Meisjes kampen in adolescentie meer met zelfmoordgedachten dan jongens, volgens Sciensano

De mentale gezondheid van adolescente meisjes is slechter dan die van jongens. Zo denken meisjes tijdens de adolescentie vaker aan zelfmoord dan jongens en kampen ze ook meer met depressieve symptomen. Dat blijkt maandag uit een gezondheidsrapport van Sciensano, het federale onderzoekscentrum voor de volksgezondheid.

Op vlak van fysieke gezondheidszorg doen adolescente meisjes het beter dan jongens. Ze zijn meer bezig met preventieve gezondheidszorg zoals gezond eten, ook zorgen ze beter voor zichzelf. Sporten doen jongens wel meer dan meisjes. 

Met het gezondheidsrapport wil Sciensano inzichten geven in de huidige stand van zaken van vrouwengezondheid in België. "Historisch gezien is de gezondheid van vrouwen en meisjes vaak over het hoofd gezien als gevolg van discriminatie, waardoor vrouwen en meisjes hun volledige gezondheidspotentieel niet kunnen bereiken", aldus Sciensano.

Sciensano merkt op dat er voor sommige vrouwenziekten nog te weinig aandacht is in België. "Ziektes zoals endometriose, een aandoening aan de baarmoeder, worden in België nog te vaak verkeerd gediagnosticeerd, onderbehandeld of niet herkend", aldus het rapport. "Dit zijn risicofactoren voor onvruchtbaarheid en andere aandoeningen."

Voor de gezondheid van moeders rond de geboorte van een kind haalt België wel goede punten, maar er bestaan nog steeds ongelijkheden. Vrouwen van Marokkaanse, Sub-Saharisch Afrikaanse en Turkse afkomst scoren gemiddeld lager op het vlak van maternale en perinatale gezondheid dan vrouwen met een Belgische nationaliteit.

Premenopauzale symptomen, symptomen die voorkomen voor het einde van de laatste menstruatie, worden volgens het rapport onderbehandeld. "Dit kan een negatieve impact hebben op de levenskwaliteit."

Een veelvoorkomende ziekte voor vrouwen is borstkanker, een op de zeven vrouwen krijgt er ooit mee te maken. Daarom zijn preventieve screenings enorm belangrijk. Het aantal screenings voor borstkanker, baarmoederhalskanker en kanker in de dikke darm ligt hoger in het Vlaamse Gewest dan in het Waalse en het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest.

Vrouwen van "oudere" leeftijd lopen meer risico op osteoporose, een ziekte die zorgt voor zwakkere botten, dan mannen. In 2018 kregen bijna tien keer meer vrouwen van 55 jaar en ouder (13 procent) osteoporose dan mannen (1,8 procent). Al kan dat ook liggen aan een onderdiagnose van osteoporose bij mannen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.