Stembusgang moet toegankelijker verlopen voor mensen met beperking

Om de stembusgang voor alle 8.359.908 Belgische kiezers vlot en inclusief te laten verlopen, troffen bevoegd minister Annelies Verlinden en de FOD Binnenlandse Zaken enkele maatregelen, die vandaag werden voorgesteld. Zo kunnen mensen met een fysieke beperking een beroep doen op gratis vervoer naar hun stembureau. Een andere nieuwigheid, voor alle kiezers, is één enkel formulier voor wie een volmacht nodig heeft, en het medisch attest dat hiervoor vereist is. Dat meldden we al eerder.

De steden en gemeenten kregen van de FOD Binnenlandse Zaken duidelijke richtlijnen om de stembureaus "zo toegankelijk mogelijk" te maken. Zo krijgen ze de raad om, voor mensen in rolstoelen, obstakels weg te nemen. Daarnaast wordt geadviseerd om duidelijke signalisatie te voorzien en parkeerplaatsen te reserveren. De voorzitter en bijzitters moeten ook de rechten kennen van personen met een handicap.

Mensen met een fysieke beperking die gebruik willen maken van het gratis vervoer, kunnen daarvoor een aanvraag aandoen bij hun gemeente. Het gaat om een project dat Binnenlandse Zaken heeft opgezet, en waarvoor de federale overheid meer dan 100.000 euro heeft voorzien.

Volmacht

De procedure om per volmacht te stemmen is dit jaar vereenvoudigd. Voortaan is nog maar één formulier nodig om een volmacht te geven. Dat betekent dat aan dat formulier geen attest meer toegevoegd moet worder, maar de arts, werkgever of andere instelling kan rechtstreeks op dat formulier de reden attesteren. Op die manier wil de overheid fraude met volmachten ook moeilijker maken. Het formulier is terug te vinden op de website van Binnenlandse Zaken.

Een andere maatregel die de toegankelijkheid moet vergroten, is de brochure van Binnenlandse Zaken die partijen en kandidaten tips geeft om zoveel mogelijk mensen te bereiken en hun campagnes zo toegankelijk mogelijk te maken voor alle kieziers. 

"We hopen op een hoge participatiegraad", zegt Verlinden. "Hoe meer stemmers, hoe hoger de representativiteit van de verkiezingen." De minister benadrukte nog eens de veiligheid van het stemmen per computer. "Alles wordt twee keer getest: een eerste keer begin dit jaar, en aan de vooravond van de verkiezingen volgt een tweede test", zei ze. "En ook in niet-verkiezingsjaren worden de computers getest."

De plannen om online te stemmen gaan voorlopig niet door. "We hebben dit heel uitgebreid getest en bevraagd, maar gaan hier niet mee door", aldus de minister. "We zien dat ook andere landen hierop terugkomen."

Behalve de 8,36 miljoen Belgen die gaan stemmen, trekken ook 76.464 EU-burgers naar de stembus. Daarnaast zijn er ook nog 253.078 Belgen die in het buitenland wonen en die voor de Kamer zullen stemmen, en 101.530 Belgen in het buitenland die zullen stemmen op Belgische lijsten voor het Europese parlement. Voor het Europees Parlement hebben zij de keuze tussen Belgische kandidatenlijsten, of kandidatenlijsten in hun land van verblijf. Dat zijn de exacte aantallen, gebaseerd op de 'foto' die op 23 april genomen werd van het Rijksregister. Wie begin mei van, pakweg, Lokeren naar Gent verhuisd is, zal dus nog in Lokeren stemmen. 

Zoals bekend is er ook een grote groep kiezers die voor de eerste keer gaat stemmen: 830.865 in totaal, van wie 244.957 16- en 17-jarigen die voor het Europees parlement mogen stemmen. Voor die laatste groep komt er een informatiecampagne op sociale media.

Voor de verkiezingen worden in het hele land 11.026 stembureaus ingericht.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.