Kamer stemt in met 'harde stop' voor geheime farmadeals wanneer patent vervalt

De plenaire vergadering van de Kamer heeft donderdagnacht ingestemd met een aantal hervormingen in het geneesmiddelenbeleid. Geheime farmacontracten zullen daardoor meteen worden stopgezet als de bescherming van het geneesmiddel door bijvoorbeeld een octrooi komt te vervallen. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) maakt zich sterk dat patiënten zo sneller toegang zullen krijgen tot betaalbare en innovatieve geneesmiddelen.

Over de hervorming van het geneesmiddelenbeleid tekende minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) vorig jaar al een roadmap uit in samenspraak met het Riziv. Een deel van de voorstellen uit dat plan kreeg donderdag groen licht in de Kamer.

Het gaat onder meer over een 'harde stop' voor contracten met confidentiële kortingen - zogenaamde 'geheime farmadeals' - als het patent op het geneesmiddel in kwestie vervalt. De contracten worden in dat geval onmiddellijk stopgezet, waardoor er goedkopere alternatieven zoals generieke geneesmiddelen of biosimilars op de markt kunnen komen. 

Bovendien zal de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen (CTG) op voorhand de beoogde prijs bepalen, zodat fabrikanten van alternatieve medicatie inzage krijgen in de prijs en minder risico moeten nemen bij het betreden van de markt. 

Het wetsontwerp van Vandenbroucke bevat nog een aantal andere nieuwigheden. Zo zullen innovatieve therapieën voortaan terugbetaald kunnen worden nog voor er een postieve beoordeling is van het Europees Geneesmiddelenagentschap. Patiënten in nood krijgen op die manier sneller toegang tot geneesmiddelen. 

Tot slot krijgt een patiëntenforum binnen het Riziv vaste vertegenwoordiging in de CTG en de Commissie voor Advies in geval van Tijdelijke Tegemoetkoming voor het gebruik van een geneesmiddel (CATT). Dat moet ervoor zorgen dat patiënten beter beter betrokken worden bij de procedures.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.