Alcoholtests: de behoefte aan de diensten van een arts moet sterk worden verminderd

Vanaf 1 mei kunnen automobilisten niet langer een wachttijd van 15 minuten vragen voordat ze hun blaastest op alcohol laten uitvoeren. De tests zullen dus in alle gevallen direct worden uitgevoerd. En met de technische mogelijkheden van de nieuwe meettoestellen zou het beroep op de hulp van een arts sterk moeten verminderen.

De vertraging van 15 minuten, bedoeld om het "alcoholmond"-effect te neutraliseren dat het resultaat kan vertekenen, is nu achterhaald omdat moderne apparatuur in staat is om deze vertekening te elimineren, legt de FOD Mobiliteit uit.

Vanaf 1 juli 2024 wordt het minimumvolume uitgeademde lucht verlaagd tot 1,2 liter (tegenover 1,9 liter nu). Deze wijziging is ook het gevolg van de technische vooruitgang van de huidige blaastests, die al geldige resultaten geven vanaf 1,2 liter uitgeademde lucht. 

Deze verandering zal tijd besparen voor de politie: de drempel van 1,9 liter was soms moeilijk te bereiken voor sommige mensen die moeite hadden met ademhalen, waardoor een arts naar de plaats van de controle moest worden geroepen om een bloedmonster te nemen. Door de drempel te verlagen en aan te passen aan de technische mogelijkheden van de nieuwe meettoestellen, zou het beroep op een arts sterk moeten verminderen. De politie zal dus meer tests kunnen uitvoeren in dezelfde periode. 

België streeft naar nul doden en ernstig gewonden op de weg tegen 2050, vooral dankzij het federale plan voor verkeersveiligheid. Rijden onder invloed is nog steeds de oorzaak van veel ongevallen.

In België worden dagelijks twaalf ongevallen geregistreerd waarbij een bestuurder onder invloed betrokken is, dat is één ongeval om de twee uur.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.