heelkundige abortus. Er bestaan echter zeer weinig gegevens over de werkzaamheid van deze methode in een zeer vroeg stadium van de zwangerschap.
Wat betekent het federaal regeerakkoord 2025-2029 voor u als arts? Het Vlaams Artsensyndicaat (VAS) biedt een overzicht van de belangrijkste maatregelen uit het akkoord die artsen beïnvloeden (praktijkvoering, financieel,…). De brochure, gratis beschikbaar via vlaamsartsensyndicaat.be, helpt artsen om snel inzicht te krijgen in relevante beleidswijzigingen.
Omdat een hoogrisicopatiënte die zwanger was van een tweeling, behandeld werd in een kliniek zonder neonatale intensive care, heeft ze recht op een hoge schadevergoeding voor pijn en lijden. Zo luidt een uitspraak van het hoger regionaal gerechtshof in Frankfurt. Eén kind stierf bij de geboorte, het andere werd geboren met ernstige misvormingen.
Tijdens de eerste nacht van Aalst Carnaval heeft de politie een handvol interventies uitgevoerd. De medische diensten behandelden op zondag 103 personen, van wie 95 meerderjarigen. Zesentwintig personen werden overgebracht naar de spoedafdeling, onder wie vier minderjarigen. Geen van de interventies bij minderjarigen was alcoholgerelateerd.
De stijgende arbeidsongeschiktheidscijfers en de toenemende druk op het ziektebriefjessysteem hebben geleid tot striktere controles door adviserend artsen, signaleerde De Tijd afgelopen zaterdag op basis van eigen onderzoek. Er gaan stemmen op om het systeem verder te hervormen.
3-5% van de gevallen van diffuus interstitieel longlijden zou veroorzaakt worden door medicatie. Het longlijden kan verschillende vormen aannemen met telkens diffuse infiltrerende verdichtingen bij beeldvorming van de longen en ontstekingsverschijnselen en/of fibrose van het longinterstitium en de alveoli bij pathologisch-anatomisch onderzoek. Het aantal geneesmiddelen dat een medicamenteus longlijden zou kunnen veroorzaken, stijgt gestaag. Het longlijden kan ernstig en zelfs dodelijk zijn. De diagnose is moeilijk te stellen aangezien het om een uitsluitingsdiagnose gaat.
Ontsteking wordt beschouwd als een belangrijk mechanisme van atherosclerose zowel in de acute als in de chronische fase. Hoge plasmaconcentraties van ontstekingsmarkers correleren overigens met een minder goede prognose bij patiënten met een acuut coronair syndroom. In de studie van Ridket et al. (1) was de incidentie van ischemische accidenten na een myocardinfarct lager met canakinumab, een IL-1β-remmer, maar was anderzijds ook de incidentie van dodelijke infecties gestegen. Er is meer informatie nodig over de effecten van ontstekingsremmers op cardiovasculaire accidenten.
De laatste jaren gebruiken ook veel patiënten zonder diabetes GLP-1-receptoragonisten om obesitas te behandelen. In de Verenigde Staten is een retrospectief cohortonderzoek uitgevoerd om na te gaan wat mensen zonder diabetes ertoe aanzet een behandeling met semaglutide te starten. Die resultaten gelden wellicht ook voor andere landen.
De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy Jr (rechts op de foto) heeft zich zondag uitgesproken als voorstander van het vaccin tegen mazelen. Kennedy staat bekend als iemand die nogal sceptisch staat tegenover vaccins.
Oorlogschirurg Réginald Moreels (75) vertrekt naar het door conflict geteisterde Beni om zijn ziekenhuis voor te bereiden op een offensief van de M23-rebellen. Ondanks de risico's voelt wil hij de medische teams niet in de steek laten. De situatie verslechtert snel: de eerste gewonden arriveren al, en er is dringend behoefte aan medische voorraden en brandstof.
De VRT en Kom op tegen Kanker lanceren vandaag een nieuwe editie van de campagne Lichtpuntjes tegen Kanker. Die zal lopen tot vrijdag, zo melden ze.
Omron, een fabrikant van onder meer bloeddrukmeters, verzamelt locatiegegevens van miljoenen gebruikers, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse nieuwszender BNR. Het heimelijk tracken is waarschijnlijk illegaal, zeggen experts.
Bijna vier op de tien slachtoffers die aankloppen bij de Zorgcentra na Seksueel Geweld zijn minderjarig. Dat meldt De Morgen, op basis van voorlopige cijfers die parlementslid Nawal Farih (CD&V) opvroeg bij de bevoegde minister Rob Beenders (Vooruit).
De Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel heeft de wettelijkheid van de Brusselse geluidsnormen bevestigd, de dwangsommen voor de schadelijkste vliegroutes verhoogd en de federale regering een nauwkeurig tijdschema opgelegd om een einde te maken aan de inbreuken. Dat meldt uittredend Brussels minister van Milieu en Gezondheid Alain Maron.
In wetenschappelijke analyses en statistieken was Brussel tot nog toe vaak een blinde vlek. Met een nieuwe ‘Cijferbank’ die iedereen kan consulteren, wil Vlaams minister voor Brussel Cieltje Van Achter (N-VA) daar verandering in brengen. De Cijferbank bevat onder meer interessante statistieken over medische huizen en woonzorgcentra.
Amper 5% van de huisartsen in de eerstelijnszone Brugge maakt gebruik van digitale triagesystemen om de werkdruk in de praktijk te beheersen. Andere methoden worden vaker ingezet, al geeft 38% van de huisartsen aan een vorm van digitale triage te overwegen in de toekomst.
De federale ministerraad heeft vrijdag het licht op groen gezet voor het Riziv-budget van 2025. Dat dossier raakte eind vorig jaar niet meer goedgekeurd door de ontslagnemende regering-De Croo.
De actiebereidheid onder de huisartsen is groot, stelde Domus Medica gisteravond vast tijdens een crisisoverleg over de tijdelijke schrapping van de vergoeding voor teleconsultaties. Toch komt het voorlopig niet tot concrete protestacties. Dinsdag gaat Domus Medica rond de tafel met minister Vandenbroucke.
De okselklierstatus bij invasieve borstkanker wordt al lang beschouwd als een van de belangrijkste prognostische factoren, samen met de grootte van de tumor, en is sturend voor zowel systemische therapie als radiotherapie.
In de Gentse Oude Vismijn hebben chirurgen een operatie uitgevoerd op een kippenbil in het Chinese Shanghai. Het is de eerste zogenaamde 'telesurgery' met een Toumai-robot in ons land, uitgevoerd door Orsi Innotech, de innovatieafdeling van Orsi Academy. De experten willen ermee bewijzen dat de technologie op punt staat om mensen op afstand te gaan opereren. Enkel het juridisch kader ontbreekt nog.
Volgens de hechtingstheorie wordt tijdens de eerste levensjaren een complex, aangeboren psychobiologisch systeem ontwikkeld waarbij zuigelingen veiligheid en bescherming zoeken bij hun belangrijkste verzorgers. Vertrouwenwekkende verwachtingen over hun beschikbaarheid en reactiviteit zorgen voor een veilige hechting bij kinderen.
Het AZORG Hartcentrum in Aalst is als eerste in de Benelux gestart met een studie rond de innovatieve 3DStent-technologie. In plaats van traditionele tweedimensionale röntgenfoto's te gebruiken, kunnen artsen de stent vanuit verschillende hoeken en perspectieven inspecteren.
De wachttijden voor de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg verschillen sterk per provincie. De Vlaamse oppositiepartij Groen vraagt een audit.
Neurowetenschapper Patrik Verstreken krijgt dit jaar de Prijs Generet voor zeldzame ziekten. Dat maakt de Koning Boudewijnstichting vrijdag bekend.
De koepelorganisatie van Belgische farmaceutische bedrijven, pharma.be, vraagt donderdag aan de federale regering om een nauwere samenwerking over geneesmiddelen voor zeldzame ziekten. Dat doet de organisatie naar aanleiding van de zeldzame ziektendag op 28 februari.
Een kankerdiagnose kan een enorme impact hebben op jongeren en jongvolwassenen. Sinds 2023 bieden referentiecentra ondersteuning op maat voor die groep, vertelt professor en kankeronderzoeker Johan Swinnen (KU Leuven).
De voorbije vijf jaar is het aantal hulpvragen bij Eetexpert, het Vlaams kenniscentrum voor eet- en gewichtsproblemen, met ruim 150 procent gestegen. In 2024 ging het om 1.202 info- en verwijsvragen in totaal. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-parlementslid Katrien Schryvers heeft opgevraagd.
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft de beperking op het voorschrijven van het diabetesmedicijn Ozempic verlengd tot 30 november van dit jaar. Dat betekent dat het middel voorbehouden blijft voor mensen met diabetes type 2 of een te hoog BMI. Dat leert een koninklijk besluit dat recent in het Staatsblad is verschenen.
Seismocardiografie, een technologie die oorspronkelijk werd ontwikkeld om astronauten medisch op te volgen in de ruimte, heeft haar weg gevonden naar het kinderziekenhuis. Er loopt een test om er aangeboren hartafwijkingen bij kinderen mee op te sporen, zo heeft Belspo (het federaal wetenschapsbeleid) donderdag meegedeeld.
Het aantal griepinfecties in België daalt verder. Dat blijkt uit het wekelijkse rapport van gezondheidsinstituut Sciensano. Het is volgens het instituut wel nog te vroeg om te spreken over het einde van de griepepidemie.
De vzw Gynca's heeft donderdag een ambitieus plan voorgesteld om tegen 2030 alle kankers veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV) te elimineren. Daarmee willen ze inzetten op systematische screening, data en monitoring, vaccinatie en samenwerking tussen alle beleidsniveaus.
Ondersteunende oncologische zorg (OOZ) is sinds de jaren 1960 mee geëvolueerd met ons therapeutisch arsenaal. In eerste instantie was het concept gericht op het omgaan met de medische complicaties van kankerbehandelingen, maar er zijn psychosociale benaderingen bijgekomen zoals early palliative care en advance care planning. Die vooruitgang heeft geleid tot een verbeterde levenskwaliteit en autonomie voor patiënten en kan het omgaan met terminale levensfasen vergemakkelijken.
De PS-fractie in de Kamer dient een wetsvoorstel in voor een financiële tegemoetkoming van de sociale zekerheid bij de aankoop van voorbehoedsmiddelen voor mannen. Op dit moment is zo'n tegemoetkoming er enkel voor contraceptiva voor vrouwen.
Patiënten van AZ Sint-Blasius kunnen na een blaasverwijdering (cystectomie) of nierverwijdering (nefrectomie) sneller naar huis voor herstel dankzij het TOTeM-programma. TOTeM staat voor Transmurale Opvolging met TeleMonitoring en betekent dat patiënten thuis verder kunnen herstellen met hulp van technologie en zorgprofessionals. Het programma, dat postoperatief herstel combineert met telemonitoring, is een primeur binnen de Belgische urologie.
Acute sinusitis is een van de belangrijkste aanleidingen voor het voorschrijven van antibiotica bij kinderen. Toch bestaat er geen actuele kennis over de werkzaamheid van antibiotica vergeleken met placebo voor sinusitis. Amerikaanse kinderartsen onderzochten in een literatuursearch of antibiotica beter zijn dan placebo bij de behandeling van acute sinusitis bij kinderen en schreven daarover een meta-analyse.
Artificiële intelligentie (AI) is steeds meer aanwezig in ons sociale, gezins- of beroepsleven. Onderzoekers vroegen zich daarom af hoe betrouwbaar AI is op het vlak van geneeskunde in het licht van de gepubliceerde klinische studies...
Jaarlijks krijgen bijna 1.800 adolescenten en jongvolwassenen tussen de 16 en 35 jaar de diagnose van kanker, wat neerkomt op gemiddeld vijf per dag. Dat blijkt donderdag uit een nieuwe publicatie van de Stichting Kankerregister. De leeftijdsgroep heeft wel een grote overlevingskans: na vijf jaar is negen op de tien van de jongeren die de diagnose kreeg, nog in leven.
Dr. Peter Van Osta, huisarts van opleiding die momenteel aan de slag is voor Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) als expert in health data management, speelde het weer klaar: hij actualiseerde zijn voorstelling om het marktaandeel van Belgische ziekenhuizen in kaart te brengen tot 2023. Zowel hospitalisaties als dagopnames zijn te raadplegen per woonplaats van de patiënt.
Het UZ Gent startte eind 2024 een jongerenpanel op voor jongeren met een zeldzame ziekte. Het panel, bestaande uit zestien jongeren, biedt lotgenotencontact en ondersteuning bij de overstap van kinderzorg naar volwassenenzorg.
Op 1 maart gaan de eerste referentieartsen dementie aan de slag in Vlaanderen. Zij zijn experten die collega-artsen kunnen ondersteunen en raad geven.
Sinds begin dit jaar is een op de vijf langdurig zieken deeltijds aan het werk. Dat heeft de Christelijke Mutualiteit (CM) berekend op basis van de cijfers van haar eigen leden. Het gaat om een stijging van 30 procent ten opzichte van 2020.
Dat ‘mister eHealth’ Frank Robben met een bruto inkomen van 374.905 euro in 2023 de ambtenaar met het hoogste salaris was, kon u al op Medi-Sfeer en De Specialist online lezen . Via de zoekmotor van het Rekenhof vonden we nog tal van andere ambtenaren en bestuurders met hun inkomens terug. Zo voerden Marc Noppen en Renaud Witmeur, elk een brutoloon van 300.000 euro, de ranglijst van ziekenhuisdirecteuren aan.
Severine Vermeire, hoogleraar aan de faculteit geneeskunde en onderzoekscoördinator voor de groep biomedische wetenschappen van de KU Leuven, stelt zich kandidaat om bij de rectorverkiezingen in mei Luc Sels op te volgen.
De AI-tools (artificiële intelligentie), zoals ChatGPT, tonen hun beperkingen in echte medische gesprekken. Hoewel ze goed presteren in gestandaardiseerde medische tests, hebben deze AI-modellen, ook grote taalmodellen genoemd, moeite met het stellen van nauwkeurige diagnoses op basis van natuurlijke gesprekken.
Er is een groeiende bereidheid bij de Belgische bevolking om organen te doneren. In 2024 is het aantal uitgevoerde transplantaties met 8,5 procent gestegen ten opzichte van 2023. Dat zegt de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid woensdag. Het aantal overlijdens van mensen die op de wachtlijst staan voor een orgaantransplantatie, is afgelopen jaar met 7,5 procent gedaald.
Genderbevestigende hormoontherapie (GAHT) is een behandeling met mannelijke of vrouwelijke hormonen die over het algemeen levenslang ingenomen wordt. We weten echter dat het geslacht en de geslachtshormonen verschillende effecten hebben op het metabolisme en de cardiovasculaire gezondheid van cisgender personen. Daarnaast weten we dat hormoonsubstitutie bij hypogonadisme gepaard gaat met een relatief hoog vasculair risico, vooral bij oudere mensen. Het tijdschrift Diabetologia heeft een studie gepubliceerd van drie Deense onderzoeksters die gegevens verzamelden over het metabolisme en de cardiovasculaire gezondheid onder GAHT, en die aanbevelingen doen om de markers van dat risico te volgen en te bewaken.
In Cambodja is een kind van twee jaar overleden aan vogelgriep. Dat heeft het Cambodjaanse ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt. Anderhalve maand geleden stierf in het land al een man van 28 aan de ziekte.
De eerste resultaten na één jaar raadplegingen Gezond Ouder Worden voor 65-plussers in het UZ Brussel zijn bekend, met resultaten die weliswaar niet representatief zijn voor de hele bevolking, maar wel een duidelijk beeld schetsen van de gezondheidsstatus en de noden binnen de groep van 65-plussers.
Zesentwintig Vlaamse en Brusselse ziekenhuizen hebben de campagne #ZieElkaar in hun ziekenhuis gelanceerd. Met de verbindende boodschap 'Jouw glimlach doet goed' roepen ze hun patiënten, bezoekers, medewerkers en artsen op om agressie geen kans te geven. Uit een rondvraag blijkt immers dat agressie in de deelnemende ziekenhuizen de laatste jaren toeneemt.
Voormalig Antwerps schepen Fons Duchateau (N-VA) keert na enkele jaren afwezigheid terug naar het stadsbestuur. Dat is aan Belga bevestigd. Duchateau stopt als directeur bij ziekenhuiskoepel ZAS en wordt de nieuwe kabinetschef van toekomstig schepen Nathalie van Baren, die Els van Doesburg opvolgt nu die waarnemend burgemeester is geworden.
Naar aanleiding van de recente Europese dag voor slachtoffers van zinloos geweld organiseerde de Agressiecommissie een themadag in Wellen om het bewustzijn te vergroten over de rechten van slachtoffers en hen te ondersteunen. "Het is van belang dat we de slachtoffers van zinloos geweld niet vergeten", zei voorzitter Eddy Van Havere. Ook agressie tegen het zorgpersoneel kwam ter sprake en onder meer dr. Patrik Roelandt werd herdacht. Dr. Michel Bafort sprak er namens 'arts in nood'.
De gezondheidssituatie in Europa verbetert niet langer maar stagneert op vele vlakken of verslechtert zelfs. Dat blijkt uit het jongste Gezondheidsrapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). "Gezondheid moet hoog op de agenda blijven staan", waarschuwde regionaal directeur en Belg Hans Kluge. "We mogen progressie niet als vanzelfsprekend beschouwen."
De Vlaamse universiteiten VUB, UGent en KU Leuven slaan de handen in elkaar om sociale verbondenheid bij ernstige ziekte te onderzoeken. Met het CONNECT-onderzoek wil men nagaan hoe mensen die te kampen hebben met een ernstige ziekte het best omringd kunnen worden. Dat meldt de VUB.
De grootste gezondheidsorganisatie van het land, het Antwerpse Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS), plaatst vroedvrouwen voor een keuze. Ofwel werken ze geconventioneerd in het ziekenhuis, ofwel gaan ze niet-geconventioneerd aan de slag buiten het ziekenhuis. Ontslagen zouden echter niet aan de orde zijn.
In hun nieuwe pas verschenen boek ‘Zo gaat het beter - 100 wegwijzers naar een gezonder leven’ leveren arts en hoogleraar Filip De Keyser en wetenschapper/gezondheidsjournalist Heidi Van de Keere een nieuw gezondheidsboek af waarin zelfzorg en zelfmanagement sleutelwoorden zijn. Hoezo?
Het tekort aan huisartsen in Wallonië blijft zorgwekkend. Volgens de cijfers die dr. Yves Coppieters (Waals gezondheidsminister, Les Engagés) bekendmaakte, is er momenteel een tekort van ongeveer 360 huisartsen om aan de behoeften van de bevolking te voldoen. In 2023 bedroeg het totale aantal huisartsen in Wallonië 3.291 voltijdse equivalenten (VTE).
De spoedgevallen merken al jaren een stijging van het aantal patiënten en die trend zal de komende jaren aanhouden. Dat blijkt uit cijfers van het Antwerpse Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS), de grootste gezondheidsorganisatie in België.
De Belgische gezondheidszorg stoot jaarlijks 9.901 kiloton CO2 uit, goed voor 5 procent van de CO2-uitstoot in ons land. 'Operation Zero', een rapport dat milieu- en gezondheidsadministraties besteld hebben, brengt voor het eerst de voetafdruk van de Belgische gezondheidszorg in kaart: niet alleen de directe emissies, zoals die van aardgas en stookolie, maar ook de indirecte emissies.
Meer dan een vijfde van de werknemers in ons land stelt zorg - een consultatie of een behandeling - een of meer keren per jaar uit. Dat blijkt uit een studie van de Vrije Universiteit Brussel die De Tijd kon inkijken. De belangrijkste reden voor die uitgestelde zorg is het gebrek aan zorgaanbod: de te lange wachtlijst, geen afspraak te pakken krijgen of geen zorg vinden in de buurt van de woonplaats. Een tweede, veel minder bekende, reden voor het uitstel: geen verlof krijgen op het werk.
“Een teleconsultatie is niet gewoon een telefoontje.” Die oneliner waarmee Frank Vandenbroucke in de Kamer de artsen de les spelde, schoot bij veel lezers van Medi-Sfeer in het verkeerde keelgat. Dat de minister ook nog eens exhaustief beschreef uit welke onderdelen een telefonische consultatie moet bestaan, kan op bitter weinig begrip rekenen.
Heeft de afschaffing van de vergoeding voor teleconsultatie een directe impact op uw praktijk? Deze enquête geeft u de kans om uw mening te delen. In slechts vijf minuten kunt u uw standpunt over deze beslissing en de gevolgen ervan geven. Neem vijf minuten de tijd om uw mening te geven.
Ieder jaar moeten alle politici en ambtenaren aangifte doen van hun mandaten en daarbij eerlijk vertellen hoeveel geld ze daarvoor incasseren. Het Rekenhof publiceerde vorige week de cijfers. Het Belang van Limburg viste er enkele Limburgse topambtenaren uit die ook een link hebben met de gezondheidssector.
De gigantische wachtlijsten van de dermatologen en recente berichten over de meerprijs voor een snelle afspraak bij de dermatoloog leidden tot enkele parlementaire vragen aan het adres van Volksgezondheidsminister Frank Vandenbroucke (Vooruit).
De inflatie is in België in februari afgenomen tot 3,55 procent. Dat meldt statistiekbureau Statbel donderdag. In januari was de inflatie nog boven de 4 procent uitgekomen en werd de spilindex overschreden, waardoor de sociale uitkeringen in februari en de weddes van overheidspersoneel in maart met 2 procent stijgen.
Afgelopen donderdag werd het licht officieel op groen gezet voor een nieuwe master-na-master pharmacometrics. De opleiding wordt vanaf volgend academiejaar 2025-2026 gezamenlijk ingericht aan de Katholieke Universiteit Leuven en de Université Catholique de Louvain. Het besluit daarover verscheen op 21 februari in Het Staatsblad.
We krijgen een alsmaar betere kijk op de link tussen de intestinale microbiota en chronische of metabole aandoeningen. Dr. Laurent Simar, huisarts, sportarts en voedingsspecialist, heeft onlangs een webinar daarover gegeven. Een bloemlezing…
In Vannes, in het westen van Frankrijk, start deze namiddag een van de grootste pedofiliezaken ooit in het land: het proces tegen Joël Le Scouarnec, een gepensioneerd chirurg die beschuldigd wordt van seksueel misbruik van bijna 300 patiënten in een tiental ziekenhuizen.
De werkgroep teleconsulten kwam dinsdagavond voor een eerste keer samen. Artsen pleiten vurig voor een herinvoering van de terugbetaling. Zowel ziekenfondsen als artsensyndicaten zetten hun visie uiteen en deden voorstellen, maar een beslissing viel er nog niet.
Een Frans-Belgisch team heeft onderzoek gedaan naar de cholera-epidemieën die woeden in Afrika en de Indische Oceaan, waar stammen steeds multiresistenter worden in arme landen waar de toegang tot drinkwater een probleem blijft.
Volgens de Voedselconsumptiepeiling uitgevoerd door Sciensano (2022-2023) is er een algemene daling in fysieke activiteit bij Belgische kinderen en adolescenten in vergelijking met 2014-2015.
President Donald Trump wil dat farmaceutische bedrijven hun productie terughalen naar de VS, wat een bedreiging vormt voor de Belgische farmasector. Ongeveer 24% van de Belgische farma-export gaat naar de VS. Trump heeft invoertarieven op farmaproducten aangekondigd, wat bedrijven zoals Pfizer treft, dat een grote productievestiging in Puurs heeft. Pharma.be waarschuwt voor de economische impact in De Standaard.
Het gebruik van ketamine zit in de lift in ons land. Tot die conclusie komen wetenschappers van de Universiteit Antwerpen na een grootschalige analyse van rioolwaterstalen. In vergelijking met onderzoek van 2012 gaat het om waarden die tot elf keer hoger liggen.
Nu de stemmen van alle 299 kieskringen geteld zijn, is het duidelijk dat het christendemocratische blok CDU/CSU de parlementsverkiezingen in Duitsland met afstand gewonnen heeft. De Christelijk Democratische Unie van Duitsland (CDU) en haar Beierse zusterpartij, de Christelijk Sociale Unie (CSU), hebben respectievelijk 22,6 procent en 6 procent van de stemmen behaald. Samen is de Unie dus goed voor 28,6 procent van de stemmen.
Een omvangrijke rondvraag van Het Laatste Nieuws waarvan de resultaten afgelopen weekend werden gepubliceerd, legt nogmaals de vinger op de wonde van ons gezondheidszorgsysteem. Dat leidt tot hogere kosten voor patiënten, met supplementen die kunnen oplopen tot duizenden euro’s. Ook voor de krant is dit de aanleiding om te pleiten voor hervormingen, waarmee de sector overigens bezig is. Minister Vandenbroucke beklemtoont naar aanleiding hiervan dat ziekenhuizen op kwaliteit moeten inzetten, niet op omzet.
Tien dagen na zijn opname in het ziekenhuis is de gezondheidstoestand van paus Franciscus nog altijd "kritiek". Dat blijkt zondagavond uit een mededeling van het Vaticaan, waarin voor het eerst ook wordt gesproken over nierproblemen
Zoals veel andere collega’s besloten ook de huisartsen van groepspraktijk Groen Zuid in Hoboken om vanaf 15 februari alle telefonische consultaties af te schaffen. In de plaats kwam een open raadpleging van 11 tot 12 uur. Een week later spreekt dr. Nicole Dekker al van een groot succes. “We ervaren minder stress en houden meer tijd over voor onze middagpauze. En de patiënten? Die tonen veel begrip”.
De Russische inval in Oekraïne heeft de voorbije drie jaar een groot aantal vluchtelingen naar ons land gebracht. Vooral tijdens het eerste jaar van de oorlog hebben veel Oekraïners bescherming gezocht in België, maar ook nu komen hier nog altijd ruim duizend mensen per maand aan.
In de week van 24 februari tot 2 maart 2025 wordt voor de derde keer 'Expeditie Zorg' georganiseerd. Dan draaien Vlaamse politici een week lang mee in de zorg, verspreid over locaties in heel Vlaanderen. Dat meldt de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) vrijdag.
De Waalse regering heeft donderdag het licht op groen gezet voor een extra investering van 20 miljoen euro per jaar voor het Fonds Wallonië Gezondheid. Dat vehikel dient om steun te bieden aan ziekenhuisinfrastructuur, maar ook aan andere spelers uit de zorgsector.
In de Kamer gingen minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en de PS donderdagmiddag in de clinch over het lot van bepaalde ziekenhuizen die mogelijk hun deuren mogelijk 's nachts zouden moeten sluiten. De Vlaamse socialist verweet de Franstalige collega's aan "schandalige desinformatie" te doen.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de VN-kinderrechtenorganisatie Unicef starten vanaf zaterdag een nieuwe vaccinatiecampagne tegen polio op in de Gazastrook. Het is de bedoeling om 591.000 kinderen van minder dan tien jaar te beschermen tegen de ziekte, zo blijkt donderdag uit een gezamenlijke mededeling van beide organisaties.
Tijdens het debat over de teleconsultaties afgelopen dinsdag in de Kamer kwamen een heleboel interessante cijfers op tafel. Minister Vandenbroucke maakte gretig gebruik van berekeningen die het ASGB/Kartel enkele dagen voordien online zette.
Wie er het verslag van de Kamercommissie van afgelopen dinsdag 18 januari op naleest, kan niet om de vaststelling heen. Over de juiste definitie van wat een teleconsultatie is, heerst grote verwarring. Minister Vandenbroucke sloofde zich de hele middag uit om het beeld van wat een teleconsultatie wel en niet is, scherp te stellen.
In ons artikel "Communicatieoorlog over teleconsultaties" gaven we de reactie van het ASGB weer, waarin het syndicaat op zijn site stelt: "We vermoeden dat veel adviezen worden aangerekend als teleconsultaties. Een telefoongesprek om een voorschrift aan te vragen, een resultaat door te geven of advies te geven, is echter geen teleconsultatie, maar een advies waarvoor een (lagere) nomenclatuur bestaat." Ingrid Dreezen, juriste VAS, waarschuwt wel voor het oneigenlijke gebruik van de code 'advies'.
Met de introductie van Dementie ReferentieArtsen willen de Vlaamse overheid, het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Domus Medica huisartsen ondersteunen bij de begeleiding van patiënten met dementie.
Bariatrische chirurgie is essentieel voor zeer zwaarlijvige patiënten en heeft zeer gunstige effecten op hun gezondheidstoestand. Een zorgvuldige postoperatieve follow-up is echter vereist gezien het risico op tekorten en andere complicaties. Een overzicht van de belangrijkste technieken van bariatrische chirurgie en richtlijnen voor de medische follow-up.
Het is altijd opletten met zogezegd ingeburgerde ideeën in de geneeskunde. De zekerheden van een bepaald tijdperk zijn nuttig voor de artsen op dat ogenblik, maar kunnen door nieuwe gegevens worden weggeveegd. Dat kan zich in elk medisch specialisme voordoen. Het voorbeeld van een oud handboek dermatologie illustreert dat mooi. Maar laten we niet te veel leedvermaak hebben: het kan ook ons overkomen.
Krachtsporters streven naar optimale prestaties en een snel herstel. Binnen deze context speelt voeding een cruciale rol. Het juiste gebruik van voedingssuppletie zoals koolhydraten, eiwitten en aminozuren kan bijdragen aan het maximaliseren van spiergroei, het verminderen van spierschade en het bevorderen van herstel. Dit artikel bespreekt de meest recente wetenschappelijke inzichten over het gebruik van deze suppletie en biedt praktische aanbevelingen voor de implementatie.
Het griepvirus blijft sterk aanwezig in ons land, al vertonen de cijfers een lichte daling. Dat blijkt uit het wekelijkse rapport van gezondheidsinstituut Sciensano. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames daalt, maar de druk op de huisartsen blijft hoog.
Seniorenvereniging OKRA heeft de pensioenplannen van de nieuwe federale regering onder de loep genomen en concludeert dat die plannen de gepensioneerden "onevenredig hard" treft. "Veel mensen verliezen koopkracht, en wie ziek of werkloos is geweest, wordt extra gestraft. Vooral vrouwen, deeltijds werkenden en mensen met een laag pensioen betalen de prijs", stelt de organisatie donderdag in een persbericht.
Een 56-jarige autohandelaar uit Helchteren is wegens geweld tegen een ambulancier van het Hasseltse Jessa-ziekenhuis veroordeeld tot 12 maanden cel en een boete van 800 euro. Op 4 januari dit jaar rond 4 uur 's ochtends werd een 24-jarige vrouwelijke ambulancier het slachtoffer van opzettelijke slagen door de beklaagde. De man kreeg wel nog een uitstel onder probatie-voorwaarden.
Evelyne Hens is de nieuwe kabinetschef voor volksgezondheid op het kabinet van vicepremier Frank Vandenbroucke. Mathias Dobbels blijft kabinetschef voor algemeen beleid.
Medi-Sfeer Nr. 778
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...