Week Valpreventie focust op psychofarmaca

Van slaappillen kan je vallen. Praat erover met je arts of apotheker! Met deze slogan start op 20 april 2015 de 4de editie van de Week van de Valpreventie.

 

Dit jaar focust de campagne op de invloed van psychofarmaca op het valrisico. Het veelvuldig en vaak langdurig gebruik van slaapmedicatie bij 65-plussers in Vlaanderen is een feit. Nochtans zijn de indicaties om psychofarmaca te gebruiken vrij beperkt. De nadelen, waaronder een verdubbeld risico op valpartijen met vaak letsels zoals heup- en polsbreuken tot gevolg, wegen vaak niet op tegen de voordelen.

Tijdens de publiekscampagne vraagt Valpreventie Vlaanderen aandacht voor dit probleem en verspreidt de boodschap naar ouderen dat een goede nachtrust zonder slaappillen kan, maar dat het afbouwen of stoppen van slaapmedicatie steeds onder toezicht van een arts dient te gebeuren.

Om de campagne kenbaar te maken is er divers promotiemateriaal beschikbaar via www.valpreventie.be. Voor sensibilisatie en educatie van patiënten kunnen artsen een beroep doen op de educatiebrochure rond slaap- en kalmeringsmiddelen en valproblematiek en op de nieuw ontwikkelde algoritmes voor het oordeelkundig gebruik van benzodiazepines/Z-producten, antidepressiva en antipsychotica met het oog op het valrisico bij ouderen. Gratis online te bestellen of rechtstreeks bij het Logo in uw buurt.

 

Bron: Valpreventie Vlaanderen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.