"Kennis over gevaar van de zon voor de huid neemt af" (Stichting tegen Kanker)

De kennis van de Belg over de gevaren van de zon voor de huid daalt. Dat blijkt woensdag uit de uv-monitor 2023 van Stichting tegen Kanker. De organisatie wijst erop dat huidkanker in ons land en wereldwijd de meest voorkomende kanker is.

Zowat een op de drie van alle kankers die vandaag ontdekt worden, is een type - melanome of niet-melanome - huidkanker. Daarmee is huidkanker wereldwijd en in België de meest voorkomende kanker. Een op de vijf mensen zal voor de leeftijd van 75 jaar geconfronteerd worden met huidkanker. Een groot deel van die huidkankers is te voorkomen door zich goed te beschermen tegen de uv-stralen van zon of zonnebank.

Uit de monitor die de Stichting tegen Kanker om de twee jaar uitvoert naar de kennis, attitude en het gedrag van de Belgen in verband met uv-bescherming, blijkt dat de kennis over de gevaren van de zonnestralen daalt, en dat ondanks het gevoel van beter geïnformeerd te zijn.

Zo is men er vaker van overtuigd dat één keer smeren per dag voldoende is en steekt de mythe dat je eerst moet verbranden om beter te bruinen weer vaker de kop op. Het valt op dat de 44-plussers duidelijk beter op de hoogte zijn over de mythes dan de min-35-jarigen. Jongeren en mannen blijven de groepen die het minst goed op de hoogte zijn. 

Het aantal Belgen dat zwaar verbrand werd door de zon bedroeg op basis van de monitor 10 procent, waar dat in 2011 maar 2 procent was. Vooral bij jongeren tussen 16 en 24 jaar blijft dat percentage stijgen. Zo gaf 77,5 procent aan verbrand te zijn geweest in 2023, waarvan 27 procent zwaar verbrand. Dat is geen positieve evolutie, want uit een studie van NIH, blijkt dat vijf keer ernstig verbranden tussen de 15 en 20 jaar het risico op melanoom met 80 procent verhoogt.

Vanaf 25 jaar is men zeer goed op de hoogte van de maatregelen en het risico op huidkanker. Toch geeft een op de drie respondenten onder de 44 jaar aan nog liever te verbranden dan zonder kleurtje terug te komen van vakantie. Positief is wel dat Belgen de zonnebank minder frequent lijken te gebruiken. Het aantal zonnebankgebruikers stagneert op het lage niveau van 2021 (9 procent).

Stichting tegen Kanker roept naar aanleiding van de nieuwe cijfers de overheid op om een hogere prioriteit te geven aan de preventie van huidkanker en hier snel werk van te maken. Zo pleit de organisatie er onder andere voor om meer in te zetten op primaire preventie, en het ontwikkelen van een strategie rond vroegtijdige opsporing van huidkanker.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.