Franstalige virologen willen "covid safe"- label om graduele heropening te bekomen

Drie Franstalige wetenschappers ijveren in een opiniestuk in Le Soir voor een andere aanpak in de strijd tegen het coronavirus. In plaats van de jojobeweging van sectoren openen en terug te sluiten, denken epidemioloog Marius Gilbert (ULB) en infectiologen Nathan Clumeck (CHU Sint-Pieter) en Leila Belkir (UZ Sint-Lucas, Woluwe) aan het toekennen van een "covid safe"-label voor een zaak op basis van een aantal parameters, zoals goede ventilatie, duur van de blootstelling en mondmaskerdracht.

"De grootste beperking van de huidige aanpak is dat binnen een en dezelfde sector verschillende risicosituaties spelen. Zo is bij een kapper die oog heeft voor ventilatie door het openen van de ramen en deuren en waar iedereen een mondmasker draagt het risico veel lager dan bij een gela atsverzorging van een uur zonder masker en in een gesloten ruimte. Vandaag maken deze beide situaties deel uit van dezelfde sector", aldus Gilbert. Daarom is het volgens hem en zijn collega's "tijd om uit deze logica van blind openen of sluiten te stappen".

Met het "covid safe"-label ijveren de wetenschappers voor een individuele aanpak waarbij elke zaak apart onder de loep wordt genomen. Het is dan aan de gemeenten om de handhaving en controle voor hun rekening te nemen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.