Oppositie spaart kritiek niet na rapport Rekenhof

De federale oppositiepartijen sparen hun kritiek niet op de begroting van de regering-De Wever, na het rapport van het Rekenhof. De groenen noemen premier Bart De Wever een amateur en voor de PS is het rapport "dodelijk".

"Bart De Wever blijkt niet de verantwoordelijke boekhouder die hij zichzelf al die tijd heeft voorgedaan, maar een ware amateur. Het Rekenhof maakt zijn begroting met de grond gelijk", zegt Groen-fractieleider Stefaan Van Hecke. "Het Rekenhof maakt brandhout van de terugverdieneffecten, terwijl die net deze begroting overeind hielden: één derde van de begrotingsinspanning zakt nu volledig in door dit amateurisme. Dit is ronduit gênant voor een premier die voor de verkiezingen aankondigde dat hij de financiën van dit land op orde zou zetten."

Van Hecke maakt zich vooral zorgen over de gevolgen van het rapport. "Zowel minister van Begroting Vincent Van Peteghem als premier De Wever hebben al gezegd dat als de terugverdieneffecten lager zijn dan verwacht, ze die willen compenseren via besparingen op de sociale zekerheid, dus opnieuw op pensioenen, uitkeringen, op de indexering van lonen en op de gezondheidszorg." Hij roept op het geld te halen bij de grote vervuilers en allergrootste vermogens. "Zo breng je je begroting op orde én maak je de gewone mensen geen slachtoffer van dit amateuristisch beleid."

Volgens Open VLD'ers Alexia Bertrand en Vincent Van Quickenborne buist het Rekenhof de arizonaregering. "Een begroting op orde was de belangrijkste belofte van deze regering. En die belofte is na 100 dagen al verbroken", hekelen ze.

Volgens de PS is het rapport gewoon "dodelijk" voor de regering. "De conclusie is ondubbelzinnig: de begroting houdt geen steek. We hadden het al gezegd sinds het regeerakkoord en het Rekenhof bevestigt het. De regering kan zich niet meer verstoppen. Ze is gewoon gebuisd", aldus fractieleider Pierre-Yves Dermagne.

Volgens Sofie Merckx (PVDA) worden de sociale afbraakplannen van de regering elke dag groter. Ze verwijst daarbij naar bijkomende besparingen van 400 miljoen euro in de pensioenen en sociale zekerheid. "Onbegrijpelijk dat Vooruit en CD&V hiermee akkoord gaan. Deze besparing is bijna evenveel als de verwachte opbrengst van de meerwaardebelasting", laakt ze. "En daarbij zijn de mogelijke bijkomende besparingen door extra militaire uitgaven nog niet eens meegerekend."

Voor begrotingsspecialist Wouter Vermeersch van Vlaams Belang is het rapport "een nooit geziene bolwassing" voor "de regering die de cijfers zogezegd op orde ging zetten". "De regering-De Wever noemt zichzelf zogezegd zakelijk en zuinig, maar het Rekenhof stelt zwart op wit dat de premier zich begoochelingen maakt. Dit begrotingsbeleid is een regelrechte aanslag op de toekomstige generaties", aldus Vermeersch.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.