Departement Zorg roept op om tijgermuggen buitenspel te zetten

Om de verspreiding van tijgermuggen in Vlaanderen te vertragen, roept het departement Zorg op om ze te melden en om broedplaatsen te verwijderen. "De tijgermug helemaal buitenhouden in Vlaanderen is onmogelijk, maar we kunnen de komst en verspreiding wel zoveel mogelijk vertragen", klinkt het bij woordvoerster Valerie Weekers.

De tijgermug is gitzwart met witte strepen op lijf en poten en is nauwelijks een halve centimeter groot. Vorig jaar werden ze al in vijftien Vlaamse gemeenten aangetroffen, bijna een verdubbeling tegenover 2022. Tijgermuggen zijn agressiever dan inheemse muggen en mensen reageren vaak sterker of allergisch op beten. 

Bovendien kunnen tijgermuggen een aantal tropische ziekten, zoals dengue en chikungunya, overdragen. Als een tijgermug een zieke persoon bijt, kan de mug bij een volgende bloedmaaltijd de ziekte overdragen naar een andere gezonde persoon. De kans op overdracht is momenteel nog wel klein in ons land.

Om de overwintering van de muggen echter te beperken, roept het departement Zorg op om tijgermuggen altijd te melden via www.muggensurveillance.be of via de app Muggen Surveillance. Verder is het belangrijk om stilstaand water in tuinen af te sluiten of regelmatig te verversen. "Een plantenschaal met een beetje water, een regenton of een emmer in de tuin zijn perfecte broedplaatsen", klinkt het.

Ook muggeneters in de tuin, zoals kikkers, salamanders, vleermuizen en libellen, kunnen de verspreiding van tijgermuggen tegengaan. Het agentschap vraagt tot slot om tijgermuggen "geen lift" te geven. "Het zijn actieve jagers, ze volgen mensen tot in de wagen of truck. Zo komen ze ook hier, zelfs vanuit Zuid-Frankrijk."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.