AstraZeneca trekt coronavaccin mondiaal terug, schrijft The Telegraph

De Britse medicijnfabrikant AstraZeneca trekt zijn covid-19-vaccin wereldwijd terug, zo schrijft de krant The Telegraph. Eind april gaf de Zweeds-Britse farmaceut toe dat het vaccin "in zeer zeldzame gevallen TTS kan veroorzaken". TTS staat voor trombose met trombocytopenie-syndroom en kan tot bloedstolsels en een te laag aantal bloedplaatjes leiden.

Het vaccin, bekend als Vaxzevria, kan niet langer in de Europese Unie worden gebruikt nu AstraZeneca het heeft teruggetrokken, aldus de krant.

In het Verenigd Koninkrijk loopt een collectieve rechtszaak tegen AstraZeneca omdat gebruik van het vaccin in tientallen gevallen ernstig letsel en soms zelfs de dood zou hebben veroorzaakt.

In België stierven twee personen aan TTS na vaccinatie met COVID-19 Vaccine Janssen en met Vaxzevria, zo maakte het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) in januari 2022 bekend.

Astrazeneca heeft intussen bevestigd dat het stopt met de verkoop van zijn Vaxzevria-vaccin tegen COVID. Het Britse farmabedrijf verwijst naar de gedaalde vraag. De krant The Telegraph had het nieuws over de terugtrekking al bekendgemaakt.

Het vaccin van Astrazeneca was een van de eerste tijdens de pandemie. Nu stelt het bedrijf vast dat er een overschot is op de markt, "wat zich vertaalt in een daling van de vraag". 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Dirk HIMPE

    08 mei 2024

    Q.E.D. -> zie mijn opinie hieromtrent in De Specialist d.d. 3.V.2021 - beter laat dan nooit, maar erg voor degenen die slachtoffer werden - 'Errare humanum est, perseverare .....'
    Dirk Himpe MD PhD