Healthhouse informeert over Deep Brain Stimulation

Diepe hersenstimulatie, of DBS (Deep Brain Stimulation) is een neurochirurgische ingreep waarbij twee fijne elektroden worden geïmplanteerd, via twee kleine boorgaten door de schedel, in een diepe hersenregio. ‘DBS Select’, een educatief platform, wil patiënten met één van deze ziekten interactief en toegankelijk informeren over mogelijkheden van DBS.

DBS (Deep Brain Stimulation) kan de symptomen van mensen met bewegingsstoornissen, waaronder de ziekte van Parkinson, essentiële tremor en dystonie, verminderen. Via ‘DBS Select’, een educatief platform, wil men patiënten met één van deze ziekten op een interactieve en toegankelijke manier informeren over mogelijkheden van DBS.

Health House is een tentoonstellingsruimte uit de 21ste eeuw (lees: tientallen touchscreens, een 3D-cinemaruimte en zelfs een digitale dissectietafel) waar rondleidingen (of verhaallijnen) worden georganiseerd over gezondheidszorg.

Correcte info

Met de DBS-Select verhaallijn wil men correcte informatie (zowel de voordelen als de risico’s) over DBS op een interactievere manier aanbieden en de patiënt meer betrekken bij het proces. Het unieke aan de verhaallijn ‘DBS Select’ is de persoonlijke toets. Op de schermen worden getuigenissen van verschillende patiënten getoond. Ze praten over hun ervaring en beleving vóór en na de operatie. Ze geven een eerlijk beeld over wat goed is gelopen en waar de verwachtingen toch anders lagen.

Naast deze getuigenissen komen patiënten ook meer te weten over DBS via verschillende touchscreens (wat zijn de voor- en nadelen, welke impact heeft DBS op mijn relatie, wat met de batterij, hoe lang duurt een operatie, …), een interactieve quiz, een digitale dissectietafel (waarbij een van de specialisten een volledige toelichting zal geven van een operatie die normaal 6-8 uur duurt), een VR-applicatie over neurostimulatie en nog veel meer.

Doorverwijzing van de patiënt

De bedoeling is dat neurochirurgen en bewegingsstoornis specialisten hun patiënten gaan doorverwijzen naar dit platform om hen zo gerichter en innovatiever te kunnen informeren over de ingreep. Begin november werd de DBS Select verhaallijn officieel geopend. De volgende rondleidingen met patiënten vinden plaats op 17/12, 18/02, 21/04 en 23/06. Artsen zijn ook welkom tijdens deze momenten. Inschrijven kan hier

‘DBS Select’ kwam tot stand door samenwerking tussen KU Leuven en UZ Leuven, met de steun van EIT Health. Collega’s van de Uniklinik Köln gaven ook input waardoor de verhaallijn representatief is voor verschillende centra in Europa.

Jana Peeters en Alexandra Boogers zorgden grotendeels voor de inhoud van de tentoonstelling onder leiding van Prof. Myles Mc Laughlin (KU Leuven), in samenwerking met de departementen neurochirurgie (Prof. Dr. Bart Nuttin) en neurologie/bewegingsstoornissen (Prof. Dr. Wim Vandenberghe). Het project van EIT Health  financiert innovatief onderzoek over DBS in KU Leuven en Universität Köln.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.