Kamer verlaagt grens voor inwerkingtreding om tariefakkoord tandartsen te reanimeren

De plenaire vergadering van de Kamer heeft donderdagavond ingestemd met een verlaging van de grens voor de inwerkingtreding van het tariefakkoord voor tandartsen. Dat moet ervoor zorgen dat het recent verworpen tariefakkoord in de meeste arrondissementen van het land alsnog kan worden toegepast.

Vorige maand raakte bekend dat minder dan 60 procent van de tandartsen zijn toegetreden tot de nieuwe conventie die de tarieven voor de terugbetaalde zorg vastlegt. De conventie kan daardoor niet in werking treden, waardoor tandartsen nergens verplicht zijn om de overeengekomen tarieven toe te passen. 

De federale regering paste daar op voorstel van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) een mouw aan. De grens voor het aanvaarden van de conventie wordt teruggebracht naar 55 procent van de tandartsen. Dat betekent dat het tariefakkoord op veel plaatsen wel in werking kan treden. In streken waar minder dan de helft van de tandartsen aangaf te willen toetreden tot de conventie, is dat niet het geval. Het gaat onder meer om het arrondissement Antwerpen.

De oplossing van Vandenbroucke werd door de meerderheid in een wetsvoorstel gegoten, dat donderdagavond groen licht kreeg in de plenaire Kamer.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.