De EASD 2022 Annual Meeting was een hybride congres, met de mogelijkheid om de bijeenkomsten persoonlijk of virtueel bij te wonen. Hier zijn enkele hoogtepunten.
De International Diabetes Federation (IDF) is een overkoepelende organisatie van 230 nationale diabetesverenigingen uit 170 landen en regio’s. Ze organiseert elk jaar een internationaal congres waar alle culturen en behandelingen samenkomen. Het hoofdthema dit jaar was de preventie van complicaties. Een overzicht van enkele, soms weinig onderzochte, aspecten door dr. Dominique-Jean Bouilliez.
De XXXVe editie van de Belgian Week of Gastroenterology werd gehouden op 8-10 maart 2023 in het Hilton Antwerpen.
Het United European Gastroenterology Scientific Committee bestaat uit zes tot tien deskundigen. Uit meer dan 2.500 abstracts (waarvan 248 late-breaker) selecteerde die jury vijf studies die tijdens de openingsceremonie werden voorgesteld.
Het heeft tot de jaren 2000 geduurd voordat TNF-remmers toegevoegd werden aan het therapeutisch arsenaal voor inflammatoire darmziekten (IBD’s), met enig succes. Hoewel sindsdien tal van andere biologische behandelingen met een groeiend potentieel beschikbaar geworden zijn, gebeurt het nog steeds dat de behandeling faalt. Dat zou vermeden kunnen worden met een betere kennis van de pathofysiologie van die aandoeningen en hun mogelijke doelwitten.
Het internationale congres 2022 van de European Respiratory Society (ERS) vond plaats van 4 tot 6 september 2022. Het was een hybride congres, met een aanwezigheid ter plaatse in Barcelona, Spanje, en online deelname.
Na 70 jaar is het congres van de ESC dynamischer dan ooit. We komen hier terug op enkele studies die in de hotlinesessies zijn gepresenteerd, waaronder een Belgische, die veel succes heeft gekend.
Om commerciële inmenging op de persconferentie te mijden, is het wetenschappelijk comité van de EADV de uitdaging aangegaan met de presentatie van een nieuwe biomarker van eczema, met de vraag of vitamine D meespeelt bij melanoom, over het feit dat heel wat mensen in Europa nog altijd denken dat je ‘gezond kan bruinen’, en over het nut van een nieuwe beeldvormingstechniek om nagenoeg met zekerheid een diagnose van basalecelcarcinoom te stellen, een Belgische studie overigens.
Van de 250 late-breaking abstracts die het wetenschappelijke comité van United European Gastroenterology had ontvangen, werden er 15 geselecteerd voor de plenaire sessie.
Er is tijd voor reflectie in een colloquium met verschillende actoren van het terrein. Nadien volgt een feestelijke receptie.
Gebruik van zorgdata tijdens COVID-19: a perfect match?
11de Ethiek-symposium van de Commissie voor ethiek: vorming & intervisie
2022 is het Europese jaar van de Jeugd. Een goede gelegenheid om te bekijken hoe jongeren met hun gezondheid omgaan, en of ze over de nodige vaardigheden beschikken om in het zorglandschap de juiste informatie en – indien nodig – hulp te vinden.
2022? Dat betekent 20 jaar wet patiëntenrechten. Het Vlaams Patiëntenplatform viert dat met een heus feestsymposium. Tijdens het symposium stellen we jullie onze patiëntenbevraging en evaluatie van de wet patiëntenrechten voor en gaan we in gesprek met patiënten, beleidsmakers, onderzoekers, zorg- en hulpverleners…
4 grote aandoeningen – hart & vaatziekten, kanker, diabetes, en longlijden - zorgen voor 90% van de overlijdens, 85% van jaren in minder goede gezondheid en 24 miljard aan gezondheidsuitgaven. Preventie kan een sterke impact hebben op het voorkomen en verloop van deze aandoeningen.
50 jaar na hun oprichting, bekijkt het CIB de toekomst van de gezondheidszorg.
5e Brugs Multidisciplinair Symposium Residentiële Ouderzorg Locatie: Auditorium AZ St-Jan Brugge, Ruddershove 10, 8000 Brugge Datum: zaterdag 26 april ‘14, van 8u30 tot 12u30
AHLEC organiseert een studievoormiddag over multiculturalisme in de gezondheidszorg. Tijdens het seminarie gaan verschillende experten in op de medische, ethische en juridische uitdagingen van de multiculturele context op de gezondheidszorg in België.
Aan de KU Leuven onderzoeken we het effect van pensioen op dagelijkse beweging en slaap. We zoeken hiervoor mensen die momenteel nog aan het werk zijn (ook niet-artsen) en met pensioen gaan in 2022.
Agoria, in collaboration with lifetech.brussels, is organising a HealthTech Summit & HL7 Belgium meet-up on Tuesday November 23 in Bluepoint Brussels.
Al is er meer perspectief door de opstart van de covid-vaccinatie, dit brengt ook specifieke uitdagingen en onzekerheden met zich mee. Hoe graag we het ook willen, als artsen hebben we momenteel ook niet alle wijsheid in pacht om aan alle vragen van onze patiënten een antwoord te bieden. Voor ons volgend webinar wilden we dan ook heel graag een expert ter zake uitnodigen. We zijn bijzonder trots om als volgende spreker prof. dr. Pierre Van Damme te kunnen aankondigen.
Al sinds de eerste besmettingen van het nieuwe coronavirus in België werden vastgesteld, rijzen er verschillende gezondheidsrechtelijke vragen. Om al deze vragen te kunnen beantwoorden moeten gezondheidsjuristen het gezondheidsrecht op zijn limieten te testen en soms flexibele, pragmatische oplossingen zoeken.
Alle eerstelijnszones in Vlaanderen zakken op 19 maart af naar de Elisabethzaal in Antwerpen.
Alle vragen waarmee startende artsen het VAS confronteerden, worden op deze webinars gebundeld en deskundig toegelicht. Samen met zijn partners biedt het VAS deze gratis webinars aan aan alle laatstejaars haio's en aso's en artsen die op het punt staan om hun carrière als erkend arts te starten.
Alles wat u moet weten als startende arts over erkenning, accreditering, sociale zekerheid, het RIZIV sociaal statuut, associatie, BVBA, beroepsaansprakelijkheid, informatica, en nog veel meer.
Alles wat u moet weten als startende huisarts over sociale zekerheid, het RIZIV sociaal statuut, associatie, BVBA, financiële ondersteuning, attesten en nog veel meer...
Als artsen, coaches en duurzame ondernemers, elkaar vinden.
Als beginnend arts heb je ongetwijfeld heel wat vragen. Op woensdagavond 21 juni helpt het Vlaams Artsensyndicaat jou alvast op weg met de Startersdag in Antwerpen. De aanwezige experten maken jou op een handige manier wegwijs in je rechten en plichten, de juridische en boekhoudkundige organisatie van je praktijk en geven je een duidelijke inkijk in je sociaal statuut.
Als zorgverlener in Brussel ben je steeds in de weer voor je patiënten. Je ondersteunt hen en hebt soms het gevoel dat je Superman of Wonder Woman moet zijn om alles zo goed mogelijk te kunnen doen.
Artificial Intelligence for Health: Between Dream and Reality
BWGA Jaarlijkse meeting
Beoefen 3 filosofische vaardigheden die je meer energie, meer controle en meer voldoening geven.
Bij de organisatie van de 14de editie van de jaarlijkse studiedag van OPZ Geel werd gekozen voor het thema ‘wonen’
Binnenkort krijgt het VASO-platform voor sportmedisch onderzoek een stevige update. De verbeterde versie draait al in een proefsetting en wordt in april algemeen uitgerold. Sport- en huisartsen die al over de VASO-software beschikken, kunnen na een workshop van één avond met de nieuwe versie aan de slag.
Bruggen bouwen - Topics rond dementie Wanneer? dinsdag 4 november 2014 Waar? AZ Maria Middelares, Zaal Mezenkroon (ingang B, 4e verdieping) Deelname is gratis. Inschrijven is noodzakelijk via de dienst communicatie voor 28 oktober: tel. 09 260 60 28 of communicatie@azmmsj.be. Vrij voor iedereen. Voor meer info: Marc Vankerkhoven, zorgmanager, tel. 09 260 35 16 of marc.vankerkhoven@azmmsj.be
Brussel Cares, het jaarlijkse netwerkevenement van Huis voor Gezondheid, vindt op 7 februari plaats.
Cebam (Belgisch Centrum voor Evidence-Based Medicine) is al 20 jaar een gids voor meer EBP in ons land. Dat willen we vieren. In de voormiddag bieden we workshops aan over onze werkmethoden en veldwerk. Na de middag is er een academische zitting waarin we een overzicht geven van 20 jaar Cebam en internationale sprekers verwelkomen. Minister Frank Vandenbroucke sluit de academische zitting af.
Colloquium verstandelijke beperking en psychiatrie mede naar aanleiding van het gelijknamige boek van Dr. Linda Baudewijns.
Congres BVP-ABP : Biomechanische en instrumentele aanpak van de nagel.
Congres van de BVZD
Covid-19 heeft getoond dat gezondheid boven alles primeert. En dat maakt de rol van hulpverleners niet alleen zeer waardevol, maar brengt ook een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Ieder van ons werd geconfronteerd met zijn limieten en kwetsbaarheden in onze rollen als arts, als burger, als ouder, als partner,…. Veel respect voor wat jullie iedere dag verwezenlijken!
Covid-19 sloeg keihard toe bij iedereen, maar in het bijzonder bij onze jongeren. Wat zijn de gevolgen van de pandemie voor hun mentaal welzijn en veerkracht? Hoe kunnen overheden, zorgverleners, leerkrachten en jongerenorganisaties de impact van de psychologische problemen tijdig beperken, hulp op maat aanbieden en de gevreesde stigmatisering aanpakken?
David Walsh komt naar Vlaanderen!
De 77e editie van de Geneeskundige Dagen van Antwerpen is gericht op samenwerking tussen alle betrokken zorgverstrekkers: huisartsen, specialisten en paramedici.
De Btw en fiscaliteit ten aanzien van diverse samenwerkingen en het nieuwe ontwerp over de vrijstellingen medische prestaties
De DGEC van het RIZIV stelde eind vorig jaar vast dat de nomenclatuurcodes voor dringende raadplegingen en huisbezoeken soms onterecht worden aangerekend. Vaak was de huisarts zich hiervan niet bewust. Maar wat zijn dan de spelregels?
De MWAB organiseert in november het avondsymposium 'Burn-out: gendergerelateerd?'.
De Taalunie en Zorgnet-Icuro hechten veel belang aan begrijpelijke taal in de zorgsector. In 2021 schreef de Taalunie een rapport over de inzet van materialen voor begrijpelijke medische communicatie. Flankerend reikten ze toen een ZorgVoorZorg-prijs uit waarmee een beloftevol initiatief voor begrijpelijke medische communicatie werd ondersteund.
De Tafels Schryvers zijn onmisbaar voor wie zich bezig houdt met begroting van lichamelijke schade. De tafels worden dan ook voortdurend geactualiseerd. Om de continuïteit van de Tafels Schryvers in de toekomst te garanderen wordt een samenwerking met ALLIC aangegaan, de Leerstoel voor Aansprakelijkheids- en Verzekeringsrecht van de UAntwerpen.
De Universiteit Antwerpen, faculteit rechten zal in het academiejaar 2017-2018 starten met een postacademische opleiding ‘Juridische Vorming Nationaal Register voor Gerechtsdeskundigen en Vertalers--Tolken’.
De Vesaliuskoepel vzw, koepel van Vlaams Brabantse en Brusselse Huisartsenkringen, en MCH organiseren een symposium over de realiteit en perceptie in de samenwerking tussen huisartsen, juristen en politiediensten. Hoe en waar optimaal samenwerken?
De covid-19-pandemie heeft de organisatie van de huisartsenpraktijk én van de eerste lijn grondig door elkaar geschud. Hoe verloopt nu de zorg voor chronische patiënten? Welke voordelen bieden videoconsultaties? En hoe kunt u ervoor zorgen dat uw praktijkvoering op een systematische manier veilig blijft verlopen? Tijdens dit webinar worden de basisprincipes van veilige zorg in de eerste lijn toegelicht en worden praktische adviezen en tools vanuit Domus Medica aangereikt.
De dienst Anesthesiologie van het UMC Sint-Pieter heeft het genoegen u op een wetenschappelijke avond, gevolgd door een walking dinner, uit te nodigen in het raam van de officiële opening van zijn gloednieuwe Pijncentrum op campus César De Paepe.
De digitale masterclass ‘Praktijkmanagement voor zorgverstrekkers’ komt er weer aan! Na het grote succes van deze opleiding in de afgelopen zes jaar vindt deze unieke opleiding op maat van zelfstandige zorgverstrekkers opnieuw digitaal plaats. De deelnemers van 2020 én van 2021 gaven deze online masterclass een gemiddelde score van telkens meer dan 90%!
De directive en de dienst Anatomopathologie van RZ Heilig Hart Tienen nodigen u vriendelijk uit op het symposium ‘De patholoog: het belangrijke werk achter de schermen’.
De exponentiële toename van gedigitaliseerde medische gegevens (Big Data) en de innoverende technieken uit de datawetenschappen (machine learning en longitudinale data analyse) bieden een enorm potentieel op het vlak van preventie, diagnose en therapie in de gezondheidszorg.
De geneeskundige kring DODOENS nodigt uit.
De geneeskundige kring Dodoens organiseert in samenwerking met het UZ Leuven, de faculteit geneeskunde KULeuven, de huisartsenkring Dijle en Nete, de huisartsenkringen Khobra en Hubob, Imeldaziekenhuis, St Maartenziekenhuis en Alfagen een sars-CoV2 webinar op zaterdag 3 oktober om 9.00 uur.
De heer Frank Vandenbroucke, vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, en de heer Pedro Facon, adjunct-administrateur-generaal bij het RIZIV, gaan in op enkele vragen van artsen aangaande het toekomstig mentaal welzijn in de geneeskunde.
De huidige gezondheidscrisis roept veel vragen over vaccinatie op. Als huisarts of apotheker krijgt u vaak terechte vragen van patiënten en wilt u goede en objectieve antwoorden kunnen geven.
De huisarts is de persoon bij uitstek die de psychische en medische toestand van de patiënt op lange termijn opvolgt. Uit onderzoek is gebleken dat meer dan 50% van de suïcidale personen contact had met de huisarts in de 2 maanden vooraf de suïcide of suïcidepoging.
De huisartsenpraktijken staan voor grote uitdagingen: een tekort aan huisartsen, een vergrijzende bevolking met grotere zorgvraag, weinig ondersteuning in de praktijk en een dreigend onevenwicht tussen werk en vrije tijd voor huisartsen. Hoe kunnen we zorgen voor betere werkomstandigheden. met de blijvende garantie op kwalitatieve en toegankelijke zorg voor patiënten?
De kennis van de menselijke genetica ontwikkelt zich razendsnel en stelt ons ook voor nieuwe vragen en dilemma’s.
De kernvraag van dit symposium betreft de aard en de grootte van de bijdrage van deze kennis aan het begrijpen van de normale cognitieve, affectieve en conatieve functies en hun stoornissen.
De nadruk ligt op de praktische aanpak van diabetes.
De nationale raad van de Orde der artsen heeft het genoegen u uit te nodigen op een studienamiddag over de Gecommentarieerde Code van medische deontologie.
De negatieve gevolgen van hormoonverstorende chemische stoffen op de gezondheid staan niet langer ter discussie. Dit onlineseminarie vat samen welke acties ondernomen worden op internationaal en Europees niveau om de blootstelling aan deze chemische stoffen te verminderen. Als gezondheidsverzekeraars en zorgverstrekkers zijn ziekenfondsen vastbesloten op te treden tegen hormoonverstoorders die schadelijk zijn voor de gezondheid. Het seminarie zal een aantal best practices uit de sector onder de aandacht brengen.
De online conferentie wordt georganiseerd in drie momenten en onderverdeeld in diverse topics – van doelgerichte zorg, interdisciplinaire samenwerking, chronische zorg en zorgorganisatie tot implementatiestrategieën.
De pijnpunten in de organisatie en financiering van welzijn en zorg: we kennen ze al een hele tijd. De coronacrisis legde ze nu ook bloot voor het brede publiek. Op het congres van Voka Health Community, op 29 oktober, gaan we dieper in op de thema’s die nu hoogdringender zijn dan ooit.
De seminariereeks vindt plaats op 8 dinsdagavonden tussen 26 april 2022 en 28 juni 2022.
De sprekers, experten uit de wetenschappelijke wereld waaronder de academieleden Pierre Van Damme, Geert Molenberghs, Philippe Beutels en Geert Verbeke zullen een korte bijdrage verzorgen waarna er tijd overblijft voor het beantwoorden van vragen.
De studiedag start om 9 uur en loopt tot 17 uur.
De toekomst van zorg: chatbots, WhatsApp en AI - een revolutie in de zorgsector.
De training Positieve Gezondheid in de huisartspraktijk heeft als doel dat u groeit in een mindset waarbij de ander regie kan nemen over diens gezondheid en welzijn.
De tweejaarlijkse European Population Conference 2018 wordt van 6 tot 9 juni op de Vrije Universiteit Brussel gehouden.
De uitdaging van de digitalisering
De volgende editie van het Symposium Medische Wereld zal op 11 mei doorgaan.
De webinar vindt plaats van 20 tot 22 uur.
De werkgroep ICT4care brengt met dit colloquium op één locatie een breed aanbod van ICT oplossingen voor de gezondheidszorg samen.
Deelname is GRATIS. Onthaal van 18u tot 18u25.
Deelnameprijs: 30 euro (studenten en vrijwilligers LEIFpunten gratis).
Derde Vlaams Interuniversitair Congres over Aansprakelijkheids- en Verzekeringsrecht.
Deze driedaagse intensive biedt een rijk palet aan thema's en oefeningen uit wetenschappelijk gefundeerde trainingsprogramma's in mindfulness, compassie en mindful communiceren. Het aanbod is speciaal toegespitst op de medische praktijk, transdiagnostisch toepasbaar op onszelf en onze patiënten.
Deze opleiding richt zich tot een brede groep van psychiaters, psychotherapeuten, psychologen en hulpverleners.
Deze update is de eerste uit de nieuwe reeks ‘Huisarts Up2Date 2020’, het zal handelen over een aantal vaak voorkomende ‘mannenproblemen’.
Deze vorming biedt een antwoord op de vraag hoe organiseer ik mijn praktijk wat betreft personeelsbeheer: hoe plaats ik een vacature, hoe verloopt een selectiegesprek.
Deze workshop zal doorgaan op 21 juni in het Conferentiecentrum Bluepoint Brussels.
De apotheose volgt in Flanders Expo te Gent op 26-27-28 april 2022 met het zorgfestival Inspire HEALTH&CARE, 3 dagen overgoten met mogelijkheden om elkaar te ontmoeten, niet te missen sprekers, workshops e.a. sessies.
Dit jaar bestaat vzw Pinocchio 20 jaar! Het 20-jarig jubileum wordt gevierd op vrijdag 22 september 2017 in het Militair Ziekenhuis Koningin Astrid.
Dit jaar luidt de titel van het wetenschappelijke symposium van het Vlaams Artsenverbond vzw 'Gezondheidszorg voor de Vlamingen met bijzondere aandacht voor Brussel en de Vlaamse rand'.
Doctors4Doctors organiseert opnieuw een midweek voor 10 jonge artsen die tegen hun grens aanlopen en twijfelen of zij wel de arts kunnen zijn die ze willen zijn. Hiermee geven wij de kans om tot rust te komen en te reflecteren over hun professioneel leven en zelfzorg.
Doctors4Doctors gaf in het voorjaar van ’22 een webinar ivm “Verbindende communicatie”. Deze werd erg goed onthaald . Tevens was er een grote vraag naar vorming i.v.m. dit thema. Verbindende communicatie is immers een kerneigenschap die onmisbaar is bij zowel professioneel als persoonlijk functioneren.
Domus Medica organiseert op 13 november een informatieavond voor starters.
Door hun opleiding en competenties spelen de pediaters een essentiële rol bij de ontwikkeling van kinderen, hun verzorging en ziektepreventie. Nochtans blijft het een ondergewaardeerd beroep...
Dr. Hans Rode geeft ons tijdens dit webinar een inkijk in zijn recente boek 'het is maar werk'. In dit boek laat hij de geheime route zien waarmee je als arts kunt slalommen tussen de piketpaaltjes in je medische carrière. En zelfs off piste kunt gaan, zonder in een lawine terecht te komen.
Each presentation will be followed by a Q&A session. There will be no simultaneous translation. RIZIV-INAMI accreditation in ethics and health economics has been requested.
Een (huis)arts is een sleutelfiguur bij de opvolging van patiënten, zowel binnen de thuiszorg als de residentiële ouderenzorg. Daarom organiseren de Vlaamse en federale overheid op woensdag 21/06/2023 van 12u30-14u30 een webinar over BelRAI.
Een bijeenkomst voor allen die zorgen voor kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking
Een gesprek met professor Dirk De Wachter, Willeke Dijkhoffz – Algemeen directeur GZA Ziekenhuizen en de Koen Lowet, psycholoog en gedelegeerd bestuurdeer van de Vlaamse Vereniging voor Klinisch Psychologen. Gemodereerd door professor Kris Vanhaecht.
Een intervisiegroep is een kleine reflectiegroep van 4 artsen en een ervaren begeleider. Waar ademruimte, niet oordelen en steun de basis zijn.
Een unieke gelegenheid om kennis te maken met mindfulness- en compassietraining, is onze webinar Mindfulness- & Compassietraining door Erik Van den Brink. Steeds meer wetenschappelijke studies tonen het effect hiervan aan bij het verlichten en voorkomen van depressie, angst en klachten van stress.
Een update over sarcopenie: nieuwe concepten en richtlijnen.
Eenzaamheid is als thema urgenter dan ooit. Door de coronacrisis is eenzaamheid onder bepaalde doelgroepen toegenomen. Er zijn ook inspirerende initiatieven opgekomen om naar elkaar om te zien. Ook laat de coronacrisis zien wat echt van belang is in het leven: betekenisvol contact met anderen.
Eenzaamheid is iets anders dan alleen zijn. Het heeft betrekking op het ervaren van een zinvol bestaan, je thuis voelen in je omgeving. Wanneer eenzaamheid lang aanhoudt, kan het leiden tot gezondheidsrisico’s, minder betrokkenheid in de samenleving én het tekortschieten van een gevoel van geluk en welzijn.
Enkele keren per jaar organiseert in4care een beeldbel-speeddating sessie, die het mogelijk maakt aan de leden om met elkaar van gedachten te wisselen, te leren van elkaar, of aan elkaar geïntroduceerd te worden. Het brengt start-ups in contact met bedrijven of zorginstellingen. Het introduceert actoren uit zorg en welzijn aan een resem van potentiële innovatieve oplossingen.
Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Palliatieve Zorg Vlaanderen slaan de handen in elkaar om op dinsdag 7 maart 2023 actuele inzichten over palliatieve zorg en dementie te verschaffen.
Eén dag, ruim 70 sessies, meer dan 90 exposanten, 800 huisartsen en andere professionelen uit de eerstelijnsgezondheidszorg: dat is de Domus Medica Huisartsenconferentie en vakbeurs.
Fibromyalgie in de eerste en tweede lijn. Wat werkt voor wie?
From September 24-26, 2021, the Department of Cardiovascular Diseases of the University of Leuven and the pro@heart consortium in collaboration with the Medical Committee of Belgian Cycling organizes an international symposium with the overarching theme: “Protecting the athlete by improving our understanding of athlete’s physiology”.
Fundraising om het onderzoek naar een HIV genezing te steunen.
Gedurende deze twee dagen zal patiëntenparticipatie een rode draad doorheen de topics vormen en zullen interactieve methodieken ingezet worden om alle deelnemers onder te dompelen in de innovaties, good practices, nieuwe inzichten en immersieve tools die de kwaliteit en de sterkte van de eerste lijn ten goede komen.
Gedurende deze uiteenzetting zal worden ingegaan op de onderliggende factoren van suïcidaal gedrag alsook op de mogelijkheden voor preventie en interventie.
Gender perception of Pathology
Generische geneesmiddelen zorgen voor besparingen voor de patiënt en de ziekteverzekering. Zonder die besparingen zou het volledige geneesmiddelenbudget van het RIZIV voor dit jaar al op 17 september opgebruikt zijn. Daarom organiseert Medaxes op 17 september 2020 de allereerste Generic Medicines Day, waarin de toegevoegde waarde van generische geneesmiddelen centraal staat.
Genetica in de dagelijkse praktijk: nieuwe inzichten
Geniet t.e.m. 6 september van een vroegboekkorting! U betaalt slechts 140€ i.p.v. 160€. Voor HAIO's en ASO's hebben we een -permanente- speciale prijs van 80€. Wij hopen u van harte te mogen verwelkomen op donderdag 16 november in het auditorium van de KBC Boerentoren in Antwerpen.
Georganiseerd door de Geneeskundige Kring Aalst.
Georganiseerd door de nationale raad van de Orde der artsen.
Gepresenteerd door meneer Christian Morel.
Gevoelens in de laatste levensfase.
Gezien de aanbevelingen en de beslissingen van de overheid wordt het “Grote EUTHANASIE debat” verplaatst van 21 maart naar 6 juni, maar op een andere locatie: Elewijt center, Tervuursesteenweg, 564 - 1982 Elewijt. De inschrijvingen blijven behouden. Nieuwe inschrijvingen zijn nog steeds mogelijk.
Geïntegreerd model voor de aanpak van niet-planbare zorg Waar? Provinciehuis Vlaams-Brabant, LeuvenWanneer? zaterdag 26 maart 2016Meer info
Geïntegreerde zorg: to .be or not to .be?
Graag nodigen we u uit op onze Webinar: Update VASO 2.0 op woensdag 24 februari om 20u30.
Graag verwelkomen we u dinsdag 25 oktober 2022 op het hybride zorgsymposium 'Samen in Actie'.
Graag verwelkomen we u vrijdag 29 november op ons verjaardagsfeest, dat zal plaatsvinden op de plek waar de nieuwste ziekenhuisvleugel van het UZA komt.
Healthy and happy aging is about creating an environment and opportunities that enable people to do what they value in life. Anyone can experience healthy aging. Not facing any diseases or disabilities is not a prerequisite for healthy aging, since many elderly have one or more health problems which can be properly controlled. In that way it will have little impact on their well-being.
Hebt u initiatieven gerealiseerd die betrekking hebben op het beheer van medische hulpmiddelen in het ziekenhuis, dan nodigen wij u graag uit om een mondelinge presentatie te verzorgen en /of een poster voor te stellen. Het delen van praktijkervaringen is een elementaire doelstelling voor onze studiedag.
Het Belgisch Hypertensie Comité organiseert een symposium op 26 januari 2019.
Het Belgisch Raadgevend Comité voor Bio-ethiek organiseert op donderdag 20 april 2023 zijn XIIIe (13e) tweejaarlijkse conferentie met als thema “Ethisch overleg in de zorg: van theorie naar praktijk”.
Het ITG heet u van harte welkom bij de nieuwe reisgeneeskunde-bijscholing voor huisartsen. De cursus wordt opgebouwd rond zeer praktische lessen aan de hand van casuïstiek, waarbij steeds een risicoanalyse voor verschillende types van reizigers opgesteld wordt.
Het ITG heet u van harte welkom bij de vernieuwde editie van de avondsessie-reeks rond de soa-situatie in België op basis van de laatste nieuwe inzichten. Deze cursus wordt specifiek ingericht voor (huis)artsen en specialisten.
Het ITG lanceert een nieuwe editie van de reisgeneeskunde-bijscholing voor huisartsen. De eerste sessie gaat door op 13 oktober 2022 van 19-21 uur. Schrijf u ten laatste in op 2 oktober 2022.
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen biedt een gratis online vorming preventieve reisgeneeskunde aan. In slechts 30 minuten leren deelnemers welke aspecten besproken moeten worden tijdens een reisconsultatie. Huisartsen ontvangen na deelname 0,5 accreditatiepunten algemene geneeskunde.
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde organiseert dit jaar een professionaliseringscursus HIV in 8 avonden.
Het METAMEDICA-platform van de Universiteit Gent richt zich op interdisciplinair academisch onderzoek en geïntegreerd onderwijs in gezondheidsrecht, privacyrecht en medische ethiek ter ondersteuning van patiënten, clinici, beleidsmakers, juristen, ethici en andere stakeholders die geconfronteerd worden met medische innovaties en rolveranderingen in de gezondheidszorg.
Het OPZ Geel wijdt de 18de editie van de jaarlijkse studiedag aan de verhouding tussen de psychische en de somatische dimensie in de zorg. Of, anders gezegd, aan de wisselwerking tussen beide zijden van ‘psychosomatisch’. Nog treffender uitgedrukt, aan de interactie tussen lichaam en geest.
Het Oncologisch Centrum Aalst (OCA) organiseert op 21 september 2019 een symposium met als titel "Oncologie, geïntegreerde aanpak". Zowel sprekers van het ASZ als het OLV Ziekenhuis geven hierbij een stand van zaken van de recentste evoluties in de oncologie.
Het Sint-Dimpna Ziekenhuis Geel organiseert in samenwerking met ING Belgium het symposium voor artsen en beleidsmakers Ziekenhuisnetwerken.
Het UZ Gent nodigt u van harte uit op een webinar over ernstige covid-infecties bij kinderen en vaccinatie van jonge kinderen.
Het WIV-ISP heeft het genoegen u uit te nodigen op de 28ste editie van het Seminarie ‘Diagnose en surveillance van infectieuze aandoeningen’. Adres: Cultureel en Congres Centrum van Sint-Pieters Woluwe, Charles Thielemanslaan 93, 1150 Brussel. Datum en tijdstip: 22 november 2012, van 8u tot 16.15u
Het WIV-ISP heeft het grote genoegen om u uit te nodigen op het 29e Seminarie over de diagnose en surveillance van infectieuze aandoeningen. Wanneer? 21 november 2013, van 08u00 tot 16u15 Waar? W:Halll - Cultureel Centrum Sint-Pieters-Woluwe, Charles Thielemanslaan 93, 1150 Brussel
Het diabetessymposium bestaat sinds 1997. Het heeft van bij het begin ingespeeld op de daadwerkelijke noden van verpleegkundigen in het werkveld, alsook de allernieuwste tendensen en ontwikkelingen binnen diabeteszorg. Vanuit de Werkgroep Diabetesverpleegkundigen NVKVV wordt jaarlijks het programma samengesteld, met vertegenwoordigers uit de thuiszorg, algemene- en universitaire ziekenhuizen
Het doel van de webinar ‘Vroegtijdige zorgplanning – over het hoe en waarom’ is om huisartsen, verpleegkundigen, CRA’s en andere hulpverleners informatie en handvaten te geven voor het uitvoeren van een tijdig en kwalitatief VZP-proces.
Het evenement vindt plaats op zaterdag 20 maart 2021 van 9.30 – 12.15 uur.
Het postgraduaat wordt tweejaarlijks ingericht. Start van de opleiding is steeds in de even academiejaren. De eerstvolgende lichting start in het academiejaar 2022-2023.
Het programma omvat actuele thema’s en blikt vooruit naar de Europese Vaccinatieweek. Daarnaast organiseren we vraag- en antwoordsessies zodat het publiek mee het programma stuurt en specifieke oplossingen krijgt op vaak zeer praktische vragen of situaties i.v.m. recent geïntroduceerde of lang gebruikte vaccins, hun indicatie en toedieningsschema, Vaccinnet, en beleidsonderwerpen. Hiervoor wordt telkens met een panel van vaccin-experten uit de verschillende Vlaamse universiteiten samengewerkt.
Het programma omvat actuele thema’s en blikt vooruit naar de Europese Vaccinatieweek. Daarnaast organiseren we vraag- en antwoordsessies zodat het publiek mee het programma stuurt en specifieke oplossingen krijgt op vaak zeer praktische vragen of situaties/
Het symposium Longkankerscreening vindt plaats op vrijdag 7 oktober 2022 in Congres- en Erfgoedcentrum Lamot, Mechelen, België. Deze prachtige stad bezit een mooi historisch centrum, met diverse bezienswaardigheden waaronder veel UNESCO Werelderfgoed locaties.
Het symposium vindt plaats op zaterdag 14 december.
Het symposium vindt plaats op zaterdag 16 oktober in Brussel.
Het symposium vindt plaats van 18:45 tot 21:00 uur.
Het symposium vindt plaats van 9 tot 13 uur.
Het webinar vindt plaats van 9 tot 13 uur.
Het Centrum voor Huisartsgeneeskunde en de Vakgroep Verpleegkunde en Vroedkunde van de Universiteit Antwerpen nodigen u van harte uit op zaterdag 23 oktober 2021 van 9 uur tot 13.15 uur voor het colloquium “De nieuwe eerstelijnspraktijk”.
Hoe de arts worden/blijven die ik wil zijn?
Hoe haal je het in je hoofd? Samen op kop in de geestelijke gezondheidszorg.
Hoe houdt de palliatieve zorgsector zich staande op het ritme van verandering?
Hoe kan innovatie de zorg menselijker maken?
Hoe kunnen we voldoen aan de groeiende complexiteit van zorg met beperkte middelen en minder personeel? Hoe zorgen we voor een toekomst waarin we langer gezond blijven? Een toekomst waarin werken in welzijn en zorg werkbaar is? Een toekomst met sterke digitale competenties die innovatie faciliteren?
Hoe lang duurt een jaar? Dit paarlemoeren IWC-jaar duurt in elk geval langer dan aanvankelijk gedacht. Maar ons dertigjarig bestaan willen we absoluut nog vieren.
Hoe moet het preventiebeleid evolueren om een gezonde levensstijl te ondersteunen?
Hoe schrijf je een verslag voor het RIZIV bij een MFO? Hoe zorg je dat je administratief in orde bent? Wat is jouw rol als moderator tijdens het MFO? Hoe haal je het meeste uit de thema’s?
Hoe zien de gezondheidsberoepen eruit in 2040? Hoe moet de zorg georganiseerd worden?
How sports data and health tech will lead to better insights in general healthcare.
Huisartsen aan het woord, met ondermeer: lezingen door experts en getuigenissen door huisartsen, gevolgd door een debat.
Ieder jaar rond Valentijn organiseert het CEV een vaccinatiesymposium. De volgende editie 'Vaccinaties vandaag en morgen' zal plaatsvinden op vrijdag 9 februari 2018 in de Universiteit Antwerpen, op Campus Drie Eiken (Aula Fernand Nedee).
Iedere praktijkmedewerker in een huisartsenpraktijk heeft het ongetwijfeld mee gemaakt: moeilijke situaties aan het onthaal of in de wachtruimte die moeten ontzenuwd worden. Tijdens deze opleiding geven we u tips mee over basishoudingen om hier mee om te kunnen gaan. Ook een aantal preventieve maatregelen kunnen zinvol zijn en worden u aangereikt.
If I had words. Non-verbale expressie in klinische psychotherapie.
In 1895 verschenen de Studies over Hysterie. Eén van de er beschreven patiënten hielp Freud de vrije associatie te ontdekken. De psychoanalyse was geboren. 125 jaar later vertelt Mark Kinet haar verhaal. Het bevat klassiek heel wat weerbarstige componenten die daarom mogelijks alleen voor volwassenen zijn bestemd.
In België hebben meer dan 13.000 patiënten een terminale nierziekte die niet verenigbaar is met een leven zonder niervervangende therapie! Waar? St-Elisabeth – Ukkel / St-Michiel – Etterbeek Wanneer? donderdag 13 maart 2014
In de zorg is de kwaliteit van de interpersoonlijke relatie tussen patiënt en zorgverlener essentieel. Wat zijn de kenmerken van een kwalitatieve relatie? 10 sprekers geven hun visie in een korte en kernachtige presentatie.
In de zorg voor patiënten met kanker is het niet altijd eenvoudig om te weten hoe je best omgaat met patiënten die slecht nieuws kregen, hoe je reageert op vragen van de familie, hoe je rekening houdt met de wensen van je patiënt en hoe je tegelijkertijd aandacht hebt voor wat dit allemaal met jou doet.
In deze webinar gaat psycholoog Annita Rogier in op gevolgen van langdurige overbelasting en stress en geeft ze direct toepasbare en haalbare tips om de mentale vitaliteit te versterken. Ook onder extra belastende omstandigheden zoals tijdens de Coronacrisis.
In deze webinar maak je kennis met de Verbinddoos en hoor je hoe je dit instrument kan inzetten om met een patiënt over (einde-)levensvragen in gesprek te gaan. Enkele praktijkvoorbeelden komen aan bod, bijvoorbeeld over werken met de Verbinddoos in de ouderenzorg.
In dit webinar op dinsdag 24 januari 2023 om 17.00 uur krijg je informatie over de Health Innovation School Belgium en kun je vragen stellen.
In een snel veranderende wereld moet het vrije beroep zijn statuut behouden. Daarom nodigen we u uit op De Dag van het Vrije Beroep om concreet in te zoomen op de meerwaarde van dit statuut. We vragen vier actieve zelfstandige vrije beroepers uit verschillende sectoren om te getuigen en uit te leggen waarom ze zelfstandige zijn en dat ook absoluut willen blijven: wat levert dit statuut op aan de maatschappij, de economie en hunzelf?
In een tijd als deze, getekend door de Covid 19-pandemie, hebben we meer dan ooit methoden nodig die ons helpen om te gaan met stress. Wanneer we mindfulness beoefenen leren we om bewust aanwezig te zijn bij het leven zoals het zich van moment tot moment aan ons voordoet.
In het kader van een verhoogd veiligheidsprofiel in wielerwedstrijden zoekt Belgian Cycling artsen die zich willen opgeven om als “wedstrijdarts” te fungeren.
In kader van de corona-epidemie annuleren wij de avondzitting van de cyclus biomedische ethiek – UZ Brussel op 01-04-2020.
In these times of ever-faster innovation, the impact on us as human beings and on the future of work is often overwhelming. In this often provocative keynote, Katja Schipperheijn looks at the future that already seems to have caught up with us.
In tijden waarin steeds meer mensen steeds meer sporten, een uiterst relevante vraag. We overlopen zowel de positieve als negatieve effecten van sporten op lichaam en geest. Hiervoor nodigen we opnieuw gerenommeerde sprekers uit het hele Vlaamse land uit. De insteek blijft zoals altijd up-to-date evidence based medicine gebracht door mensen uit het werkveld.
In4care, Health&Care en Probis Group organiseren in 2020 een ONLINE EDITIE van INSPIRE HEALTH & CARE, op 2-3-4 december.
Infoavond over orgaandonatie Doelgroep: voor iedereen Datum: donderdag 9 oktober Locatie: campus Maria Middelares, zaal Mezenkroon, ingang B, 4e verdieping
Infovoormiddag voor zorgverleners. Een initiatief van de federale overheid.
Inspire HEALTH&CARE is hét ontmoetingsplatform voor medewerkers uit de zorg- & welzijnssector. Op het event staan inspireren en geïnspireerd worden, ontmoeten, netwerken én beleving centraal. De focus ligt op het samen realiseren van de toekomst van zorg en welzijn.
Interacties, automedicatie, therapietrouw… Het zijn slechts enkele facetten gerelateerd aan polymedicatie. Op deze avond zal aan de hand van praktische voorbeelden de balans worden opgemaakt van enkele good practices in de samenwerking tussen huisarts en apotheker.
Intersentia organiseert deze studiedag in samenwerking met LegalNews.be.
Is dit nu goede zorg? Hoe kan ik op een verantwoorde manier kansen geven aan kwetsbare zorgvragers? Hoe verhouden veiligheid, levenskwaliteit en autonomie zich in onze zorg? Het zijn vragen waar we allemaal mee geconfronteerd worden. In dit colloquium gaan we dieper in op de ethische en filosofische aspecten van deze vragen onder begeleiding van prof. Yvonne Denier.
It is a great honor and pleasure to meet you in Brussels, and to welcome young and experienced researchers. The meeting is being held exactly 40 years after the previous ETA meeting in Brussels, which certainly adds an extra significance to this event.
It is obvious that the health landscape in Belgium is about to be transformed by impending government-driven regulation with potentially significant impact on orthopaedic surgical and trauma care.
It is our greatest pleasure to invite you to join us in our 13th conference to discuss the latest research and findings on hydration science. We believe that YOU, researchers, scientists, experts are key to making a change. That is why our conference is a 100% online and free for curious minds anywhere across the globe.
It is our pleasure to announce that our next meeting which will be held on January 7th 2023 at Ghent University Hospital. Besides the members of our network, as we are discussing Patient Pathways we would like to open the meeting to invite any interested Health Care Professional (ex. General Practioners, Specialists, Physical Therapist, etc) who are interested in atending this important meeting from all over Belgium.
It's up to all of us to stop the spread of the coronavirus. Together with our partners, we take our responsibility. Following the measures taken by the authorities, we decided that this January 27-29, CPDP2021 will go fully online.
J.B. Lemaire, Cumming School of Medicine, University of Calgary, Canada
Jaarlijks organiseert VGSO een bijzonder interfacultair congres waarop elke student geneeskunde wordt uitgenodigd. We zijn ontzettend verheugd dat ons congres dit jaar zal doorgaan in Antwerpen.
Jaarlijks worden 25.000 Belgen getroffen door een beroerte. 15% van hen laat daarbij het leven. Bij vele anderen is de aangerichte schade onherstelbaar. Dit hoeft niet zo te zijn. Want bij snel en adequaat handelen, stijgen de kansen op overleven en herstel aanzienlijk. Daarom organiseren het ZOL en het Jessa ziekenhuis op zaterdag 12 oktober in C-Mine in Genk samen het symposium ‘Acute beroerte – Hoe herkennen en (be)handelen’.
Je bent uitgenodigd op een INTERVISIEWEEKEND MET MINDFULNESS- EN COMPASSIETRAINING op 19-21 NOVEMBER 2020. In deze intervisiegroep vertrekken we vanuit een thema dat via mindfulness en compassie-oefeningen verder verkend wordt. Nadien wisselen we uit. We hebben een mooie, rustige, coronaproof locatie gevonden, waar je helemaal tot rust kan komen en waar je zelfzorg en zorg voor elkaar kan cultiveren.
Jong Domus presenteert met trots: de 'Dag van de Jonge Huisarts' met als centraal thema - de huisarts 2030. Laat je inspireren door verschillende workshops, neem een kijkje op onze jobbeurs (wat is er allemaal mogelijk als huisarts) en laat je meeslepen door een interessant debat.
Jong Domus presenteert met trots: de ‘Dag van de Jonge Huisarts’ met als centraal thema - de huisarts 2030. Laat je inspireren door verschillende workshops, neem een kijkje op onze jobbeurs (wat is er allemaal mogelijk als huisarts) en laat je meeslepen door een interessant debat. Babbel bij met je collega’s tijdens een hapje, drankje en een streepje muziek.
Kan de krachtgerichte herstelvisie in het parcours van ernstig psychisch lijden krijtlijnen uitzetten voor een enigszins zinvol, levenswaardig bestaan? In de hoop ook dat de ondraaglijkheid van de pijn niet in een euthanasieverzoek hoeft uit te monden?
Katheter tot robot: minimaal invasief aan zet
Klimaat- en milieuveranderingen brengen extra gezondheidsrisico’s met zich mee, niet alleen voor onze individuele gezondheid maar voor die van de gehele bevolking. Er zijn effecten op het gebied van infectieziekten, hittegolven, wateroverlast, longproblemen door fijnstof en onze gezonde leefomgeving.
Kom op dinsdag 22 oktober naar de VAS-startersdag in Blue Point Antwerpen en stap goed voorbereid in je huisartsenavontuur. Doorheen de avond nemen diverse experts het woord om jou te adviseren bij de opstart van je praktijk.
MWAB would like to invite you for the 20th symposium in the context of the International Day For the Elimination of Violence against women (UN).
Mark Kinet borduurt in zijn webinar borduurt verder op wat hij eerder uiteenzette in drie boeken: Freud en co in de psychiatrie, Een psychotherapeutische praktijk in 7 premissen en 77 portretten en het recente Beter en wijzer door psychotherapie.
Medische en paramedische zorgprofessionals komen in contact met kindermishandeling. Wat betekent dit en wat kunnen we leren van de betrokkenen zelf?
Meer dan ooit gebruikt u dagelijks het Brussels Gezondheidsnetwerk om de medische gegevens van uw patiënten te raadplegen en te publiceren. Wij zetten ons in om u daarbij te helpen.
Met 3 zorgvuldig geselecteerde voordrachten willen wij de huisarts een praktijkgerichte update geven over enkele nieuwe, maar ook enkele reeds langer ingeburgerde laboratoriumtesten. Locatie: Brouwerij Liefmans, Aalststraat 200, 9700 Oudenaarde Datum: Zondag 27 April Aanvang: 17u30 Accreditatie is aangevraagd. Inschrijven verplicht vooraf op www.labomaenhout.be of patrickmaenhout@telenet.be.
Met Positieve Gezondheid brengt u het werkplezier weer terug in de praktijk. Het werkelijke contact van mens tot mens geeft het gevoel weer betekenisvol bezig te zijn. In deze module doet u als zorgprofessional ervaring op in het werken met het concept Positieve Gezondheid. U ontwikkelt uw eigen stijl om Positieve Gezondheid een plek te geven in uw dagelijkse praktijk.
Met deze studievoormiddag - die omwille van de huidige coronasituatie online zal plaatsvinden - wil de Hoge Gezondheidsraad zich mee engageren voor het creëren van een broodnodige multisectoriële dynamiek die kan leiden tot de ontwikkeling van nieuwe, veerkrachtige en maatschappelijk gedragen duurzame en gezonde concepten rond voedselproductie en voedselconsumptie.
Met ‘dilemma’s en grijze zones in de zorg’ raken we een thema dat zorgverleners van verschillende disciplines aangaat. Wie namelijk goede zorg wil bieden, wordt er als vanzelf mee geconfronteerd.
Minisymposium n.a.v. het verschijnen van het boek 'De Wetstrijd' van Ivo Uyttendaele.
Na het succes van de voorgaande edities, kondigen we met plezier het zesde symposium “Medische Wereld 2018” aan.
Naar aanleiding van de Week van de Ouderen organiseert het Vlaams Ondersteuningscentrum Ouderenmis(be)handeling een webinarreeks over …. ouderenmis(be)handeling.
Natuurlijk wil iedereen zo lang mogelijk leven in goede gezondheid. Maar om dit doel te bereiken, moet de gezondheidszorg heel wat uitdagingen trotseren: obesitas aanpakken, de bevolking meer doen bewegen, actiever preventief onderzoek voeren naar bepaalde ziekten…
New data will be presented by Dr. Rivron: Creation of a day 5 embryo
New technologies and digital opportunities in healthcare are emerging at the speed of light, but it is still difficult to implement these advancements. How are we reconciling the potential of AI with the ethical concerns it poses? How does the need for an agile mindset fit with current e-health offerings and organisational structures, especially in extreme circumstances like a pandemic? How come the call for data ecosystems faces barriers before being actionable?
NieuwjaarsEvent met aansluitend Nieuwjaarsdrink en Nerwerkmoment.
Noodplanning 3.0
Om de principes van levensstijl als medicijn te integreren in de behandeling van patiënten en de mogelijkheden ervan breder uit te dragen, wordt op zaterdag 16 november in de VUB (Aula Q, Etterbeek) het tweede congres “Levensstijl als Medicijn” georganiseerd.
On 18 March, the Federation of European Academies of Medicine (FEAM), with support of the Portuguese Academy of Medicine, will organise a digital conference focused on the future of the medical profession, from the training of young professionals to the challenges on the integration of academic medicine in medical practice.
Onder deze titel organiseert de International Conference Agency for Psychology (ICAP) een inspirerende, unieke conferentie - Spring Conference 2020 - op zaterdag 20 juni 2020 in Brussel, België.
Ongeveer één op zes vrouwen wordt tijdens of na haar zwangerschap geconfronteerd met psychische problemen.
Online programma
Ons congres brengt alle betrokkenen samen en geeft een overzicht van de laatste trends en doorbraken in kankeronderzoek en -behandeling. De sprekers laten het vakjargon achterwege en leggen alles begrijpelijk uit.
Ons zorgsysteem menswaardig, duurzaam en toegankelijk houden? Dan moet het kwalitatiever, veiliger en efficiënter worden. Nu veranderen en verbeteren is dus de boodschap, om zo welzijn en zorg van de toekomst vorm te geven. Daarvoor hebben we durvers, dromers en doeners nodig. Hoort u daar ook bij?
Ontdek praktische tips om te leren omgaan met piekergedachten. Een gesprek met professor Filip Raes, relatie- en gezinstherapeute Hadi Waelkens en psycholoog Erik Franck. Gemodereerd door professor Kris Vanhaecht.
Op 15 september 2018 zal de eerste conferentie van Belgium Surfing Doctors plaatsvinden.
Op 18 februari 2020 organiseert VITO de allereerste Clean Vision Summit. Op deze conferentie kunnen bedrijven gratis kennismaken met 20 duurzame innovaties die door het Vlaams onderzoekscentrum VITO werden ontwikkeld en ondersteund.
Op 20 en 21 september vindt het elfde Vlaams Geestelijke Gezondheidscongres plaats in Antwerpen, met als thema “Wat werkt en voor wie?”
Op 21 oktober bundelen de alumni verenigingen Alfagen, FarmaLeuven en Alumni Ziekenhuis- en Verplegingswetenschap van de KU Leuven hun krachten voor een gezamelijke studiedag rond gezondheidseconomie. Centrale staat de vraag of er grenzen zijn aan de bereidheid tot betalen voor gezondheid.
Op 23 april 2021 organiseert Medaxes de eerste Biosimilar Medicines Day, waarin actoren uit de gezondheidszorg hun visie geven op de toegevoegde waarde van biosimilar-geneesmiddelen. Vanuit hun respectieve invalshoeken gaan ze in op de uitdagingen en opportuniteiten.
Op 23 juni organiseert In4care het Summer Event met als thema (de toekomst van de) Geestelijke Gezondheid.
Op 23 november 2019 organiseert de Universiteit Gent een studiedag over de wet van 22 april 2019 inzake de kwaliteitsvolle praktijkvoering in de gezondheidszorg, of nog “de Kwaliteitswet”.
Op 26 en 27 april openen we de deuren in de Nekkerhal in Mechelen voor inspire health&care. Het belooft een inspirerende tweedaagse te worden met interessante contentsessies en 6 keynote sprekers. Dit event voor de zorgsector wil je niet missen!
Op 28 januari vindt het nieuwjaarsevent van In4care plaats.
Op 28 mei 2022 bestond de Belgische Euthanasiewet 20 jaar. Die twintigste verjaardag wil AHLEC uiteraard niet ongevierd laten. Om die reden organiseert AHLEC op 14 oktober 2022 een studienamiddag over de Euthanasiewet waarin verschillende prangende vraagstukken onder de loep worden genomen.
Op 3 december is het zover, dan lanceren we de visie Huisarts 2030! Met deze visie willen we als huisartsensector goed voorbereid zijn op de toekomst.
Op 4, 5 & 6 oktober 2018 opent dentex, het event voor de dentale sector, voor de 21ste keer haar deuren. Met meer dan 150 standhouders die er hun innovaties, laatste nieuwe technieken en producten tonen, is dentex uniek in België.
Op 8 december vindt de kringvergadering van Domus Medica in Antwerpen plaats. Verschillende lezingen en workshops zullen die dag georganiseerd worden.
Op 9 oktober 2021 organiseert Domus Medica voor de 3de keer de Huisartsenconferentie en Vakbeurs in Antwerp Expo. We behouden in grote mate hetzelfde concept en steken nog een tandje bij door dit evenement samen te voegen met de ICT-dag. Het belooft een uitgebreide vakbeurs te worden met een gevarieerd programma vol boeiende topics in het vertrouwde kader van Antwerp Expo.
Op de ICT-dag kunt u kennismaken met (voor u) nieuwe aspecten van informatisering en communicatie in de huisartsenpraktijk, of kunt u zich verdiepen in en informatie uitwisselen over de tools die u al gebruikt.
Op dinsdag 14 mei organiseert In4care de 6de editie van de In4care Pilots Table.
Op dinsdag 14 november 2023 organiseert het Zeepreventorium in De Haan haar jaarlijks symposium. Uitgangspunten zijn holistische zorg en een herstelgerichte werking voor onze kinderen en jongeren met chronische lichamelijke klachten: obesitas, diabetes, mucoviscidose, chronische vermoeidheid en pijn, congenitale aandoeningen, e.a.
Op dinsdag 18 juni 2019 van 8.30 tot 13.00 is er een symposium over de verhoogde tegemoetkoming. Dit is de gelegenheid om u enkele interessante recente studies voor te stellen.
Op dinsdag 19 februari 2019 organiseert AHLEC een studieavond met als thema 'De zorgverlener als ondernemer'.
Op dinsdag 2 april 2019 organiseert AHLEC in samenwerking met Famcare een studieavond over de zorgvolmacht.
Op dinsdag 20 november e.k., van 13u30 tot 16u30, gaat in Vormingscentrum Guislain te Gent een studiedag door over het raakvlak tussen epilepsie en depressie.
Op dinsdag 6 maart 2018 organiseert de FOD Volksgezondheid voor de elfde keer het symposium Kwaliteit en Patiëntveiligheid met als titel: “Mijn zorg = onze zorg!”.
Op donderdag 1 februari 2018 (start om 18u - einde rond 22u - walking dinner voorzien) organiseert het ASGB een zeer interessant symposium ‘Info voor de startende arts’, voor zowel huisartsen als specialisten.
Op donderdag 14 maart zal de Staten-Generaal van de Geestelijke Gezondheidszorg plaatsvinden.
Op donderdag 27 september 2018 vindt het eerste congres Spoedeisende Geneeskunde in het CC De Werf in Aalst plaats.
Op donderdag 5 december 2019 zal OPZ Geel een studiedag organiseren, dit jaar met als thema "Zorg voor gezondheid". De studiedag vindt plaats in Cultuurcentrum De Werft.
Op donderdagavond 22 en vrijdag 23 november 2018 vindt de 35e editie plaats van het Medisch Informatica Congres MIC2018 in het Elzenveld Antwerpen.
Op vrijdag 11 oktober 2019 organiseert de Commissie voor ethiek: vorming & intervisie van Zorgnet-Icuro haar 12de symposium ‘Zorg met hoofd, handen en hart’.
Op vrijdag 20 oktober 2017 organiseert de Werkgroep ‘Ethiek in de kliniek’ (WEK) van Zorgnet-Icuro zijn 10e symposium met als thema ‘Small is beautiful… in tijden van: globalisering / netwerking / fuseren…’
Op vrijdag 6 oktober 2023 bundelen de diensten Spoedgevallen en Intensieve Zorgen van beide Aalsterse ziekenhuizen, A.S.Z. en OLV, hun krachten voor een Congres Kritieke Diensten in het CC De Werf in Aalst. Na een eerste succesvolle editie komt het Congres Kritieke Diensten in 2023 terug met een tweede editie!
Op woensdag 28 september om 14u organiseert Voka HC haar jaarlijks congres "Meer waarde - Integraal en preventief samenwerken" bij Eventlocatie Den Berg te Londerzeel.
Op woensdag 4 mei 2022 organiseren de medische disciplines van Az Damiaan een gratis medisch webinar voor artsen.
Op zaterdag 18 mei 2019 organiseert AHLEC een studievoormiddag over artificiële intelligentie in de gezondheidszorg.
Op zaterdag 19 oktober heten we jullie van harte welkom op ons jaarlijkse VGSO Congres. Dit jaar zal het congres doorgaan op Campus Drie Eiken van Universiteit Antwerpen. Het centrale thema is ditmaal "preventieve geneeskunde".
Op zaterdag 27 februari (9-13 uur) organiseert AZ Maria Middelares het virtueel symposium 'Netwerk van cardiale zorg' met live cases. Doelgroep: cardiologen, cardiochirurgen, verwijzers, huisartsen.
Op zaterdagvoormiddag 13 oktober 2018 organiseert AHLEC een studievoormiddag over de nieuwe Code van medische deontologie.
Op zaterdagvoormiddag 23 juni 2018 organiseert AHLEC een studievoormiddag over wetenschappelijk onderzoek.
Opgelet: gaat enkel live door.
Opleiding door iDeeLAB
Op dinsdag 26 februari 2018 organiseert het ASGB het symposium 'info voor de startende arts’.
Op donderdag 8 maart 2018 (start 20u - einde 23u) organiseert het ASGB een symposium voor de huisartsen "huisarts en wachtdienst".
Op woensdag 26 juni organiseren In4care de 2de editie van het In4care Summer Event.
Organised by Telenet Fidea Lions and Jessa Radiology-Cardiology Hasselt in support of medical team of Telenet Fidea Lions - U23
Our annual congress "Belgian Pneumology Day 2020" will take place virtually on Friday 11th December 2020.
Piekeren is een belangrijke risicofactor voor een hele reeks van psychische klachten, en in het bijzonder voor emotionele problemen als depressie en angst. Piekeren is hardnekkig. Het komt automatisch op, je krijgt het maar moeilijk stopgezet...
Presentatie van het rapport van de kwalitatieve analyse van het burgerforum ‘Mijn DNA, een zaak van iedereen?’ en presentatie van de resultaten van het breed maatschappelijk debat op dnadebat.be
Professionele hulpverleners in de ouderenzorg worden zeer vaak geconfronteerd met verdriet bij ouderen en dit in uiteenlopende vormen en gradaties. Tijdens dit congres willen we deze verschillende manifestaties van verdriet nader belichten en het belang van een deskundige diagnostiek benadrukken.
Programma Academiejaar 2017-2018
Programma Academiejaar 2018-2019: 3 oktober 2018 - 3 april 2019
Recente wetenschappelijk en digitale ontwikkelingen leiden tot rolveranderingen in de gezondheidszorg, de proliferatie van gezondheidsgerelateerde data en nieuwe modellen om die data te verwerken en beschermen. Met het oog op deze belangrijke evoluties werd aan de Universiteit Gent recent het METAMEDICA-platform opgericht.
Register before the 12th December.
Risicotaxatie is het inschatten van het risico dat een patiënt in de toekomst (opnieuw) gewelddadig gedrag gaat vertonen van bepaalde aard en omvang. Deze benadering heeft internationaal, maar ook nationaal, de laatste jaren aan betekenis gewonnen.
Risicovechtsportplatform Vlaanderen vzw geeft op het jaarlijks Limburgs Sportcongres een workshop over de rol van de arts binnen risicovechtsporten. Alle artsen met interesse in risicovechtsporten die iets willen bijleren over het opvolgen van sporters voor, tijdens en na een risicovechtsportwedstrijd zijn welkom.
SKA is trots om ons cardiaal sportcongres aan te kondigen :' Het hart in de sport' op vrijdagnamiddag 9 juni in Laakdal.
SPX wants to offer training sessions on approaches and tools that have proven their added value for the implementation of patient experience projects, within health and medico-social institutions.
Schrijf je hier in voor de Conferentie Voor De Eerste Lijn in The Egg in Brussel.
Screenings en informatie over gezonde leefgewoonten voor het hart en de botten voor de inwoners van Brussel.
Shared decision making, kiezen in dialoog: een aanpak waarbij de clinicus en de patiënt de beste wetenschappelijke kennis delen in een besluitvormingsproces waarbij de patiënt aangemoedigd wordt om verschillende opties te overwegen, zijn voorkeuren te bepalen en samen met de clinicus een eindkeuze te maken.
Studiedag Dijle en Netevallei
Symposium evaluatie mobile health projecten FibriCheck en moveUP
Symposium on Phoniatrics
Symposium over communicatie omtrent voeding en gezondheid georganiseerd door de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België.
Ter gelegenheid van deze jaarlijkse bijeenkomst zullen we de plaats van algemene zorgverleners in de organisatie van de zorg aan de orde stellen.
The Belgian life sciences community will be attending the 15th edition of flanders.bio’s annual knowledge for growth business conference.
The Medaxes Day will kick off our next journey. Our keynote speakers at the event, Dr. Sarah Garner (WHO) and Mr. Yannis Natsis (ESIP) will guide us with their insights and a debate with the Minister of Social Affairs and Public Health, Mr. Frank Vandenbroucke, will allow to challenge all views.
The NHS Practitioner Health Programme in association with Healthcare Conferences UK are pleased to announce the International Practitioner Health Summit 2022, which will focus on Hope and Healing beyond Covid-19.
The Vlerick Healthcare Conference has become the annual reference in the field taking into account a total healthcare ecosystem perspective.
The central theme of this year’s Vlerick Healthcare Conference is differentiation.
The faculty will discuss sports injuries in knee, shoulder and ankle. They will provide a unique multidisciplinar insight into diagnostics, (non-) surgical treatment and rehabilitation.
The first AI4Health Chair will take place on Thursday, January 20 at 5 pm. We welcome Prof. Edouard Louis, Dean at ULiège School of Medicine, and Prof. Julien Guiot, Head of Clinic, Pulmonology at CHU de Liège who will present us the importance of medical AI at ULiège School of Medicine and a concrete project at CHU de Liège in the COVID-19 context.
The theme of the conference is “Practising Person Centred Care”. We will elaborate on this theme in cohesive sets of plenary presentations, round table sessions and workshops, covering aspects of patient care, research, and education.
This conference will therefore offer a unique programme of distinguished keynote speakers, workshops and oral and poster presentations on broad scientific issues covering the conference theme: “Quality of healthcare. Can the law help to guarantee safe and reliable care for the patient?”
This one-day meeting promotes the highest quality of care for patients with acute coronary and acute cardiovascular diseases.
Tijdens de 3e editie van What Matters to You kunt u de infosessie 'Beter praten met de dokter' bijwonen of in gesprek gaan met een patiëntenvereniging. Op verschillende verpleegafdelingen zijn er ook infostands van patiëntenverenigingen.
Tijdens de 8ste editie van het symposium Medische Wereld zullen er overdag parallelle sessies doorgaan zodat U als deelnemer een grote keuze zal hebben in diverse thema’s. Op het onderstaande tijdschema kan U het programma in detail terugvinden.
Tijdens de 8ste editie van het symposium Medische Wereld zullen er overdag parallelle sessies doorgaan zodat u als deelnemer een grote keuze zal hebben in diverse thema’s.
Tijdens deze interactieve middag bieden we tools en tips ter ondersteuning van het veranderproces naar een meer geïntegreerde zorg voor personen met chronische ziekten. Hier gaat u samen met andere huisartsen en praktijkverpleegkundigen uit de regio mee aan de slag.
Tijdens deze studienamiddag worden - naar analogie van smart cities - enkele aspecten van ‘smart health institutions’ (de gezondheidsinstellingen van de toekomst) belicht.
Tijdens deze webinar geeft prof. dr. Christophe Lemmens een praktijkgerichte analyse van de diverse nieuwe plichten voor de gezondheidszorgbeoefenaar, opgelegd door de ingrijpende nieuwe wetgeving.
Tijdens deze webinar willen we u laten kennismaken met het concept professionele identiteit en zo een aantal dimensies van arts zijn en arts worden samen verkennen.
Tijdens deze webinar wordt aandacht besteed aan de aansprakelijkheid van de gezondheidsbeoefenaar en de zorginstelling waar hij/zij werkzaam is, waarbij uiteraard ook de uitdagingen van Corona-crisis aan bod komen.
Tijdens dit jaarlijks congres komen meer dan 250 verantwoordelijken uit de zorg- en welzijnssector samen om te leren, geïnspireerd te worden en te genieten van de keynotes en good vibes!
Tijdens dit webinar licht Onafhankelijk Leven vzw als erkende bijstandsorganisatie enkele basisprincipes en begrippen toe waar iedereen die is betrokken in het PVF-verhaal mee te maken krijgt.
Tijdens het In4care Nieuwjaarsevent op woensdag 25 januari staan we stil bij het gezondheidssysteem van de toekomst. Het berust op een aantal pijlers waarvan we er drie graag aan bod laten komen.
Tijdens het webinar “Vallen: beter voorkomen dan genezen” op dinsdag 25 april bekijken we enerzijds hoe innovatie en technologie het welzijn van ouderen kan verbeteren, hen een grotere onafhankelijkheid kan bieden en de levenskwaliteit kan verhogen. Anderzijds tonen we vanuit zorg en industrie hoe zij hier naar kijken en vandaag al op inzetten a.d.h.v. enkele best practices.
Tijdens hun behandeling doet tot 80% van onze patiënten met kanker een beroep op een of andere vorm van niet-klassieke geneeskunde: homeopathie, acupunctuur, fytotherapie, relaxatie, voedingssupplementen... Sommige van deze benaderingen verlichten bijwerkingen, of helpen omgaan met de stress die de ziekte met zich mee brengt. Maar andere kunnen interfereren met de klassieke behandelingen, of patiënten zelfs ontmoedigen om de beproefde wegen te blijven volgen. Daarom zou het zorgteam, ongeacht de situatie, altijd op de hoogte moeten zijn van elke techniek of behandeling waar de patiënt gebruik van maakt. De Kankerfoon van Stichting tegen Kanker krijgt regelmatig vragen van patiënten over niet-klassieke behandelingen. Heel wat patiënten aarzelen om dit aan hun zorgteam te melden. En die situatie is verre van ideaal. Samen kunnen we daar verandering in brengen! Plaats: Stichting tegen Kanker, Leuvensesteenweg 479, 1030 Brussel Datum: zaterdag 19 oktober 2013, van 8u30 tot 14u Inschrijvingen enkel online via www.kanker.be/symposium, vóór 10 oktober 2013. Een accreditering ethiek werd opgevraagd. De uiteenzettingen gebeuren in het Engels. Aan het eind van de voormiddag is er een walking dinner voorzien.
Tijdstip: 8.30 – 14.30 uur Adres: AZ Sint-Jan Brugge – Oostende AV, Ruddershove 10, 8000 Brugge Deelname is gratis, inschrijving vereist vóór 31 oktober 2012 via neonataalsecretariaat@azsintjan.be of 050 45 27 72.
Time = Money. Hoeveel geld is uw tijd waard, collega? Waarde vs. Waarden.
Toelichting rond de huidige innovaties binnen de Eerstelijnszorg (vanuit het perspectief van de overheid én de praktijk) en rond de meerwaarde van de zorgraden binnen de Eerstelijnszones.
Travel medicine experts will gather together on 21 April 2022 at the Institute of Tropical Medicine (ITM) in Antwerp for the 14th National Seminar on Travel Medicine. The programme will include news and highlights about the re-emergence of infectious diseases, malaria and arbovirosis.
U kunt zich inschrijven t.e.m. 28 februari 2023.
Update pneumologie
Updated Belgium Menopause Society Consensus on use of Menopause Hormone Therapy.
VLESP (Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie)
Vaccinatie, evident?
Valkuilen en handvaten voor goede inclusieve zorg
Van 19 tot en met 21 mei 2022 maakt Flanders Expo in Gent opnieuw plaats voor de nu al 17de editie van REVA, dé informatiebeurs voor mensen met een beperking en ouderen. Het lijkt alsof het aanbod hulpmiddelen, aanpassingen en diensten voor mensen met een beperking nog nooit zo groot was als nu.
Van lichaamslast naar levenslust, hoe vinden we onze weg?
Vanuit de campagne ‘Summer of Sumehr’ ontwikkelden Domus Medica en Huisartsenvereniging Gent – in samenwerking met de belangrijkste EMD-leveranciers – een webinar om huisartsen en praktijkverpleegkundigen te stimuleren voor het maken van meer en betere Sumehrs, en hierbij te ondersteunen.
Velen onder ons herinneren zich nog het Sint-Rafaëlziekenhuis. We zijn op zoek gegaan naar verhalen uit die periode. De huidige diensthoofden vertellen ons nadien over de toekomst van hun specialiteit.
Verbindende Communicatie is een manier van communiceren ontwikkeld door Dr. Marshall B. Rosenberg en heeft als doel om mensen bewust te maken van hun manier van communiceren en de effecten hiervan op onze medemens. Het is een manier van denken, praten en handelen die bijdraagt aan standvastige, duurzame relaties en aan doeltreffende samenwerkingen.
Verso – HRwijs, Zorgnet-Icuro en Howest nodigen u uit voor de inspiratiedag ‘Van morele stress naar morele veerkracht’, op vrijdag 6 september in het Provinciehuis te Leuven.
Volgens studies zou een kwart van alle COVID-19-patiënten myocardletsels vertonen. Intensief sporten is dan een no go. Doordat veel patiënten aspecifieke klachten hebben, wordt myocarditis echter vaak over het hoofd gezien. Het Forum Sportcardiologie komt nu met een flowchart die artsen helpt om sporters na een positieve COVID-19-test zo te begeleiden dat een eventuele myocarditis beter aan het licht wordt gebracht en het risico op (exacerbatie van onder meer) ritmestoornissen en hartfalen wordt beperkt.
Voor alle artsen met interesse in risicovechtsporten
Voor de ultieme verdedigingslinie in het ziekenhuis ligt de eerstelijn. Wat en wie is dat nu precies, hoe hebben we het georganiseerd? In deze lezing gaan we in op gezondheidzorgsystemen, met de nadruk op de eerstelijn in een systeem.
Voor de vijfde maal op rij slaan de opleidingen bachelor in de logopedie van de Arteveldehogeschool, de Hogeschool Gent en de diensten logopedie en NKO van het AZ Jan Palfijn Gent en het AZ Maria Middelares de handen in elkaar voor de organisatie van de “Gentse Dag van de Stem”.
Voor deze studiedag werd een selectie gemaakt van 2 actuele topics, die praktijkgericht zullen geanalyseerd worden. Er wordt vooreerst in de voormiddagsessie aandacht besteed aan de positie van de gezondheidsbeoefenaar. In de namiddag wordt het item ziekenhuisnetwerken praktijkgericht besproken.
Voor onze intervisiegroep zijn we nog op zoek naar geïnteresseerde huisartsen. Het doel van de bijeenkomsten is dat huisartsen aan de hand van concrete casuïstiek op methodisch verantwoorde wijze reflecteren over hun ervaringen en mogelijke knelpunten in de arts-patiëntrelatie. De bijeenkomsten gaan door elke derde woensdag van de maand van september tot en met juni.
Voor technologie die zorgt voor patiënten en ten dienste staat van burgers en samenleving.
Voor zijn tweejaarlijkse symposium pakt de huisartsenkring van de Noordrand van Brussel (HARNO) deze keer uit met het klein bekken.
Waar we jullie samen brachten op netwerkavonden en studiedagen, kiezen we dit jaar voor een andere formule: een reeks boeiende webinars door sprekers die hun steentje bijdroegen in deze covid-pandemie. Zij willen graag hun kennis en ervaring vanuit hun eigen invalshoek delen en een antwoord bieden aan jullie vragen. Zo zijn we ervan overtuigd dat jullie uit ieder webinar iets kunnen opsteken, om als arts (mentaal) gezond te blijven en om in de dagelijkse praktijk mee aan de slag te gaan.
Waar? ZNA Middelheim, Lindendreef 1, 2020 AntwerpenWanneer? donderdag 29 september 2016 van 19.00u - 22.00uMeer info
War in Europe, rising energy costs, climate change, upcoming viruses,... one crisis has not yet ended and another one already seems to surge. In the last years, we have been facing a situation of poly-crises. How can the population at an individual and collective level cope with this new context, knowing that each crisis has an impact on mental health and that the burden is likely to become stronger with each accumulation?
Wat heb ik de laatste jaren gemist...?
Wat heb ik de laatste jaren gemist? Het symposium vindt plaats van 9:00 to 13:00 uur.
We hebben de grote eer en het genoegen u uit te nodigen op het jubileumsymposium ter ere van Dr. Marc Moens, ere-voorzitter van BVAS.
We hopen dat het met iedereen goed gaat en dat iedereen zijn draai heeft kunnen vinden ondanks de moeilijke situatie die we momenteel doormaken. Bij de Onafhankelijke Ziekenfondsen heeft deze turbulente periode ons niet tegengehouden om vooruit te denken. We vinden dat het verband tussen milieu en gezondheid een prioriteit moet zijn voor onze samenleving. Alleen zo kunnen we voorkomen dat we in de nabije toekomst ziektes moeten behandelen die we zelf veroorzaakt hebben.
We kijken samen uit naar een nieuw IWC-congres: 'Huisarts, kom uit je kot!'
We praten er misschien niet graag over, maar sterven is een essentieel onderdeel van het leven. Een vol leven kan niet zonder eindpunt. Aan onze zilvergrijze kust een onvermijdelijk thema, dat we dus graag uit de weg gaan.
We selecteerden 4 gerenommeerde sprekers die elk een inspirerend verhaal brengen over klantgerichtheid, duurzaamheid en innovatie.
We vatten weer een jaar samen van worstelen met de pandemie van het coronavirus - en niet alleen wat betreft het aantal besmettingen, vaccinaties of terugkerende beperkingen. We richten ons op welke veranderingen het coronavirus heeft veroorzaakt in de gezondheidszorg, welke fouten het heeft blootgelegd en welke kansen het heeft gecreëerd.
We verwelkomen enkele grote namen waaronder professor dr. Marc Noppen, dr Ri De Ridder, dr Sébastien Vermeulen en Nicolas Bouckaert die hun analyse en visie zullen toelichten. Prof. dr. Dirk Avonts zal als moderator het debat in goede banen leiden.
We voorzien een aantrekkelijk programma met kwaliteitsvolle sprekers omtrent dit zeer actuele thema binnen de zorgsector.
We zien u graag op vrijdag 10 en zaterdag 11 februari 2023 in het Kursaal van Oostende voor het jaarlijkse event voor de zorgverleners in de geriatrie en gerontologie.
We zoomen in op de resultaten van de vaccinatiegraadstudie 2020-2021.
Welke invloed hebben de smartphone en sociale media op onze jongeren? De Onafhankelijke Ziekenfondsen laten u graag kennismaken met de meest recente cijfers, inzichten en trends over de digitale leefwereld van jongeren.
Wetenschappelijk Symposium van het VLAAMS ARTSENVERBOND
Wetenschappelijk Symposium van het VLAAMS ARTSENVERBOND vzw op zaterdag 14 oktober 2023 om 8u30.
Wifi, microgolven, gsm, medische beeldvorming... Veel van die technologische vooruitgang vinden we vandaag onmisbaar. Toch roept onze tijdelijke of permanente onderdompeling in straling veel vragen op. Bij heel wat mensen sluimert ongerustheid. Stellen we ons niet te gemakkelijk bloot aan schadelijke straling? Spelen we met krachten die we niet helemaal begrijpen? Stichting tegen Kanker nodigt u uit voor een infovoormiddag rond straling en kanker, waarop feiten, vermoedens en fabels op een rijtje worden gezet. Datum: zaterdag 12 oktober 2013 Uur: van 9u tot 12u30 Plaats: ICC GENT - Van Rysselberghedreef 2, bus 1 - Citadelpark - 9000 Gent
Wil je de vinger aan de innovatie-pols houden? Dan is het Inspire Healthcare Event zeker iets voor jou!
Wil je mee nadenken over creatieve applicaties en innovatieve diensten op maat van de patiënt? Doe dan mee aan de beHealth Hackathon! Zowel zorgverleners, patiënten, softwareontwikkelaars en –ontwerpers als commerciële en industriële ontwerpers zijn welkom op dit unieke driedaagse evenement.
Wil jij mee nadenken over hoe een ziekenhuis zich beter kan organiseren om tegemoet te komen aan de noden en behoeften van ouderen? Dan is deze eerste rondetafelconferentie de gelegenheid om jouw ervaring en/of deskundigheid te delen met professionals uit 50 Vlaamse ziekenhuizen en ouderen.
Wilt u helpen de zorg toegankelijk, betaalbaar en kwalitatief hoogstaand te houden? Zet in op preventie!
With the generous support of ECP and Think Pink
YOGURT in NUTRITION Initiative for a balanced diet
You are a pharma, biotech, CRO, medtech, eHealth or an academic center and you are collecting sensitive data? Join us for an interactive conference with the objective to understand how and why the GDPR affects the Clinical Research Industry. This event aims to exchange views and share experience about Data Protection issues in a sector collecting sensitive data.
Zaterdag 16 juni 2018 krijgt u een stand van zaken over de recente hervormingen (GDPR, laagvariabele zorg, ziekenhuisnetwerken en eerstelijnszones). En bespreken we de impact hiervan op de toekomst van uw praktijk.
Ziekenhuizen en andere zorgverstrekkers beheren grote hoeveelheden gegevens van hun patiënten. Die gegevens bevatten potentieel een schat aan informatie. Maar mogen die gegevens zomaar gebruikt worden voor (secundair) onderzoek? Wat zijn daarvoor de juridische en ethische randvoorwaarden? Bestaan er goede voorbeelden in het buitenland? En wat vinden al de betrokken stakeholders hiervan?
Zorg, economie en samenleving zijn in crisis. ‘Antwoorden’ in de vorm van beleid en regelgeving worden vaak aangevoeld als symptoombestrijding die de onderliggende moeilijkheden niet lijken aan te pakken. We voelen ons hierdoor vaak overgeleverd aan systemen die als niet ziend, niet horend en niet begrijpend ervaren worden.
Zorgnet-Icuro organiseert op 29 april 2019 het symposium “Minder versnippering, meer zorg".
Zorgondersteuning vzw wil de Vlaamse zorgaanbieders versterken door een overkoepelend platform te bieden, ter verbetering van de zorgondersteunende processen. De vereniging wil op diverse bijeenkomsten de deelnemers voorzien van essentiële, praktijkgerichte informatie en op die manier inspirerend werken voor alle spelers binnen de Vlaamse zorgsector.
beMedTech, the Belgian federation of the medical technology industry, organized a survey on sharp object injuries among more than 950 nurses and lab technicians. During this webinar, we will share the results of this survey. We will also present the actual state of play in Europe regarding the implementation of the sharp injuries directive and look at best practices from neighbouring countries on how to approach this issue.
“(Top)sport is gezond! Of niet?” zal op 16 maart 2019 doorgaan.
Dat is wat laatstejaarsstudenten en volwassen studiekiezers uit de Brusselse Nederlandstalige zorgopleidingen te weten komen op Work4Me op 26 oktober. Daarnaast kunnen ze ook een workshop volgen over het starten als zelfstandige of deelnemen aan een speeddating.
Zo'n 218 miljoen vrouwen hebben geen of amper toegang tot anticonceptie. Naar aanleiding van Wereld Contraceptiedag dinsdag, benadrukt Artsen Zonder Grenzen (AZG) daarom het belang van anticonceptie voor de gezondheid van vrouwen, meisjes en kinderen.
Een 58-jarige man met een levensbedreigende hartziekte onderging een varkensharttransplantatie in de Verenigde Staten. Dit is de tweede operatie in zijn soort ooit. De eerste getransplanteerde overleed na twee maanden.
Er komen 25 obesitascentra in ons land waar kinderen en jongeren met ernstige obesitas vanaf 1 december een behandelingsplan op maat kunnen krijgen. Tegelijkertijd zullen meer kinderen toegang krijgen tot een diëtist die volledig wordt terugbetaald. Dat meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).
Vlaamse huisartsen zijn bezorgd over het grote aantal mensen dat komt vragen om Ozempic als afslankmiddel. “Ik krijg de vraag bijna dagelijks, en hoor hetzelfde bij collega's”, zegt Steven Haesaert (foto) van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen in Gazet van Antwerpen. “Meestal is het antwoord nee. We moeten het reserveren voor mensen die het nodig hebben, namelijk diabetespatiënten.” DM-voorzitter Jeroen van den Brandt sluit zich daarbij aan en zegt dat het uitzonderlijk wel kan.
Op 20 september studeerde Flo Van Genechten samen met haar medestudenten af als Alumni Geneeskunde aan de Universiteit Antwerpen. De meesten starten op 2 oktober 2023 aan hun vervolgopleiding binnen de huisarts- of specialistische geneeskunde. Flo neemt nog een jaar de tijd om zichte verdiepen in 'Integrative Medicine'. "In combinatie met andere ervaringen en inzichten, schreef ik een tekst neer om voor te lezen aan het einde van onze proclamatie", aldus Flo. We geven hem hierbij integraal weer.
Vandaag staan de apothekers wereldwijd in de kijker dankzij de jaarlijkse campagne van de International Pharmaceutical Federation (FIP). De Werelddag van de Apotheker is ook dé dag om het apothekersberoep de erkenning te geven die het verdient. Dit jaar koos FIP als thema “De apotheker versterkt de gezondheidssystemen”, laat de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) weten.
De IGJ (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd), te vergelijken met onze Riziv-inspectiedienst DGEC, zal bij ziekenhuizen onderzoek verrichten naar de geldstromen tussen arttsen-specialisten en leveranciers van medische hulpmiddelen.
Afgelopen zaterdag organiseerde de negen West-Vlaamse huisartsenkringen een jobbeurs als tegenzet tegen de plaatselijke praktijkproblemen. "Zo willen we huisartsenpraktijken en startende huisartsen beter aan elkaar matchen", heette het. De beurs bleek een schot in de roos. Een initiatief dat navolging verdient in de andere provincies?
Vandaag werd de indicator gepubliceerd in Het Staatsblad die een minimale intervalperiode vastlegt tussen de eerste raadpleging van de patiënt met een bariatrische chirurg en de eigenlijke bariatrische ingreep. De intervalperiode bedraagt drie maanden en is gebaseerd op een eerdere KCE-studie en de indicator, vastgelegd door de Nationale Raad voor Kwaliteispromotie (NRKP). Hij past als tweede indicator (na die op de NMR's) in het plan doelmatige zorg van de federale overheid.
Meer dan een op de tien Brusselaars kampt met geestelijk gezondheidsproblemen. 12,9 procent van de Brusselaars vertoont angstsymptomen en 12,6 procent vertoont vormen van depressie. De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) moedigt alle Brusselaars aan om over hun problemen te spreken en hulp te zoeken.
Als voorzitter van ABSyM Wallonie en huisarts pleit Dr. Luc Herry sterk voor een betere digitale communicatie tussen huisartsen en specialisten. En die moet van twee kanten komen.
Op voordracht van Staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit Leroy kent de federale regering een toelage toe van 180.000 euro aan de vzw Çavaria, Çavaria onderhoudt concrete samenwerkingen met en voor buitenlandse LGBTI+ activisten en verenigingen. Çavaria biedt niet alleen rechtstreekse ondersteuning, maar biedt ook voer voor beleidswerk met concrete ervaringen uit het professionele domein en het legt de link tussen de beweging in België en de lokale beweging in het buitenland.
De Warmste Week steunt dit jaar 287 projecten die in het teken staan van "opgroeien zonder zorgen". Dat heeft de VRT bekendgemaakt. Ambassadeurs Danira Boukhriss Terkessidis (VRT 1), Eva De Roo (Studio Brussel), Sander Gillis (MNM) en Sarah Mouhamou (Ketnet) roepen op om zelf acties te organiseren en te registreren.
De Belgische Cardiologische Liga wil Belgen bij de start van de 44ste Week van het Hart specifiek bewustmaken van de gevaren van roken, onvoldoende lichaamsbeweging en ongezonde voeding voor het hart. Ze lanceert daarom een nieuwe campagne om de bevolking te sensibiliseren.
In het Brusselse Ossegempark, vlak bij het Atomium, is om 11.00 uur het startschot gegeven voor de zesde editie van Run To Kick, de jaarlijkse solidariteitsloop van KickCancer, de Belgische stichting die zich inzet voor kinderen met kanker. Het doel was om meer dan 1 miljoen euro in te zamelen om 9 Europese onderzoeksprojecten te financieren. Eindbedrag was 1,207 miljoen.
In zijn rectorale rede heeft UGent-rector Rik Van de Walle de komst van artificiële intelligentie (AI) een 'gamechanger' genoemd. "Maar ik ben ervan overtuigd dat 'the change of the game' ons niet naar de verdoemenis hoeft te leiden, wel zeer integendeel." De universiteit wil in de toekomst sterk inzetten op de mogelijkheden die de technologische evolutie kan betekenen.
In de universitaire ziekenhuizen van Brussel, Leuven en Antwerpen loopt het onderzoeksprogramma Step Young. Daarmee wil de Deense farmareus Novo Nordisk nagaan of injecties met 2,4 milligramsemaglutide, de werkzame stof van het vermageringsmiddel Ozempic, veilig en effectief zijn om zwaarlijvige 6- tot 12-jarige kinderen te doen afslanken. Dat schrijft De Tijd zaterdag.
De ministerraad keurt op voorstel van minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke een ontwerp van koninklijk besluit goed dat, naar analogie met de COVID-19-vaccins, een systeem van honoraria invoert voor de bereiding, levering en toediening van griepvaccins.
De Stichting tegen Kanker heeft haar wetenschappelijke 'Grants' van de projectoproep 2022 officieel uitgereikt aan Belgische onderzoekers en hun teams. De winnende onderzoeksteams presenteerden hun werk en lieten donateurs en partners zo zien wat de impact is van hun vrijgevigheid.
In Het Staatsblad van vandaag staat een oproep tot kandidaten voor de mandaten van 'plaatsvervangend lid van de Federale Controle- en evaluatiecommissie euthanasie'. De effectieve leden werden eerder al benoemd. Bij de plaatsvervangende leden zitten evenwel nog gaten in de Franstalige mandatarissen ('docent of (emeritus) hoogleraar in de geneeskunde' en - gelet op het gebrek aan vrouwelijke kandidaten - voor de mandaten van Nederlandstalig plaatsvervangers voor alle categorieën.
De Bond Beter Leefmilieu en verschillende Antwerpse actiegroepen hebben vrijdagochtend een verkiezingsmemorandum gelanceerd over mobiliteit in de provincie Antwerpen. Ze vragen de toekomstige beleidsmakers om investeringen in trein- en traminfrastructuur, het invoeren van een slimme kilometerheffing voor gemotoriseerd verkeer, en een betere ruimtelijke ordening die ons minder afhankelijk maakt van de (eigen) wagen.
Na een belangrijke medicomutvergadering maandagavond, met de klassieke verlanglijstjes die werden ingediend, drong de budgettaire realiteit zich aan iedereen op: in dit stadium is er geen budgettaire marge.
De plenaire Kamer heeft het licht nog niet op groen gezet voor het wetsontwerp dat een wettelijke basis biedt voor reisbeperkingen buiten een periode waarin de pandemiewet van kracht is. De Kamer keurde amendementen goed van de meerderheid, waardoor de tekst in zijn geheel pas volgende week kan worden goedgekeurd.
Onder de noemer 'Antwerp Health Harbour' willen verschillende partners de stad op de kaart zetten als "innovatieve gezondheidscluster". Vandaag ondertekenden het stadsbestuur, het Netwerk Ziekenhuis aan de Stroom, Ziekenhuisnetwerk Helix, Universiteit Antwerpen en Eerstelijnszone Antwerpen daartoe een intentieverklaring.
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil een vergoeding van 128 euro voorzien zodat artsen-specialisten beter hun weg vinden naar woonzorgcentra voor de behandeling van mensen met dementie. Dat heeft de minister aangekondigd in de Kamer, waar hij antwoordde op vragen van Els Van Hoof (CD&V) en Catherine Fonck (Les Engagés).
De 38 voornaamste aandoeningen in België leidden in 2020 tot een verlies van 2,5 miljoen gezonde levensjaren. De voornaamste oorzaak was covid-19. Dat blijkt uit de nieuwe nationale ziektelaststudie van Sciensano. België scoort het op een na slechtste in een vergelijking met dertien andere EU-landen.
De Hoge Gezondheidsraad (HGR) raadt, in samenwerking met de Belgische Vereniging van Artsen voor Intensieve Zorg (SIZ) en de Belgische Vereniging van Pneumologie (BeRS), die de longartsen van het land verenigt, gezonde 65-plussers aan om zich deze herfst te laten inenten tegen de griep, covid en pneumokokken. Ouderen met gezondheidsproblemen kunnen eventueel daarbovenop ook nog een prik tegen RSV laten zetten.
Door hogere energiefacturen, gestegen lonen en duurdere materialen hebben de algemene ziekenhuizen in het Vlaams Gewest vorig jaar voor het eerst samen verlies geleden. In de coronajaren hadden de 47 ziekenhuizen goed standgehouden, maar vorig jaar was voor de ziekenhuizen een rotjaar. Ze maakten samen 30 miljoen euro verlies, tegen 150 miljoen euro winst in 2021. Vooral de grote instellingen maken een stevige duik. Wie kreeg de felste dreun, wie beperkte de schade?
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de polio-uitbraak in Oekraïne officieel voorbij verklaard. In oktober 2021 werd het virus opgemerkt, waardoor de noodsituatie in de getroffen oblasts werd afgekondigd, maar nu zijn de gezondheidsautoriteiten erin geslaagd het virus een halt toe te roepen. Niet evident te midden van oorlog, zo zegt Hans Kluge, arts en regionaal directeur voor Europa binnen de WHO.
Het ministerieel besluit van 20 juli tot aanwijzing van de representatieve beroepsverenigingen voor de Federale Raad van apothekers, verscheen vandaag in Het Staatsblad. De leden in kwestie bouwden een ruime expertise op in de materie. De Federale Raad moet de minister van Volksgezondheid op diens verzoek of op eigen initiatief, adviseren over alle aangelegenheden in verband met de uitoefening van het beroep van apotheker met inbegrip van de artsenijbereidkunde.
Als je AI-chatbot Bard in het Russisch een vraag stelt over Poetin, weigert hij die vaak te beantwoorden. Als je de vraag in het Engels stelt, gebeurt dat minder vaak. Andere AI-chatbots lijken consequenter te zijn in het beantwoorden van deze vragen. Alles lijkt terug te voeren tot een ingebouwd 'marktmechanisme' dat evenwel in botsing komt met democratische waarden.
Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen (UA) ontdekten een nieuwe behandelingsstrategie voor MS-patiënten ontdekt. Een "innovatieve antiroestbehandeling" zou schade aan de zenuwcellen voorkomen. Dat meldt het internationale team rond professor Tom Vanden Berghe, dat steunt op het werk van professor Koen Augustyns (UA, farmaceutische wetenschappen). De antiroestbehandeling van Augustyns blijkt heel efficiënt de schade aan zenuwcellen te voorkomen in een experimenteel model voor progressieve MS.
Zuid-Korea zal de UGent betalen om een maritiem onderzoekscentrum te openen in de havenstad Incheon. De nieuwe campus zal onderzoek doen naar alles wat met de zee te maken heeft. "Welke vissen leven er? Welke medicijnen halen we uit de zee? Waar zetten we windmolens?", geeft professor Jana Asselman als voorbeeld. "Stoffen uit de zee hebben een veel grotere kans om uiteindelijk vermarkt te worden tot een nieuw geneesmiddel dan stoffen uit het amazonewoud of elders aan land."
Zijn apotheken nog relevant in 2030? In aanloop naar de Internationale Dag van de Apotheker (25 september) staat Multipharma even stil bij de rol van de apotheker, niet alleen vandaag, maar ook in de nabije toekomst (2030). Welke rol is er voor de apotheker weggelegd in de eerstelijnsgezondheidszorg? Hoe zal het takenpakket van toekomstige apothekers eruitzien? Zal medicatie nog in een doosje zitten? En zijn er überhaupt nog apotheken in België in 2030?
Kinderen met windpokken moeten niet langer wegblijven van school, behalve als ze zich ziek voelen. Dat meldt Het Nieuwsblad donderdag. De school moet ouders van klasgenoten wel nog op de hoogte brengen.
In de week van 10 tot 16 september zijn er 2.523 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat zijn er minder dan de week voordien, blijkt uit het wekelijks epidemiologisch rapport van gezondheidsinstituut Sciensano.
Meer dan 130 artsen hebben zich aangemeld om een opleiding tot referentiearts dementie te volgen. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits (CD&V) gemeld naar aanleiding van Wereld Alzheimer Dag.
Verscheidene mandatarissen van Les Engagés hebben minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) aangemaand om maatregelen te nemen om te vermijden dat de uitvoering van korte celstraffen de overbevolking in de gevangenissen nog doet toenemen. Dat heeft voorzitter en burgemeester van Namen, Maxime Prévot, gezegd op RTL Info.
Het Franstalig Brussels Parlement heeft unaniem het licht op groen gezet voor het samenwerkingsakkoord voor de uitrol van het seksuele voorlichtingspakket Evras in het Franstalige onderwijs. Er was één onthouding.
Een vijfde van de Belgen zal een vorm van dementie ontwikkelen, in de meeste gevallen zal dat de ziekte van Alzheimer zijn. Verwacht wordt dat het aantal Belgen met dementie in tien jaar met meer dan een derde zal stijgen, tot bijna 300.000 mensen.
De rechter sprak zich uit over de zaak van een neergestoken huisarts in Den Haag eerder dit jaar. Hij constateerde dat er sprake is van een poging tot doodslag op de huisarts, die zich in februari bekommerde om de 39-jarige patiënt en hem een helpende hand wilde bieden. De rechter volgde volledig de eisen van het Openbaar Ministerie dat een zware straf vroeg.
Bij de ziekte van Crohn is een definitie van de therapeutische doelstellingen (zijnde een remissie) van groot belang. Die bepaalt immers de behandeling. Een klinische remissie (controle van de symptomen) is niet meer de enige doelstelling van de behandeling. Er bestaat immers geen goede correlatie tussen de symptomen en de ontsteking en de letsels van de weefsels. Een behandeling die streeft naar een endoscopische remissie (heling van het slijmvlies) is duidelijk beter. Een endoscopie is echter een invasief, duur onderzoek, dat niet goed door de patiënten wordt aanvaard en dat men dan ook niet frequent kan herhalen om de ziekteactiviteit te controleren.
Fake news, samenzweringstheorieën, gezondheidsrisico's en sociale netwerken zijn de afgelopen jaren hand in hand gegaan, of het nu gaat om het klimaat of covid-19. Maar de strijd is moeilijk...
De "Life's Essential 8" (LE8) van de American Heart Association omvatten 8 risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Deze risicofactoren zijn relevant voor alle raciale, etnische en sociaaleconomische groepen. Onderzoek toont echter aan dat het bereiken van de ideale cardiovasculaire gezondheid, zoals gemeten door de LE8, bijzonder laag is onder mensen met een lage sociaaleconomische status (SES).
Heterozygote familiale hypercholesterolemie (FH) is de vaakst voorkomende genetische aandoening die gepaard gaat met vroegtijdige atherosclerotische cardiovasculaire aandoeningen. Volgens de recente Europese richtlijnen over de behandeling van dyslipidemie lopen patiënten met FH en een vroegtijdige cardiovasculaire aandoening of een belangrijke cardiovasculaire risicofactor (CVRF) een zeer hoog risico, en lopen patiënten zonder CVRF alsnog een hoog risico.
Onderzoekers hebben de relatie bestudeerd tussen spijsverteringsaandoeningen en gevoelens van eenzaamheid en depressie bij volwassenen. De resultaten zijn verrassend, zelfs voor mensen die samenwonen met een partner.
In een recente studie, gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics, werd gekeken naar AD(H)D-gerelateerde medicatiefouten bij jongeren onder de 20 jaar, die tussen 2000 en 2021 werden gemeld bij Amerikaanse antigifcentra.
Onderzoekers in de Verenigde Staten hebben onderzocht of de bestaande methodes en hulpmiddelen voor het screenen op depressie, die voor het screenen op zelfmoordrisico overtreffen.
De huidige generatie ouders vindt steeds vaker de weg naar sociale media. Enerzijds om hun ervaringen te delen met anderen, maar anderzijds ook om zich te laten inspireren en informeren over het ouderschap. Sommige van deze gebruikers werden razend populair en worden ‘momfluencers’ genoemd vanwege de sterke invloed die ze uitoefenen op hun volgers.
Functionele dyspepsie is een aandoening van het maag-darmstelsel gekenmerkt door chronische maagklachten zoals een hinderlijk volheidsgevoel of pijnlijke en branderige gevoelens in de maagstreek, zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak. Het traditionele concept van een verstoorde maagfunctie als oorzaak van deze maagklachten wordt steeds meer in vraag gesteld door recent onderzoek naar veranderingen in het duodenum.
Vanaf 29 september moeten apothekers om de vier jaar een externe audit van hun apotheek laten doorvoeren. Doel daarvan is om alle facetten van de organisatie en de dienstverlening in de apotheek te optimaliseren, meldt de Algemene Pharmaceutische Bond (APB).
In de Engelse ziekenhuizen hebben twee grote groepen van dokters het werk neergelegd. De staking is ongezien en bijzonder ontwrichtend voor de gezondheidszorg. De zogenaamde junior doctors, vaak artsen in opleiding, hebben woensdag de stakende consultants, meer ervaren dokters, vervoegd.
Ontsteking is een van de oorzaken van pulmonale arteriële hypertensie. Een intestinale dysbiose ontregelt het immuunsysteem en veroorzaakt een systemische ontsteking via wijziging van de circulerende microbiële metabolieten. Een groep vorsers van de Universiteit van Minnesota heeft daarom de correlatie tussen intestinale dysbiose en pulmonale arteriële hypertensie onderzocht (1).
Het college van de Vlaamse gemeenschapscommissie heeft vanochtend zijn laatste beleidsverklaring voor de verkiezingen voorgesteld. Collegevoorzitster Elke Van den Brandt (Groen) zegt daarbij opnieuw in te willen zetten op "inclusief beleid voor alle Brusselaars".
Tijdens een internationale workshop deelden UAntwerpen en de Wereldgezondheidsorganisatie enkele baanbrekende inzichten over rivierepilepsie. Deze onderbelichte ziekte zou in Centraal-Afrika jaarlijks 200.000 tot 400.000 slachtoffers maken. Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen bewezen dat de zogenoemde knikkebolziekte slechts één manier is waarop rivierepilepsie zich kan voordoen.
Als het van de MR afhangt, komen er boetes voor wie op het openbaar vervoer in Brussel telefoongesprekken voert met de luidspreker aan of op die manier muziek beluistert. Dat is niet alleen vervelend voor de andere gebruikers, maar het is ook een voorbeeld van geluidsoverlast, zeggen parlementsleden Anne-Charlotte d'Ursel en David Weytsman, die daarover een voorstel van resolutie hebben ingediend.
Infectieradar, het platform van UHasselt en UAntwerpen waarop burgers wekelijks symptomen van infectieziekten online kunnen melden, spoort belangrijke signalen en trends rond de verspreiding van virussen tot enkele weken vroeger op.
“Blijven vertrouwen op papier in ziekenhuizen is minder veilig en efficiënt, zo blijkt uit een onderzoek van de BMJ. En problemen met het delen van elektronische dossiers zorgen ervoor dat zelfs de meest innovatieve ziekenhuizen niet optimaal kunnen functioneren”, zo schrijft dokter Jo Best in The British Medical Journal.
Grote taalmodellen (Large Language Models of LLM's) in chatbots kunnen menselijke taal nabootsen en snel gedetailleerde en coherent lijkende antwoorden leveren. Maar chatbots kunnen ook onnauwkeurige informatie geven, aldus een studie van de Harvard Medical School, Boston, Massachusetts en het Memorial Sloan Kettering Cancer Center, New York in de JAMA.
De problemen bij de noodcentrale 112 zijn van de baan. Dat meldt de Civiele Veiligheid woensdag. Door een storing was het noodnummer 112 dinsdagavond moeilijk bereikbaar. Wat de oorzaak van de problemen was, is nog niet duidelijk.
De overheidsuitgaven voor geneesmiddelen stijgen jaar na jaar. Medicijnen tegen kanker nemen de grootste hap uit het geneesmiddelenbudget. Dat blijkt uit een nieuwe studie van CM-gezondheidsfonds.
Door een storing is het noodnummer 112 moeilijk bereikbaar. Dat meldt de overheid via Be-Alert. Er zijn een aantal alternatieve telefoonnummers voor noodgevallen.
De overbevolking in de Belgische gevangenissen heeft in 2022 een recordhoogte bereikt. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen (CTRG), die de minister van Justitie opnieuw oproept "passende en toereikende maatregelen" te nemen.
Het Verzekeringscomité heeft zich positief uitgesproken over het wetsontwerp om financieel te regelen dat apothekers en verpleegkundigen griepvaccins kunnen zetten. Solidaris steunt de uitbreiding naar meer zorgverleners omdat zo overbelasting van de eerstelijnszorg vermeden kan worden.
Moleculaire parasitologen van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen zijn tot de ontdekking gekomen dat de dodelijke Leishmania-parasiet kan overleven door in winterslaap te gaan. Niet alleen medicijnresistentie, maar ook medicijntoleratie zorgt er dus voor dat de dodelijke parasiet moeilijk uit te roeien is.
Pedro Brugada (71) volgt Els Ampe op in het partijbestuur van Open Vld. De gerenommeerde cardioloog van het UZ Brussel is al langer lid van de Vlaamse liberalen, maar nu zal hij de partij dus mee sturen. Eind deze maand moet hij verplicht met pensioen en hier ziet hij een nieuwe uitdaging.
Rode Kruis-Vlaanderen heeft een half miljoen euro ingezameld voor humanitaire hulp in Marokko. Het geld wordt via het Duitse Rode Kruis, dat ter plaatse aanwezig is, ingezet voor basisnoden zoals onderdak, proper water, voedsel en medische hulp. De hulporganisatie stuurt ook een ervaren medewerker naar Marokko om de hulpacties mee te coördineren.
Duizenden Engelse ziekenhuisdokters leggen deze week opnieuw het werk neer om hun eis voor een loonsverhoging kracht bij te zetten. Het gaat om de eerste gezamenlijke stakingsactie van zogenaamde 'junior doctors' en 'consultants'.
Wie zich agressief gedraagt tegen hulp- en dienstverleners, moet naast zijn effectieve straf ook een leerstraf kunnen krijgen. Dat zegt Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA). Een leerstraf moet daders inzicht geven in hun agressiegedrag. Het Agentschap Justitie en Handhaving biedt de leerstraf aan samen met een aantal partners.
De expertisecentra dementie stelden een top-tien samen van aanbevelingen in verband met maatregelen rond dementie. "Als expertisecentra Dementie zouden we al blij zijn mocht nog maar een handvol van deze beleidsaanbevelingen door het toekomstig beleid in acties worden omgezet."
De ministers van Volksgezondheid hebben een akkoord bereikt over een interfederale maximumfactuur. Dat akkoord voorziet dat de regionale remgelden voor gezondheidsdomeinen die met de zesde staatshervorming zijn overgeheveld, zoals de revalidatieziekenhuizen, mee worden opgenomen in de berekening. Dat blijkt uit communicatie van Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V) en haar federale collega Frank Vandenbroucke (Vooruit).
Een op de vier Belgen, bijna drie miljoen patiënten, heeft in 2022 medicatie genomen voor psychische stoornissen, zo meldt de FOD Volksgezondheid. Om die "alarmerende" stijging in te dijken, lanceert minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) een nieuwe sensibiliseringscampagne voor zorgverleners. De campagne wil een verantwoorder gebruik van zulke behandelingen promoten.
Vandaag is op het Verzekeringscomité van het Riziv het ontwerp KB goedgekeurd dat de financiering vastlegt voor de voorbereiding en de toediening van COVID- én griepvaccins door artsen, apothekers en verpleegkundigen, en dit tussen 1 oktober 2023 en 31 december 2023.
Nathalie Muylle (CD&V) en Daniel Bacquelaine (MR) pleiten in een resolutie voor het opstellen van een nationaal actieplan ter bestrijding van hart- en vaatziekten, toegespitst op atherosclerose (ASCVD’s). De nationale plannen in de strijd tegen kanker en diabetes kunnen als inspiratiebron dienen.
Het nieuwe Antwerpse ziekenhuis, ZNA Cadix, zal vanavond een animatievideo projecteren op de acht hoogste verdiepingen van het gebouw. Het gaat om een animatie van meer dan vijfduizend vierkante meter op vier verschillende gevels.
Hoge regeringsfunctionarissen hebben op het hoogtepunt van de coronapandemie hun bezorgdheid geuit tegenover de Queen over het gedrag van toenmalig premier Boris Johnson. Dat meldt de BBC.
In België is zorgtoegang een grote bekommernis, vooral voor mensen met een laag inkomen. De "verhoogde tegemoetkoming" en het vervangingsinkomen zijn twee regelingen, opgezet om deze mensen te ondersteunen. Maar wat is hun echte impact en reikwijdte? Onderzoekers gingen het na.
De P5 multidisciplinaire projectwerkgroep presenteerde in de medicomut voorstellen om de toegang tot somatische zorg voor psychiatrische patiënten te verbeteren. Ze omvatten nieuwe nomenclatuurcodes voor het eerste medisch onderzoek en de somatische follow-up in psychiatrische ziekenhuizen. Daarnaast wil men sommige weinig gebruikte prestaties afschaffen en hun budgetten daarvoor herbestemmen. Men tast verder af of men bezoeken van huisartsen met een GMD aan psychiatrische ziekenhuizen mogelijk kan maken.
De mannelijke vruchtbaarheid gaat wereldwijd achteruit, maar het ontbreekt wetenschappers aan een relevant in-vitromodel, buiten het menselijk lichaam, om diepgaande studies uit te voeren en de meeste onderzoekers wenden zich noodgedwongen tot dierproeven. Dr. Yoni Baert van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) onderzoekt nu of menselijk medisch afval een dierproefvrije oplossing kan zijn.
Het wijzigingsdecreet over de organisatie van eerstelijnszorg - onder meer voor personen met een zorg- en ondersteuningsnood en de financiering van de eerstelijnszorgaanbieders - werd door de Vlaamse regering opnieuw principieel goedgekeurd. Het moet de zorg doelgerichter, kwaliteitsvoller en meer geïntegreerde maken zoals het regeerakkoord stipuleert. Het voorontwerp vertrekt nu voor advies naar de Raad van State.
In dit artikel trachten we een antwoord te geven op de volgende twee vragen: 1. Is fietsen op een fiets met trapondersteuning (ETO-fiets) wel gezond? En 2. Is fietsen op een ETO-fiets wel veilig? Onder ETO-fietsen verstaan we fietsen die een trapondersteuning bieden tot een snelheid van 45km/u.
Het Antwerpse ziekenhuis ZNA Stuivenberg trekt vandaag 18 september officieel de deuren dicht na 138 jaar dienst. Tientallen patiënten worden met ambulances overgebracht naar het nieuwe ziekenhuis ZNA Cadix.
Op vrijdag 6 oktober bundelen de diensten Spoedgevallen en Intensieve Zorg van de Aalsterse ziekenhuizen A.S.Z. en OLV de krachten voor een gezamenlijk Congres Kritieke Diensten in het CC De Werf. We spraken met dr. Koen De Decker (OLV) en dr. Lieven Vergote (A.S.Z.).
Van het comité van de Dienst voor geneeskundige evaluatie en controle (DGEC) werden de de mandaten van de voorzitter en van de leden en vernieuwd of verlengd. De nieuwe nieuwe samenstelling verscheen vandaag in het Staatsblad en gaat in met terugwerkende kracht op 15 mei 2023.
Toiletten bedenken die uitwerpselen analyseren, spinnen reanimeren als robots, het aantal haren in de neusgaten van kadavers observeren: het zijn maar een paar voorbeelden van het "onderzoek" dat wordt beloond door de anti-Nobelprijzen van 2023. Deze 'competitie', wordt ook wel Ig-Nobel genoemd, een woordspel met 'ignoble' of onwaardig. Onderzoeken die mensen eerst aan het lachen maken en vervolgens aan het denken zetten, komen in aanmerking.
De KU Leuven breidt vanaf komend academiejaar haar hulpaanbod voor studenten met mentale moeilijkheden gevoelig uit. Er komen onder meer extra online hulpmiddelen en acht nieuwe eerstelijnspsychologen. Het extra aanbod komt er omdat het aantal studenten dat hulp zoekt de laatste jaren in stijgende lijn zit, laat de universiteit weten.
Ecolo-Groen heeft in de Kamer een wetsvoorstel ingediend voor een betere bescherming voor asbestslachtoffers. "Vandaag is het bijvoorbeeld niet mogelijk dat slachtoffers die een schadevergoeding krijgen, ook klacht kunnen indienen bij de rechtbank tegen de verantwoordelijke bedrijven. Met dit wetsvoorstel maken we een einde aan deze onrechtvaardigheid", zegt Groen-parlementslid en indiener Kristof Calvo.
In zijn openingstoespraak zal rector Bernard Vanheusden (UHasselt) uitdrukkelijk pleiten voor de verdere groei van de Limburgse universiteit. Hij vraagt in zijn groeiplan om drie nieuwe opleidingen voor verdere groei. Daarbij ook de master geneeskunde, die hij aanvinkt als topprioriteit.
De CUPRA Born verlegt de grenzen van 100% elektrisch rijden en legt de lat heel hoog qua standaarduitrusting.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) vraagt China volledige toegang om onderzoek te kunnen voeren naar de oorsprong van het covid-virus. Dat zegt topman Tedros Adhanom Ghebreyesus zondag in een interview met Financial Times.
Tijdens het 29e Plantjesweekend voor Kom op tegen Kanker werden 327.850 azalea's verkocht. Dat levert 2.622.800 euro op voor steun- en zorgprojecten voor kankerpatiënten. In bijna elke Vlaamse gemeente werden azalea's verkocht tegen 8 euro per plantje.
Het Abestfonds heeft in 2022 in totaal 20,2 miljoen euro uitgekeerd aan slachtoffers van asbest en hun nabestaanden. Dat blijkt uit cijfers van het Federaal agentschap voor beroepsrisico's (Fedris). Het gaat om een lichte daling tegenover de 20,7 miljoen euro van 2021.
De Kreuners stoppen "voor even" met optreden, omwille van de gezondheidsproblemen van zanger Walter Grootaers. Net voor de zomer kreeg de 68-jarige Grootaers de diagnose van leverkanker. Hij ging meteen, en met succes, in behandeling, maar "de impact van de behandeling op zijn stem is groot en dwingt hem voorlopig het rempedaal in te duwen met De Kreuners", laat de groep weten. "Het herstel kan nog een aantal maanden duren", klinkt het.
Verschillende auteurs, vooral Chinese auteurs, hebben een correlatie vastgesteld tussen slaapproblemen en benigne prostaathypertrofie (BPH). Ook in een cohortonderzoek is een correlatie vastgesteld tussen een slechte slaapkwaliteit en de ontwikkeling van lage-urinewegsymptomen, ongeacht of de mannen voordien al slaapproblemen hadden of niet.
Metaverse is een samentrekking van de termen “meta’s” en “universum”. Het is dus een universum buiten het universum dat wij kennen. Tegenwoordig wordt het gedefinieerd als “een online dienst die toegang biedt tot gedeelde, aanhoudende, realtime simulaties van 3D-ruimten waarin immersieve ervaringen kunnen worden gedeeld”. Hoe kan het onze gezondheid verbeteren?
Burgers kunnen, na een korte zomerstop, sinds deze week weer wekelijks symptomen van infectieziekten melden via de online Infectieradar. Uit een analyse van de resultaten van het platform blijkt dat belangrijke trends en signalen rond de verspreiding van virussen enkele weken vroeger opgemerkt worden voordat de meeste patiënten aankloppen bij hun huisarts.
Het merendeel van de opleidingen aan de UAntwerpen zal eind deze maand meer studenten verwelkomen. De inschrijvingsperiode is nog niet afgelopen, maar half september noteert de universiteit zowat 4,5 procent meer eerstejaarsstudenten tegenover vorig jaar.
De Verenigde Naties willen hiv, het virus dat aids veroorzaakt, tegen 2030 uitgeroeid zien en hebben daarom ambitieuze doelen gesteld tegen 2025. Europa en Centraal-Azië dreigen die doelstellingen echter niet te behalen, blijkt vrijdag uit een rapport van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).
In de Antwerpse Kinepolis zal op 25 september een vaccinatiecentrum draaien tegen het coronavirus.De huisartsen en apothekers staan in voor het toedienen van het vaccin. Het centrum is een initiatief van de Eerstelijnszone (ELZ) Antwerpen Centrum en mikt vooral op kwetsbare doelgroepen terwijl het de druk op huisartsen en apotheklers wil verminderen. Het gaat enkel om een vaccinatiemoment dat wellicht nog enkele keren in het najaar herhaald zal worden.
Chikungunya is een virale infectieziekte die in tropische streken regelmatig opstoten kent en door muggen overgedragen wordt. De infectie veroorzaakt na een incubatie van enkele dagen hoofdpijn, koorts, huiduitslag en gewrichtsontstekingen. Pogingen een vaccin tegen het chikungunyavirus te ontwikkelen kenden tot op heden nog geen succes.
De Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson gaat op termijn de referentie naar het Belgische Janssen, dat het decennia geleden reeds overnam, schrappen. Dat bevestigt de woordvoerder van het bedrijf.
Cafeïne heeft thermogene effecten. In korte gerandomiseerde, gecontroleerde studies correleerde cafeïne met een daling van het gewicht, de BMI en de vetmassa. Een hoge cafeïneconsumptie zou dus het risico op ziekten als gevolg van adipositas zoals type 2-diabetes en hart- en vaataandoeningen kunnen verlagen.
Het succes van een transplantatie hangt af van een evenwicht tussen de verschillende stammen die gunstig zijn voor het darmmetabolisme, maar ook leefgewoonten kunnen dit evenwicht beïnvloeden.
In het weekend van 7 en 8 oktober zet de geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderen en Brussel voor iedereen de deuren wijd open tijdens de eerste Open Geestdagen. Dankzij vele boeiende activiteiten, opgezet door de deelnemende zorgorganisaties, kunnen mensen ontdekken wat er binnen de geestelijke gezondheidszorg gebeurt, van zorg in de directe omgeving tot voorzieningen waar mensen langdurig verblijven.
In Japan heeft het aantal 100-jarigen een recordniveau bereikt: de derde grootste economie ter wereld telt intussen 92.139 mensen van honderd of meer. Dat zijn er 1.613 meer dan een jaar geleden, zo deelde het ministerie van Volksgezondheid in Tokio vrijdag mee.
Dit academiejaar verandert de HBO5-opleiding verpleegkunde naar de opleiding basisverpleegkunde. Die omvorming was nodig na een federale wetswijziging waarbij het beroep van verpleegkundige wordt opgedeeld tussen 'basisverpleegkundige' enerzijds en 'verpleegkundige verantwoordelijk voor de algemene zorg' anderzijds.
Studenten die zich willen inschrijven in de bachelor biomedische wetenschappen moeten vanaf dit academiejaar verplicht een starttoets afleggen voor ze zich mogen inschrijven in de opleiding.
Een op de vijf mensen krijgt dementie. Bij vrouwen is dat zelfs een op de drie. Op Wereld Alzheimer Dag, 21 september, vraagt Alzheimer Liga Vlaanderen, samen met ambassadeur Dieter Coppens, om een knoop te leggen in je zakdoek. Zo worden de 200.000 dementiepatiënten in ons land niet vergeten.
In het Verenigd Koninkrijk heeft de NHS een preventieprogramma voor diabetes opgezet dat de naam NDPP kreeg. Dat programma bestaat uit een gedragswijziging die als doel heeft om te voorkomen dat mensen met niet-diabetische hyperglykemie (NDH) naar type 2-diabetes evolueren.
Het Grondwettelijk Hof heeft een artikel vernietigd van de wet "dringende bepalingen inzake gezondheid" van 18 mei 2022, omdat het de organisatorische autonomie van de ziekenfondsen bovenmatig aantast en hen zo verplichtingen oplegt dat ze geen andere keuze hebben dan eenvoudige uitvoerders te worden van het beleid van de landsbond waarbij ze zijn aangesloten.
Het Amerikaanse farmabedrijf Moderna is met positief nieuws gekomen over zijn kandidaat-griepvaccin. Dat heeft goede fase 3-resultaten opgeleverd, dat is de laatste fase van klinische proeven voor een eventuele commercialisatie.
Gezondheid is het hart van elke welvarende samenleving en huisartsen spelen een centrale rol in het behoud van die welvaart. Le Collège de Médecine Générale (CMG), inclusief de Franstalige kringvereniging FAGW en diverse andere organisaties die huisartsen vertegenwoordigen, roept het publiek op om een rechtvaardig en adequaat systeem van wachtdiensten te steunen door een petitie te lanceren op de website van de Kamer.
De Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB's) kunnen voortaan gratis sessies van psychologen op school, op internaat of in een eigen lokaal organiseren. Het Verzekeringscomité van het Riziv heeft het licht op groen gezet voor dat initiatief van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).
De eerste afbraakwerken gingen van start in volle COVID-periode en terwijl de activiteiten gewoon verder gezet werden, werd gefaseerd het hele gebouw gestript en heropgebouwd: wie zich het oude MCH nog herinnert, zal nu in een bijna onherkenbare omgeving terechtkomen. Met een splinternieuwe polikliniek en laboratorium. Alles wordt officieel ingehuldigd op 22 september om 18 uur, in aanwezigheid van burgemeester Mohamed Ridouani en prof. dr. Bert Aertgeerts.
Het Brussels Gewest lanceert morgen zijn herfstvaccinatiecampagne tegen covid-19. Zo meldt de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC). De campagne richt zich tot 3 risicogroepen - kwetsbare mensen, mensen die met hen samenwonen, en het zorgpersoneel -, die ongeveer 320.000 mensen tellen. De GGC roept ook op om zich tegelijk tegen griep en Covid-19 te laten vaccineren.
Niet-nutritieve zoetstoffen (NNS) zijn niet inert of ongevaarlijk. Uit dierstudies blijkt dat ze invloed hebben op het microbioom en de metabolische respons op de bloedsuiker aantasten.
Onderzoekers van onder meer UZ Brussel en VUB-onderzoeksgroep SKIN ontdekten een sterk verband tussen IgE-autoreactiviteit in patiënten met eczeem gecombineerd met allergische aandoeningen, waaronder hooikoorts, allergisch astma en voedselallergie. professor Gutermuth. "Belangrijk, want dat opent mogelijk de weg naar betere preventie en vroege behandeling van atopisch eczeem, maar ook allergische astma en hooikoorts", aldus professor Gutermuth.
Niet alleen bekende Vlamingen, ook een huisarts werd blijkbaar het slachtoffer van catfish, het fenomeen waarbij iemand zich online als iemand anders voordoet om bezwarende informatie te ontfutselen van wie erin trapt. Met mogelijk chantage als gevolg.
Langzamerhand komt de modernisering van de Medicomut (nationale commissie artsen-ziekenfondsen), vastgelegd in het recentste akkoord artsen-ziekenfondsen (punt 3.7.2 van het akkoord), op gang. Een werkgroep onder voorzitterschap van dr. Maaike Van Overloop en Bart Demyttenaere timmert daaraan en vergaderde al enkele keren. Dat om het pad te plaveien naar een nieuw huishoudelijk reglement met een aantal vernieuwende ingrepen.
Vanaf 1 oktober 2023 wordt er een grote verandering doorgevoerd in de registratie van mobiele gezondheidsapplicaties in België. Deze hervorming is het resultaat van een evolutie die begon in 2015 en heeft als doel het terugbetalingsproces voor deze applicaties te standaardiseren, te vereenvoudigen en te verbeteren. Hoewel er vooruitgang is geboekt, blijven er uitdagingen, vooral voor de consistentie en rechtvaardigheid in het beheer van de applicaties.
De meeste Europeanen hebben nog steeds te veel van de potentieel schadelijke stof bisfenol A in het lichaam. Dat betekent volgens het Europees Milieuagentschap (EEA) in een vandaag gepubliceerd rapport een mogelijk gezondheidsrisico voor miljoenen Europeanen.
De circulatie van het coronavirus onder de algemene bevolking stijgt. Dat blijkt uit het wekelijks epidemiologisch rapport van gezondheidsinstituut Sciensano.
Televisie- computer- en smartphoneschermen hebben wel degelijk een negatieve impact op de ontwikkeling van kinderen. Al is het effect beperkt en vooral afhankelijk van het soort schermtijd, niet de hoeveelheid. Dat blijkt uit een studie bij ruim 14.000 kinderen, uitgevoerd onder leiding van het Franse nationale gezondheidsinstituut Inserm.
Op de spoedeisende hulp stelde de chatbot ChatGPT met kunstmatige intelligentie minstens zo goed diagnoses als artsen en overtrof hij hen in soms zelfs, zo stelden Nederlandse onderzoekers vast. Die beweren dat AI een "revolutie op medisch gebied" teweeg kan brengen. Alhoewel. Enige beperkingen niet te na gesproken...
Tijdens de hittegolf die Frankrijk in augustus trof, overleden bijna 400 mensen meer dan normaal, zo meldt het Franse agentschap voor Volksgezondheid. Vooral de groep mensen ouder dan 75 jaar is vaak slachtoffer.
Hoge zomertemperaturen zijn bijzonder stresserend en riskant voor zwangere vrouwen. Als het meerdere dagen warm blijft, neemt het risico op late vroeggeboortes blijkbaar aanzienlijk toe, besluit een onderzoeksteam onder leiding van twee gynaecologen-professoren.
De penibele situatie van de pediatrie in dit land dringt blijkbaar niet door bij onze overheden die de hete aardappel naar elkaar doorspelen. Frank Vandenbroucke verhoogde de algemene geneeskundequota federaal, maar de Vlaamse overheid die bevoegd is over de subquota, wijst slechts 20 plaatsen toe aan de pediatrie. Zowel Ann De Guchtenaere (Belgische Academie Kindergeneeskunde) als Marc Raes (Belgische Vereniging Kindergeneeskunde) pikken dat niet.
In Bordeaux zijn een tiental mensen het slachtoffer geworden van botulisme nadat ze afgelopen week allemaal huisbereide geconserveerde sardienen aten in hetzelfde restaurant. Een persoon, een vrouw van 32, is inmiddels overleden. Dat hebben de autoriteiten bevestigd.
De vraag van ziekenhuizen naar de retrocessie van de Riziv-conventiepremie van de ASO’s stuit op een njet van Bvas. Een artikel in De Specialist bracht de poging daartoe van H.U.B. (Hôpital Universitaire de Bruxelles dat Erasme, Bordet en HUDERF overkoepelt) aan het licht.
In Hasselt is de eerste provinciale hub geopend van het rijgeschiktheidscentrum CARA. Het centrum onderzoekt of mensen nog veilig aan het verkeer kunnen deelnemen op basis van medische, neuropsychologische en rijpraktische criteria. Die onderzoeken gebeuren, na een medische doorverwijzing, enkel bij personen van wie er twijfel is over de rijgeschiktheid.
Het Duitse statistiekbureau Destatis meldt het bestaan landelijk van ongeveer 95.100 humane medische praktijkeigenaren voor 2021 (zowel vakspecifieke als multidisciplinaire praktijken en zowel solo- als groepspraktijken, net als medische verzorgingscentra). Niet meegerekend zijn tandartspraktijken en psychotherapeutische praktijken. De inkomsten kwamen voor grosso modo bijna driekwart uit terugbetalingen en voor 26,1% uit het eigen aandeel van de patiënt.
De verkoop van Apples iPhone 12 is in Frankrijk niet langer toegestaan omdat de telefoontoestellen te veel elektromagnetische straling uitzenden. Die straling kan door het lichaam worden opgenomen, in hogere mate dan in Europa is toegestaan. Het Franse agentschap voor de regulering van radiofrequenties ANFR heeft Apple opgeroepen maatregelen te nemen. Staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) heeft telecomwaakhond BIPT gevraagd het potentiële gevaar van de iPhone 12 te analyseren.
Tegen acute pijn worden momenteel vooral opioïden ingezet, met de bekende risico’s op misbruik en verslaving. Andere pijnmiddelen richten zich op inhibitie van natrium-kanalen en/of opioïdreceptoren. Op basis van zijn rol in de transmissie van pijnsignalen in de dorsale ganglia vormt het natriumkanaal Nav1.8 een nieuw doelwit voor pijnbestrijding.
Het Riziv laat weten dat het vertraging opliep in de aanvraagprocedure voor uw premie 2022. Dat door "onregelmatigheden in de gegevens van onze externe partners", luidt het. "Zodra dit probleem is opgelost, zullen we de aanvraagperiode openen en de sluitingsdatum aanpassen."
De 101-nood-centrale in Vlaams-Brabant is afgelopen nacht enkele uren onbemand gebleven. Dat meldt vakbond ACOD. De vakbond klaagt een structureel personeelstekort aan.
Het Plantjesweekend van Kom op tegen Kanker gaat komende vrijdag van start. Enthousiaste teams van vrijwilligers trekken op 15, 16 en 17 september de straat op en verkopen azalea's om geld in te zamelen voor Kom op tegen Kanker.
Premier De Croo, minister van Volksgezondheid Vandenbroucke en staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez en haar collega van Gelijke Kansen Marie-Colline Leroy beantwoorden meer dan de helft van de schriftelijke vragen niet binnen de gestelde termijn. Voor Kamerfractieleidster Barbara Pas (Vlaams Belang) toont dit aan "dat verschillende ministers in de federale regering de parlementaire democratie allesbehalve serieus nemen".
De Belgische vzw To Walk Again, opgericht door ex-triatleet Marc Herremans voor mensen met een fysieke beperking, zal de komende vijf jaar structurele steun ontvangen van de Duitse metaalreus Aurubis. "Na enkele lastige (corona)jaren en een herstructurering kijken we opnieuw vol vertrouwen naar de toekomst", zegt ex-profvoetballer en directeur van To Walk Again Thomas Caers.
Om de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater in Europa te verbeteren, moet de vervuiling ervan worden aangepakt en de normen voor waterkwaliteit worden verbeterd. Het Europees Parlement heeft een voorstel in die zin goedgekeurd.
Is apoB geschikt voor toepassing in de klinische zorg? Een diagnostische biomerker moet voldoen aan vier belangrijke kenmerken - analytische performantie, klinische performantie, klinische effectiviteit en kosteneffectiviteit - om een medisch nuttige test te worden. Deze testkenmerken zijn voor apoB aangetoond voor een goed gedefinieerde klinische indicatie (cardiovasculaire preventie), opgebouwd rond een ‘unmet clinical need’ (vermindering van residueel risico).
Het DRESS-syndroom is een zeldzame vorm van toxicodermie, die voor het eerst is beschreven in de jaren dertig na de invoering van fenytoïne bij kinderen (1). De incidentie van dat syndroom bedraagt 1/1.000 tot 1/10.000 behandelingen met geneesmiddelen. Het is dus een zeldzaam syndroom. De sterfte wordt echter geraamd op 10%: een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Mevr. P…, 22 jaar, heeft een afspraak gemaakt wegens braken en epigastralgie sinds 2 dagen. Elke huisarts zou moeten denken aan een eventuele zwangerschap van meer dan 20 weken en de eerste symptomen van een eventuele pre-eclampsie. Het vermoeden van het HELLP-syndroom is een gezond voorgevoel, omdat het laboratoriumonderzoek dan onmiddellijk wordt gestart.
Een kind met een acute infectie presenteert zich vaak in de eerste lijn. In de overgrote meerderheid (< 1%) gaat het om een niet-ernstige, zelflimiterende infectie. Desalniettemin kunnen ernstige infecties gepaard gaan met belangrijke morbiditeit en mortaliteit. Het blijft daarom cruciaal deze tijdig te herkennen.
Jeuk en lokale zwelling zijn onschuldige maar vervelende gevolgen van een insectensteek of -beet. Men kan echter ook overdreven reageren met forse lokale reacties of zelfs ernstige systemische en potentieel levensbedreigende reacties.
Luierdermatitis is één van de meest frequente aandoeningen op zuigelingenleeftijd. In de pathogenese speelt de combinatie van occlusie en frictionele beschadiging door de luier met incontinentie voor urine en feces een centrale rol.
De zware regenval en overstromingen in Libië hebben volgens het Rode Kruis een enorm aantal doden veroorzaakt. Volgens Tamer Ramadan, een verantwoordelijke van de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halvemaanverenigingen (IFRC), zegt dat er wel duizenden dodelijke slachtoffers zouden kunnen zijn.
In de zaak rond de legionellabesmetting in de kanaalzone rond Evergem, waarbij twee personen om het leven kwamen, hebben de nv Stora Enso Langerbrugge en drie verantwoordelijken binnen het bedrijf een akkoord bereikt met het openbaar ministerie om schuld te erkennen. Dat bleek op de zitting voor de Gentse correctionele rechtbank, die de zaak uitstelde tot 9 januari om de regeling tot schadevergoeding met slachtoffers en nabestaanden af te ronden.
Vrouwelijke chirurgen krijgen in het Verenigd Koninkrijk ook tijdens operaties te maken met seksueel wangedrag door collega's, in sommige gevallen gaat het zelfs om verkrachting. Dat bericht de Britse openbare omroep BBC, die exclusief inzage kreeg in een onderzoek onder 1.434 mannelijke en vrouwelijke chirurgen. Hun beroepsorganisatie, Royal College of Surgeons, noemde de bevindingen "uitermate schokkend".
Het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC), dat in financiële moeilijkheden verkeert, gaat tegen volgend jaar nog eens 270 banen schrappen op zijn zetel in Genève. Dat heeft het ICRC maandag aangekondigd. Dit jaar werden wereldwijd al 1.500 banen geschrapt.
Tussen 12 en 30 september zullen alle Brusselaars tussen 50 en 74 jaar uitgenodigd worden voor een gratis darmkankertest. Ze kunnen daarvoor een testkit ophalen bij de apotheek.
De inkomsten uit legaten voor goede doelen zijn in 2022 opnieuw gestegen. Dat blijkt uit de legatenbarometer van de HoGent, die de afgelopen jaren een positieve trend aantoont. De Gentse hogeschool HoGent houdt in opdracht van testament.be jaarlijks een enquête om de geldstromen uit erfenissen en legaten aan goede doelen in kaart te brengen.
Onlangs raakte bekend dat professor en minister Frank Vandenbroucke werkt aan striktere regels voor artsen: "Wie de taal van de patiënt niet spreekt, kan zijn erkenning verliezen", heette het. Dr. Bosquet heeft zo zijn bedenkingen en richt zich in een brief tot de minister.
Chronische huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem gaan gepaard met een substantiële psychosociale impact. Naast de lichamelijke klachten zoals jeuk, ervaren patiënten bijvoorbeeld stemmingsklachten, schaamte, verlaagd zelfvertrouwen en sociale angst. Desondanks wordt de psychosociale impact van huidaandoeningen nog altijd structureel onderschat en onvoldoende door artsen herkend in de klinische praktijk.
Nog tot en met 23 september loopt de gratis expo ‘Wat Alz? van Oei naar Waw!’’ in de ‘grote hal’ van Hal 5 in Leuven. Uitvergrote tekeningen van kinderen tonen hoe zij kijken naar hun eigen grootouders, gezonde en zieke ouderen. Aan de hand van een wetenschappelijke analyse van méér dan 800 kindertekeningen uit Vlaanderen en Nederland onderzoekt Kasper Bormans, PhD (KU Leuven & Universiteit Maastricht) wat Covid met het mentaal welzijn van kinderen doet.
Gewrichtsontstekingen worden, anders dan werd aangenomen, niet veroorzaakt door veranderingen (in de talrijke bacteriën) in de darmen. Dat bewijst een nieuwe studie van het Centrum voor Inflammatieonderzoek van VIB-UGent, die vandaag verschijnt in het wetenschappelijke tijdschrift EMBO Molecular Medicine.
Bij ons staat de ingreep nog in de kinderschoenen, Nederland heeft er al flink wat ervaring mee: in 2023 werken er 8.997 praktijkondersteuners (POH) in de huisartsenzorg. Dat is een verdubbeling sinds 2016. Ook het aandeel huisartsenpraktijken dat een POH in dienst heeft is gestegen van 88% naar 94%. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Praktijkondersteuners en Praktijkverpleegkundigen (NVvPO).
Onlangs werd het nieuwe VGSO-bestuur verkozen. Het Vlaams Geneeskundig StudentenOverleg trekt meteen alle registers open voor de organisatie van zijn jubileumcongres op 21 oktober dit jaar.
Met mijnWGK lanceert Wit-Gele Kruis, als eerste thuiszorgorganisatie in Vlaanderen, een mobiele zorgapp. Daarop kunnen patiënten en mantelzorgers hun elektronische dossier raadplegen. Het platform bestaat al sinds 2016, maar was tot nu toe enkel beschikbaar op de computer. "De mijnWGK-app die nu gelanceerd is, is gebruiksvriendelijker, eenvoudig en snel toegankelijk", klinkt het.
In een Japans onderzoek bestudeerden onderzoekers de incidentie van het cardiovasculaire risico bij proefpersonen die niet ontbeten.
In een cohortstudie werden de effecten van het DASH-dieet gemeten. De in dit cohort opgenomen studies tonen aan dat de bloeddruk daalt en dat er dus mogelijk sprake is van een verlaagd risico op myocardinfarct. In dit Zweedse cohort analyseerden de onderzoekers de effecten van DASH op het risico op een hartaanval.
In een in het American Journal of Clinical Nutrition gepubliceerde studie analyseerden de onderzoekers de rol van kalium (K) in de overleving van personen met of zonder chronische nieraandoening (CKD).
In een meta-analyse werd gekeken naar de invloed van de consumptie van chocoladedranken of pure chocolade op de bloeddruk.
Het hof van beroep in Gent velde een opmerkelijk arrest over een vennootschap die vastgoed ter beschikking stelt aan haar bestuurder. De vennootschap moet niet aantonen hoeveel prestaties de bedrijfsleider levert om de kostenaftrek te verantwoorden. In die zin gaat het verder dan eerdere arresten en vormt het een precedent.
De behandeling van diabetes bestaat onder meer uit een aanpassing van het voedingspatroon. Intermittent fasting zou een alternatief kunnen zijn voor een globale verlaging van de dagelijkse calorie-inname. Maar zou intermittent fasting ook voor een verbetering kunnen zorgen bij type 2-diabetici die worden behandeld met insuline?
Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) krijgt een dotatie van meer dan 21 miljoen. Het ontwerp koninklijk besluit daarvoor werd op de ministerraad goedgekeurd en is naar het parlement vertrokken.
Laatstejaarsstudenten verpleegkunde betalen bijna 1000 euro inschrijvingsgeld om 840 uur stage op te nemen. "We geven zo maar liefst de helft van ons inschrijvingsgeld, zo’n 405 euro, uit om maandenlang fulltime gratis te werken. Nog beter, we moeten geld uitgeven om de stage te kunnen uitvoeren", heet het in een open brief van Robbe Van Leemput (Vlaamse Vereniging Studenten) aan de Vlaamse regering.
De Vlaamse Sportfederatie roept de overheid op om ervoor te zorgen dat sporters tot 150 euro lidgeld kunnen inbrengen in hun jaarlijkse belastingaangifte. "Door een belastingvermindering voor een deel van het lidgeld in te voeren, kunnen we voor veel mensen de drempel verlagen om te beginnen of te blijven sporten", benadrukt algemeen directeur Pieter Hoof.
Belgen die in een wijk wonen met de schoonste lucht, en dus weinig fijnstof, gaan jaarlijks gemiddeld bijna drie keer naar de huisarts. Bewoners van wijken met de slechtste lucht moeten die gemiddeld 10 procent vaker raadplegen. Dat blijkt uit onderzoek door een consortium van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, onderzoekers van de KU Leuven, UHasselt, Vito en Ircel, de Intergewestelijke cel voor het Leefmilieu.
De eerste editie van 'de Col op voor Kom op tegen Kanker', waarbij 121 fietsers de Col des Saisies in de Franse Alpen beklommen, heeft 242.000 euro opgebracht voor kankeronderzoek. Dat meldt Kom op tegen Kanker
Hugues Malonne is vrijdag op voorstel van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke benoemd tot administrateur-generaal van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG).
Het respiratoir syncytieel virus (RSV) is een alomtegenwoordig seizoensafhankelijk respiratoir viraal pathogeen. Het is wereldwijd een belangrijke oorzaak van morbiditeit en mortaliteit bij zuigelingen (kinderen jonger dan 12 maanden).
Osteoporose wordt vaak beschouwd als een aandoening die enkel postmenopauzale vrouwen treft. Echter, één op vijf ouder wordende mannen ontwikkelt een osteoporotische fractuur in zijn leven. Daarenboven wordt deze aandoening vaak niet onderkend bij mannen en bijgevolg niet behandeld.
Late-life depressie is een belangrijke depressieve stoornis bij ouderen. Een depressie op latere leeftijd komt vaak voor en vormt een zware belasting voor de betrokkenen, hun familie en de samenleving.
In Beernem, in West-Vlaanderen, hebben verschillende personen vermoedelijk de darminfectie shigellose opgelopen. Een achttal mensen werden opgenomen in het ziekenhuis. Minstens twintig mensen raakten besmet en zijn ziek. Het Departement Zorg onderzoekt in samenwerking met het FAVV hoe de besmettingen zijn gebeurd, bevestigen beide instanties.
Vorig jaar hebben een pak minder werknemers een aanvraag ingediend om een vergoeding te krijgen voor een beroepsziekte. Dat is een gevolg van een dalend aantal aanvragen naar aanleiding van een coronabesmetting. Dat zegt Fedris, het overheidsagentschap voor beroepsrisico's.
Huisartsenwachtpost Heist -Herselt - Hulshout vierde deze week zijn tienjarig bestaan met een receptie. Inmiddels nemen er 125 huisartsen afwisselend de wachtdienst waar. "Er komen nog heel wat uitdagingen op ons af", vertelt huisarts en voorzitster van de huisartsenwachtpost Trui Sollie in Gazet van Antwerpen.
De effecten van 2 of 3 koppen koffie per dag, in de vorm van gewone koffie bereid met gemalen koffie, instantkoffie of cafeïnevrije koffie werden bestudeerd en vergeleken met de cardiovasculaire gezondheid van proefpersonen die helemaal geen koffie dronken.
Vandaag worden kinesitherapeuten over de hele wereld in de schijnwerpers gezet. De veelzijdigheid van kinesitherapie is vaak nog te onbekend bij de bevolking én andere zorgverleners. Daar werkt AXXON, de Belgische beroepsvereniging voor kinesitherapeuten, elke dag aan, meldt de belangengroep.
Hersenwetenschapper Marlies Gillis (KU Leuven) heeft de Eos Pipet gewonnen. De 28-jarige hersenwetenschapper kreeg die voor haar onderzoek naar de N400-respons, het hersengolfje dat aangeeft dat je taal begrijpt. Haar onderzoek opent de deur voor concrete toepassingen, zoals het testen van gehoorverlies en taalbegrip bij jonge kinderen.
Kinderen gaan steeds vaker zelf (digitaal) op zoek naar informatie. Om ervoor te zorgen dat kinderen de juiste info te lezen of te horen krijgen, ontwikkelde AZ Maria Middelares een website op kindermaat.
Een plantaardig voedingspatroon wordt alsmaar populairder, wat deels toe te schrijven is aan de mogelijke voordelen voor de gezondheid en de ecologische voetafdruk. Maar volgens eerdere cohortonderzoeken zou plantaardige voeding op zich de gezondheid niet per se verbeteren. De samenstelling ervan zou cruciaal zijn om het risico op chronische ziekten te verlagen.
Wanneer we onze kinderen na de zomervakantie weer naar school sturen, vertrouwen wij erop dat ze in veilige en gezonde omstandigheden kunnen schoollopen. Niet minder dan 61 Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB) zien in Vlaanderen toe op de lichamelijke en geestelijke gezondheid van alle schoolgaande kinderen en jongeren.
Spoed Stuivenberg sluit definitief om 12 uur, Spoed ZNA Cadix gaat vanmiddag open om 13u. Dat komt doordat het laatste materiaal moet worden verhuisd naar de nieuwe spoed. De voorbije uren is met man en macht gewerkt om de spoeddienst vervroegd te kunnen openen. Normaal gezien zou de verhuis pas over tien dagen gebeuren.
De UHasselt gaat op zoek naar diabetespatiënten tussen de 35 en 75, om te achterhalen welke oefentherapie het beste kan helpen in de bestrijding van dementie en hartfalen bij mensen die lijden aan diabetes type 2. Zij zullen een half jaar lang gratis en onder begeleiding kunnen sporten.
ZNA opent in de loop van vandaagd in het nieuwe ziekenhuis ZNA Cadix. Dat is tien dagen vroeger dan gepland. De voorbereiding is in volle gang, het exacte openingsuur volgt later. De opening van de spoed in ZNA Cadix neemt druk weg van andere spoeddiensten in de buurt. Spoed ZNA Stuivenberg sluit vrijdag definitief.
Tot eind september kan u vrijblijvend een bezoek brengen aan de toch wel speciale en aangrijpende tentoonstelling ‘nevel en mist’ in de vroegere ziekenhuisshop in de inkomhal van AZ Alma. Het gaat om een combinatie van zes schilderijen, olieverf op doek, en zes gedichten rond het thema Alzheimer en dementie. De doeken zijn van Kristin Leys die zich hiervoor liet inspireren door gedichten van haar vader Herman Leys.
Kinkhoest is een besmettelijke luchtweginfectie veroorzaakt door de bacterie Bordetella pertussis. Kinderen jonger dan één jaar, en specifieker, kinderen jonger dan 6 maanden, zijn het meest vatbaar voor ernstige complicaties en zelfs sterfte ten gevolge van kinkhoest.
AZ Zeno start een nieuwe discipline neurochirurgie op en verwelkomt dr. Eno Lavrysen als nieuwe arts. “Neurochirurgie is een nieuwe discipline binnen AZ Zeno”, vertelt dr. Lavrysen. “Het is mijn ambitie om samen met de collega’s van de dienst orthopedie onze nieuwe spine unit op de kaart te zetten, waarbij we focussen op complexe en minimaal invasieve rugchirurgie. Daartoe investeerde het ziekenhuis aanzienlijk in de nieuwste technieken en materialen.”
De vzw Rebelle is deze voormiddag samen met radiopresentatrice en vlogster Linde Merckpoel gaan aankloppen bij federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en Vlaams minister van Jeugd en Armoedebestrijding Benjamin Dalle (CD&V) om structurele maatregelen tegen menstruatie te vragen.
In 2021 werden in het Vlaams gewest 7.794 nieuwe gevallen vastgesteld van prostaatkanker, de meest voorkomende kanker bij mannen. Bij vrouwen werden dat jaar 6.860 nieuwe gevallen van borstkanker geregistreerd. Er werd ook bij 62 mannen een nieuwe diagnose van borstkanker, de meest voorkomende kanker bij vrouwen, geregistreerd. Dat publiceert Statistiek Vlaanderen.
Op dinsdagmiddag werd tijdens een vergadering van het MFO (Medisch-Farmaceutisch Overleg) de kwestie van de griepvaccinatie in apotheken besproken. Hoewel de MFO-leden niet de gewoonte hebben om commentaar te geven, gaven ze ons toch een update van de situatie.
De cel Workforce artsen publiceerde een nieuw rapport over "The Physician Workforce in 2041". Het gaat om een projectie van huisartsenpraktijken en een dertigtal andere specialismen. Dit rapport is gebaseerd op recente gegevens en werpt een licht op de mogelijke toekomst van het medische landschap, met dus een aantal intrigerende projecties.
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) heeft, in samenwerking met instellingen uit Indonesië, Cambodja, Spanje en Nederland, 'WikiTropica' in Indonesië gelanceerd. "Dit is de Wikipedia voor tropische ziekten", klinkt het.
In het centrum van Antwerpen is woensdag een Inloopcentrum Dementie geopend in het dagcentrum van woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw Van Antwerpen. Mensen met dementie of een vermoeden van dementie kunnen er terecht voor informatie of contact met lotgenoten. Het project moet voornamelijk sociaal isolement voorkomen.
Op 28 december 2020 werden in ons land de eerste vaccinaties tegen covid-19 gezet bij enkele rusthuisbewoners. Hiermee begon een nationale vaccinatiecampagne die vanaf januari 2021 grootschalig uitgerold werd. Bewoners en personeel van woonzorgcentra werden prioritair gevaccineerd gevolgd door overige gezondheidsmedewerkers en personen met onderliggende gezondheidsaandoeningen.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ziet "zorgwekkende tendensen" wat het coronavirus betreft, nu op het noordelijk halfrond de winter nadert. Dat heeft Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO, gezegd. De WHO roept dan ook op tot meer vaccinaties en een verhoogde waakzaamheid.