AZG en Dokters van de Wereld bezorgd over verplichte medische onderzoeken

Artsen Zonder Grenzen en Dokters van de Wereld maken zich zorgen over een aantal maatregelen in de migratiehervorming, die een "bijzonder schadelijke impact kunnen hebben op de gezondheid van mensen". De ngo's verwijzen onder meer naar de verplichte medische onderzoeken.

De Kamer zette donderdag het licht op groen voor een wetsontwerp van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) rond een aanklampend terugkeerbeleid. Minstens 100.000 mensen verblijven illegaal in ons land. De overheid ondervindt de grootste moeite om die mensen terug te sturen naar hun land van afkomst. De Moor wil daar een mouw aan passen. "Vrijwillig als het kan, gedwongen als het moet", is daarbij het credo van de CD&V-staatssecretaris.

Concreet komen er bij de Dienst Vreemdelingenzaken meer 'ICAM-coaches' om vreemdelingen individueel op te volgen en aan te sporen om vrijwillig terug te keren naar het land van herkomst. De hervorming voorziet ook een medewerkingsplicht, onder meer voor medische onderzoeken. Terugkeerders zouden niet meer alleen door agenten van de luchtvaartpolitie begeleid kunnen worden, maar ook door ambtenaren van de Dienst Vreemdelingenzaken.

"Een meerderheid in het parlement stemt dus voor een wet waarbij verplichte medische onderzoeken niet worden uitgevoerd in het belang van de patiënt en zijn gezondheid, maar uitsluitend in het kader van een administratieve procedure, namelijk gedwongen uitzetting", stellen de medische humanitaire organisaties in een reactie. "De wet voorziet bovendien dat deze verplichte onderzoeken kunnen gepaard gaan met het gebruik van "dwangmethoden" zoals handboeien, armbanden en andere vormen van fysiek geweld."

Ze wijzen erop dat de wijziging "directe risico's vormen voor het welzijn van mensen in detentie". "Dergelijke praktijken zijn in strijd met de medische ethiek en het 'do no harm'-principe", stellen ze. De maatregelen maken volgens de organisaties de weg vrij voor mishandelingen met fysieke en psychologische gevolgen voor de gezondheid van mensen.

De ngo's zijn wel tevreden dat er een verbod komt op de opsluiting van minderjarigen in gesloten centra.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.