Legionella in regio Evergem: onrust stijgt. Kunnen we iets leren van Nederland?

De inkt van de mededeling van het Agentschap Zorg en Gezondheid dat er geen nieuwe patiënten met een legionellabesmetting meer waren gemeld, was nog niet opgedroogd, of daar dient zich een nieuw geval aan. De situatie is dus nog niet onder controle. Kunnen we iets leren van Nederland?
  
Er is dus vandaag donderdag een nieuwe patiënt met legionellabesmetting opgenomen in het ziekenhuis in de regio rond het Oost-Vlaamse Evergem. "Wij zijn volop bezig meer informatie te verzamelen over deze nieuwe patiënt en over wat dit betekent voor de uitbraak in zijn geheel", zegt het agentschap. "Samen met het gemeentebestuur van Evergem organiseren wij een persconferentie om 17u in de raadszaal van het gemeentehuis van Evergem. In afwachting van die persconferentie kan nog niet meer informatie geven worden." We houden met onze redactie alvast de vinger aan de pols.

Het totale aantal bevestigde patiënten staat inmiddels op 18. Maandag overleed een eerste patiënt in het Universitair Ziekenhuis Gent en woensdagavond meldde het Agentschap Zorg en Gezondheid een tweede dodelijk slachtoffer. Het gaat om een 70-jarige man die overleed in het AZ Sint-Lucas. De man had een verminderde weerstand.

Van de patiënten die in het AZ Sint-Lucas opgenomen werden, zijn er vijf terug thuis. Acht patiënten liggen nog in het ziekenhuis, van wie één op intensieve zorg. In het Gentse UZ ligt nog één persoon die in kritieke toestand verkeert.

Beveiliging koeltorens

De oorzaak van de besmetting blijft vooralsnog onbekend en meer duidelijkheid moet het onderzoeksrapport, voorzien voor aanstaande maandag, bieden.  Maar Nederland kreeg al eerder te maken met zware gevolgen veroorzaakt door onveilig waterbeheer. In 1999 stierven zo 32 mensen in Friesland en werden er 200 ernstig ziek bij het bezoek aan een beurs waar water verneveld werd. Die ramp werd onlangs nog, 20 jaar na de feiten, herdacht. Het land trof intussen maatregelen.

Algemeen directeur Leo de Zeeuw van Holland Water kreeg onlangs nog de opdracht om een veilig systeem in te bouwen in de koeltorens van Schiphol. "De controle op het water in koeltorens is niet altijd even strikt”, liet hij toen weten, “waardoor die torens onevenredig vaak een bron van ellende vormen. Bovendien worden meestal chemicaliën gebruikt, wat gewoon slecht is voor het milieu. Schiphol is op allerlei fronten aan het verduurzamen en deze stap is daarin een belangrijke.”

Ook de Zeeuw verwijst naar de ramp in Friesland van 20 jaar geleden: “Toen is in Nederland bewustwording ontstaan over de risico’s van Legionella. Maar ondanks alle wetgeving en maatregelen vallen er nog steeds slachtoffers, vooral door het onvoldoende naleven van regels en gebrekkige controle daarop.”

Lees ook: elf-mensen-opgenomen-in-ziekenhuis-na-bemetting-met-legionella-in-regio-evergem

l

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.