Parket Oost-Vlaanderen waarschuwt voor gevaarlijke nieuwe drug

Het parket Oost-Vlaanderen waarschuwt voor de drug "Monkey Dust", die agressie, hallucinaties of spasmen kan veroorzaken, nadat in Oudenaarde acht personen opgepakt en aangehouden werden op verdenking van dealen. "Zelfs bij beperkt gebruik kan deze drugs op korte termijn heel wat schade aanrichten aan de mentale en fysieke gezondheid", meldt het parket.

De politie trof begin april in Oudenaarde een 28-jarige vrouw aan met zware spasmen, zegt het parket. "De vrouw werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar bleek dat zij onder invloed was van de drugs Monkey Dust. De vrouw verbleef enkele dagen op intensive care. Ze was er erg aan toe. De politie startte een onderzoek. Na diverse huiszoekingen in de buurt van Oudenaarde werden nog vier personen, onder wie een vrouw van 26, en drie mannen van 25, 28 en 42 jaar, gearresteerd."

   Bij de huiszoeking werden verschillende soorten drugs aangetroffen, waaronder ook Monkey Dust. De vier verdachten werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Oudenaarde op verdenking van inbreuken op de drugwetgeving en aangehouden. "Een dag later werden nog een man van 26 jaar en een vrouw van 29 jaar gearresteerd en voorgeleid bij de onderzoeksrechter van Oudenaarde wegens het bezit van verdovende middelen, waaronder Monkey Dust, in het bijzijn van een minderjarige. Een tweejarig kind testte positief op diverse soorten harddrugs", meldt het parket. De twee werden ook aangehouden door de onderzoeksrechter in Oudenaarde. 

   In de tweede week van april werd nog een huiszoeking uitgevoerd in Ronse bij twee personen die verdacht worden van drugsverkoop en drugsbezit. Opnieuw werden verschillende drugs aangetroffen, waaronder ongeveer een tiental gram Monkey Dust. Ook die twee verdachten werden onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

   Alle acht verdachten verschenen intussen voor de raadkamer in Oudenaarde, die hun aanhouding verlengde met een maand. "Het parket Oost-Vlaanderen wenst te benadrukken hoe schadelijk deze bijzonder verslavende drug is. Na inname kan men zeer agressief worden, hallucinaties krijgen en/of spasmen. Monkey Dust is een designerdrug, die een afgeleid product is van de chemische substantie cathinon en aldus verboden is onder de Belgische drugswet." Ook flakka, gekend als de 'zombiedrug', behoort tot de familie van de synthetische cathinonen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.