Etterbeek verplicht daklozen om bescherming te zoeken tegen vrieskou

De gemeente Etterbeek zal daklozen die de winteropvang weigeren voortaan verplichten om onderdak te zoeken in de gemeente. Dat heeft burgemeester Vincent De Wolf (MR) besloten in een nieuwe politieverordening. Philippe Close (PS) volgt de maatregel niet.

Daklozen die op straat overnachten in Etterbeek, zullen door de politiediensten naar de opvang gebracht worden. Op die manier wil de liberale burgemeester van de Brusselse gemeente daklozen beschermen tegen de koude door hen te verplichten om onderdak en bescherming te zoeken binnen de voorzieningen van de gemeente. De Etterbeekse politieverordening geldt tot en met 15 februari 2024, dit voor de nachten waar de temperaturen tot -5 graden Celsius zakken.

Sinds zondag 20 uur is elke Etterbeekse dakloze verplicht om onderdak te zoeken. Dit tot en met 7 uur 's ochtends. Eerder, in 2018, nam burgemeester De Wolf reeds soortgelijke maatregelen. Het was toen de eerste keer dat er in ons land zulke uitzonderlijke maatregelen genomen werden om daklozen tegen de kou te beschermen, zo stelt De Wolf. De maatregelen werden opnieuw herhaald in 2021.

Vrijdag nam ook Maxime Prévot (Les Engagées), burgemeester van Namen, een soortgelijk besluit in zijn stad. Tot en met 11 januari worden ook daar daklozen verplicht een schuilplek te zoeken.

Daklozen die op straat overnachten, worden dus al sinds zondagnacht door de politiediensten overgebracht naar het Etterbeekse noodopvangcentrum ingericht als aanvulling op de bestaande nachtopvang, die ook in de gemeente Etterbeek reeds op volle capaciteit draait. Zodra de dakloze onder toezicht is gesteld, moet de politie een arts inschakelen om de gezondheidstoestand van de dakloze en het veiligheidsrisico te beoordelen.

Indien de dakloze een gevaar voor zichzelf vormt en opnieuw de winterkou wil trotseren, kan de politie de dakloze administratief aanhouden. De politieverordening kan verlengd worden, dit indien de wintertemperaturen blijven aanhouden.

De burgemeester van stad Brussel Philippe Close (PS) is niet van plan het voorbeeld van De Wolf en Prévot te volgen, zo zei hij tegen LN24. Toch begrijpt Close de maatregel van de collega-burgemeesters. Echter, de burgemeester wijst ook op het feit dat veel van de daklozen in Brussel te maken hebben met mentale problemen. "Het is beter hen te overtuigen om onderdak te zoeken", aldus Close.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.