Geen stemming over decreet over verbod op winst op zorg

Het Vlaams Parlement zal woensdagavond niet stemmen over het decreet van minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) dat voorziet in een verbod op winst op zorg. Vlaams parlementslid Hannes Anaf (Vooruit) vroeg een advies van de Raad van State op zijn amendement en kreeg daarvoor de steun van meer dan een derde van de parlementsleden. Dat betekent dat de bespreking van het decreet wordt opgeschort en dat er dus ook niet kan gestemd worden in de (in principe) laatste plenaire vergadering van het Vlaams Parlement.

Dat het decreet woensdag geen groen licht krijgt van het parlement is een streep door de rekening van minister Crevits. Zij wilde met het decreet bepaalde wantoestanden in de private woonzorgcentra aanpakken, met name het doorsluizen van winsten naar het buitenland door grote i nternationale zorggroepen die woonzorgcentra uitbaten. 

De voorbije weken en maanden was gebleken dat het moeilijk was om 'winst op zorg' precies af te lijnen. Het decreet botste op kritische adviezen. De voltallige oppositie (PVDA, Groen, Vooruit, Vlaams Belang) bestempelde het decreet woensdag als "een lege doos". Groen en Vooruit dienden ook amendementen in om het "juridisch broddelwerk" bij te sturen. 

"Minister Crevits heeft meer dan een jaar tijd gehad om met een goed voorstel te komen, maar het enige dat erin staat is dat men zichzelf de macht geeft te bepalen wat 'winst' en 'zorg' is, zodat er ooit heel misschien iets van een winsttransferverbod kan komen." aldus Vooruit-parlementslid Hannes Anaf. 

Minister van Welzijn Hilde Crevits had aan de Raad voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (WVG) een advies gevraagd om het verbod te verduidelijken. Maar het advies leverde niet de verhoopte duidelijkheid op. Maar volgens Katrien Schryvers (CD&V) zit die duidelijkheid ook niet in de amendementen van de oppositie. 

Nu er een advies van de Raad van State is gevraagd, kan het decreet in ieder geval woensdag niet meer gestemd worden. 

"Ik stel vast dat Vooruit het verbod op winst op zorg tegenhoudt. Dat is hun verantwoordelijkheid", reageert minister Crevits. "Het was voor mij principieel zeer belangrijk om die stap te zetten, in het belang van de bewoners van onze woonzorgcentra en om wantoestanden aan te pakken."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.