Brusselse apothekers mogen patiënten inschrijven in een vaccinatiecentrum

Om de vaccinatie in Brussel te vergemakkelijken, lanceerde de Brusselse regering Bruvax, een vereenvoudigd inschrijvingsplatform voor de vaccinatie. Sinds 19 april kunnen ook de apothekers er hun patiënten inschrijven. Een initiatief dat Ann Herzeel, medevoorzitter van de beroepsvereniging voor de apothekers in Brussel, alleen maar kan toejuichen.

Op het hele Belgische grondgebied hebben tot nu toe 2.260.513 personen een eerste dosis vaccin gekregen, dat is 24,6% van de volwassen bevolking. Het Brussels gewest is druk bezig om zijn vaccinatieachterstand in te halen. Op 19 april werd Bruvax gelanceerd, het vereenvoudigde inschrijvingsplatform voor de vaccinatie. Dit programma is specifiek voor de hoofdstad en vervangt er Doclr, het platform dat in Vlaanderen en Wallonië wordt gebruikt. De procedures werden vereenvoudigd: het rijksregisternummer en de postcode volstaan om mensen in te schrijven.

Verkleining van de digitale kloof

Om de campagne voort te zetten en de inschrijvingsgraad te verhogen, rekent het Brussels Gewest op de gemeenten, de huisartsen en de apothekers. Vooral de rol van die laatsten is in Brussel heel belangrijk aangezien slechts 70% van de Brusselaars een vaste huisarts heeft. Apotheker Ann Herzeel, medevoorzitter van de beroepsvereniging voor de apothekers in Brussel, had op RTL-TVI alleen maar lof voor het initiatief: “Wij hebben het voordeel dat we de gezinssituatie van onze patiënten goed kennen. We kunnen de tijd nemen om hen het belang van de vaccinatie uit te leggen. En op hun vraag kunnen we hen inschrijven op Bruvax. In het Brussels Gewest, waar niet iedereen toegang heeft tot het internet, is dat heel belangrijk. Wij kunnen echt helpen om de digitale kloof te verkleinen en de toegang tot informatie te verbeteren.”

Vandaag kunnen Brusselaars die geboren zijn in 1965 of eerder, mensen die een uitnodiging hebben ontvangen en risicopatiënten een afspraak maken via Bruvax. De toegang tot de wachtlijst is beperkt tot de volgende leeftijdscategorie, namelijk personen geboren in 1970 of eerder.

Het Brussels Gewest telt 10 vaccinatiecentra die 6 dagen op 7 geopend zijn. Binnenkort wordt een test gestart met ook vaccinaties op zondagvoormiddag.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.