Kamer raakt het eens over lijst met sprekers over vaccinatieplicht

De Kamercommissie Gezondheid zal 32 sprekers uitnodigen voor de hoorzittingen vaccinatieplicht. Dat blijkt uit de definitieve lijst die naar de commissieleden is gestuurd. Het gaat onder meer om hoogleraar Rik Torfs, microbioloog Herman Goossens, motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste en professor grondwettelijk recht en ex-Kamerlid Hendrik Vuye.

De vraag of het coronavaccin al dan niet verplicht moet worden voor de volwassen bevolking, klinkt nu al maanden. De kwestie verdeelt niet alleen de samenleving, ook binnen de regering liggen de meningen uiteen. De Kamer besliste vorige week om in eerste instantie een breed debat te voeren binnen de commissie Gezondheid. Die zal hoorzittingen met experten uit verschillende domeinen organiseren, om d an eventueel over te gaan tot een wetgevend initiatief.

De Kamercommissie Gezondheid ondernam gisteren/dinsdag al een poging om die hoorzittingen te regelen, maar die poging strandde na 2,5 uur discussie. Commissievoorzitter Thierry Warmoes (PVDA) had een lijst met achttien sprekers samengesteld uit de ruim zeventig namen die de fracties op voorhand hadden voorgesteld, maar oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang vonden daarin hun gading niet terug. Van het Vlaams Belang werd maar één spreker geselecteerd, klonk het, terwijl N-VA benadrukte dat verschillende disciplines ontbraken. Het ging onder meer om de huisartsen, kinderartsen en experten aansprakelijkheidsrecht.

Voorzitter Warmoes ondernam woensdag een nieuwe poging in samenspraak met ondervoorzitters Nathalie Muylle (CD&V) en Hervé Rigot (PS). Die resulteerde in een definitieve lijst, met daarop 32 sprekers. Onder meer professor artificiële intelligentie Tijl De Bie (UGent), professor grondwettelijk recht Hendrik Vuye, onderzoeker Sam Brokken, kerkjurist Rik Torfs en vaccinoloog Geert Vanden Bossche zijn toegevoegd aan de agenda.

Daarnaast mogen onder meer ook nog Domus Medica-voorzitter en huisarts Roel Van Giel, klinisch bioloog Emmanuel André, viroloog Johan Neyts, biostatisticus Geert Molenberghs, microbioloog Herman Goossens en motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste aanschuiven.

De hoorzittingen vinden plaats op woensdag 26 januari, maandag 31 januari, woensdag 2 februari en vrijdag 4 februari. Mogelijk beslist de Kamercommissie daarna om nog andere namen te horen. Sowieso worden er nog aparte hoorzittingen georganiseerd met de sociale partners en met coronacommissaris Pedro Facon.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.