Veertien procent van tests bij CARA resulteerde in 2023 in rijongeschiktheid

Afgelopen jaar hebben 5.317 Vlamingen een rijgeschiktheidstest afgelegd bij het rijgeschiktheidscentrum CARA. Voor bijna veertien procent van hen volgde een negatief rij-advies. Dat wil zeggen dat ze zelfs met aanpassingen aan de wagen of beperkingen op hun rijbewijs niet meer veilig aan het verkeer kunnen deelnemen. Dat schrijft De Zondag en de cijfers worden bevestigd door verkeersveiligheidinstituut Vias.

Het rijgeschiktheidscentrum onderzoekt of mensen na bijvoorbeeld een ziekte, een ongeval of een andere medische oorzaak nog veilig aan het verkeer kunnen deelnemen op basis van medische, neuropsychologische en rijpraktische criteria. Die onderzoeken gebeuren enkel bij personen van wie er twijfel is over de rijgeschiktheid.

 De dienst valideerde vorig jaar 5.317 Vlaamse dossiers, ongeveer veertien per dag. Bij één op de zeven volgde een zogenaamde 'ongeschiktheidsbeslissing'. Die geldt meteen voor alle rijbewijscategorieën.

Vias-woordvoerder Stef Willems benadrukt in De Zondag dat het niet om een pestmaatregel gaat. "Integendeel. We proberen mensen net op een zo efficënt mogelijke manier opnieuw te doen deelenmen aan het verkeer."

 Zowat 45 procent van de mensen die CARA wel nog geschikt bevond voor het verkeer, moest een of meerdere aanpassingen aan het voertuig doorvoeren. De meest voorkomende aanpassing is de automaat. Andere vaak voorkomende aanpassingen, bijna altijd gecombineerd met de automaat, zijn 'gas en rem aan het stuur' (met afscherming van de pedalen), gaspedaal links (met afscherming van de pedaal), bol met bedieningen (links en rechts), en rem aan het stuur (met afscherming van de originele pedalen).

De aanpassing aan het voertuig wordt soms ook gecombineerd met een beperking op het rijbewijs, bijvoorbeeld het verplicht dragen van een bril of lenzen of straalbeperking, waarbij de bestuurders enkel binnen een specifieke straal rond hun woning mogen rijden, omdat ze met die omgeving vertrouwd zijn.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.