Al meer dan 3.000 Oekraïense patiënten naar Europese ziekenhuizen overgebracht

Sinds de start van de oorlog in Oekraïne, in februari 2022, zijn al meer dan 3.000 ziekenhuispatiënten uit het land overgebracht naar hospitalen in Europa. Dat cijfer heeft de Europese Commissie maandag bekendgemaakt. Het gaat zowel om mensen die gewond geraakt zijn in het oorlogsgeweld als om chronisch zieken.

Via het Europees mechanisme voor civiele bescherming coördineert de EU de overbrenging van hulpbehoevende Oekraïners naar gespecialiseerde ziekenhuizen in de verschillende lidstaten. Deze medische evacuatieoperatie werd in maart 2022 gestart en is met 3.000 transfers de grootste ooit waar de EU voor ingestaan heeft.

In totaal namen reeds 22 EU-landen Oekraïense patiënten over, daarbij ook België.

"We kunnen ons niet afwenden van de horror waar het Oekraïense volk elke dag mee te maken krijgt", zegt Europees commissaris voor Crisismanagement Janez Lenarcic. "Omdat Rusland doorgaat met zijn meedogenloze aanvallen tegen de Oekraïense civiele infrastructuur, waaronder ook ziekenhuizen, is het leveren van noodhulp aan Oekraïne belangrijker dan ooit."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.