"Praktijk en politiepost onder één dak"

In hun zoektocht naar voldoende huisartsen op hun grondgebied, staan vaak kleinere gemeenten onder druk. Ze pakken uit met interessante en creatieve oplossingen zoals in Moerbeke-Waas. Dat ziet mogelijkheden door de nakende fusie met Lokeren, wat meer zuurstof geeft voor een fraaier aanbod.

De pogingen van Moerbeke-Waas om het nijpende huisartsentekort aan te pakken, worden geschetst in enkele kranten van Mediahuis. Eerst wou men de voormalige pastorij omturnen tot praktijkruimte om die dan ter beschikking te stellen van nieuwe artsen. Maar dat plan bleek te duur.

Nu kwam het gemeentebestuur op de proppen met het voorstel om een gratis praktijkruimte ter beschikking te stellen, nu er zich een opportuniteit aanbiedt in de context van de naderende fusie met Lokeren. De activiteiten van het Sociaal Huis verhuizen naar het gemeentehuis, wat zowel mogelijkheiden biedt voor tijdelijke politiepost daar, als voor een nieuwe huisartsenpraktijk. De politiepost krijgt de nodige beveiligingssnufjes maar moet uiteraard volledig gescheiden worden van andere delen van het Sociaal Huis, zoals een nieuwe huisartsenpraktijk in Moerbeke.

De gesprekken zouden lopen met een kandidaat arts om zich er te vestigen na de nodige aanpassingen van het gebouw: "Het is niet de bedoeling dat je eerst bij de politie langs moet alvorens je bij de dokter binnen kan. Er moeten dus onder andere gescheiden toegangen komen”, aldus het liberale gemeentebestuur.

De christendemocratische oppositie doet ook haar duit in het zakje met mogelijke voorstellen. "En wel door de bestaande premies, die onder onze minister van welzijn werden ingevoerd, te gebruiken om ons tekort weg te werken, door gedifferentieerde renteloze opstart- en infrastructuurleningen en als het wenselijk en haalbaar is, een infrastructuuraanbod. Ook willen we mee uitkijken naar de mogelijkheid voor de uitbouw van satellietpraktijken over het fusiegrondgebied met Lokeren waarbij bijvoorbeeld 2à3 dagen per week een huisarts aanwezig is om de bereikbaarheid te stimuleren." Ze verwijst daarbij ook naar de New Deal premies voor de uitrol van praktijkassistenten en -verpleegkundigen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.