Golf van kritiek op VTM dat controversiële huisarts vaccinatie laat afschieten

Er is forse kritiek op de uitspraken van een Vlaamse huisarts over de mazelen in het VTM Nieuws. Kris Gaublomme beweerde tijdens een reportage dat het inenten tegen de ziekte de immuniteit verlaagt en zelfs kan leiden tot astma, autisme en gedragsstoornissen. Iets wat wetenschappers unisono onzin vinden. N-VA'er Louis Ide dient zelfs een klacht in.

“Pure schande en gevaarlijk bovendien”, fulmineerde minister van Volksgezondheid Maggie De Block eerder al op Twitter.

Hoofdredacteur Nicholas Lataire (VTM Nieuws) zelf geeft toe dat VTM de controversiële arts beter had moeten kaderen, al kreeg viroloog Marc Van Ranst wel het laatste woord om een en ander te pareren. Dat Gaublomms uitspraken wetenschappelijk kant noch wal raken, werd alvast niet vermeld.

Lataire: "Door de reportage in een woord-wederwoord-vorm te brengen zonder extra wetenschappelijke duiding werd de reportage 'neutraal'. In wetenschappelijk aangetoonde kwesties kan je niet neutraal mensen aan het woord laten, maar moet je hen confronteren met de feiten en de wetenschap. Dat hebben we hier niet tot onvoldoende gedaan."

"Zo hadden we expliciet moeten melden dat hij een vzw heeft opgericht die zowat alle vaccins tegen kinderziektes afraadt. Er is nochtans wetenschappelijk aangetoond dat die vaccins veilig zijn, ernstige nevenwerkingen uiterst zeldzaam zijn en dat een dodelijke ziekte als mazelen uiteindelijk kan uitgeroeid worden dankzij volgehouden vaccinatiecampagnes", klink het nog

Ingrijpen Orde?

Minister De Block kreeg wel de bal wel teruggekaatst met de vraag of ze de Orde niet kon doen ingrijpen in dit geval. Ook de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde en Luc De Clercq (Vlaams Artsensyndicaat) vonden dat dit zeker niet door de beugel kon.

Dat doet eveneens Steven Haesaert (syndicaat Vlaamse Huisartsen) in het Nieuwsblad en op Twitter: op basis van een verkeerd en foutief gevoerd onderzoek kwam ooit de mythe tot stand van vaccinatie en ‘gifstoffen’, wat de antivaccinatielobby deed ontstaan. Die mythe dreigt nu weer nieuw leven ingeblazen te worden. “Elke keer dat zo iemand aandacht krijgt, zijn er mensen die hem geloven. En dat is enorm schadelijk voor de volksgezondheid.”, zegt dokter Haesaert.

N-VA'er Louis Ide dient klacht in  bij de Orde der Artsen tegen Kris Gaublomme, de arts die woensdag in VTM Nieuws het nut van vaccineren tegen mazelen in twijfel trok.. "De Orde der Artsen is een deontologisch orgaan en elke arts wordt geacht op de hoogte te zijn van de laatste stand van de wetenschap en daarnaar te handelen. De uitlatingen van die man zijn een gevaar voor de volksgezondheid", zegt Louis Ide.

> Lees ook : "Mensen die minder vaccineren is niet mijn verantwoordelijkheid" (Kris Gaublomme)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Lodewijk GEVERS

    15 april 2019

    zelfs als er al discussie zou bestaan over wat" dr gaublomme" vertelt, dan nog kan ik er goed mee leven,en heb er mijn eigen mening over, waarom zou dat niet in de media mogen komen,
    trouwens vele politiekers vertellen op tv veel grotere nonsens( bv de groene klimaatzeikers),
    en die zouden we wel moeten au sérieux nemen:die zou men beter weren op de nieuwsdienst.
    het is zoals steeds, als men geen "politiek correct "verhaal brengt, is het niet ok en wil men het weren.

  • Sofie Vandevelde

    13 april 2019

    Verplicht lezen van rapporten haalt niks uit. Er is veel meer aan de hand met artsen die zo ver in hun overtuigingen gaan. Dat los je niet op met meer info te geven. Het zijn meestal complotdenkers die hun intense angsten en onzekerheid proberen te controleren door, in dit geval, de anderen (farma) volledig te demoniseren. Zo wordt de wereld weer wat voorspelbaarder, want dan is het heel duidelijk wie hun vijand is. Net zoals mensen soms zoeken naar een zondebok.

  • Marc VANFLETEREN

    12 april 2019

    LEVENSLANG SCHORSEN !!!!!

  • Ben LANSBERGEN

    12 april 2019

    Deze dokter is natuurlijk verkeerd bezig. Vaccins hebben heel wat ziekten bedwongen.
    Een beroepsverbod is niet aan de orde.Een verplicht lezen van de rapporten wel.
    Wel is er het probleem van de kwaliteit van onze vaccins .worden die wel goed gecontroleerd.
    Bij verschillende personen heb ik in de jaren ontdekt dat het hepatitis vaccin niet aanslaat en deze mensen ontwikkelde geen antistoffen.