Sp.a vraagt ontslag van FAVV-topman

Kamerlid van de sp.a Annick Lambrecht dringt aan op het ontslag van 'de topman van het Federaal Voedselagentschap FAVV'. Hiermee bedoelt ze Herman Diricks die de dienst kwam verdedigen na de eiercrisis vorig jaar, 'al is het ook mogelijk dat anderen moeten opstappen alnaargelang de verantwoordelijkheid'.

De directe aanleiding tot die vraag is uiteraard het schandaal Veviba over het gesjacher met bedorven vlees. "Twee voedselcrisissen in één jaar tijd, dat is te veel", aldus Annick Lambrecht in haar commentaar aan De Specialist. 

Straks komt de Kamercommissie Volksgezondheid in spoedberaad bijeen. Onder meer het Federaal Voedselagentschap en minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zullen er uitleg geven.

Sp.a-Kamerlid Annick Lambrecht wil alvast duidelijke antwoorden over de rol en de werking van het Voedselagentschap en een debat over de prijszetting van vlees.

Lambrecht is niet mals voor het FAVV. "De eieren-crisis ligt ruim zes maanden achter ons en opnieuw wordt de consument geconfronteerd met een voedselschandaal. En opnieuw rijzen twijfels over de rol en werking van het Agentschap voor Voedselveiligheid", zegt de sp.a-politica.

Ze verwacht dat gedelegeerd bestuurder Herman Diricks "zijn verantwoordelijkheid neemt. In 2017 verklaarde hij al dat er geen vuiltje aan de lucht was na de fipronilcrisis en dat de dienst zeer goed werk leverde. Maar in dat jaar was er ook een kritisch rapport van het Rekenhof dat heel wat bedenkingen en aanbevelingen formuleerde over de weking van het FAVV de jaren voordien (n.v.d.r: Herman Diricks is FAVV-topman sinds 2014). Een rapport waartegen het FAVV zich voor een flink stuk verzette. Ik stel vast dat de communicatie van het agentschap niet OK is. Deze twee crisissen op korte tijd moeten volstaan om de positie van de topman in vraag te stellen."

Pittig detail: Herman Diricks heeft een stempel Open VLD.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Indien (als patiënt) geïnteresseerd bent in gevalideerde medische informatie, kan u terecht op onze gezondheidswebsite www.vivagezond.be.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.