Prioritair voor patiënt: infodoorstroming huisarts (enquête)

Patiënten willen vooral dat alle specialisten van hun situatie op de hoogte zijn als ze in het ziekenhuis belanden, blijkt uit een enquête bij 3.127 Vlaamse patiënten. Maar daarnaast zetten ze vooraan dat alle hulpverleners die hen begeleiden bij hun ziekte, elkaar constant op de hoogte houden. De resultaten van deze grootscheepse prioriteitenenquête worden opgenomen in een groenboek voor de volgende legislatuur.

In eerste instantie wou het beleid zo een idee krijgen van welke verwachtingen de patiënt koestert voor het ziekenhuis van de toekomst (1). Logisch dus dat specialisten daar top of mind zijn. Maar indirect zaten er ook enkele interessante resultaten in voor de huisarts (nummer 4 en 5 in het prioriteitenlijstje).

Tabel - top vijf prioriteiten patiënten

1          ik wil dat al mijn specialisten van mijn situatie op de hoogte zijn wanneer ik naar het ziekenhuis kom

2          Ik wens dat er specialistische centra komen

3          Ik wil doorverwezen worden naar een ander ziekenhuis als dat noodzakelijk is

4          het welbevinden van de zorgprofessionals is belangrijk

5          alle hulpverleners moeten op de hoogte zijn van mijn situatie

Stelling 4 laat zien dat de patiënt behandeld wil worden door zorgverleners die zelf goed in hun vel zitten. Dat betekent ook dat de klassieke ‘triple aim’ van de gezondheidszorg – zorgen voor een populatie tegen een aanvaardbare kost en met de nodige patiëntentevredenheid – vervolledigd moet worden met een vierde doel: zorg voor de gezondheidsmedewerker.

Prioritaire stelling 5 luidt voluit: “Ik zou willen dat alle hulpverleners (specialist, huisarts, (thuis)verpleegkundige, apotheker, mantelzorger, kinesist, enz.) die mij begeleiden in mijn ziekte elkaar en mezelf voortdurend op de hoogte stellen van belangrijke informatie (47,3%). Zowat één op de twee patiënten plaatst die stelling dus bovenaan, in de top-5.

Er werd ook een top-tien opgesteld van wat de patiënt het minst belangrijk klasseert. Daarbij vinden we op nummer negen dat de fysieke aanwezigheid van de zorgverlener er wel degelijk toe doet in dit computertijdperk:

Top tien trends waar bevolking het minst belang  aan hecht:

9. Ik wens thuis via de computer medische zorg te ontvangen in plaats van in persoon in het ziekenhuis of bij de huisarts aanwezig te moeten zijn (bijvoorbeeld een consultatie achter mijn computer) (9,4%).

Meer info vindt u hier.

(1)    Enquête opgesteld onder leiding van Prof. dr. Dirk De Ridder (Leuvens Instituut Gezondheidsbeleid) en Brecht Cardoen (Vlerickschool). De deelnemers moesten uit 42 stellingen over de gezondheidszorg 10 prioriteiten kiezen en daaraan ook een prioriteitenbedrag besteden, te verdelen uit een toegekende som van 100 euro.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.