Kliniek voor Urologie mondiaal erkend voor erectieprothesen

De Kliniek voor Urologie, de grootste urologenassociatie van het land, wordt erkend als Center of Excellence. Tien jaar geleden werden er in ons land zo’n 120 erectieprotheses geplaatst. Vandaag zijn er dat al ruim 250 per jaar. Zowat de helft daarvan wordt uitgevoerd door prof. dr. van Renterghem.

Dit internationaal kwaliteitslabel wordt vandaag persoonlijk overhandigd door prof. dr. Steven K. Wilson. Hij wordt beschouwd als dé wereldautoriteit in de prothesechirurgie.

Op 26 en 27 april spreken hij en ruim 20 andere internationale topurologen, op een symposium* in Hasselt. Tijdens de tweedaagse wordt tegelijk de 25ste verjaardag van prothesechirurgie in Limburg in de kijker gezet.

Vorig jaar nog kreeg de Kliniek voor Urologie ook al een erkenning als Europees referentiecentrum voor erectieprothese-chirurgie. En nu is er dus een bijkomende erkenning als ‘Global Center of Excellence’. Een certificaat dat wordt uitgereikt door de Amerikaanse ‘paus’ in deze subspecialisatie, prof. dr. Steven K. Wilson.

Het is geen sinecure om dit label in de wacht te slepen, omdat je moet voldoen aan een aantal belangrijke criteria:

- het centrum moet minstens 5 jaar op rij minimaal 50 operaties per jaar uitvoeren;

- andere (kleinere) centra moeten voor complexe casussen naar het centrum doorverwijzen;

- de hoofdchirurg moet door zijn collega-artsen beschouwd worden als een belangrijke opinieleider in de prothesechirurgie;

- de hoofdchirurg moet doceren en klinische papers publiceren in wetenschappelijke magazines;

- prof. dr. Steven K. Wilson moet minstens 1 keer met de hoofdchirurg van het centrum hebben samengewerkt waaruit diens uitstekende vaardigheden blijken.

Mondiaal erkend

Prof. dr. Koenraad van Renterghem, uroloog bij Jessa en hoofdchirurg van de Kliniek voor Urologie,  is opgetogen met dit internationaal kwaliteitslabel: “Dit is uiteraard een zeer grote eer voor het hele team. We zijn nu mondiaal erkend als ‘state of the art-center’ en daaraan hebben alle medewerkers van ons centrum 25 jaar lang onafgebroken gewerkt.”

De Kliniek voor Urologie is de eerste Belgische associatie die het kwaliteitslabel ontvangt. Op internationaal niveau kregen al eerder 3 Duitse, 1 Koreaanse, 1 Spaanse, 1 Britse en 1 Australische kliniek het label.

Prothesechirurgie steeds populairder

Tien jaar geleden werden er in ons land zo’n 120 erectieprotheses geplaatst. Vandaag zijn er dat al ruim 250 per jaar. Zowat de helft daarvan wordt uitgevoerd door prof. dr. van Renterghem. Uit internationale studies blijkt dat meer dan de helft van de mannen boven de 40 jaar erectiestoornissen ervaart. Hoe ouder, hoe vaker dit voorkomt.

Erectieproblemen kunnen op verschillende manieren behandeld worden. Prof. dr. van Renterghem: “Met pilletjes die de bloedvaten doen uitzetten, met spuitjes die in de penis gezet worden, met zalfjes en met een vacuümpomp. Een veel duurzamere oplossing is de erectieprothese. Dit is geen artificiële penis, het is een implantaat dat via een kleine operatie in de penis wordt geplaatst. De operatie duurt 45 minuten. De patiënt wordt hiervoor 48 uur opgenomen.” (Hierbij worden de EAU richtlijnen gevolgd waarbij de erectieprothese enkel wordt ingepland bij patiënten bij wie farmacotherapie niet werkt of die een permanente oplossing wensen.)

De penis is de antenne van het hart

Niet alleen de leeftijd is een risicofactor. Ook hoge bloeddruk, cholesterol, roken, alcohol en te hoge suikerspiegel kunnen aan de oorzaak liggen van erectiestoornissen. Bovendien hebben mannen met een erectieprobleem tot 6 keer meer kans om binnen de 5 jaar een hartinfarct of een hersenbloeding te doen.

Prof. dr. van Renterghem: “Een erectiestoornis is dus eigenlijk een vroegtijdig teken van hartproblemen dat je beter niet negeert. De penis is dus echt wel de antenne van het hart.”

Patiënttevredenheid

Het ziekenfonds vergoedt het overgrote gedeelte van de ingreep. De patiënttevredenheid voor deze duurzame oplossing is zeer groot: 90% na 1 tot 2 jaar. Ook bij de partner. Bij andere behandelingen is dat na een jaar minder dan de helft.

De Kliniek voor Urologie telt 12 urologen en is daarmee de grootste urologenassociatie van het land. De urologen zijn allen verbonden aan het ziekenhuisnetwerk Zuid West Limburg (Jessa Ziekenhuis Hasselt, AZ Vesalius in Tongeren, Sint-Franciscus in Heusden-Zolder en Sint-Trudo in St.-Truiden). Elke uroloog in het team spitst zich toe op 1 of meerdere subspecialismen, zoals oncologische urologie, behandeling van nierstenen, robot-geassisteerde chirurgie en kinderurologie. De Ageing Male Clinic is een kliniek binnen de Kliniek en richt zich specifiek tot mannen vanaf 40 jaar.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.