Eerste sensoren voor burgeronderzoek naar geluid geïnstalleerd

De eerste sensoren van De Oorzaak zijn maandag geïnstalleerd in Antwerpen. De Oorzaak is het grootste burgeronderzoek ooit naar geluid in Vlaanderen. In totaal krijgen 2.400 mensen twee maanden lang een instrument om geluid te meten.

Welke geluiden horen we dagelijks? Welke klinken het luidst en wat doet dat met onze gezondheid? Op die vragen willen onderzoekers van de Universiteit Antwerpen samen met burgers een antwoord vinden. 

Het project startte in september 2023. Deelnemers brachten toen hun geluidsomgeving in kaart tijdens een wandeling door hun buurt. De zogenaamde 'Grote Geluidsbevraging' leverde heel wat data op. Tegelijkertijd konden inwoners van Antwerpen, Gent en Leuven zich kandidaat stellen om een slimme geluidssensor aan hun slaapkamerraam te installeren. 

De 2.400 burgerwetenschappers krijgen nu twee maanden lang een dergelijke sensor. Een algoritme voorziet elk piekgeluid van een label: bijvoorbeeld een vliegtuig, stemmen, een auto of een tram. Datzelfde algoritme vat tevens de belangrijkste kenmerken van het geluid samen, zoals volume, frequentie en duur. Onderzoekers krijgen de geanalyseerde data vervolgens doorgestuurd via het telefoonnetwerk.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.