Euromelanoma, een Europees netwerk van dermatologen dat zich inzet voor de preventie en vroegtijdige opsporing van huidkanker, en Stichting tegen Kanker bundelen de krachten in een nieuwe preventiecampagne. De campagne focust op het stimuleren van 'zonveilig' gedrag bij kinderen en jongeren, om zo op langere termijn veel minder risico's op huidkanker te creëren.
De noodzaak van de campagne wordt volgens de kersverse partnerorganisaties onderstreept door recente onderzoeksresultaten. Uit een bevraging van 4.000 Belgische jongeren tussen 12 en 18 jaar blijkt immers dat zowat driekwart het afgelopen jaar zonnebrand opliep, waarbij meer dan een derde aangaf dat die pijnlijk was. De cijfers tonen aan dat zonveilig gedrag nog onvoldoende is ingeburgerd bij de jeugd, klinkt het in koor, en dat heeft op langere termijn een sterk vergroot risico op huidkanker tot gevolg.
Huidkanker is de snelst stijgende kankersoort in België, met jaarlijks meer dan 50.000 nieuwe gevallen, en overmatige blootstelling aan UV-straling is de belangrijkste oorzaak. Door in te zetten op preventie en het aanleren van zonveilig gedrag van jongs af aan, willen Euromelanoma en Stichting tegen Kanker een generatie creëren voor wie bescherming tegen de zon een vanzelfsprekendheid wordt, vergelijkbaar met andere hygiënische gewoonten.
De campagne geeft concrete adviezen om de huid van kinderen effectief te beschermen tegen de zon. Het gaat allereerst om het dagelijks controleren van de UV-index en daarop inspelen. Bij een hogere index wordt aangeraden om de schaduw op te zoeken. Daarnaast is het dragen van beschermende, maar tegelijkertijd koele kledij die de huid bedekt belangrijk, evenals een hoed voor gezicht en nek. Tot slot moet je zonnecrème met een hoge beschermingsfactor (SPF50+) gebruiken (en regelmatig opnieuw insmeren) die zowel tegen UVA- als UVB-straling beschermt.
Dermatoloog en Belgisch Euromelanoma-voorzitter Thomas Maselis geeft aan dat het steeds toenemend aantal gevallen van huidkanker eigenlijk een historisch gegeven is. "In de vorige eeuw zijn heel veel jongeren aan UV blootgesteld: mensen begonnen met vakantie te gaan, richting de zon, en beschermen daartegen was nog niet ingeburgerd", zegt hij. "De schade die toen is opgelopen, vertaalt zich vandaag in huidkankers. Een tweede reden is het toegenomen zonnebankgebruik, en dan is er nog een derde en dat is het gebruik van medicijnen die de natuurlijke afweer van ons lichaam onderdrukt. Die afweer doet beginnende tumoren verdwijnen."
Toch is ook de situatie vandaag nog lang niet perfect. "We hebben duidelijk een slechte invloed van sociale media, waar verhalen de ronde doen dat je je niet moet beschermen tegen de zon, wat onzin is natuurlijk", zegt Maselis.
Stichting tegen Kanker focust zich al sinds 2014 op huidkankerpreventie door zich op kinderen te richten. "We hebben een scholenprogramma opgericht, voor lagere scholen, zodat scholen zich kunnen inzetten om kinderen veilig te laten spelen, en te leren over de zon en zonveiligheid", zegt Lies Goovaerts van Stichting tegen Kanker. "Het is sowieso belangrijk om zonnebrand op die leeftijd te vermijden, en we zien ook dat als je goede gewoonten jong aanleert, er meer kans is dat je ze op latere leeftijd verderzet. Daarnaast bereiken we via de school en het materiaal dat we zo verspreiden ook meteen de ouders.