Te veel lood in Waals kraanwater

In Wallonië bevat kraantjeswater in 5,2 procent van de gevallen een te hoge waarde aan lood. Dat berichten La Dernière Heure en La Libre dinsdag op basis van een rapport van de Waalse overheid. Het percentage van drinkwaterleidingen dat voldoet aan de Europese normen is gezakt van 99 procent in de periode 2010-2012 tot 94,8 procent in 2014-2016.

In totaal werden er 16.252 controles uitgevoerd op kranen en 3.248 op watermeters tussen 2014 en 2016. Bij 39 procent van de controles werd lood vastgesteld, terwijl bij 7,8 procent de norm van 10 microgram per liter werd overschreden. In 1,2 procent van de gevallen was de loodwaarde in het leidingwater vijf keer hoger dan de norm.

De aanwezigheid van lood in drinkwater is vaak te wijten aan loden leidingen - die vaak nog in oude huizen voorkomen - of aan de aansluiting via de watermeter aan het waternet. Blootstelling aan lood kan loodvergiftiging veroorzaken, wat kan leiden tot onder meer bloedarmoede, spijsverteringsproblemen, verlamming en mentale retardatie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Indien (als patiënt) geïnteresseerd bent in gevalideerde medische informatie, kan u terecht op onze gezondheidswebsite www.vivagezond.be.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.