Lien Smeesters (VUB) wint prijs voor optische screening voedselveiligheid

Onze voedselveiligheid is de jongste tijd niet meer uit het nieuws weg te branden. Dit onderzoek levert een bijdrage aan een verbetering ervan.

Lien Smeesters is postdoc onderzoeker bij B-PHOT Brussels Photonics aan de Vrije Universiteit Brussel. Schadelijke stoffen in onze voeding dedecteren, als acrylamide in frieten of mycotoxines in granen, is van groot belang voor onze volksgezondheid.

Lichttechnologie

Lien zette fotonica of lichttechnologie in om een niet-destructieve methode te ontwikkelen waarmee ongewenste stoffen opgespoord kunnen worden. Op basis van onderzoek naar de interactie van laserlicht met voedingswaren, bedacht en ontwikkelde ze een innovatieve laser scanner die de schadelijke stoffen op een snelle en accurate manier onderscheidt.

Deze screening draagt bij aan een verhoogde voedselveiligheid en aan de reductie van voedselverspilling, zonder enige aantasting aan gezonde voedingswaren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.