Artsen mogen geen patiënten weigeren omdat ze een verhoogde tegemoetkoming krijgen. Dat zei minister Vandenbroucke in de Kamer. Artsen die dit toch doen, noemde hij “een schande voor het beroep”. Hoe lang blijven we dit nog dulden?
De reactie van minister Vandenbroucke is exemplarisch voor een bredere strategie: framing, verdachtmaking en vijanddenken als vervanging voor beleid. Wat voor minister van Volksgezondheid wil dit land eigenlijk? En hoe lang blijven we zwijgen terwijl een hele beroepsgroep publiekelijk verdacht gemaakt wordt?
Laat ons even helder zijn:
1. Er is geen enkele arts die voor zijn plezier patiënten weigert. Als er ergens zorg geweigerd werd, verdient dat onderzoek, overleg en indien nodig tucht of correctie. Maar een publieke post waarin je artsen in het algemeen afschildert als geldwolven die “weigeren” omwille van supplementen? Dat is niet objectief. Dat is stemmingmakerij.
2. De zorgsector kraakt. Niet door artsen, maar door jarenlange onderfinanciering, stijgende lasten, logge structuren en overheidsbeleid dat telkens nieuwe verplichtingen oplegt zonder de middelen of de ruimte om ze waar te maken. Wie vandaag als arts een praktijk runt, doet dat vaak ten koste van zichzelf — financieel, mentaal en fysiek.
3. Wat we nodig hebben, is een minister die verbindt, niet verdeelt. Die complexiteit erkent, en samen met artsen naar oplossingen zoekt. Geen man die een maatschappelijk draagvlak uitbouwt door zorgverleners af te schilderen als obstakels. De impact van dat vijanddenken zal nog jaren voelbaar zijn.
4. Het vertrouwen tussen overheid en zorgverleners is op een dieptepunt. Niet door wat er in de praktijk gebeurt, maar door wat er uit de mond van deze minister komt. De schade die hij aanricht — aan moraal, vertrouwen, samenwerking — is reëel. Hij zaait verdeeldheid waar verbondenheid nodig is.
Ik ben het beu om te zien hoe artsen telkens opnieuw het mikpunt zijn van populisme. Alsof wij niet elke dag opnieuw klaarstaan — ook voor kwetsbare patiënten, ook onder druk, ook als het financieel niets opbrengt.
De echte vraag is: heeft dit land nog een minister van Volksgezondheid nodig die zich zo vijandig opstelt tegenover zij die de zorg dag na dag recht houden?
De geschiedenis zal daar haar oordeel over vellen. Maar ik wil het nu al gezegd hebben.
Lees ook: Patiënten weigeren omdat ze verhoogde tegemoetkoming hebben mag niet (Vandenbroucke)
Laatste reacties
Jp SANSEN
21 mei 2025Philippe REYNTJENS
Welek 'infantiele' opmerkingen maakt u.
- Pensioen. Wat kan een minister er aan doen dat er steeds meer gepensioneerden komen?
- Onderwijs. Wat kan een minister er aan doen dat de kwaliteit van de leraars afneemt, leraars die gevormd zijn in het 'verderfelijk' VSO-systeeem, een (ook katholiek) ondrewijs dat de lat steeds maar lager legde om een diploma aan de leerlingen uit te reiken, ..;?
- Gezondheidszorg. Wat kan een minister doen aan de kwaliteit van de Zorgenverstrekkers, in eerst instantie van de kwaliteit van de artsen?
- Deontologie. Wat kan VDB doen aan de eerdere schandalen waar u naar verwijst?
Het enige dat je hem zou kunnen aanrekenen is dat hij te slim is om 'collegiaal'? Waat wat met de artsen en hun collegialeit met de ganse maatschappij? Mijn inziens is dit laatste toch een probleem.
MVG.
Bart ORIS
20 mei 2025Coveliers,
eerst misschien eens goed luisteren naar of lezen wat er precies door de minister gezegd werd voor ge reageert.
De enige die hier stemming maakt zijt gij.
Bart Oris
marc brosens
17 mei 2025Geachte collega’s,
Dank aan Jan om weer de vinger op de wonde te leggen. Dank aan andere collega’s om hun gefundeerde bezorgdheid uit te drukken.
Wat deze minister doet heeft niks te maken met volksgezondheid. Hij doet aan politiek. En effektief vrees ik zoals collega van Rompuy dat er afspraken zijn gemaakt tussen partijen. Het beste bewijs? Toen VDB bijna op de vuist is gegaan met minister van Quickenborne op het moment de eerste de supplementen wilde koppelen aan een dossier betreffende onderwijs. Het ene had niks te maken met het andere. And that’s it. Niet meer of minder. Komt erboven op dat deze man geen enkel respect heeft voor artsen. En daarom holt hij ons beroep uit. Denk maar aan zijn waanzinnig idee om apothekers een rol te geven in screening, ook voor huidkankers (!). Waar haalt die man dat? Van zijn adviseurs? Van zichzelf? Dat zegt veel indien niet alles over de man’s ingesteldheid.
Binnen enkele jaren is hij minister af, maar wij artsen zullen zo goed het kan, proberen verder te werken in een systeem dat dreigt volledig uitgehold en verpest door deze demagoog. Maar dat is natuurlijk niet zìjn probleem: Apres moi le déluge.
Ik wil VDB’s gezicht wel zien als zijn apotheek de foute diagnose heeft gesteld en blijkt dat hij dan toch een gevorderd melanoom heeft. Want als het van hem afhangt gaan we daar naartoe.
Waarde collega’s de symptomen zijn beschreven, de diagnose gesteld, nu misschien de behandeling, maar pas op: zachte heelmeesters maken stinkende wonden.
Hisco Robijn
16 mei 2025Hear hear! Volledig akkoord met uw opinie collega!
Wanneer bedienen we de Minister eens op een krachtig antwoord uit de beroepsgroep in plaats van alles flauwtjes te ondergaan?
Philippe REYNTJENS
16 mei 2025Als chirurg gebruik ik vaak allerlei materiaal dat door allerhande firma's "tegen de beste prijs" wordt geleverd. Vaak komt de som van het materiaal hoger uit dan mijn honorarium. Welk risico lopen deze firma's bij het gebruik van hun materiaal bij de ingreep? Hoe veel zorg leveren deze firma's nog aan de patiënt na de ingreep? Al dat materiaal is disposable zodat de firma's bij elke ingreep weer volledig kunnen cashen. Maar mijn honorarium moet gerationaliseerd worden?
Philippe REYNTJENS
16 mei 2025Over onze minister van Volksgezondheid.
België had een stevige pensioenkas tot een zekere minister van Pensioenen.
België had een zeer degelijk onderwijssysteem tot een zekere minister van Onderwijs.
België had een zeer degelijke gezondheidszorg tot een zekere minister van gezondheidszorg.
Volgens deze minister van gezondheidszorg ontbreekt het de artsen aan deontologische code. Hoor ik daar Agusta? Medista?
Walter VAN ROMPAEY
16 mei 2025Ik ben er meer en meer van overtuigd dat bij de regeringsonderhandelingen stilzwijgend is afgesproken om de ganse gezondheidssector over te leveren aan de partij Vooruit in ruil voor toegevingen op andere domeinen , bv
werkloosheid . Minister Vandenbroucke volgt hierin een consequente lijn , nl het primaat van de politiek boven onderhandelingen en de progressieve ontmanteling van alle externe financiering in de gezondheidssector zodat de overheid als enige resterende financier de spelregels volledig kan bepalen . De strijd tegen de supplementen past in dit laatste kader .
Christiaan VANDE WALLE
16 mei 2025Geachte collega Breusegem
Voor de tweede keer reageer ik dat de minister geld zou verbrand hebben. Als heel jonge partijleider werd hij geconfronteerd met enorme problemen in zijn partij waarvan hij niet op de hoogte was en die hem de uitdrukking geld verbranden ontlokte maar iedereen weet dat dit nooit gebeurd is. Het is ook kinderachtig dit nog te gebruiken om de minister aan te vallen tientallen jaren nadien.
Georges OTTE
16 mei 2025Wat collega Coveliers hier scherp in de focus zet en voorheen ook door andere briefschrijvers (oa Dr Sarah Jacobs) werd gesignaleerd is het feit datde minister zeer autocratisch optreedt, een overlegmodel hanteert waarin vooral zijn eigen (ook ideologisch gekleurde) visie moet domineren en er zelden voor terugdeinst om zijn opgelegde condities met bedreigingen en erg lineaire en onaangepaste maatregelen af te dwingen. Hij deed dit ook al in het verleden (cf de boetes destijds van 5000 Bf voor zelfs minieme fout in schrijfwijze op medicatievoorschriften) en valt in herhaling ook al moet hij- als verstandig man toch ook beseffen dat dit splittend en stigmatiserend werkt naar de groep die de kern vande gezondheidszorg uitmaakt. Misschien moeten we stoppen met hem te proberen bepraten en hem ene cursus Vlerick management en leiderschap laten volgen.
Jp SANSEN
16 mei 2025Beste Romaric CROES. Welke 'infantille" opmerking van u!
Jp SANSEN
16 mei 2025Walter VAN ROMPAEY & Simon de Sme
Zie eens:
https://corporate.solidaris-vlaanderen.be/pers/ereloonsupplementen-voor-ct-en-mri-scans-gehalveerd/
Jp SANSEN
16 mei 2025Geachte heer Coveliers. U schrijft ) uiteraard - een artikel pro domo. Maar teveel overdrijven en soms de halve waarheid zeggen, hoort daar niet bij.
Wat met: "Het christelijk ziekenfonds CM meldt dat zij al 45 klachten heeft ontvangen over artsen en vooral tandartsen die patiënten met recht op verhoogde tegemoetkoming (VT) weigeren te behandelen, omdat ze hen geen ereloonsupplementen mogen aanrekenen." ?
Het is vreemd dat MQ biidragen censureert! Ach, 'vrij' beroep, vrije menings uiting.
Romaric CROES
16 mei 2025Schitterend verwoord collega Coveliers!
@Simone De Smet: als u al niet weet hoe de naam van onze Minister geschreven wordt, hoe serieus wenst u genomen te worden?...
Walter VAN ROMPAEY
16 mei 2025Beste Simone , u bent blijkbaar een bevlogen huisarts geweest en dat siert u . We weten ondertussen dat u een kruistocht voert tegen de supplementen maar de waarheid heeft ook zijn rechten en ik heb u dit reeds vroeger gemeld : supplementen bij MR zijn bij wet verboden binnen de normale werkuren . Indien u toch een supplement werd aangerekend betekent dit dat u buiten de normale werkuren of in het weekend bent geholpen , dat u van het supplement op de hoogte werd gebracht en dat u hiermee heb ingestemd .
Simone DE SMET
15 mei 2025Ik ben bijna 45 jaar solo huisarts geweest.
Toen iemand rond 20 u 's avonds nog om een raadpleging vroeg, en ik antwoordde," kan dat niet tot morgen wachten, ", belde de patiënt een " collega" op, die hem met open armen ontving.
Nu moet de patiënt soms een week wachten , maar...verpleegsters mogen geen hechtingen verwijderen, apothekers geen vaccins geven, en ga zo maar door.
Volgens mij gaat Van Den Broeke nog niet ver genoeg. Schaf die ereloonsupplementen gewoon af !
50 euro supplement voor een MRI, 30 euro voor een echo, dat zijn enkele cijfertjes, die ik zelf aan de lijve ondervonden heb, en voor een aantal patiënten een hap uit hun budget kosten. Als ik kan, weiger ik die supplementen te betalen, niet omdat ik zoals jullie een armoedzaaier ben, maar uit principe.
Ik zal blijven reageren op dergelijke mails.
a- collegiale groeten,
Simone De Smet
Christophe Breusegem
15 mei 2025Volledig met jou eens Jan Coveliers!
Het zwartmaken en afschilderen van artsen moet stoppen.
Respect en een correcte financiering voor zorg is nodig. Stoppen met logge structuren en administratitis
Erkenning voor de dagelijkse inzet van huisartsen en specialisten, voor hun sociale inzet
Frank Vandenbroucke acteert vaak met zijn kiezers in het achterhoofd
Naar artsen luistert hij niet, overleg is er voor de ‘schijn’
Toch moet een goede minister ook soms onpopulaire maatregelen nemen:
Rechten én plichten voor patiënten, ook meer remgeld in de loop van decennia voor patiënten
Niet alles kan onbeperkt ‘ volledig terugbetaald ‘ worden…. / ‘gratis’
Respect en ondersteuning van werkende artsen
Sowieso ben ik en vele anderen géén fan van deze minister
Ik vergeet nooit dat hij als ‘socialistische ‘ minister geld heeft verbrand in zijn tuin in de Agusta affaire… en die werd gekozen voor minister van Sociale Zaken……
Jos GEUKENS
15 mei 2025Collega, ik deel Uw visie volledig! Als 73 jarige huisarts beleef ik nog heel veel deugd aan dit prachtige beroep, maar het huidige beleid met de voortdurende verdachtmakingen laat me soms de moed in de schoenen zakken.