“Niet klimaatactivisten maar klimaatexperts moeten de toon zetten” 

NKO-arts Peter Hellings (UZ Leuven) blijft als onderzoeker naar de chronische luchtwegproblematiek nuchter onder de golf van klimaatactivisme die ons overspoelt: de activisten creëren een gewenst neveneffect, maar de kern van het debat ligt bij de experts. Weldra debatteert hij hierover op het symposium Medische Wereld.

Prof. Hellings hamert erop dat in België én in Europa een derde van de bevolking last heeft van luchtwegallergie en astma. “Die epidemie kunnen we een halt toeroepen.” De patiënten situeren zich zowel bij jongvolwassenen als bij de oudere populatie. “We werken samen met allergologen, pneumologen, pediaters, huisartsen, apothekers en alle mogelijke betrokkenen. De levenskwaliteit van de patiënten is te verbeteren door bijvoorbeeld nieuwe digitale oplossingen te ontwikkelen. Oplossingen die tegelijk ook nieuwe inzichten bieden voor artsen maar ook de opvolging van die patiënten vergemakkelijken.”

Apps

Peter Hellings denkt daarbij aan apps op de markt gebracht door de Brusselse non-profitorganisatie Euforea (European forum for research and education in allergy and airway diseases). De apps volgen patiënten met allergische luchtwegproblemen, met sinusitis en binnenkort ook met astma, beter op. Tegelijkertijd zorgen ze voor een sterkere therapietrouw.

“Zo bevat onze applicatie gegevens over de hoeveelheid pollen in de lucht, maar ook over de luchtwegvervuiling. Als die aanwezigheid ook nog eens voorspeld kan worden, kunnen patiënten risico-omgevingen vermijden of voorzorgsmaatregelen treffen. Daarnaast leidt een gepaste behandeling van allergische rhinitis tot preventie van astma. Een derde van patiënten met luchtwegallergie, ontwikkelt namelijk astma.”

De klimaatactivisten zetten vandaag de ademhalingsproblemen op de agenda, maar “ik vind dat vooral klimaatexperts de toon moeten zetten. Ik sta niet achter de manier waarop de activisten het probleem op de kaart zetten: spijbelen en gebrek aan respect voor het onderwijs. Er is nog heel veel discussie over de aanwezigheid van omgevingspollutie en pollutie binnenshuis. Ook daar wil ik de cijfers zien van verkeers- en industriële vervuiling vergeleken met andere activiteiten eigen aan het mens-zijn. Denk ook aan de levensstijl, genetische factoren, vaccinatiebeleid, het antibioticagebruik...”

“Rol neusslijmvlies cruciaal bij astma”

“We onderzoeken nu de intactheid van slijmvlies in de neus. Als het slijmvlies niet intact is en geen barrière vormt tegen het binnendringen van allergenen en/of vervuilende partikels, geeft dat ook aanleiding tot het ontstaan van astma. De slijmvliesbarrière speelt hier een belangrijke rol”, signaleert Prof. Hellings. “Euforia dat in Brussel gelegen is, werkt heel nauw samen met de WGO en met de Europese gezondheidscommissaris, Vytenis Andriukaitis, om luchtwegproblemen minder epidemische proporties te laten aannemen.”

Meer info programma en inschrijving Medische Wereld vindt u hier

Praktisch:

Invloed van milieufactoren op onze gezondheid, 11 mei UZ Brussel

14.30-16.30

  • Prof. dr. T. Nawrot, milieu-epidemioloog UHasselt
  • Dr. M. Goethals, cardioloog OLV Aalst
  • Dr. L. Bonneux, epidemioloog & verpleeghuisarts
  • Dhr. B. Staes, Europarlementslid Groen
  • Prof. dr. P. Hellings, KNO UZ Leuven
  • Dhr. J. Kaesemans, Febiac

Ook collega en cardioloog Marc Goethals (OLV Aalst) geeft zijn mening over de milieuproblematiek hier

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.