Ophef rond verklaringen vaccinaties: Ide (N-VA) dient klacht in bij Orde

Na zijn ophefmakende anti-vaccinatieuitspraken weet dokter Gaublomme zich van de prins geen kwaad. Maar Louis Ide, nationaal secretaris van de N-VA en zelf arts, aarzelt niet: hij dient bij de Orde der Artsen een klacht in tegen de huisarts.

Louis Ide volgde daarmee prompt de oproep op van minister Maggie De Block (Open VLD) om zo’n klacht in te dienen. Nu kan de Orde wel ambtshalve optreden indien nodig, maar  op een klacht is ze sowieso verplicht om in te gaan. Zoals intussen genoegzaam bekend verkondigde dokter Gaublomme, huisarts in Maasmechelen,  in het VTM-nieuws dat vaccinatie tegen mazelen niet werkt en astma en autisme veroorzaakt.

Dat leidde dan weer tot een storm van protest en verontwaardiging bij heel wat artsen. Professor vaccinologie Pierre Van Damme van de Universiteit Antwerpen sloot zich daarbij intussen volmondig aan en eist zelfs een beroepsverbod voor Gaublomme.  

Dokter Ide bestempelt de verklaringen van Gaublomme als een gevaar voor de volksgezondheid. "Een arts heeft is deontologische verplicht om de laatste stand van de wetenschap op te volgen en in die zin te handelen naar zijn patiënten. Met behulp van vaccins kunnen we ziektes als polio of mazelen de wereld uithelpen, maar types als Gaublomme houden ze in stand.”

Intussen zette VTM wel een en ander recht.

Lees ook: mensen-die-minder-vaccineren-is-niet-mijn-verantwoordelijkheid-kris-gaublomme

Lees ook: golf-van-kritiek-op-vtm-dat-controversiele-huisarts-vaccinatie-laat-afschieten

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.