Acht op de tien vrouwen worden niet behandeld na een eerste breuk door osteoporose

Acht op de tien vrouwen worden niet behandeld voor osteoporose na een eerste botbreuk veroorzaakt door de ziekte. Dat blijkt uit een studie uitgevoerd door het Brugmann Universitair Ziekenhuis die donderdag in Le Soir staat.

Osteoporose veroorzaakt geen symptomen totdat een bot breekt. Uit de epidemiologische studie, gecoördineerd door professor Jean-Jacques Body, blijkt dat 80 procent van de vrouwen die een eerste breuk hebben opgelopen door osteoporose geen specifieke behandeling krijgen. "Een eerste breuk, een belangrijk waarschuwingssignaal, wordt vaak niet opgemerkt", zegt Body. 

Dat komt door een gebrek aan informatie en bewustzijn, zowel bij patiënten als huisartsen. En dat terwijl uit een recent Sciensano-rapport blijkt dat tussen 13 procent en 22 procent van de vrouwen getroffen wordt. 

De studie ontwikkelde daarom een betrouwbaarder hulpmiddel voor het voorspellen van het risico op breuken bij vrouwen boven de 60, door meer risicofactoren te testen. "Die omvatten leeftijd, botmassa, laag BMI, andere chronische ziekten en vroege menopauze. En dan zijn er nog eerdere fracturen, die een groot risico vormen, omdat ze in bijna de helft van de gevallen gevolgd worden door een tweede breuk door osteoporose."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.