Ook Orde mengt zich in debat dringende medische hulp illegalen

De Orde der artsen is bezorgd over het wetsontwerp over de dringende medische hulpverlening aan illegalen. Dat naar aanleiding van de positie van Minister van Maatschappelijke Integratie Denis Ducarme (MR). Die wil dat een controle-arts nagaat of de hulpverlening wel effectief dringend was, maar stuit daarbij op verzet van oppositie en werkveld.

Het wetsontwerp werd dinsdag een eerste keer besproken in de Kamercommissie Volksgezondheid. Minister Ducarme kreeg er de wind van voren van oppositiepartijen sp.a en Groen, en ook de meerderheidspartners CD&V en N-VA waren niet onverkort positief.

Vooral het plan om 'controle-artsen' te laten nagaan of een arts die dringende medische hulp heeft verstrekt, dat ook terecht heeft gedaan, stoot tegen de borst. Volgens de oppositie draait de minister de bevolking "een rad voor de ogen" wanneer hij het heeft over misbruik in de sector en zijn de werkelijke cijfers verwaarloosbaar. Een raadgevend arts van de HZIV (Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering, red.) stelde tussen januari en juni 2016 6% inbreuken vast, goed voor twaalf gevallen.

Waardigheid eerbiedigen

Ook de nationale raad van de Orde der artsen is bezorgd. De Orde noemt het "niet raadzaam" om zich bezig te houden met de "terminologie" in plaats van op de "behoeften die de medische hulp dient te dekken". De artsen herinneren er ook aan dat "de leden van het medisch korps beloofd hebben de menselijke waardigheid te zullen eerbiedigen."

Niet alleen dringende zorg

De Orde vindt daarnaast dat de medische hulp voor illegalen eigenlijk niet beperkt mag worden tot dringende zorg. "De medische zorg omvat alle zorg voor een leven in menselijke waardigheid."

Het wetsvoorstel van Ducarme geraakte niet in eerste lezing door de commissie. Wellicht na de krokusvakantie buigen de parlementsleden zich een tweede keer over de tekst.

(Belga en eigen berichtgeving)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.