Sterke hervatting consulten na versoepeling maatregelen (Doctena)

Na de door de regering aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen, is het aantal raadplegingen in de medische praktijken met meer dan 60 procent gestegen ten opzichte van april. Dat althans zegt Doctena, het grootste digitaal platform om medische afspraken te maken. Van manuele behandelingen maar ook van specialistische activiteiten.

Doctena bood eind maart in samenwerking met Proximus gratis videoconsultaties aan voor alle Belgische artsen in coronatijden (tot eind april, nadien betalend). Als hij een afspraak maakt, ontvangt de patiënt een bevestigingsmail met een beveiligde link naar een gecodeerd videokanaal. Het videogesprek voorkomt dat de patiënt fysiek naar een wachtkamer moet.

De firma beschikt intussen over heel wat statistieken over het aantal consultaties als digitaal platform. En volgens Doctena is het aantal raadplegingen dus toegenomen met 60% in mei, vergeleken met april. Deze toename wordt grotendeels verklaard door de inhaalafspraken die de patiënten niet konden maken tijdens de lockdownperiode. Voortaan kunnen de patiënten terugkeren naar de praktijken, op voorwaarde dat ze de geldende gezondheidsregels naleven.

Manuele behandelingen

De sterke toename slaat vooral op specialiteiten die manuele behandelingen uitvoeren die niet via videoconsultatie kunnen, heet het. Doctena noteert een toename van het aantal afspraken voor tandartsen met meer dan 129 procent ten opzichte van de voorgaande maand, meer dan 143 procent voor fysiotherapeuten, osteopaten en chiropractoren en bijna 380 procent voor podologen. Ook andere specialismen zoals radiologie, oogheelkunde en esthetische geneeskunde zagen een grote verhoging in het aantal afspraken op het platform (gemiddeld +182 procent).

> Lees ook: Covid-19-barometer belicht huisartsen in crisis

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.