UZA opent vaste en mobiele testcentra voor vakantiegangers en zet huisartsen uit de wind

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) opent op zijn campus in Edegem en in Geel testcentra voor vakantiegangers. De testbussen van het Mobiel Testteam CoBUSters zullen vanaf de start van de zomer ook ingezet worden om groepen te testen voor afreis, meldt het UZA. Het initiatief is bedoeld om bestaande testcentra en huisartsen te ontlasten.

UZA opent 21 juni op zijn campus een testcentrum voor vakantiegangers, tussen de hoofdingang van het ziekenhuis en de ingang van de spoedgevallendienst. Reizigers uit de brede regio kunnen binnenkort hier een afspraak maken voor een afreis naar het buitenland.

In Geel komt een testcentrum in samenwerking met het huidige test- en triagecentrum, dat zich zo kan blijven richten op mensen die doorverwezen worden bij symptomen of na hoogrisicocontacten.

Vanaf de start van de zomer start het Mobiel Testteam CoBUSters bovendien met tests voor vakantiegangers. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld het testteam inschakelen op vaste tijdstippen en op een vaste locatie. Groepen die op kamp of andere groepsreizen vertrekken kunnen ook een beroep doen op de testbussen van CoBUSters om een PCR-test te laten afnemen voor afreis. Het Mobiel Testteam blijft daarnaast beschikbaar voor screenings van mogelijke clusteruitbraken in zowel de provincie Antwerpen als Limburg.

Om snel infecties te detecteren bij mensen die terugkomen vanop reis, onderzoekt het UZA de mogelijkheid om vakantiegangers een digitaal dagboek met hun symptomen te laten bijhouden. "Bij de testevents van vorige week hebben we hiervoor een piloot gedraaid", zegt medisch directeur Guy Hans. "Als iemand symptomen vertoont die op een COVID-infectie kunnen wijzen, kan die persoon zo snel verwezen worden naar een huisarts voor een test of onderzoek. Voor een veilige zomer moeten we op systeemniveau waakzaam blijven, maar ook elke mens op zich."

> Lees ook: covidscreening in RZ Tienen om huisarts te ontlasten

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.