Veel respect van artsen voor dr. Rob van den Oever (1947-2025)

Op vrijdag 9 mei overleed dr. Robert (Rob) van den Oever op 77-jarige leeftijd. De Specialist en Medi-Sfeer schetsen een portret van deze indrukwekkende persoonlijkheid op basis van een van zijn laatste interviews met hem en getuigenissen van dr. Donald Claeys en dr. Marc Moens.

Zowel dr. Moens, voormalig Bvas-voorzitter en secretaris-generaal van het VBS, als dr. Donald Claeys, ex-voorzitter en huidig secretaris-generaal van het VBS, schetsen een beeld waaruit veel respect blijkt. “Ik ken Rob al meer dan 30  jaar. Bijna elke maand zaten we eens samen om de actualiteit in de specialistische gezondheidszorg te bekijken. Hij was een zeer gedreven man en een uitzonderlijk dossierkenner."

"Ook nu bij de hervorming van de nomenclatuur was zijn raad van uiterst groot belang tot kort voor hij zeer ernstig ziek is geworden”, haalt dr. Claeys zich Rob van den Oever voor de geest. “Ik heb een goede vriend verloren.”

Dezelfde teneur bij dr. Moens die zich diep getroffen voelt door het nieuws van het onverwachte overlijden. “Rob was een man voor wie ik het grootste respect had en die me in de paar decennia dat we met elkaar optrokken veel bijbracht over het reilen en zeilen in de gezondheids- en ziekteverzekeringssector, hoewel we bij onderhandelingen dikwijls aan de “andere” kant zaten.

“Mijn laatste contacten met hem dateren van 2022, een paar jaar na ons beider vertrek uit deze 'gremia'. We hadden het toen over de herziening van de ziekenhuisfinanciering en met name over de geplande opsplitsing van de honoraria in een technisch en een intellectueel gedeelte. Hij vroeg zich toen af of dit niet zou leiden tot een aanslepend conflict met vele ongunstige neveneffecten voor arts en patiënt.”

“Mijns inziens terecht”, vervolgt dr. Moens. “Rob was in de eerste plaats een collega, met de ziel van en een groot hart voor de artsen. Hij kende zijn dossiers door en door en als hem al eens een detail ontsnapte, kon hij dat meesterlijk uit de weg gaan met de branie van een Zuid-Hollandse lefgozer. Want dat hij allicht genetisch meegekregen.”

Dokter Claeys sluit zich aan bij de omschrijving van dossierkenner: “We verliezen een arts, een encyclopedist, een vertrouwenspersoon en een bruggenbouwer.”

Spanningsveld

Uiteraard bewoog dr. van den Oever zich constant in een spanningsveld in zijn hoedanigheid van arts en spilfiguur bij de CM. 

“Als spilfiguur bij de CM was hij honderd procent trouw aan de verdediging van de rechten van de patiënt en op de brede algemene toegankelijkheid van de zorg”, getuigt dr. Claeys. “Dat was ook zijn leidraad in de dossierbehandeling. Altijd stond hij open voor innovatie. Hij was echte “homo sapiens 20e - 21e eeuw, zeer breed cultureel onderlegd. Rob stond ook steeds open voor de vragen van de artsen in vele dossiers binnen het medico-mutualistisch overlegmodel mits hun motivatie gegrond was. De ziekenhuiswereld was zijn tweede, indien niet zijn eerste huis.”

“Als vriend kende ik Rob heel anders, dokter in hart en ziel, een arts met bekommernis over soms zelfs individuele problemen van mensen en hun gezondheidsprobleem waar hij actief probeerde te helpen. Bezorgd ook over gezondheidsproblemen van iedereen in zijn omgeving.”

Bij dr. Moens klinkt dat zo: “Zijn sympathie voor sommige syndicale standpunten en vragen moeten hem ongetwijfeld soms in nauwe schoentjes gebracht hebben bij zijn mutualiteitsdirectie. Dan moest hij inbinden.”

“Ik heb op het persoonlijk vlak alleen maar dankbare herinneringen aan Rob, van het aanreiken van mijn jas tot het me moed inspreken toen ik ernstig ziek was. Rob is een figuur om niet te vergeten.”

Visionair

Dr. van den Oever was zeker een man met visie, wat blijkt uit een van de laatste interviews die hij ons toestond. Daarin beklemtoonde hij het belang van vergoedingen van alle professionals bij multidisciplinaire overlegvormen, zoals het multidisciplinair oncologisch consult (MOC) 'dat bijna 20 jaar geleden werd geïntroduceerd en positief werd ontvangen'. Ook toen al kaartte hij de gevolgen van een mogelijk supplementenverbod aan. 

“Een onmiddellijk verbod op supplementen zal het functioneren van veel ziekenhuizen onmogelijk maken”, waarschuwde hij. “Artsen dragen indirect de kosten voor het extra benodigde personeel waarvoor het ziekenhuis geen middelen heeft.”

In 2017 waarschuwde hij bij zijn afscheid van de medicomut na een 40-jarige carrière als CM-vertegenwoordiger:  “De ziekenfondsen gaan moeilijke tijden tegemoet, maar ook de artsen. "Het beleid wordt meer en meer centraal gestuurd door de technische cel van de minister (toen Maggie De Block, nvdr)". 

Met het toen afgesloten ziekenfondspact toonde hij zich niet onverdeeld gelukkig. Hij pleitte ook voor een pact met de ziekenhuizen.

Zijn grootste bekommernis, zo verklaarde hij jaren eerder al als directeur gezondheidsbeleid CM ter gelegenheid van het 100ste nummer van De Specialist, was de houdbaarheid en betaalbaarheid “van ons geroemde sociaal zekerheidssysteem. 

Welbespraaktheid

Tot slot vielen zijn grote welbespraaktheid en zijn zin voor humor op, onder meer bij het afscheidssymposium van Marc Moens: 

“Hoewel de jubilaris zijn naam moet delen met een kleine 157 andere Marc Moensen – de auto-expert van verzekeraar AXA, de zaakvoerder van het broodjeshuis Moens, de HR-manager van AZ Sint-Blasius, verschillende salesmanagers… - is er voor ons maar één Marc Moens: de deze.“

“Ik heb dr. Moens in zijn lange carrière ook nooit gemakkelijk boos zien worden. Hij gebruikte wel dikwijls de uitroep: “Dit is schandalig!” maar dat was eigenlijk om zijn betoog kracht bij te zetten. Hij werd maar boos als een gemaakte afspraak niet werd nagekomen of wanneer een overheid beslissingen nam zonder overleg.”

Het bewijst dat dr. van den Oever tevens begenadigd was met een sterk psychologisch inzicht in de persoonlijkheid van zijn gesprekspartners. Net dat is vandaag meer dan ooit belangrijk in ons overlegmodel: proberen het onderste uit de kan te halen, maar nooit empathie met de tegenstander uit het oog verliezen.

De redactie betuigt haar medeleven met familie en vrienden van dr. van den Oever.

De afscheidsplechtigheid zal plaatshebben in de universitaire parochiekerk Sint-Jan de Doper, Groot Begijnhof in Leuven op vrijdag 16 mei 2025 om 10u. Gelegenheid tot condoleren ih de kerk vanaf 9.40u. U kan Rob een laatste groet brengen in het funerarium Pues, Geldenaaksebaan 344 in Heverlee, op donderdag 15 mei 2025 van 18.30u tot 19.30u.

> Dr. Rob van den Oever overleden: een icoon van de Belgische gezondheidszorg

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.