Amgen optimistisch over ontwikkeling nieuw anti-obesitasmiddel

Het Amerikaanse biotechbedrijf Amgen is optimistisch over de ontwikkeling van een mogelijk nieuw middel tegen obesitas, MariTide. De eerste resultaten van een klinische studie zijn "erg bemoedigend", verklaarde topman Robert Bradway donderdag tijdens een conferencecall naar aanleiding van de kwartaalresultaten. 

"We hebben vertrouwen in het gedifferentieerde profiel van MariTide en geloven dat het belangrijke medische behoeften zal aanpakken," aldus Bradway. Zijn verklaring stuurde het Amgen-aandeel tot 15,9 procent hoger bij beursopening, de sterkste stijging sinds juli 2009.

Andere farmabedrijven als Eli Lilly & Co. en Novo Nordisk hebben al succesvolle medicijnen tegen obesitas gelanceerd. Het gaat om een erg belangrijke markt, die volgens het financiële persagentschap Bloomberg tegen 2030 meer dan 80 miljard dollar aan omzet per jaar kan vertegenwoordigen.

Analisten zien dan ook "een blockbuster"-potentieel in MariTide. Het voordeel van het middel is dat patiënten slechts één spuitje per maand nodig zouden hebben om na enkele maanden tot 14,5 procent gewicht te verliezen. Zelfs als ze stoppen met het middel, verliezen sommigen in de maanden nadien nog kilo's. Amgen investeert al in de bouw van productiecapaciteit, hoewel de klinische studies nog maar halverwege zijn.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.