Biofarma blijft groeien in België

De biofarmaceutische sector heeft in vijf jaar tijd bijna een vijfde meer directe jobs gegenereerd, blijkt uit cijfers van Pharma.be, de koepelorganisatie van zo'n 130 innovatieve farmaceutische bedrijven die in België actief zijn. De export van de sector daalde echter ten opzichte van 2022, door het lagere aantal uitgevoerde coronavaccins.

In het jaarverslag onder de naam 'Pharma Figures' geeft de koepelorganisatie een overzicht van de economische voetafdruk van de sector in 2023. De sector stelde vorig jaar rechtstreeks 44.958 mensen tewerk, een stijging van meer dan 1.400 banen in twaalf maanden en meer dan 7.000 in vijf jaar tijd.

De export van biofarmaceutische producten was in 2023 78 miljard euro waard, een daling van 21,3 miljard in één jaar. Als bij die exportcijfers de COVID-19-vaccins, waarvan de uitvoer sterk daalde in 2023, niet worden meegeteld, stijgt het cijfer met 0,6 miljard. "De sector draagt voor 56 procent bij aan het handelsoverschot van België, veruit het grootste aandeel van alle sectoren", klopt Pharma.be zich op de borst.

De federatie is ook verheugd dat de toegevoegde waarde in vijf jaar tijd is verdubbeld tot 13,4 miljard vorig jaar. De biofarmaceutische industrie is daarmee de "leidende sector voor toegevoegde waarde sinds 2019", klinkt het.

Gezien die cijfers "is het cruciaal dat de volgende federale en regionale overheden structureel aandacht hebben voor de impact van beleidsmaatregelen op de concurrentiepositie en slagkracht van de Belgische biofarmaceutische industrie", zegt Caroline Ven, CEO van Pharma.be in de aanloop naar de verkiezingen. 

Ze pleit in het bijzonder voor een aantrekkelijk fiscaal kader, steun voor onderzoek en ontwikkeling, bescherming en erkenning van intellectuele eigendomsrechten en snelle toegang voor patiënten tot nieuwe innovatieve behandelingen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.