Paul Callewaert van Solidaris viseerde CM op 1 mei

Paul Callewaert, topman van de socialistische mutualiteit Solidaris, viseerde aan de vooravond van de Dag van de Arbeid het christelijke ziekenfonds CM. De euthanasievoorstellen van Luc Van Gorp moeten het ontgelden.

CM-voorzitter Luc Van Gorp zei begin deze maand dat mensen op het einde van hun leven moeten kunnen aangeven dat hun leven voltooid is, ook wanneer er geen sprake is van ondraaglijk lijden. Hij linkte dat gekozen levenseinde aan de vergrijzing en de explosie van kosten die daar bij hoort.

Volgens Callewaert probeert Van Gorp met dat voorstel budgettaire en organisatorische problemen op te lossen via euthanasie. "Geen sprake van en we hopen nooit nog zoiets te horen", zegt hij. "Een gezondheidsbeleid, waar een ziekenfonds kan achter staan, moet erop gericht zijn levensmoeheid te bekampen door de oorzaken van deze levensmoeheid aan te pakken. Bijvoorbeeld door mensen uit hun isolement te halen, het socioculturele werk via de ziekenfondsen kan daarvoor dienen, of door te zorgen voor voldoende prikkels zodat de fysieke en psychische mogelijkheden maximaal behouden blijven."

Ook de rechtse partijen die willen besparen op de gezondheidszorg zijn kop van Jut bij Callewaert. "Het wegsnijden van miljarden in de gezondheidszorg lijkt voor sommigen nu al verworven", zegt hij. "Zoals iedereen zijn we ons bewust dat er efficiëntiewinsten te rapen vallen. Maar die situeren zich voornamelijk aan de aanbodzijde, bij de gezondheidsindustrie, en niet bij de patiënt."

Er moet volgens Callewaert op Europees vlak paal en perk worden gesteld aan de overwinsten. Zowel op testen als op producten. "Het is ethisch niet verantwoord dat geneesmiddelen 18 keer duurder worden verkocht dan ze waard zijn. De kostprijs van medische producten en systemen moet in overeenstemming gebracht worden met de reële voordelen en meerwaarde voor de gezondheid van de patiënt. Patiënten moeten niet langer betalen voor zorgen waar ze niets aan hebben."

Tot slot is er ook bij Callewaert frustratie over de andere partijen die zich proberen te manifesteren op 1 mei. Onder meer de premier houdt nu al enkele jaren een speech op de socialistische feestdag en ook Vlaams Belang roert zich. "Extreemrechts probeert onze feestdag te kapen, niet met de bedoeling sociale welvaart te brengen, maar om ze af te breken. Om asociale maatregelen en voorstellen te laten rijpen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.