Een op de tien mag niet meer rijden na rijgeschiktheidstest

Vorig jaar hebben 5.653 bestuurders in Vlaanderen een rijgeschiktheidstest afgelegd bij CARA, het Centrum voor Rijgeschiktheid en Voertuigaanpassing van verkeersinstituut Vias. Twaalf procent van die bestuurders kreeg te horen dat ze niet meer veilig aan het verkeer kunnen deelnemen, meldt Vias vrijdag.

De overige 88 procent mag dus wel blijven rijden. Sommigen zonder aanpassingen aan het voertuig of beperkingen op het rijbewijs, maar de meesten met een aanpassing en/of beperking. Zo kreeg in totaal zowat de helft van de bestuurders (49 procent) een aanpassing aan het voertuig opgelegd. In bijna alle gevallen gaat het om de verplichting om te rijden met een auto met automatische versnellingsbak. Sommigen krijgen dat in combinatie met gas- en rembediening aan het stuur opgelegd.

Bijna zes op de tien (58 procent) bestuurders kregen minstens één beperking opgelegd. De beperking om alleen met bril of contactlenzen te rijden komt het meest voor. Anderen mogen alleen nog in een bepaalde straal rond de woning rijden, mogen niet rijden op de snelweg, mogen enkel overdag rijden of enkel met het dragen van een prothese of orthese.

Zowel het aantal personen dat een aanpassing opgelegd krijgt als het aantal dat een beperking krijgt, zit in stijgende lijn. Dat verklaart Vias doordat artsen steeds gerichter doorverwijzen naar CARA. Ongeveer 22 procent kreeg na de test geen voorwaarden opgelegd. De gemiddelde leeftijd van de onderzochte personen is 61 jaar. De jongste was 19 lentes jong, de oudste had er 99 op de teller.

Voortaan is er ook een regionale CARA-hub in het ziekenhuis AZ Delta in Roeselare, twee jaar na de opening van de eerste regionale hub in Limburg. In het West-Vlaamse ziekenhuis kunnen voortaan alle evaluaties plaatsvinden zonder dat een verplaatsing naar Brussel nodig is. Vroeger was voor sommige onderzoeken wel een verplaatsing nodig en konden enkel revalidanten van AZ Delta er een rijvaardigheidstest ondergaan. Voor de puur rijpraktische onderzoeken zijn er overigens al langer mobiele antennes.

In 2023 legden 5.317 Vlamingen een rijgeschiktheidstest af en voor bijna 14 procent volgde een negatief advies.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.