Epidemie zwakt langzaam af

Van 16 juni tot en met 22 juni zijn er dagelijks gemiddeld 89 nieuwe bevestigde besmettingen bijgekomen in ons land. In dezelfde periode daalde ook het gemiddeld aantal dagelijkse overlijdens van 8 naar 7 (-18 pct). Dat blijkt uit het meest recente rapport van gezondheidsinstituut Sciensano.

Voor het aantal besmettingen gaat het om een daling van 6 procent in vergelijking met de cijfers van de voorgaande periode van 7 dagen. Toen waren er gemiddeld 94 nieuwe besmettingen per dag.

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames door COVID-19 zakte tussen 19 en 25 juni naar gemiddeld 15 per dag, in vergelijking met 18 per dag één week eerder (-15 pct). Gemiddeld vielen er 7 doden per dag, wat 18 procent minder is dan de 7 dagen voordien.

Op donderdag 25 juni waren er 255 ziekenhuisbedden bezet door COVID-19-patiënten. Op 18 juni waren dat er nog 340, of een daling van 25 pct. In dezelfde periode viel ook het aantal bezette bedden op intensieve zorgen terug van 52 naar 38 (-27 pct).

De totale dodentol in België bedraagt nu 9.731. Het aantal bevestigde gevallen staat op 61.106. Dit cijfer geeft echter niet de daadwerkelijke verspreiding van het virus weer, aangezien niet de gehele populatie is getest. Sinds 15 maart zijn 17.707 patiënten in het ziekenhuis opgenomen voor het coronavirus.

De reproductiesnelheid van het virus, dat de besmettelijkheid inschat, is 0,87. Aangezien dat kleiner is dan 1, geeft dit aan dat de epidemie aan het vertragen is.

De gegevens over het aantal nieuwe infecties en overlijdens van de laatste drie dagen zijn nog niet geconsolideerd, merkt Sciensano op. Het gezondheidsinstituut communiceert sinds dinsdag over de zevendaagse daggemiddelden en vergelijkt die met een week eerder.

Sciensano bekijkt als indicator ook de afwezigheid op het werk. Het aantal afwezigen is de voorbije weken stabiel gebleven en blijft lager dan de voorgaande jaren.

In de afgelopen week hebben 71 per 100.000 inwoners hun huisarts geraadpleegd voor griepachtige klachten zoals koorts en hoesten (die overlappen met COVID-19-symptomen). Het aantal consultaties bleef stabiel in alle leeftijdsgroepen.

Uit de nieuwste analyses van bloedstalen aangeleverd door het Rode Kruis Vlaanderen en le Service du Sang de la Croix Rouge in de periode van 8 tot 10 juli blijkt dat de aanwezigheid van antistoffen in het bloed van bloeddonoren (18-75 jaar en gezond op het moment van donatie) niet verder is toegenomen. Het blijft voorlopig laag (4,3 pct).

Op dit moment zien we in deze groep nog geen impact van de versoepelingen van de maatregelen die vanaf 4 mei geïntroduceerd werden, zegt Sciensano. "Het is echter nog te vroeg om de impact van het toegenomen aantal nauwe contacten tussen mensen te beoordelen (opening horeca en bijeenkomsten tot 10 personen vanaf 8 juni)."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.